Tips om (meer) vega te eten (als je dat zelf wil)

Om me heen hoor ik veel dat mensen wel minder of geen vlees zouden wíllen eten maar denken dat dat mission impossible is. Nou, geloof me, zo lastig is het helemaal niet! Ik geef vandaag wat tips als ervaringsdeskundige.

Leestijd

Waarom vega?

Allereerst, je moet zelf weten wat je eet. Als je niet vegetarisch wil eten, dan is dit artikel absoluut geen dwangbuis en ik wil ook zeker niet een activistisch artikel schrijven. Ik schrijf dit puur omdat ik om mij heen vaak hoor dat men het lastig vindt om creatief te zijn met vegetarische maaltijden maar het eigenlijk wél willen. Vaak blijft het lastig doordat recepten wel vlees bevatten, doordat je graag terug valt op bekende recepten (want wat in vredesnaam moeten we vanavond nou weer eten) of omdat je vlees gewoon mega lekker vindt.

Vegetarisch noem je jezelf als je geen vlees en vis eet. Nou zit er natuurlijk ook heel veel tussen vegetarisch ZIJN of vegetarisch ETEN. Je kunt ook gewoon af en toe andere keuzes maken. Sommige mensen noemen zichzelf dan flexitariër, ik noem het gewoon mensen. Ik deel graag wat tips, want als je nu elke dag vlees eet, zou het al geweldig zijn als je een paar dagen in de week een andere keuze zou kunnen maken. Waarom? Hieronder vier redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om wat minder of geen vlees te eten. Nogmaals, dit is geen betoog dat je dit MOET doen, kies zelf wat voor JOU klopt en goed is. Ik wil jullie dan ook vragen om onder dit artikel geen betogen te schrijven over hoe jij vindt dat het moet, of hoe je vindt dat een ander (of ik) het verkeerd doet. Als je wat wil delen, deel dan tips om het gemakkelijker te maken ALS iemand het wil. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden en iedereen heeft zijn eigen waarheid, laten we elkaar dus in onze waarde laten! 🙂 <3.

Hoe ik het zelf invul? Ik zelf kook thuis nooit met vlees, en kies in restaurants altijd ook voor een vleesloze maaltijd. Wel eet ik af en toe vis, maar houd dit gemiddeld op eens per twee weken bijvoorbeeld. Ook als ik reis eet ik af en toe wel vlees, omdat ik het ook belangrijk vind om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Bijvoorbeeld in Colombia had ik op veel plekken moeite met het vinden van andere opties. Als het er was ging ik ervoor, maar ik heb een paar keer kip gegeten. Als ik dan vlees eet, geniet ik er wel echt van en eet ik ook heel bewust. Ook een andere uitzondering is als ik eet bij iemand die er geen rekening mee heeft gehouden en het anders weggegooid wordt. Meestal eet Luuk het gewoon op, maar vlees weggooien vind ik nog oneerbiediger dan opeten dus dan zou ik het eten. Eigenlijk gebeurt dit bijna nooit hoor, maar meer even ter illustratie.

 1. Je eigen gezondheid
  Afgezien van de valkuilen die ik hieronder opnoem is er bewezen dat mensen die geen vlees eten minder kans hebben op hart en vaatziektes.
 2. Het milieu
  Vleesproducten hebben een grote ecologische voetprint. Hier is heel veel over te vinden maar de grootste punten hierin vind ik dat vleesproductie onwijs veel water kost. Om het beeldend te maken; 1 dag geen vlees eten bespaard net zoveel water als 1 maand niet douchen. Damn. Ook omdat vee mest produceert en dat dat methaan en lachgas uitstoot wat respectievelijk 25 en 310 keer zo slecht voor de ozonlaag is dan CO2. Het vee moet ook vervoert moet worden, wat ook weer bijdraagt aan een gigantische ecologische voetafdruk.
 3. Dierenwelzijn
  Dit snapt iedereen. Omdat wij als mens niet veel willen betalen voor een stuk vlees moeten boeren zo min mogelijk kosten maken om winstgevend te zijn. Dit gaat uiteraard ten koste van het dierenwelzijn. Ik kan hier heel lang over door praten maar ik wil geen effect op je hebben als zo’n akelig anti-bont filmpje. Hoewel het goed is dat ze er zijn, die filmpjes, dat wel. Als je echt wilt weten hoe het is voor een dier, is er genoeg over te vinden online waar je zo van schrikt dat je spontaan het vlees laat staan.
 4. Mondiaal maatschappelijk belang
  Dit laatste punt weten niet veel mensen. De wereldvoedselvoorraad kan veel groter zijn als mensen plantaardig voedsel eten van alle landbouwgrond wat nu gebruikt wordt om veevoedsel van die maken. Helemaal niet zo logisch dus.

