Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Invisalign: eerste 4 weken & eerste ervaringen

Ik heb sinds enkele weken een beugel! Ik draag een Invisalign, een transparante ‘onzichtbare’ beugel en ik neem je mee in mijn proces. Na vier weken kan ik een goede eerste indruk met je delen en je vertellen wat ik er van vind. En natuurlijk hoe het eruit ziet!

Leestijd

Waarom ik voor Invisalign ben gedaan

Invisalign is een orthodontische behandeling die gebruik maakt van doorzichtige, verwijderbare aligners om de tanden te verschuiven en te corrigeren. Een Invisalign beugel is nauwelijks zichtbaar en – volgens Invisalign zelf –  comfortabel om te dragen. Ook kunnen ze gemakkelijk worden verwijderd voor eten, drinken en tandenpoetsen. Invisalign heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele beugels, waaronder verbeterde esthetiek, meer comfort en gemak, en kortere behandeltijden voor sommige patiënten.

Als kind heb ik nooit een beugel gehad, maar sinds enkele jaren stoorde ik me toch wat meer aan mijn tanden die wat scheef staan. Vorig jaar besloot ik de stap te zetten om naar een orthodontist te gaan om te kijken wat er mogelijk was. Ik kreeg ook de optie voorgesteld voor een gewone blokjesbeugel, maar ik ben voor een Invisalign gegaan omdat het me erg aansprak dat je deze beugel niet echt ziet zitten.

Ik heb deze behandeling trouwens zelf betaald.

Het proces

Mijn behandeling gevisualiseerd. Links is telkens voor, rechts is het verwachte eindresultaat. Mijn overbeet wordt ook gecorrigeerd en mijn kaak wordt ook iets breder.

Vorig jaar ging ik eerst langs bij de orthondontist (Lotte Veldhuijzen van Zanten in Zwolle) voor een intakegesprek. Hierbij werd mijn gebit bekeken, werden mijn wensen besproken en werden de verschillende opties aan me uitgelegd. Na goedkeuring van het financiële voorstel, gaf ik akkoord op de Invisalign behandeling en kon ik naar de praktijk komen voor gedetailleerde foto’s en een scan van mijn gebit voor het bestellen van de aligners. Hoera, geen gipshappen!

Ik kreeg op basis hiervan een behandelplan voorgesteld. Hierbij kon ik uit verschillende scenario’s kiezen en deze nam ik samen met mijn orthodontist door. We gingen voor het scenario waarbij er maar 1 verstandskies verwijderd hoefde te worden om meer ruimte te creëren – bij andere scenario’s moesten er meer tanden uit en dat had niet mijn voorkeur.

De verstandskies werd verwijderd en enkele weken daarna kon ik beginnen met mijn eerste aligners. Na 2 weken werden attachments (kleine ‘stukjes’ op je tanden die grip geven voor de aligner en zo meer druk kunnen uitoefenen) aangebracht, net als 2 buttons (een soort haakjes) voor elastiekjes. Nu mag ik 43 aligners dragen die ik elke week wissel. Ik ga regelmatig naar mijn orthodontist voor controle en soms moet er iets worden aangepast.

Wellicht ook handig om te weten: de kosten. Dit verschilt per orthodontist/tandarts en het specifieke behandelplan, mijn kosten hiervoor zijn €3650.

Mijn eerste indruk

Op de bovenste twee foto’s zie je mij met mijn aligner in en de elastiekjes die ik nu draag, onder draag ik de aligner niet tijdens een etentje. Je ziet dan wel goed de attachments zitten.

Het is vooral enorm WENNEN. In het begin dacht ik echt: wooooow, hoe moet ik een jaar met zoveel plastic in mijn mond leven? Maar het went dus vrij snel. Een aantal dingen zijn me echt opgevallen de afgelopen vier weken.

  1. Hoe erg ik mijn eetpatroon heb aangepast. De aligners doe ik alleen uit tijdens het eten, omdat ik ze idealiter 20 – 22 uur per dag draag. Dat betekent dat je zo’n twee tot vier uur hebt om te eten. Na het eten is het belangrijk om mijn tanden te poetsen, dus ‘even wat eten’ gaat niet meer. Daardoor ben ik van ongeveer 8 naar 3 eetmomenten per dag gegaan, zodat ik mijn aligner niet steeds uit en weer in hoef te doen. Zeker met de elastiekjes kost dat toch even wat tijd en zeker met het poetsen erbij. Ik ben dus grotere, voedzamere maaltijden gaan eten en tussendoor eet ik meestal niet meer. Ik dacht dat ik het nooit zou kunnen (ik was echt een grazer, haha), maar het kan!
  2. Hoe snel het went. Toen ik de elastiekjes en attachments net had, had ik er een paar dagen best veel last van. De attachments sneden in mijn huid tijdens het eten, de elastiekjes schuurden langs de binnenkant van mijn wangen tijdens het praten waardoor ik blaren en wondjes kreeg en de druk op mijn tanden was pijnlijk. Ik had een paar momenten tijdens deze dagen echt spijt dat ik eraan begonnen was. Maar alles (de pijn, het ongemak én de spijt) nam na een paar dagen enorm af, al is elke nieuwe aligner wel weer even ‘strak’. Dat is ook logisch, en echt pijnlijk vind ik het niet.
  3. Dat het toch vrij veel invloed heeft op eh, alles. Ik wist al dat eten een belangrijk onderdeel van mijn leven was, maar nu merk ik dat al hélemaal. Even tussendoor een koekje eten, of ergens een hapje van proeven tijdens het koken gaat even niet. Spontaan ergens een taartje eten kan wel, maar dan moet ik dus wel mijn tandenborstel en alignerbakje bij me hebben. Dus die heb ik altijd bij me, haha. En het heeft ook invloed op mijn spraak, ik slis een beetje, vooral door de elastiekjes, en ik beweeg mijn mond onbewust iets anders.
  4. Het is niet onzichtbaar. Zeker niet als je elastiekjes hebt, of veel attachments. Ik verkeerde ook niet in de illusie dat het helemaal onzichtbaar zou zijn, dus belangrijk om te weten als je die verwachting wel hebt.
  5. Ik krijg veel dorst en droge lippen van de aligners. Geen idee hoe dat kan. Dus ik drink veel water en smeer veel lippenbalsem.

Drinken mag trouwens wel met de aligners in, maar alleen water.

Ik zal zeker af en toe Invisalign updates doen! Ook zal ik binnenkort als ik iets verder in het proces ben mijn tips delen. Hoop dat je het leuk vindt om te lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.