Volwassen comfort food

Vegetarische risotto met dadels en geitenkaas

Diner
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Ik at een risotto met dadels en geitenkaas in Bogotá tijdens onze reis door Colombia en heb de ingrediënten die ik kon herkennen opgeslagen in mijn telefoon. Ik ben thuis gaan proberen en dit kwam eruit. Wij vinden het allebei heel erg lekker, en voor ons is het echt comfort food. Het is zoet, zout, smeuiig, heerlijk.


Ingrediënten
4 personen
  • 200 gram Zachte geitenkaas
  • 8 stuks Medjoul dadels
  • 400 gram Risotto rijst (Excellent van Albert Heijn)
  • 1 stuk Rode ui
  • 200 milliliter Witte wijn
  • 100 gram Shiitake paddestoel (2 bakjes kunnen ook!)
  • 150 gram Vegetarische spekjes (Garden Gourmet of Vegetarische Slager)
  • 3 stuk Groente bouillon blokjes

Bereiding

Tip: 1. Maak een beetje extra, want een bakkie uit de magnetron als lunch de volgende dag is nog steeds genieten! Ook kun je dit prima invriezen voor die luie zondag.

2. Om het er mooier uit te laten zien kun je de risotto ook in een schaaltje doen (als vorm) en dit op de kop op het bord zetten. Lijkt dat kwakje toch net wat professioneler.

3. Gebruik echt deze risotto rijst, dat maakt je leven een stuk gemakkelijker! Bijna failproof :)

  1. Maak een pan met ongeveer 1,5 liter groente bouillon. Dit laat ik altijd even koken, en daarna zet ik het vuur zacht zodat het gewoon goed warm blijft. Dit doe ik in een grotere steelpan.
    Daarnaast heb je een wok (met dikke bodem) of hapjespan nodig, en een koekenpan.

  2. Bak de risotto rijst eerst even kort aan in wat olijfolie in je wok of hapjespan, voeg daarna de witte wijn toe en roer tot dit is opgenomen.

  3. Voeg steeds een soep lepel van de bouillon toe, elke keer een nieuwe tot de vorige is opgenomen, tot de risotto rijst lekker zacht is.

  4. Na een flinke lepel nieuwe bouillon ga ik vaak beginnen aan het snijwerk. Het is niet veel, alleen maar de ui, paddestoelen en de dadels.

    Ik gebruik het liefst van die kleine snijplankjes in plaats van grote omdat ik dan alles apart heb en het zo in de pan kan gooien.

  5. Als de rijst nog een heel klein beetje hard is ga ik beginnen in de koekenpan. Ik fruit eerst de gesnipperde ui, bak daarna de shiitake paddestoelen mee, daarna de spekreepjes en als laatst voeg ik nog de dadels toe.

  6. Als je het gunstig getimed heb is de rijst op het zelfde moment klaar als de mix in de koekenpan (anders zet je 1 pan gewoon even uit). De koekenpan mix mag dan bij in de risotto pan, en dit roer je goed door elkaar. Als de rijst droog wordt kun je nu nog even 1 klein schepje bouillon toevoegen zodat het niet aanbakt.

  7. Als dit door elkaar zit roerbak je de asperge broccoli in de koekenpan. Dit is met 4 minuutjes al klaar, ze blijven vrij stevig. Je kunt het ook even voorkoken als je dat niet prettig vindt. (qua timing dan uiteraard eerder mee beginnen)

  8. Als de rijst zacht is zet je het vuur uit en roer je alle geitenkaas erdoor tot het gesmolten is en het een plakkerige smeuïge massa is.

  9. Diner time!

Leestijd

Omdat ik de shiitake paddestoelen wat weinig als groente vond heb ik de asperge broccoli toegevoegd, maar je kunt de risotto natuurlijk ook als bijgerecht gebruiken, meer paddestoelen toevoegen of andere groentes gebruiken.

Eetsmakelijk!


Emmy Bovenhorst

Beauty is mijn passie en mijn werk, maar lekker eten en mooie reizen maken me bijna net zo blij. Ik ben een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

16 reacties
  1. Marrie

    Echt een fantastisch recept! dankjewel!

  2. Elsemiek

    Heee Emmy,

    Gisteren stond ik dit te kokkerellen in de keuken, heer-lijk! Dank voor het recept!

  3. Ymke

    Hi Emmy, kun je niet gewoon de ui en de shiitake eerst aanfruiten samen met de risotto, daarna wijn etc toevoegen? Dan heb je alles in 1 pan en hoef je er niet twee vies te maken. Tenminste, zo doe ik het altijd. Maar wellicht heb je er een reden voor. Fijn weekend!

    Reageren
    • Emmy Bovenhorst

      Haha nou ik ben niet zo’n goede kok dus ik wist niet of het erg was dat het daarna zo lang nog mee zou koken met de risotto haha. Maar ga ik de volgende keer proberen!

  4. Roos

    Het ziet er erg lekker uit!

    Reageren
  5. lousaa

    Hahaha, ik zie nu pas de kop volwassen comfort food 😀

    Reageren
  6. lousaa

    Klinkt heeeel goed, dadel en geitenkaas en spek. Wel jammer van die nepspek (de vegetarische slager heel veel lekkere dingen (hun bitterballen, kipschtukschjes, burgers, saucijzenbroodjes, man!), maar dit zijn in mijn beleving wangedrochten met weliswaar een rooksmaakje maar een heeeel smerige substantie (Denk Monica in Friends die mockolate verkopen moet). Ik zou er dan dus denk ik eerder rookamandelen overheen gooien. Betere bite! Of een paar flinters seranno natuurlijk, voor de liefhebbers. A little goes a long way daarmee, past prima in een flexetarisch dieet.

    Ik ga zo salade met rijst, ananas, nepkip, kokos zaden en noten eten, maar volgende week wordt het ook echt een keer dit voor lunch! Jum!

    Reageren
  7. Marjan

    Lekker!! Nou heb ik geen zin in mijn boterhammen voor lunch 😉

    Reageren
  8. Liset – Beautydagboek

    Oeh, dit ziet er heel lekker uit! Ik ben alleen niet zo van de paddestoelen, dus dan zou ik daar even een vervanger voor moeten zoeken :).

    Reageren
  9. Jessica J.

    Als ik dingen als ‘zet één pan even uit’ lees, vervloek ik iedere keer weer de elektische kookplaat in onze keuken. 😩

    Reageren
    • Mayo

      Ik zet dan de pan van de elektrische pit af op een onderzetter.

    • Emmy Bovenhorst

      Ik had ook eerst een electrische kookplaat en ik dacht altijd dat mensen nitwits waren als ze zeiden dat je daar niet fatsoenlijk op kon koken, maar ik vind het echt een heel stuk gemakkelijker op gaspitten! Maar, hieronder al een goede tip dat je de pan er dus echt even helemaal vanaf haalt. Of beter timen dan ik hahaha

  10. rachel

    klinkt goed en heb nog steeds geen risotto gemaakt haha nou hoelang is dat geleden dat ik dat gezegd heb tegen je hier haha. ik kan dit wel eens proberen maar dan zonder de dadels 😉

    Reageren
  11. Audrey

    Ik hou echt van risotto! Tip: ook Vivera heeft goede vega-spekjes.

    Reageren
    • Inge

      Die van vegetarische slager, de spekjes, echt SUPER lekker en die geur is gelijk aan gebakken bacon ofzo iig yummie