Vaca Negra

Restaurantbespreking

Ik zeg altijd: ‘als je in Zwolle een goed stuk vlees wil eten, moet je naar Vaca Negra.’ Vaca Negra is een Argentijns Steak & Grill restaurant waar ik al jaren kom als ik écht zin heb in een goede wagyu biefstuk of lekkere ossenhaas. Ik nam laatst eindelijk m’n camera mee voor een recensie.

Vaca Negra
Melkmarkt 18
8011 MC Zwolle
Kaart
40
pp

Leestijd

Vaca Negra

Vaca Negra zit middenin de stad in Zwolle, op de Melkmarkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo snel een Argentijns grillrestaurant uitkies om te gaan eten, maar een paar jaar geleden móest ik toch eens naar Vaca Negra na alle goede verhalen die ik hoorde. De verhalen bleken waar: hier eet je gewoon een ontzettend goed stuk vlees. Als ik verfijnd wil eten of zin heb in lekker lang gezellig tafelen, ga ik ergens anders heen. Als ik al een paar dagen cravings heb naar die waanzinnig lekkere wagyu flank steak, dan ga ik zo snel mogelijk weer naar Vaca Negra.

Bij dit restaurant wordt alleen Hereford of Black Angus rund uit Argentinië en Uruguay gebruikt. De runderen lopen daar zo’n 24 – 30 maanden rond in een gebied dat zo groot is als de provincie Utrecht. Ze worden niet bijgevoerd waardoor het een hele natuurlijke manier van veeteelt is. Er zijn geen stallen, geen mestoverschot, geen krachtvoer.

Bijna alle gerechten bij Vaca Negra worden bereid op een handgemaakte houtskoolgrill. En dat proef je zo goed – aan het vlees zit echt een lekkere barbecuesmaak.

Het eten

Vaca Negra heeft een aantal voorgerechten, van carpaccio tot soep, salade en steak tartare, maar ik neem hier altijd vooraf brood met kruidenboter. Die kruidenboter maken ze zelf en is zó lekker en het brood is vers en knapperig. Wel altijd een beetje veel voor twee personen. Ik drink altijd de Luigi Bosca Syrah, we bestellen vanavond een fles. Deze wijn is lekker kruidig, fruitig, vol van smaak en is echt top bij het vlees. Maar ook gewoon zo, bij het broodje. Ik heb nog niet eerder de steak tartare of carpaccio geproefd, maar moet dat toch maar eens doen.

Ze hebben vandaag mijn favoriet, de wagyu flanksteak, niet als special, maar ossenhaas (200g) met ganzenlever en truffeljus. Daar ga ik voor, met zoete aardappel en frietjes. Bijgerechten zoals groente en friet moet je apart bestellen, die krijg je niet standaard op tafel. Geen probleem, zo heb je in ieder geval ook niet teveel. Het vlees smaakt fantastisch. Een beetje gebrand knapperig aan de buitenkant, van binnen mooi medium-rare en zo mals dat het bijna smelt op mijn tong. De truffeljus en ganzenlever maken het geheel nog lekkerder. De garing gaat praktisch altijd heel goed bij VN, ik heb nog nooit meegemaakt dat ze hem medium of juist rare hadden gebakken als ik om medium-rare vroeg.

Na gaan we voor (goede!) koffie en in totaal zijn we €99,05 kwijt met z’n tweetjes. Niet duur, ook niet heel goedkoop, maar wel een goede prijs voor zulk lekker eten.

Ik ben al ontelbare keren bij Vaca Negra geweest, waarbij ik ook vaak even een fotootje maakte. Een impressie:

Tja, ik ben gewoon fan. Vlees? Vaca Negra. Het eten is áltijd goed en dat is top. De bediening is ook altijd vriendelijk en kundig: ze kunnen veel uitleggen over de soorten vlees, van welk deel van het rund het komt en van welke runderen het precies is. De combinatie met de lekkere wijn maakt het af! De inrichting is niet mega stijlvol, maar wél knus. En dat is ook wat waard.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

23 reacties
  1. hans

    fijn dood ziek geworden daar

  2. Marijke

    Omg dat ziet er heerlijk uit. Fijn ook dat de bijgerechten er niet standaard bij zitten. Een frietje vind ik heerlijk maar meestal te veel voor mij alleen, zeker als ik een stuk vlees bestel. Leuke tip weer!

  3. Netteke

    Jaaaa zo leuk! Toen ik voor werk een dik half jaar in Zwolle zat met collega’s hebben we ook meermaals het hele of deel van ons team mee gesleurd naar VN doordat ik jou er vaker enthousiast over had zien schrijven! 🙂 De steak tartare is overigens prrrrrima te doen! 😉

  4. Danique

    Ja écht heel lekker! M’n favo restaurant in Zwolle. Het werkt elke keer zo verslavend, dan is m’n biefstuk op en wil ik eigenlijk zo nog een portie omdat het zo lekker is. Binnenkort maar weer eens heen…. 😉

  5. Britt

    Lekker hoor, de foto’s laten me al kwijlen!