Mensen geven vaak als tegenargument dat plantaardig voedsel verbouwen óók zorgt voor ontbossing. Dat het ook een ecologische voetafdruk heeft. Ja, klopt. We zouden een stuk meer lokaal kunnen gaan verbouwen en een stuk meer lokaal kunnen gaan kopen en dat zou al schelen. Alsnog is de ecologische voetafdruk van zeven vegetarische burgers kleiner dan één normale burger (vegetarische slager). Just saying.

Valkuilen voor je gezondheid? Overall voel ik mij beter nu ik geen vlees eet. Mijn buik is rustiger en ik vervang het automatisch door meer groentes. Wel let ik goed op dat ik aan mijn eiwitten kom, dat ik producten eet waar genoeg ijzer in zit en ook dat ik let op vitamines zoals B12. Ik heb dit onlangs nog laten testen, want met mijn eetschema dacht ik echt dat ik er niet aan zou komen. Ik reageer qua buikklachten ook op veel groentes dus soms krijg ik naar mijn mening te weinig binnen. Ondanks dat was alles nog helemaal goed. Prima te doen dus.

Laten we aan de tips beginnen 🙂

Op de foto zie je een recept van Cynthia, klik hier om naar het artikel te gaan.

Geef jezelf de tijd

Beter gezegd nog; GUN jezelf de tijd. Als je gewend bent om veel vlees te eten kan het wel lastig zijn om zo ineens cold turkey (ha!) te gaan. Je kunt ook starten met alleen je avondmaaltijden of juist alleen je lunches. Of je bekijkt het anders en je kiest vleesvrije dagen in je week. Dit kun je langzaam uitbouwen als je er steeds creatiever in wordt en het dus ook gemakkelijker wordt. 

Vleesvervangers zijn LIFE

Thank god voor de Vegetarische Slager. Dat bedrijf heeft ECHT een voedselrevolutie in gang gezet. Bedrijven die vleesvervangers maken groeien jaarlijks gigantisch. Dat komt omdat dit de gemakkelijkste manier is om vegetarisch te gaan eten. Je hoeft eigenlijk niet na te denken over je maaltijden want er is altijd wel een vervanger voor handen. Curry? Vegetarische kipstukjes. Lasagne? Vegetarisch gehakt. Boerenkool? Vegetarische spekjes. So. Damn. Easy. Dit zijn ook allemaal gerechten waarbij het niet draait om de smaak van het vlees. Overigens smaakt het heel erg gelijkwaardig, maar in dit soort gerechten is het meer opvulling en een proteïnebron dan echt de hoofdrolspeler van het gerecht. Hierdoor merk je niet eens dat er wat anders door zit dan normaal.

Fastfood opgeven? Ben jij gek!

Kijk, ik probeer heus wel gezond te eten. Maar een broodje kroket is gewoon één van de beste uitvindingen naast de iPhone. Vegetarische kroketten zijn godzijdank mega goed verkrijgbaar. Bij de snackbar, maar ook voor thuis! Die van De Vegetarische Slager vind ik zelf het lekkerst. Na het uitgaan snacken doe ik ook. Niet dat ik nog zo vaak uit ga (granny life is creeping op on me) maar als ik ga dan, moet er gesnackt worden. Ik kies meestal voor een broodje groente kroket, een pitabroodje met kaas of een kaassouflé. Als je meer keuze hebt dan kun je vaak ook nog wel kiezen voor een falafelwrap met feta. Lekker.

Dit recept wat ik schreef vind je hier! Een risotto met dadels en geitenkaas <3

Spread the word

Niet in de zin dat je anderen gaat bekeren, want dat vinden mensen over het algemeen heel vervelend haha. Wel om te vertellen dat jij die keuze wel hebt gemaakt, zodat ze op de hoogte zijn en mee denken waar nodig. Als je bij hen gaat eten, met hen gaat uiteten, communiceert wat gemakkelijker.

