Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Invisalign: update na 10 weken

Ben ik weer met een beugel-update! We zijn inmiddels tien weken verder en ik draag aligner nummer 9. Inmiddels helemaal gewend, al een aantal invisalign hacks ontdekt én ik zie al verschil. Dat motiveert enorm. Ik deel een update met je!

Leestijd

De stand van zaken: vooruitgang!

Week 1 – Week 9 met Invisalign in

Week 1 – Week 9 zonder Invisalign in

Week 1 – Week 9 zonder Invisalign in.

Ik begin verschil te zien! Vooral bij mijn ondergebit zie ik bij mijn voortanden een verschil. Het is nog maar een klein verschil, maar ik zie dat de aligners hun werk doen.

Hierboven de foto’s en hieronder de screenshots van mijn behandelplan, wat goed overeenkomt met de realiteit.

Boven is voor, onder is hoe het nu is

Boven is voor, onder is hoe het nu is. Links is onderkaak, rechts is bovenkaak.

Invisalign hacks

Ik heb online veel gelezen over invisalign (op Reddit) en heb zelf zo door de weken heen mijn eigen hacks verzameld. Wat voor mij heel goed werkt zijn de volgende dingen:

  • ik gebruik haakjes om mijn aligners te verwijderen. Met mijn handen/nagels gaat het moeizaam en ik sloop mijn nagels ermee. Ik gebruik dit soort haakjes. Werkt supermakkelijk en hiermee verwijder ik mijn bitjes moeiteloos. Ik heb er een stuk of zes, in elke tas 1, 1 in de auto en 1 in mijn alignerbakje.
  • ik stress niet over uit-tijd. Met uit-tijd bedoel ik dat ik mijn aligners niet draag. In mijn eerste weken wilde ik zo snel mogelijk mijn beugel weer in na het eten, nu ben ik veel meer relaxed. Het idee is dat je je aligners elke dag 20 – 22 uur draagt, je hebt dus 2 – 4 uur per dag om te ze uit te houden om te eten. De meeste dagen is dat bij mij maar 1,5 uur, dus dan heb ik een andere dag met bijvoorbeeld een etentje weer wat meer ruimte. Ik heb nog geen enkele keer gehad dat een nieuwe aligner niet paste of te strak zat, dus dat is een bevestiging dat het prima gaat.
  • ik drink soms wel lauwe koffie in met mijn aligners in. Je mag eigenlijk alleen water drinken als je je Invisalign draagt, ik drink ook wel andere dingen. Ik let er alleen op dat ik niks drink waar suiker in zit of dingen die heel heet zijn. Suiker is erg slecht voor je tanden (het gaat onder de aligner zitten broeden op je glazuur) en hete dranken kunnen je aligner vervormen. Als ik koffie drink met mijn aligner in, dan drink ik goed afgekoelde koffie en ik spoel goed met water.
  • als ik onderweg ben en niet kan poetsen na het eten, doe ik mijn aligner in en poets ik direct thuis. Soms kan je gewoon niet poetsen, als ik bijvoorbeeld in de auto eet. Dan wacht ik een halfuurtje na het eten, spoel ik goed met water, stook ik mijn tanden en doe ik mijn aligners in. Als ik kan poetsen, poets ik.
  • sowieso is stokeren life. Na het poetsen stook ik mijn tanden zodat er absoluut geen etensresten blijven zitten.
  • oral foam en afwasmiddel om mijn aligners schoon te maken. Als ik mijn aligners uit heb, spoel ik ze goed af onder stromend water. Een keer per dag maak ik ze echt goed schoon, soms met afwasmiddel en een tandenborstel (ja, gewoon waar je je afwas mee doet), soms met oral foam. Op die manier krijg ik ze echt goed schoon. Anders blijft er viezigheid in zitten en worden de bitjes ook dof, wat er niet zo mooi uitziet.
  • een fijne tandenborstel. Toen ik mijn Invisalign kreeg, bestelde ik direct een compacte, goede elektrische tandenborstel. Ik ging voor een Philips One, deze ziet er mooi strak uit en heeft niet zo’n bulky hoes. Ook laad ik hem gewoon op aan een USB-C kabel in plaats van op zo’n ‘station’ zeg maar. Heel handig.
  • gebit goed schoon houden. Dat is natuurlijk áltijd belangrijk, maar nu al helemaal. Dus regelmatig naar de mondhygienist, regelmatig controle bij de tandarts, goed poetsen, goed stokeren – het is even wat werk maar het is echt belangrijk.

Nadelen die ik nu nog ervaar

Inmiddels ben ik enorm gewend aan mijn Invisalign. Het poetsen zit heel erg in mijn systeem en ik heb geen last meer van de beugel in mijn mond en de elastiekjes. Het enige nadeel is gewoon het eten. Wil ik eten, dan moet ik hem verwijderen en dat is met de elastiekjes en het gebruiken van het haakje even een ‘ding’ – dat doe je niet aan een tafeltje in een restaurant, zeg maar. Thuis pop ik hem er soms wel snel even uit om iets te eten, maar dan moet ik ook weer poetsen. Nou ja, dat eten is dus een nadeel, maar ook wel weer goed, want ik zat echt de hele dag te snaaien. 🙂

So far so good dus, aligner nummer 9 zit erin, ik ben er totaal aan gewend én ik zie resultaat. Ik ben blij!

Leuk: bij mijn mondhygiënist, Mondhygiënepraktijk Vechtdal, krijg je als je een beugel hebt, daar een afspraak maakt en even vertelt dat je via mij komt, een goodiebag cadeau met deze inhoud. Allemaal superfijne items die me echt helpen bij het schoonhouden van mijn gebit. (ik krijg hier niet voor betaald)


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.