- Eerste 4 weken en eerste ervaringen
- Update na 10 weken
- Update na 24 weken
- Update na 32 weken
- Update na 63 weken
- Meest gestelde vragen over Invisalign
Je kan, als je zelf Invisalign overweegt, in deze blogs goed mijn proces volgen en ook hoe de stand van mijn tanden veranderde.
Waarom duurt het zo lang?
Bij Invisalign werkt het meestal zo dat je een eerste behandeling krijgt met een X aantal aligners, bij mij waren dat er 43. Vervolgens check je met je orthodontist hoe het resultaat is: zijn er nog meer aligners nodig om het gewenste resultaat te krijgen? Bij mij was dat zo en toen kreeg ik nog 15 aligners (dus 15 weken, want ik wissel elke week). Op het einde daarvan was mijn beet rechts nog niet goed: mijn kiezen pasten nog niet goed op elkaar en dat is natuurlijk wel belangrijk. En daarom heb ik nu nog een laatste set met aligners en dat zijn er in totaal 36.
Het komt er op neer dat ik dus in totaal 94 aligners heb gehad, en in de tussentijd heb ik even moeten wachten op de refinements (in totaal 5 weken denk ik?) waardoor ik al met al 99 – 100 weken over mijn behandeling heb gedaan, wat neerkomt op ongeveer twee jaar.
Dat is langer dan ik voor ogen had, maar eerlijk gezegd zit ik er niet zo mee.
Ben je er nu niet klaar mee?
Dat valt dus wel mee. Ja, natuurlijk ben ik blij als ik straks klaar ben en de aligners niet meer hoef te dragen. Maar ik ben er nu na zo’n lange tijd zo aan gewend, dat ik er niet meer zoveel last van heb. Het in- en uitdoen van de aligners, het wisselen, de elastiekjes, het ‘ongemak’, het went allemaal. In het begin (en ook bij elke set refinements omdat dan de attachments op mijn tanden werden verwijdertden opnieuw op een andere plek werden geplaatst) moest ik enorm wennen en deed de druk op mijn tanden pijn, en de elastiekjes schuurden de binnenkant van mijn mond open. Maar nu is het zo normaal… Ik heb er niet echt last meer van. Als ik een nieuwe aligner in doe, voel ik wel even ‘druk’ en heel soms doet het nog een beetje pijn na een nacht slapen, vooral als ik dan ga eten, maar écht last heb ik er niet meer van.
En daarom denk ik: nu nog maar eventjes doorzetten en dan ben ik er straks vanaf en dan is het resultaat zo mooi en goed mogelijk!
Doet het pijn?
Ja en nee.
In het begin deed het pijn. De attachments op mijn tanden en de elastiekjes schuurden de binnenkant van mijn mond open. De aligners gaven een vervelende druk op mijn tanden en vooral na een nacht slapen had ik daar last van. Ik heb wel een paar keer gedacht: waar ben ik in vrédesnaam aan begonnen?
Maar: alles went. En dit wende voor mij echt snel. Écht heel veel pijn heb ik nooit gehad, maar na dat eerste begin heb ik vooral af en toe ongemak gevoeld en niet echt pijn.
Kan je echt niet eten en drinken met de aligners in?
Het is vloeken in de Invisalign-kerk, maar ik drink wel met mijn aligners in. Ik heb geen zin om voor elk drankje mijn aligners uit te doen.
Dus ik drink alles gewoon met aligners in. Koffie, thee, water, frisdrank. Zolang er geen suiker in zit, drink ik het gewoon.
Verkleuren de aligners dan? Ja, maar echt minimaal. En weet je, na een week doe je weer nieuwe aligners in en dan maakt het toch niet meer uit.
Hoe doe je dat als je onderweg bent of uit eten gaat? Of op reis?
Simpel: als ik ergens ga eten, doe ik mijn aligners uit en doe ik ze in een bakje in mijn tas. Dat doe ik meestal even op het toilet, maar in ben ook goed geworden in het discreet verwijderen van mijn aligners in publieke ruimtes, haha.
Soms neem ik mijn tandenborstel en tandpasta mee en dan poets ik in het toilet.
Maar wat ik meestal doe is dat ik mijn mond en aligners goed spoel, weer in doe, en dan poets ik mijn tanden zodra ik thuis ben (of op de hotelkamer ben als ik op reis ben).
Als ik bijvoorbeeld door een etentje of door een dag op reis met veel eetmomenten mijn aligners veel uit heb gehad, en ze minder dan 20 uur heb gedragen, wissel ik soms een dag later naar de volgende set. Op die manier haal ik toch het benodigde aantal uren. En mijn orthodontist stelde me toen ik voor het eerst op vakantie ging met Invisalign gerust door aan te geven dat ik op zulke momenten ook gerust elke twee weken kan wisselen van bitjes in plaats van om de week. Dan geef je je tanden gewoon wat meer tijd en dan geeft het geen stress om ze zo snel mogelijk weer in te doen.
Oftewel: ik heb het mezelf zo makkelijk mogelijk gemaakt. En door de tijd heen werd de ‘stress’ van ‘uit tijd’ steeds minder. Ik doe ze zo snel mogelijk na het eten weer in, maar soms duurt dat wat langer en ach, dat is geen probleem.
Raad ik het aan?
100000%, maar in het begin moet je je wel echt bewust zijn van hoeveel invloed het heeft op je leven. Ten eerste zitten die dingen in je mond, dus je voelt het DE HELE TIJD. In het begin vond ik dat echt heftig en vervelend. Maar na een paar dagen was ik er al aan gewend.
Het heeft invloed op je eetgewoontes, en je bent gedurende je hele behandeling toch ‘ermee bezig’.
Dat gezegd hebbende, raad ik het enorm aan. Ik had het veel eerder moeten doen, ik ben ZO blij met het resultaat en het hele proces was vrijwel pijnvrij en – op de eerste week na – best relaxed.
Wat heeft het gekost?
Dit verschilt per orthodontist, mijn kosten hiervoor zijn €3650. Afhankelijk van je leeftijd en je verzekering wordt hier een deel van vergoed, bij mij werd niks vergoed door mijn verzekeraar en dit bedrag heb ik dan ook gewoon helemaal zelf betaald. Ik kom door de refinements (die inclusief zijn) wel iets hoger uit qua prijs omdat de consults er niet qua prijs bij inzitten.