Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Tip: groente-abonnement

Hoe fijn is het om groenten te eten die bíjna uit je eigen achtertuin komen? Die biologisch zijn, die echt in het seizoen zijn, die geen honderden (of duizenden!) kilometers in een vrachtwagen hebben afgelegd en die met liefde en passie zijn geteeld? Heel fijn! Al deze punten kan je afstrepen als je een groente-abonnement neemt.

Leestijd

In het seizoen eten

Elke week op zaterdag haal ik de groentetas (of -doos) op.

In de supermarkt vind je honderden soorten groenten van over de hele wereld. Het is heerlijk dat wij altijd kunnen eten wat we willen. Dingen die niet in het seizoen zijn kunnen we gewoon eten, want in Afrika of Zuid-Spanje worden ze wel geteeld, want daar schijnt ze zon altijd. Toen ik laatst met een bakje aspergetips in mijn handen stond en zag dat ze uit Peru kwamen, bedacht ik me dat dat toch eigenlijk van de gekken is. Die asperges hebben meer dan tienduizend kilometer afgelegd! Wat een vervuiling.
Willem zei: ‘Maar het is ook mooi toch, dat we altijd kunnen eten wat we willen?’ Toen dacht ik: ja. Maar we kunnen ook bewust kiezen om dingen te eten die nú in Nederland, dichtbij, groeien. Als je Googelt op ‘groenten seizoen’ vind je wat er nu groeit en wat er nu geteeld wordt. Zo kan je zelf ook je boodschappen doen! Zo’n groente-abonnement is honderd procent wat er nú van het land wordt gehaald. Alles komt gewoon hier vandaan. We kunnen geen aardbeien eten, want ze groeien niet.

Waarom een groente-abonnement?

Een kijkje in een groentetas.

Er zijn allerlei reden om een groente-abonnement te nemen. Wij kregen het een tijdje geleden cadeau van vrienden, maar zijn er zelf mee doorgegaan. Waarom?

  • je eet in het seizoen.
  • je eet lokaal, de groentes leggen geen grote afstanden af. Bij de meeste landbouwbedrijven die abonnementen aanbieden kan je ook op het land komen kijken om te zien hoe het er aan toe gaat.
  • het is biologisch (dat zal niet bij alle groente-abonnementen zo zijn, maar bij die van ons wel).
  • je steunt er een lokale, kleine ondernemer mee.
  • het is voordelig (ons groente-abonnement is €7 per week voor twee personen voor groente voor ongeveer vier maaltijden).
  • je eet eens wat anders, het inspireert om anders te koken en nieuwe gerechten te proberen.

Bovenstaande foto’s komen van het Twitter-account van Tuin Salland.

In de praktijk

Pasta met romanesco

We hadden al ervaring met voedselboxen als HelloFresh, Marley Spoon en de AllerHande Box: je ontvangt een doos vol met ingrediënten en vier recepten waarmee je direct aan de slag kan. Dit beviel wel goed, maar soms hadden we gewoon geen zin in de gerechten die er in zaten en daarom doen we dit niet regelmatig. Al bestel ik soms wel de AllerHande Box.

Bij een groente-abonnement krijg je alleen de groenten en kan je er zelf een recept mee bedenken (of opzoeken). De laatste maanden heb ik regelmatig met groenten gekookt die ik nog nooit eerder had gegeten of klaargemaakt, zoals romanesco, aardpeer, winterpostelein en raapstelen. Met alledrie maakte ik gerechten die ik zeker nog een keer wil maken, het is echt lekker.
Bij zo’n abonnement moet je dus wel nog zelf extra boodschappen doen, je hebt alleen de groenten in huis en daarmee kan je aan de slag.
De groentes zijn, afhankelijk van wat je krijgt, prima houdbaar. Dingen als wortelen, bieten en pompoen blijven natuurlijk heel lang goed, waar slasoorten en bladgroenten wat sneller vergaan. Die maak je dus als eerste op, de andere dingen kan je wat langer laten liggen.

Vooraf was ik bang dat er groente zou blijven liggen en in de prullenbak zou belanden, maar niks is minder waar. We maken elke week alles op. Als we op donderdag of vrijdag nog dingen over hebben, maken we er soep van, of een lekkere stoofpot. Soms gooi ik ‘overgebleven’ groentes in een smoothie of sapje en zo hoeven we nooit wat weg te gooien.

Voordeel is ook dat je het abonnement kan pauzeren als je een weekje weg bent of gewoon een weekje niet met de groentetas wilt koken. Ik denk dat dat bij de meeste aanbieders kan.

Probeer het eens!

Ik ben zo enthousiast over ons abonnement! Het is lekker, duurzaam en het kost niet veel. Ik houd ervan. Wij hebben ons groente-abonnement bij Tuin Salland in Zwolle. Check hun website voor meer informatie. In veel plaatsen in Nederland vind je dit soort initatieven. Google eens op ‘jouw stad’ + ‘groenteabonnement’ of ‘groentetas’, je vindt vast iets. Je kan er ook naar vragen bij je groenteboer, die weet misschien meer.

Heb jij wel eens een groente-abonnement geprobeerd?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.