Mijn wijncursus: WSET Level 1

Al eerder gaf ik je een eerste indruk over de wijncursus die ik deed. Inmiddels heb ik mijn diploma op zak en vertel ik je graag meer over WSET Level 1.

Leestijd

Wanneer dronk ik mijn eerste wijn en wanneer begon ik wijn echt te waarderen?

Toen ik begon met uitgaan op mijn zestiende, dronk ik mijn eerste wijntje. Dronk ik eerst altijd bessenjenever met jus d’orange, ging ik toen eens voor een zoete witte wijn. Later werd dat steevast Canei en Lambrusco. Langzaamaan bestelde ik ook weleens een droge witte wijn.

Nog weer veel later ging ik wat vaker uit eten en toen ik voor het eerst een wijnarrangement proefde bij een diner was ik echt in de hemel. Ik had geen idee dat wijn en eten elkaar zo konden aanvullen en elkaar lekkerder konden maken! Nu ben ik al jaren gek op wijn en kan je me niet blijer maken dan met een wijn-spijsarrangement bij een leuk restaurant.
Maar als ik een wijntje op het terras bestelde, kwam ik nooit veel verder dan ‘ehhhh, een sauvignon blanc?’, maar wat ik dan precies bestelde, wist ik niet.

Waarom een wijncursus?

Al jaren wilde ik graag een wijncursus doen. Gewoon, omdat ik wijn zo’n fascinerend product vind! Toen ik zag dat de WSET eindelijk opleidingen in Zwolle ging geven, heb ik niet lang nagedacht en me ingeschreven voor voor de basiscursus. Het leek me gewoon heel erg leuk om net wat meer te weten over wijn, om het beter te kunnen proeven, beter te kunnen kiezen, beter te kunnen omschrijven. Gewoon als hobby, dus.

Waarom WSET Level 1?

Ik ben begonnen met WSET Level 1 om te kijken of ik het écht wel zo leuk zou vinden. Je kan ook meteen beginnen met WSET Level 2, maar dat is ook een grotere geld- en tijdsinvestering (praktisch dubbel zoveel) en ik wist niet zeker of ik dat wel zo zou kunnen waarderen. Ik dacht: laat ik eerst maar eens die basis doen, dan zie ik dan wel weer verder.

Heel bewust heb ik voor een cursus van de WSET gekozen, dit is de Wine and Spirit Education Trust. De certificaten en proefmethodes van deze opleidingen zijn internationaal erkend. Dat leek me zelf gewoon handig en daarnaast staat de WSET bekend om zijn hoge kwaliteit.

Hoe duur is WSET Level 1?

Ik betaalde €250 voor vier zondagmiddagen (13:00u – 16:00u).

Wat verwachtte ik ervan?

Ik verwachtte dat ik na de opleiding een aardige basis zou hebben over wijn: kennis over verschillende druiven, streken, het proces van wijn maken. Ook hoopte ik dat ik beter zou leren proeven en omschrijven wat ik dan proefde. Als ik mensen hoorde praten over dat ze bijvoorbeeld leer en paprika in een wijn proeven, dacht ik altijd: “Waar héb je het in vredesnaam over? Hóe proef je dat?” Ik proefde dan gewoon rode wijn. Het leek me gewoon heel leuk om dat zelf beter te kunnen, en op die manier ook zelf beter te leren welke wijnen ik nou lekker vind en waarom precies.

Hoeveel tijd kost WSET Level 1?

De cursus duurt vier weken, in mijn geval vier zondagmiddagen van 13:00 tot 16:00. Deze vier middagen zijn verspreid over zeven weken. Daarnaast moet je natuurlijk studeren. Bij de opleiding krijg je een heel compleet ‘Basisboek Wijn’ en het komt er op neer dat je alle stof uit dit boek kent voor het examen.

Het is ook wel handig als je zelf af en toe en wijn proeft en daar een proefnotitie bij maakt: oefening baart kunst! Veel proeven, veel verschillende druiven en wijnen proberen zorgt echt dat je de verschillende smaken en eigenschappen van verschillende druiven en wijnen leert herkennen.

Ik was zelf per lesweek ongeveer een uur tot drie uur bezig met thuisstudie. Dus al met al kostte de opleiding me ongeveer twintig tot vierentwintig uur aan studeren inclusief de lessen.

Nu is dit echt geen straf: ik vind het allemaal ontzettend interessant en ben er zo enthousiast over dat het niet voelde als studeren of leren.

Wat verraste me het meest?

Thuis proefnotities maken

Voor mij was het best een grote verrassing dat het proeven en het herkennen van de verschillende aroma’s bij alle cursisten tijdens de eerste les al aardig duidelijk was. Nu kon ik echt niet meteen zelf een wijn helemaal ontleden, maar ik snápte nu in ieder geval hoe je hooi in een wijn kan ruiken (en hoe dat dan ruikt), en hoe anders rood of zwart fruit in een wijn smaakt en ruikt.

En: dat het zó leuk was. Ik had echt wel verwacht dat ik het tof zou vinden, maar zó tof? Ik ben nog enthousiaster geworden over wijn en er is écht een wereld voor mij open gegaan.

Wat zijn de lekkerste wijnen die je tijdens de lessen geproefd hebt?