Leer wat bij

Het gaat ook wel een beetje vanzelf naar mate je meer gaat experimenteren, maar verdiep je even in de voedingswaarden die je nodig hebt. Let erop dat je genoeg eiwitten binnen krijgt, helemaal als je veel sport. Voorbeelden hiervan zijn peulvruchten, linzen, paddestoelen maar natuurlijk ook eieren, brood, rijst, noten, havermout, aardappels etc. Heel veel eten vormt een goede bron van proteïne. Ik let hier met avondmaaltijden vooral bewust op. Ik gooi bijvoorbeeld nog net even wat walnoten of paddestoelen door een pasta of ik gebruik een maaltijdvervanger waar het eigenlijk niet nodig was voor het recept. Ook eet ik als avond snack nog wel regelmatig een bakje kwark met wat fruit. 

Koop of huur leuke vega kookboeken

Als je vegetarisch wilt koken zonder vleesvervangers dan zijn kookboeken een leuke bron van inspiratie. Natuurlijk kun je ook een online mapje maken met leuke online recepten en zo een eigen kookboekje erop na houden. Vaak als je even uit je comfortzone wordt gehaald leer je wel veel, en zo ook met recepten. Je ervaart dan een beetje welke producten veel gebruikt worden of gemakkelijk zijn om te gebruiken en daar wordt je zelf ook weer creatiever van. Je hebt dan ook altijd wat inspiratie op de plank liggen. Ik zoek zelf altijd naar recepten waar niet teveel ingrediënten in moet en wat ook nog binnen aanzienlijke tijd op tafel staat. Ik heb doordeweeks geen tijd voor een uren lange stoofpot en ik heb ook geen zin in ingrediënten die alleen te vinden zijn in eco supermarkten in Amsterdam. Ik moet gewoon bij de Appie iets kunnen halen, voor een normaal bedrag, en in een normale tijd. Dus.

Dit recept van Cynthia vind je in een artikel met 10 van haar favoriete vega gerechten destijds. Je leest hem hier!

Breid je restaurant opties uit

Overal in Nederland zijn restaurants te vinden die vega zijn of vega vriendelijk zijn. Hier in Enschede kan ik eigenlijk altijd wel wat tofs vinden op een menukaart en er zijn ook een aantal volledig vegetarische restaurants.
Je hebt altijd restaurants die daar natuurlijk helemaal niet op gericht zijn. Als iemand voorstelt om naar een steakhouse te gaan geef ik gewoon eerlijk aan dat ik liever ergens anders heen ga of dat ik die keer dan even afhaak (als het een grotere groep betreft). Net zoals dat ik me aanpas als een vriendin geen sushi lust (ik heb er maar 2 gelukkig), passen zij zich ook aan in dit geval. Kwestie van vriendschap toch?

Verras mensen eens

Ik vind het onwijs leuk om voor een groepje mensen te koken. Niet te moeilijk maar wel creatief, omdat ik dat leuk vind. Ik vind het ook onwijs leuk om ze dan kennis te laten maken met lekkere vega recepten en dan achteraf te horen; mega lekker Em! Ga ik lekker op.

Als je een partner hebt die sceptisch is, probeer dan gewoon eens wat recepten uit en gebruik vleesvervangers zonder dit te melden. Wedden dat je partner het niet eens merkt? Luuk was eerst een mega vleeseter en nu mist hij het totaal niet. Ik probeer hem niet te ‘bekeren’ maar ik ben degene die elke dag kookt en dan beslis ik ook over het algemeen wat er op tafel komt. Hij eet nog wel z’n frikandel na het uitgaan en hij pakt in een restaurant ook zeker wel eens een vleesgerecht. Toch zie ik hem ook steeds vaker nadenken en gaat hij bij het bedenken van een maaltijd ook automatisch uit van vegetarisch eten. Ook hoor ik hem ook steeds vaker tegen anderen zeggen dat het simpelweg niet nodig is om zoveel vlees te eten en merk ik dat hij een beetje onbedoeld een vega ambassadeur aan het worden is haha. Het heeft hem denk ik gewoon enorm verrast. 

En jij, wat zijn jouw tips? Of heb jij juist wat aan deze tips?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

48 reacties
 1. Anna

  Hey,

  Het staat niet helemaal goed uitgelegd in het artikel. De uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas) moet naar beneden vanwege het broeikaseffect. Dat zorgt er voor dat de aarde opwarmt en daardoor zal alles uit balans raken. Dat noemen we de klimaatcrisis.