  6. jonna@burgertrutjes

    Een echt goed vleesrestaurant is niet altijd even makkelijk te vinden, dus dank voor de tip. Kom je weleens in Rotterdam? Dan kun je het vlees van restaurant, CEO, baas van het vlees ook wel waarderen 🙂

  7. Sherry

    Zo dat ziet er lekker uit. Als je kon eten vanuit een scherm had je nu geen blog meer haha!

  8. Minka

    Hier ben ik nog niet geweest in Zwolle, echt right up my street dit restaurant.

    Drie jaar geleden was ik een lang weekend in Schoorl en toen heb ik hier gegeten: Restaurant Hotel Merlet.
    Prijzig maar toen wel echt goed. Hoop dat dit nog steeds zo is. Andere restaurants ben ik geweest maar ik vond ik niet super eerlijk gezegd… vrij toeristisch ook degene die ik heb bezocht. Maar wellicht is er weer super veel bijgekomen.

  9. Karlijn

    Leuk dat je hier over schrijft! Ik ben met mijn vriend bij Vaca Negra geweest toen wij in januari voor een weekendje in Zwolle waren. Wij vonden het heerlijk en ook de service was attent. Zeker een aanrader!

  10. Vera

    Ziet er allemaal heerlijk uit! En ik denk dat best veel mensen een knusse inrichting juist wel kunnen waarderen.
    Ik vind dit echt een leuke rubriek maar ik merk dat restaurants in Zwolle (en ook in Terschelling) wel erg vaak voorbij komen. Ik snap het natuurlijk wel maar het zou ook leuk zijn als er wat vaker een andere stad gekozen zou worden.

    • Cynthia Schultz

      Ik probeer het! Ik ben alleen niet heel veel in andere steden (op Amsterdam na) en heb ook niet megaveel tijd om op heel veel andere plekken te eten. Dus I try en wil het ook zeker. Komende week ga ik naar Schoorl en ga ook zeker daar in de buurt uit eten dus dan maak ik daar ook een recensie van. Volgens mij heb ik nog geen restaurant recensie op Terschelling gedaan trouwens!

    • Karen

      Voor als je in Groningen bent, Cynthia: de Kleine Heerlijkheid of de Markies. Ben benieuwd wat je daarvan vindt!

    • MV

      Bedankt voor de tip Cynthia, en Karen, jij bedankt voor die in Groningen.
      Nog twee enorme aanraders in Groningen: Vive la Vie, en Proevens. Bij beide heb ik een aantal keren een heerlijk (en betaalbaar) verrassingsmenu gehad.
      De Pauw is ook fantastisch, maar volgens mij nog net weer iets duurder.

  11. Maaike

    Weet je toevallig of het vlees biologisch is?

  12. Annet

    Ziet er heerlijk uit, jammer dat het voor mij te ver is maar ga het onthouden voor een weekendje weg.
    rekening valt me mee, rondom Amsterdam betaal je zo €50 meer.

  13. Nicolette

    Klinkt uitstekend! Goed dat je ook het bonnetje even liet zien want een fles wijn van 30 euro is niet iets wat iedereen neemt en dat is wel een aanzienlijk deel van de rekening.

    • Cynthia Schultz

      Ja dat bonnetje erbij ga ik vaker doen! Als je de wijn laat zitten is het natuurlijk veel goedkoper.

  14. Lisa

    Ganzenlever kan echt niet meer! Serieus, verdiep je daar eens in. (Verantwoord) vlees eten is een ding, maar ganzenlever is iets heel anders. Wat een leed… eet smakelijk.

    • Cynthia Schultz

      Ik weet het. Al heb je net als met alle dierlijke producten verschillende gradaties (van biologisch tot ‘plofkip’-niveau) en wordt niet al het ganzenlever op die ene verschrikkelijke manier gekweekt, heb ik vorig jaar nog een heel gesprek over gehad met een Franse chef die veel met lever werkt. Ik heb me er dus zeker in verdiept.

    • Lou

      Lisa, in het algemeen heb je gelijk natuurlijk, maar de trechtermethode is niet meer alomtegenwoordig.

      Al lijkt de grootte van de lever op de foto wat verdacht en onnodig, dat spul is als het goed is zo smaakvol dat je maar weinig nodig hebt.

  15. Marije

    Dat klinkt heerlijk! Ik denk dat ik mijn familie daar maar eens mee naartoe moet nemen! Mocht je ooit eens in Leiden zijn en zin hebben in goed vlees, ga dan naar Just Meat. Ook verrukkelijk. Leuk detail: je mag daar je eigen vleesmes om mee te eten uitzoeken!