Twee wijnen zijn me echt bijgebleven: een Sauternes uit de eerste les en een PX uit de laatste. Twee zoete wijnen, dus! Sauternes is een volzette dessertwijn gemaakt van de sémillon-druif uit Bordeaux  (bij deze zit ook een beetje sauvignon-blanc) en hij heeft een vol en wasachtig mondgevoel en smaakt naar honing, meloen, vanille en passievrucht. Echt fantastisch lekker bij een heel zoet dessert, of gewoon zo. Deze wijn wordt trouwens zo zoet doordat de druiven worden aangetast door botrytis. Dit is een schimmel die de druiven een ‘edele rotting’ geeft waardoor ze lekker zoet worden.

PX vond ik altijd al lekker, het staat voor Pedro Ximenez en het is een sherry. Pedro Ximenez wordt gemaakt van druiven die een tijd te drogen worden gelegd in de zon. Hierdoor krijgt de wijn een enorm zoete, geconcentreerde smaak van rozijnen, vijgen, dadels en chocola of koffie. We dronken tijdens de les de px van de foto en dat was echt een smaakexplosie.

Hoe was het examen?

Het examen bestaat uit drie delen:

1: het maken van twee proefnotities: een van een witte en een van een rode wijn. Hierbij omschrijf je de aroma’s en smaken, de zuren, de intensiteit van de wijn, de tannines, de body (mondgevoel) en bij beide wijnen mochten we vermelden welke soort druif  we dachten dat het was, maar daar kregen we geen punten voor. Bij de rode wijn geef je een gedetailleerd spijs-advies met toelichting.

2: 25 multiple choice vragen over alle theorie van de lessen.

3: 3 open vragen.

Het examen viel me eigenlijk heel erg mee. Ik was er best een beetje nerveus voor, maar ik heb het met vrij veel zekerheid gemaakt en ben dan ook geslaagd!

Welke wijn heb je gepresenteerd?

Tijdens de laatste les moesten we allemaal een favoriete wijn meenemen en die presenteren aan de ‘klas’. Ik ging voor de Stoneleigh Sauvignon Blanc uit 2015 uit Marlborough in Nieuw-Zeeland. Deze vind ik heel lekker omdat hij veel tonen van tropisch fruit heeft zoals lychee, ananas en papaya, maar het is ook een wijn waarin je hooi en gras proeft. Hij heeft vrij hoge zuren, dat maakt het een hele frisse wijn.

Wat ga je er verder mee doen?

Geen idee, ik weet alleen wel dat ik in maart verder ga met WSET Level 2. Ik ben er zo enthousiast over dat ik graag nog veel meer wil leren. In Level 2 ga je in acht lessen veel dieper in op de stof en dit is dan ook een intensievere opleiding. Ik kan echt niet wachten tot het maart is, tot die tijd ga ik lekker veel wijn proeven en blijf ik oefenen.

Laat het me weten als je nog vragen hebt, ik beantwoord ze graag!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

12 reacties
 1. Belinda

  Hai Cynthia,

  Is het Basisboek wijn ook los verkrijgbaar in de boekhandel?

  • Cynthia Schultz

   hey Belinda, volgens mij niet, maar je zou de Wijnstudio kunnen mailen of je hem los kan kopen.

 2. Eva

  Hi Cynthia,
  Ik heb zondag mijn examen voor level 1. Ben even benieuwd of je meteen hoort of je bent geslaagd, of dat je het later pas hoort. Fijne avond, liefs!

 3. Nen

  Ik lust absoluut geen wijn, maar vond het wel een interessant artikel om te lezen! 🙂

 4. Manon

  Erg leuk om te lezen! Ik ga in maart beginnen met WSET level 1 samen met mijn vriend (cadeautje van hem voor mijn verjaardag). Nu weet ik een beetje wat ik kan verwachten. Ik probeer nu als ik een wijntje drink weleens te omschrijven wat ik ruik en proef maar ik vind het zo lastig! Lijkt me heel interessant om er meer over te leren!
  Ging je level 2 nou in Frankrijk doen? Dacht zoiets gelezen te hebben.

  Xx

 5. Annemae

  Interessant! Ik ben zelf 1 jaar geleden ongeveer wijn gaan drinken, alleen zoete. Droge vind ik niet lekker. Ben benieuwd naar WSET level 2!

 6. Joyce

  Klinkt als een hele leuke cursus! Ik was al bijna aangestoken om die ook te gaan volgen:-) Ik zie alleen de thuisstudie en het examen niet zo zitten, dus waarschijnlijk val ik vooral in de categorie Bourgondische interesse?

 7. Lindsey Beljaars

  Ik weet een klein beetje van wijn maar zo’n cursus lijkt me echt ontzettend leerzaam!

 8. femketje

  ik weet zelf echt amper iets van wijn, maar een cursus als dit lijkt me best gaaf om te doen 😀

 9. Marieke

  Ik heb in je laatste artikelen vaak gelezen dat een wijn hoge of lage zuren heeft. Nu lees ik hoge zuren, dus lekker frisse smaak. Betekent dit, dat je met hoge zuren een lage PH (=erg zuur) bedoelt en met lage zuren een hogere PH (dus niet zo’n zure/frisse smaak)?

  • Sarinah

   Jep dat is precies wat het betekent. Je hoort dan ook wel “de wijn zit hoog in z’n zuur” of zoiets, als in hij bevat veel fruitzuur (bijv. appelzuur of melkzuur) en de ph waarde is dus iets lager. Een dessertwijn zoals Cynthia hierboven beschrijft bevat trouwens niet alleen veel restsuiker waardoor hij lekker zoet smaakt, maar ook heel veel zuur. Anders zou de wijn alleen maar smaken naar suikersiroop en heel vlak zijn.