  De ozonlaag is een beetje een probleem van “vroeger” en dat hebben we gelukkig nu wel onder controle. Dat probleem heeft weer niets met broeikasgassen (zoals CO2) te maken. De ozonlaag is een soort “rand” om de aarde die ons beschermt tegen schadelijke UV straling van de zon. De ozonlaag werd aangetast, waardoor er gaten in de ozonlaag kwamen. Dat kwam door gassen die o.a. in grote hoeveelheden uit onze spuitbussen (zoals deo) maar ook in koelkasten voorkwamen. Die heten cfk’s. Dit probleem is gelukkig niet zo groot meer! Het gat in de ozonlaag wordt steeds kleiner, omdat door goed beleid die cfk’s steeds minder vaak voorkomen.

  Het klimaatprobleem wordt echt met de dag groter, en het zou inderdaad helpen zijn als we een stuk minder vlees eten.

 2. Jorinde

  Mega interessant artikel! Wij eten nog wel vlees, maar het wordt steeds minder. Mijn vriend is een groot liefhebber ervan, maar accepteert ook steeds meer vegetarische gerechten, haha! Ik vind vleesvervangers echt top en heb inmiddels ook de nodige recepten verzameld waar je vlees totaal niet mist.

 3. Marijke

  Hoi Emmy, voor mij zijn reden 4 (mondiaal maatschappelijk belang) en onze ecologische voetafdruk belangrijke redenen om minder vlees te eten. Dat lukt gelukkig aardig. Wat veel mensen niet weten (en ik eerst ook niet) is dat kaas als dierlijk product vlak onder vlees staat. Geen duurzame voedingsbron als je kijkt naar de hoeveelheid plantaardig voedsel die nodig is om kaas te maken.
  Maar kaas vind ik zo lekker en het is zo heerlijk in veel gerechten en op brood. Waar het me met vlees goed lukt om te minderen lukt dat met kaas helemaal niet.

 4. Amber

  Vegetarisch eten is best lastig wanneer je allergisch bent voor noten, sesam en soja. Gelukkig zijn er ook wel vleesvervangers op basis van bijvoorbeeld linzen of bonen, maar heel veel is nog steeds op basis van soja. Dat vind ik wel erg jammer. Ik ben niet vegetarisch, maar kies er wel voor om weinig vlees te eten en zoveel mogelijk met vervangende (vooral dus peulvruchten) producten te koken. Maar goed, dus wel lastiger met allergieën.

  • Lisa

   Helemaal mee eens, zonder soja wordt het lastig. Er zijn wel bonenburgers en groenteschijven maar andere producten bevatten meestal soja.

  • Twente

   Inderdaad! Soja, koemelk, noten en paddestoelen/champignons gaan bij mij ook niet… dan vallen veel vleesvervangers af!

 5. G L

  Wat ons echt heeft geholpen is (tijdelijk) abonneren op een maaltijdbox en dan de Vega variant. Dan eet je al 3x per week in de avond vega. De recept kaarten van de lekkerste maaltijden hebben we bewaard en je hebt een heel aantal lekkere Vega recepten die je vaker kan maken.

 6. Jessica

  Aanraders qua kookboeken: ‘Honger’ van Kim Leysen en ‘Veggie’ van Hugh Fearnley-Whittingstall.

 7. Siem

  “Vegetarisch noem je jezelf als je geen vlees en vis eet.”

  Nee, ik bén vegetariër en ik éét vegetarisch 😆.

  Heb vlees/vis/kip nooit fijn gevonden om te eten (soms wel lekker). Toen ik op mezelf wonen deed ik het met enorme tegenzin maar bleef het wel doen omdat je er niet zonden zou kunnen. Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee en heb sindsdien geen stuk dier meer gegeten. Ik heb het niet afgezworen, maar ik kán het niet meer. En echt, wanneer je iets weglaat krijg je zoveel andere opties qua eten.

  Ik ben dus niet tegen het eten van dieren, maar ben wel altijd blij als iemand in ieder geval mínder dieren eet. En elk steun in deze richting is top, dus ook jouw artikel Emmy 😉

 8. Charlotte

  Ik eet nu bijna 2 jaar voornamelijk vegetarisch, omdat dat duurzamer is. Af en toe houd ik nog wel van een stukje vlees, maar dat haal ik dan bij de biologische slager. Is wat duurder, maar 1) diervriendelijker en 2) de kwaliteit is echt 10x beter dan supermarktvlees! Verder maak ik mijn ijskoffie ’s ochtends met amandelmelk of sojamelk en in de winter mijn brinta ook. Een eenvoudige switch voor iets wat ik zoveel gebruik en je footprint wordt er significant kleiner van. Kaas bij ons in huis is nog wel echte kaas en ook eieren doen we niet moeilijk over (maar wel voorkeur voor rondeel / bio).

