Zelf muesli maken

Ontbijt
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Als ontbijt eet ik graag yoghurt met muesli en fruit. Dat je heel makkelijk zelf muesli kon maken wist ik wel, maar had ik nog nooit geprobeerd. Laatst op een luie zondag maakte ik eens zelf muesli en nu wil ik nooit meer wat anders. Het is heerlijk, je maakt je eigen mix met alles wat je lekker vindt en het is nog eens super simpel ook.


Ingrediënten
10 personen
  • 100 gr havervlokken
  • 60 gr ongezouten notenmix
  • 30 gr pompoenpitten
  • 30 gr zonnebloempitten
  • 3 el honing
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 el kokossnippers
  • 2 tl kaneel
  • 1 snuf zout

Bereiding

Tip: Je kan zelf variëren met de ingrediënten. Ben je gek op amandelen, dan gebruik je daar lekker veel van. Je kan er ook bijvoorbeeld lijnzaad aan toevoegen, of gedroogd fruit (doe dit wel na het bakken). Enne, je kan ook alleen honing of alleen ahornsiroop gebruiken. Ik gebruik een mix.

  1. Het is supersimpel. Meng gewoon alle ingrediënten in een kom. Grote noten kan je fijnhakken. Verspreid vervolgens de muesli over een grote bakplaat.

  2. Bak dit op 180 graden ongeveer 15 minuten. Houd het in de gaten (het kan ineens heel snel gaan) en roer het geheel af en toe even door zodat het gelijkmatig bakt.

  3. Doe je muesli in een luchtdichte zak of bus en geniet ervan!

Leestijd

Je gebruikt natuurlijk geen conserveermiddelen, dus maak niet ineens kilo’s tegelijk – behalve als je het met je familie, vrienden en buren gaat delen 😉 Leuk als cadeautje in een mooi potje, zelfgemaakt label erop, klaar! Het fijne van zo’n zelfgemaakte muesli is dat je zelf beslist wat er ingaat. Je kan er ook bijvoorbeeld lijnzaad aan toevoegen, of juist gedroogd fruit na het bakken. Je kan er echt alle kanten mee op, zo wordt het ook nooit saai. En bonus: je huis gaat heerlijk ruiken als je muesli in de oven zit. Geniet!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

9 reacties
  1. Emma

    Lekker! Ook lekker met een theelepel vanille of amandel essence erdoor!

  2. Ellen

    Ben gek op zelfgemaakte muesli en mijn gezin ook, maak dit dus regelmatig. In plaats van honing/ahornsiroop doe ik er kokosolie door, al die extra suikers zijn niet nodig naar mijn mening. Ook zijn speculaaskruiden echt heerlijk om er doorheen te doen, je keuken ruikt dan tijdens het bakken ook heerlijk 🙂 Na het bakken doe ik er verschillende zaden (chia, hennep, lijnzaad) en cacao nibs doorheen.

  3. rachel

    heerlijk!! ik eet het alleen niet omdat ik het niet mag maar ik heb wel eens de kha versie gemaakt, dus rach proof en die was zo op 😀

    • Carin

      Maak ‘m ook vaak, heerlijk. Ik ben wel benieuwd naar jouw kha versie. Zou je die willen delen?

    • M

      Koolhydraat arme versie houd ik me ook voor aanbevolen! Kom maar door met het recept!!!!!!!!

  4. lousaa

    Supersimpele krokante muesli inderdaad. Ik voeg vaak nog wat cacao toe of gedroogd fruit. Wel een kleine batch voor 10 personen, meestal rekenen ze rond de 35-40 gram per portie, dat red je hier niet mee.

    Muesli is eigenlijk nog een stuk simpeler: da’s de ongebakken variant zonder toegevoegde suikers uit honing of ahornsiroop. Gewoon gewalste granen mengen met andere ingrediënten.

  5. Carina

    Het is inderdaad supersimpel maar dit is geen muesli meer, dit is cruesli, toch? Muesli is over het algemeen ongezoet en onverhitte mix van zaden, noten, fruit en granen. Zodra je het karameliseert en bakt wordt het cruesli, dacht ik.

    • Ilona

      Quaker heeft het alleenrecht op het gebruiken van de naam cruesli. De overige merken mogen dit, zoals ik dit toevallig vorige week las, eigenlijk niet zo noemen en daarom staat er vaak dan op de verpakking ‘krokante muesli’. Gedoe om niets eigenlijk ;-). Of nou ja: gewoon slim van Quaker, haha

  6. Jessica J.

    Oooh, ik kan me die heerlijke geur al voorstellen! ♥ Ik koop het gewoon kant-en-klaar, maar natuurlijk wel van een fijn merk. Ik heb laatst bij toeval Raw Organic Food ontdekt en die muesli vind ik heel erg lekker.