  Mijn vriend is nog wel echt een vleeseter, maar hij vindt het niet erg als ik vegetarisch kook (zolang het maar lekker is). Ik probeer een hoop verschillende vleesvervangers en onthoud welke burgers hij het lekkerst vindt. Onze favorieten: alles van veggie chef van de jumbo, AH huismerk pompoenburger en tofuroerbakstukjes en af en toe de vegetarische slager (als het in de aanbieding is). Verder zijn de vega “kip” producten van de macdonalds echt GOUD. Veel smaakvoller en malser dan de echte kip!

  Een van mijn vrienden is trouwens vegetariër, maar eet nog wel 1x in de maand een stuk biologisch rood vlees voor de vitamine B12. De plantaardige variant neemt hij namelijk niet goed op en hij kreeg last van vermoeidheid daardoor. No shame! Mensen zijn van oorsprong omnivoren, dat betekent dat ons spijsverteringsstelsel sommige voedingsstoffen goed uit plantaardige producten opnemen, en andere voedingsstoffen het beste uit dierlijke producten. Luister naar je lichaam en eet af en toe toch vlees of zuivel als je merkt dat je gezondheidsklachten krijgt (zoals vermoeidheid) bij enkel plantaardig eten.

 9. Carina

  Ik eet nu bijna 2 jaar vegan en vind het heerlijk. Ik ben met zuivel gestopt omdat het mijn eczeem enorm verergerde en vlees at ik sowieso alleen buiten de deur (vind vlees ook niet superlekker) en de eieren volgden vanzelf.. ik gebruik het niet met koken dus waarom zou ik het dan kopen?
  Toen een aantal docu’s gezien over hoe de vleesindustrie werkt en sindsdien hoef ik echt geen dierlijke producten meer.
  Ik ben niet per se tegen het consumeren van dieren, maar wel tegen de hele massaindustrie en alle gevolgen daarvan (ontbossing, tonnen dieren die sterven door stalbranden, gesjoemel met vleesveiligheid, babydieren die meteen weggehaald worden na de geboorte zodat mensen de moedermelk kunnen aftappen..) brrr. Ik doe daar niet meer aan mee.
  En ik moet eerlijk zeggen dat ik qua koken eigenlijk niks veranderd heb, wel hier en daar wat vervangen (haverroom ipv melkroom bijvoorbeeld) maar het is voor mij echt prima te doen.

  Reageren
 10. Claudia

  Mega interessant artikel, Emmy! Goede tips. Ik ben samen met een Italiaan en wij eten eigenlijk ook niet dagelijks vlees. Proberen ook veel vegetarische vleesvervangers. De Beyond Meat burger is hier echt een hype in Duitsland maar je keuken ruikt 3 dagen later nog ernaar 😂

  Wat ik niet kan laten, is prosciutto en mortadella bij het aperitief. Dat smaakt me dan zó, daar wil ik niet op inboeten qua smaak.

  Reageren
 11. Yvonne

  Sandwichspread, 20+(smeer)kaas, jam met minder suiker,sellerie/komkommer salade (ah basic is laag in kcal), 1 eitje op 2 sneeen met tomaat en komkommer, pindakaas kan ook gerust 1x pw, banaan, aardbeien, groentespread, zuivelspread, petite filet americain vegetarische slager (1 bolletje is 50kcal), mosterd+sla+augurk+komkommer, geraspte wortel met dun light mayo. Je kunt ook je brood een keer vervangen door rauwkost met peulvruchten, die blikjes zijn goedkoper dan vleeswaren:) 1xper week op zondag zo’n salade maken voor de maandag of dinsdag zal niet zoveel tijd en geld in beslag nemen denk ik! Succes!

  • Yvonne

   Oeh dit ging even mis en was een reactie op de vraag om opties voor kcal arme vegetarische lunches!

 12. Shirley

  ‘Sommige mensen noemen zichzelf dan flexitariër, ik noem het gewoon mensen.’

  Heerlijk, haha. Thanks voor de tip! We eten gewoon vlees thuis maar ga zeker eens kijken wat ik zoal kan veranderen af en toe 🙂

  Reageren
 13. Ingrid

  Ik eet inmiddels bijna 14 jaar vegetarisch. Ik ben destijds volledig vegetarisch gaan eten toen ik bijna op mezelf ging wonen, omdat anderen het lastig vonden. Dat wordt gelukkig steeds minder. Ik vind het op zich niet moeilijk vega te eten, go to producten als vleesvervanger zijn voor mij de kipstuckjes van de vegaslager, kikkererwten, nepgehakt voor pasta en wraps, en des met satesaus van quorn. Als je hier Chinese groente door doet en rijst erbij heb je al een maaltijd. Vroeger ook veel vega stukjes van de appie gegeten. De receptkaarten van de appie hielpen mij voor afwisseling en tegenwoordig hello fresh.
  Ik ben nog nooit in zuid Amerika geweest, maar het lijkt me echt vervelend om geen vegetarische opties te hebben. Qua dierenleed zou ik dan denk ik voor koe kiezen, maar ik weet niet of dat daar ook zo geldt.

  Reageren
 14. Inge

  Al meer dan 20 jaar vega! Ben nu 35 jaar oud..dus grootste deel van mijn leven. Ik voel me er echt nog steeds goed bij. Voor mij is vegetarisch zijn gewoon de enige juiste keuze. Typisch is dat ik recent met een boerenzoon ben getrouwd, die hadden thuis koeien en hij eet ook vlees. Soms vind ik het wel vervelend maar ik vind de lieve vrede in huis belangrijker dan steeds discussies over vlees eten. Leef en laat leven! Maar zelf zou ik nooit vlees pakken.. en ben ook blij dat vega zijn nu hartstikke hip is! Was vroeger veel moeilijker.

  Reageren
 15. Olga

  Tip voor iedereen wiens vriend/man/partner dol is op vlees: kijk samen de documentaire The Game Changers op Netflix. Mijn man’s mening over vlees eten is bijna 180 graden omgedraaid!

 16. Esther

  Ik heb vorige week het kookboek VEG van Jamie Oliver aangeschaft, super veel nieuwe lekkere vegetarische recepten. Heb helemaal zin om ze allemaal te gaan koken!

  Reageren
 17. Suuz

  Altijd leuk om wat tips te lezen over anders. Ik eet minder vlees, maar niet vegetarisch. Toch geniet ik meer van bijzondere groente bereidingen dan van vlees. Als we naar luxe restaurants gaan eet ik ook graag vegetarisch, omdat ze er dan echt iets bijzonders van maken.

  Tipjes: je kunt niet vegetarisch zíjn… je bent van vlees. Vega is veganistisch, Veggie is vegetarisch.

  Reageren
  • Lousa

   Vega is vegetarisch, veggie is plant(aardig). Vegan is veganistisch.

 18. Suzanne

  Ik eet vaak ’s avonds geen vlees, maar waar ik persoonlijk vooral moeite mee heb is de lunch. Ik eet als lunch namelijk graag volkorenboterhammen en omdat ik op mijn calorie inname let, probeer ik het qua beleg altijd zo caloriearm te houden. Kipfilet en ham zijn daar echt ideaal voor. Ik weet dat ik ook met een vegetarische salade (ook caloriearm) zou kunnen lunchen maar ik heb het geld en de tijd er niet voor om iedere dag een salade als lunch te eten.
  Dus op dit moment bestaat mijn lunch steevast uit 2 boterhammen met cottage cheese en 2 boterhammen met gerookte kipfilet. Weet iemand misschien een lekkere, vegetarische caloriearme optie waar ik de kipfilet door zou kunnen vervangen? Om een idee te geven: een plakje kipfilet is 30 calorieën, een goede kwak pindakaas op je brood is zo’n 100 calorieën.
  Alle suggesties welkom!! 🙂

  Reageren
  • Rianne Bakker

   AH verkoopt vegetarische vleeswaren o.a. kipfilet. Misschien is dat een optie?

  • Bianca

   Smeerkaas gebruik ik vaak.

  • Yvonne

   Ik heb hierboven een uitgebreid berichtje in reactie hier op geplaatst!

  • Yvonne

   Zie berichtje wat ik hierboven heb geplaatst! Moest een reactie hierop zijn maar was mislukt;)

  • Emmy Bovenhorst

   Als ik wat minder calorieën op mijn boterham wil dan kies ik voor een dun laagje geitenkaas, slankie smeerkaas, of ‘vleeswaren’ van de vegetarische slager. Kipps heeft ook vega filet american en pate en die zijn ook vrij mager!

  • Saskia

   Groentespreads?

  • Stephanie

   Het merk Quorn heeft calorie arme vleeswaren én lekker vind ik zelf.

 19. rachel

  ik mag de Vega producten niet en heb eerlijk gezegd elke dag mijn vlees nodig om aan mijn voedingswaarde te komen (eet keto om medische redenen)
  ik heb wel een Vega producten in huis maar dat eten mijn dochters alhoewel die toch dan nog rustig iets van vlees erachter aan werken. we zijn gewoon kanibalen hier in huis haha

  Reageren
 20. K

  Voor ons was de eerste stap om minder vlees te eten de afspraak: we eten geen vlees meer als het ergens in verborgen zit. We eten alleen nog bewust vlees.

  Dus geen gehakt in de spaghetti, geen stukjes kip door rijst of wokgerechten. Dit vervangen we dan door iets anders. Daarna ging het eigenlijk vanzelf en ik denk dat we hierdoor nog slechts 1 a 2x in de week vlees eten. Als we een traditioneel avgtje doen bijvoorbeeld of een patatje halen.

  Alleen bij mij vader (woont in hongarije) is het echt mission impossible. We gaan dan bijna elke dag uit eten, maar van vegetarisch hebben ze daar nog nooit gehoord. Het is vlees en aardappels. Zware week altijd voor mijn buik en de weken daarna kan ik even geen vlees meer zien.

  Reageren
 21. Ellen

  Leuk artikel!
  Wij koken al jaren regelmatig met Hellofresh. We aten al niet iedere dag vlees maar door HelloFresh heb ik heel wat lekkere recepten ontdekt zonder vlees.
  Overal zijn nu genoeg lekkere vegetarische recepten te vinden trouwens. Het gaat in veel gerechten er om dat je iets extra’s qua bite hebt. In aziatische recepten gebruik ik vaak iets van pinda’s of cashewnoten. Ook erg lekker. Of een gebakken eitje.
  Bij italiaanse recepten vind ik vlees vaak ook niet nodig maar bij een pasta kunnen iets van walnoten of pijnboompitten ook erg lekker zijn.
  Voldoende mogelijkheden. Ik vind in iedergeval dat vlees vaak niet de smaak maakt. Daar heb je lekkere kruiden voor.

  Reageren
 22. Hilde

  Bewust een boodschappenlijst en weekmenu maken, even ervoor zitten en dan koop ik in de supermarkt al geen vlees omdat ik ander soort gerechten heb bedacht. Mijn man is een ‘zoon van de slager’ zei die altijd en die is ook bekeerd 😉 Hij vind het echt lekker wat ik maak want je kan zoveel kanten op!

  Reageren
 23. Irene

  Leuk artikel! Ik eet voor het grootste deel ook vegetarisch. Het enige wat ik moeilijk kan laten zijn frituurvleesjes. Echt rommelvlees eigenlijk. Maar goed, dat gun ik mezelf nog wel 🙂 Mijn vriend is ook een echte vleeseter en die was er eerst niet voor te vinden maar ik kook nu eigenlijk amper nog met vlees en hij mist het ook niet. Ik ben ook wel héél blij dat er vleesvervangers bestaan. Ik at namelijk wel super graag kip en dat zou ik missen als er geen vleesvervangers zouden bestaan.

  Ik dacht ook altijd – voor ik de stap effectief zette – dat het heel moeilijk zou zijn om zonder vlees te koken maar het is net heel makkelijk. Ik maak niet zo vaak aardappelen, groenten, vlees. Ik ben meer van de wok, pasta’s, curry’s en daarin mis je dat echt niet.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Nee, en dan zijn die vleesvervangers ook ECHT een uitkomst!

 24. Audrey

  Toch erg dat je al moet beginnen met een uitgebreide disclaimer! Mijn aanvullende tip is, als je in je omgeving mensen hebt die heel erg van het vlees zijn, om ze eens blind te laten testen. Vaak hebben ze helemaal niet door dat iets vegetarisch is! Ook afstappen van de standaardcombi aardappels/groenten/vlees helpt inderdaad.

  Reageren
  • Yvonne

   Blind laten testen werkt nog wel soms met gehakt maar niet met een echt stuk vlees. Als je een echte vleesliefhebber bent, is een vleesvervanger geen optie. We hebben het hier uitgebreid geprobeerd.
   Bovendien bevatten de meeste vleesvervangers heel veel zout (dát is pas slecht voor je gezondheid). Vleesvervangers komen er om die reden hier niet meer in. Bovendien zijn ze duur (en dat voor een hoop zout en geen voedingsstoffen).
   Wat ik echt zorgelijk vind: kinderen die al vegetarisch of veganistisch zijn, maar niet weten dat ze zo niet aan hun energie- en vitaminenbehoefte komen.
   Volwassenen zouden ze daarop moeten wijzen, maar die weten het vaak zelf niet. Denken dat ze met een handje noten per dag dat wel inhalen.

  • Sarah

   Er zit veel variatie in de kwaliteit en samstelling van vleesvervangers. Heus niet alle opties bevatten veel zout en sommigen zijn juist zeer voedzaam en gebalanceerd samengesteld. Daarbij komt het goedkoper uit dan kwalitatief vlees. Wat je zegt over de energie- en vitaminebehoefte van kinderen geldt even goed voor kinderen die wel vlees eten… Vind ik persoonlijk geen goed argument.

 25. Lija

  Hoi Emmy, mooi artikel. Wij eten thuis max 1x in de week vlees en dat is eigenlijk heel natuurlijk gegaan (moet wel eerlijk zeggen dat ik sowieso al niet dagelijks vlees at). Misschien als tip voor anderen: als je aardappels, vlees, groenten gewend bent kan ik me voorstellen dat je iets van ‘vlees’ gaat missen. Maar pasta’s, risotto, curry’s, nasi, etc daar mis je eigenlijk het vlees niet bij omdat het maar een ‘klein onderdeel’ ervan is. Denk dat het daardoor bij ons ook geen moeilijke overgang was omdat die maaltijden meestal al zonder vlees gingen.

  Reageren
 26. Fre

  Sinds 15 jaar eet ik al geen vlees meer, wat echt heeeeel raar was destijds! Kan mij nog herinneren dat mijn toenmalige schoonmoeder vegetarische kip kerrie had gemaakt speciaal voor mij, met… juist kip. Want dat was geen vlees 😀

  En mensen vonden het maar wat lastig en ‘ongezellig’ als ik kwam eten want geen vlees. Waarom is vlees ‘gezellig’ dacht ik toen. Ook moest ik continue uitleggen waarom ik de keus had gemaakt (chronische darmontsteking) ter verantwoording.

  Wel heb ik af en toe nog vis gegeten, maar ook dat wordt steeds minder.
  Zou niet anders meer willen en ben heel blij met de huidige tijdgeest over dit onderwerp en het aanbod aan vegetarische en plantaardige vervangers.

  Reageren
  • Marjan

   Dat is net als met alcohol, dan ben je ook “ongezellig” als je niet meedrinkt. Zo stom!

  • Emmy Bovenhorst

   Minder gezellig slaat inderdaad nergens op, fijn dat het zo goed voor je darmen werkt!

 27. Alida

  Ik vind het ook lastig om vega te koken, omdat mijn vriend gek is op vlees en een lastige eter. (wat de boer niet kent…) Toch lust hij al meer dingen dan eerst gelukkig. Ik heb vaak hellofresh en daar kies ik af en toe een vega gerecht. Dit probeer ik wat meer te doen want ik vind het zelf wel erg lekker. Ik had laatst een rode bieten champignon burger en die was haast niet te onderscheiden van een echte burger!

  Reageren
 28. Misssannahcake

  Soms als ik simpel gerecht heb aardappel, groente, plus. Dan doe ik vegavervanger vlees voor mij en vlees voor vriend. Als t vega door maaltijd heen zit doe ik ene keer vegadingen andere x gehakt ofzo zo raken we hier gewend aan minder vlees 😄. Ik doe ook x vis en wit vlees, dus ben dr bewust mee bezig. Ik eet geen vleeswaren. Over algemeen eet ik dus minder vlees dan vriend. Hij kookt zeker 2x per week dan altijd met vlees soms vraag ik em voor mij dan vega optie wanneer ik kook let ik dus goed op en maak zonder. In deze fase zijn wij

  Reageren
  • Missannacake

   In restaurants vega en bij vrienden net als emmy. Op vakantie zoveel mogelijk vega ligt aan bestemming of makkelijk is. Ik ben niet 100% vleesloos wel denk ik 60 procent nu. Op naar 80 procent 😊

 29. Tineke

  Ik probeer hier elke week een boodschappenlijst samen te stellen met zo weinig mogelijk vlees. Voor het milieu en de gezondheid, maar ook een beetje om iets op de kosten te besparen. Af en toe een stukje vlees vind ik lekker, maar het hoeft voor mij echt niet elke dag. Toch blijft het elke keer een uitdaging omdat mijn vriend dol is op vlees.

  Reageren