Tip: groente-abonnement

Hoe fijn is het om groenten te eten die bíjna uit je eigen achtertuin komen? Die biologisch zijn, die echt in het seizoen zijn, die geen honderden (of duizenden!) kilometers in een vrachtwagen hebben afgelegd en die met liefde en passie zijn geteeld? Heel fijn! Al deze punten kan je afstrepen als je een groente-abonnement neemt.

Leestijd

In het seizoen eten

Elke week op zaterdag haal ik de groentetas (of -doos) op.

In de supermarkt vind je honderden soorten groenten van over de hele wereld. Het is heerlijk dat wij altijd kunnen eten wat we willen. Dingen die niet in het seizoen zijn kunnen we gewoon eten, want in Afrika of Zuid-Spanje worden ze wel geteeld, want daar schijnt ze zon altijd. Toen ik laatst met een bakje aspergetips in mijn handen stond en zag dat ze uit Peru kwamen, bedacht ik me dat dat toch eigenlijk van de gekken is. Die asperges hebben meer dan tienduizend kilometer afgelegd! Wat een vervuiling.
Willem zei: ‘Maar het is ook mooi toch, dat we altijd kunnen eten wat we willen?’ Toen dacht ik: ja. Maar we kunnen ook bewust kiezen om dingen te eten die nú in Nederland, dichtbij, groeien. Als je Googelt op ‘groenten seizoen’ vind je wat er nu groeit en wat er nu geteeld wordt. Zo kan je zelf ook je boodschappen doen! Zo’n groente-abonnement is honderd procent wat er nú van het land wordt gehaald. Alles komt gewoon hier vandaan. We kunnen geen aardbeien eten, want ze groeien niet.

Waarom een groente-abonnement?

Een kijkje in een groentetas.

Er zijn allerlei reden om een groente-abonnement te nemen. Wij kregen het een tijdje geleden cadeau van vrienden, maar zijn er zelf mee doorgegaan. Waarom?

 • je eet in het seizoen.
 • je eet lokaal, de groentes leggen geen grote afstanden af. Bij de meeste landbouwbedrijven die abonnementen aanbieden kan je ook op het land komen kijken om te zien hoe het er aan toe gaat.
 • het is biologisch (dat zal niet bij alle groente-abonnementen zo zijn, maar bij die van ons wel).
 • je steunt er een lokale, kleine ondernemer mee.
 • het is voordelig (ons groente-abonnement is €7 per week voor twee personen voor groente voor ongeveer vier maaltijden).
 • je eet eens wat anders, het inspireert om anders te koken en nieuwe gerechten te proberen.

Bovenstaande foto’s komen van het Twitter-account van Tuin Salland.

In de praktijk

Pasta met romanesco

We hadden al ervaring met voedselboxen als HelloFresh, Marley Spoon en de AllerHande Box: je ontvangt een doos vol met ingrediënten en vier recepten waarmee je direct aan de slag kan. Dit beviel wel goed, maar soms hadden we gewoon geen zin in de gerechten die er in zaten en daarom doen we dit niet regelmatig. Al bestel ik soms wel de AllerHande Box.

Bij een groente-abonnement krijg je alleen de groenten en kan je er zelf een recept mee bedenken (of opzoeken). De laatste maanden heb ik regelmatig met groenten gekookt die ik nog nooit eerder had gegeten of klaargemaakt, zoals romanesco, aardpeer, winterpostelein en raapstelen. Met alledrie maakte ik gerechten die ik zeker nog een keer wil maken, het is echt lekker.
Bij zo’n abonnement moet je dus wel nog zelf extra boodschappen doen, je hebt alleen de groenten in huis en daarmee kan je aan de slag.
De groentes zijn, afhankelijk van wat je krijgt, prima houdbaar. Dingen als wortelen, bieten en pompoen blijven natuurlijk heel lang goed, waar slasoorten en bladgroenten wat sneller vergaan. Die maak je dus als eerste op, de andere dingen kan je wat langer laten liggen.

Vooraf was ik bang dat er groente zou blijven liggen en in de prullenbak zou belanden, maar niks is minder waar. We maken elke week alles op. Als we op donderdag of vrijdag nog dingen over hebben, maken we er soep van, of een lekkere stoofpot. Soms gooi ik ‘overgebleven’ groentes in een smoothie of sapje en zo hoeven we nooit wat weg te gooien.

Voordeel is ook dat je het abonnement kan pauzeren als je een weekje weg bent of gewoon een weekje niet met de groentetas wilt koken. Ik denk dat dat bij de meeste aanbieders kan.

Probeer het eens!

Ik ben zo enthousiast over ons abonnement! Het is lekker, duurzaam en het kost niet veel. Ik houd ervan. Wij hebben ons groente-abonnement bij Tuin Salland in Zwolle. Check hun website voor meer informatie. In veel plaatsen in Nederland vind je dit soort initatieven. Google eens op ‘jouw stad’ + ‘groenteabonnement’ of ‘groentetas’, je vindt vast iets. Je kan er ook naar vragen bij je groenteboer, die weet misschien meer.

Heb jij wel eens een groente-abonnement geprobeerd?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

45 reacties
 1. Karin

  Ik woon in postcodegebied 9271 in Friesland en heb geen eigen vervoer (ben ook minder mobiel) het lijkt me heerlijk om wekelijks een groente en fruit pakket (geen hello fresh ofzo) te ontvangen. We hebben wel een supermarkt (COOP en Aldi) en op donderdagmiddag een marktkraam met groente/fruit, kaas en poelier (binnen bij een soort vlooienmarkt hal) plaatselijk kon ik zelf niets iets dergelijks vinden. Iemand een idee/hulp?
  Bvd (mail me karinscreations@hotmail.com)

 2. Debbie

  Maaltijdboxen hebben we wel al geprobeerd. Een groenteabonnement nog niet. Ik ga eens op zoek of ik dat hier in de buurt ook kan gebruiken.

 3. Lou

  Wij hebben er tijden één gehad. Leuk. Maar hoewel ik net als jij heel enthousiast was over de afwisseling in groenten, werd ik op zeker moment wel een beetje moe van weer bloemkool, weer kropsla vol slakken, weer een bos wortelen met heel veel loof. Vooral in de zomer was de tas die wij hadden gewoon veel te saai. En dan moesten we nog behoorlijk bijkopen om tot maaltijden te komen.

 4. Natalie

  Wat super leuk! Ik had verwacht dat het veel duurder zou zijn!

 5. Yvette

  Oké, ik MOET je dit even vertellen. Ik las deze blogpost vanmiddag en ben het meteen gaan overleggen met mijn man toen hij thuis kwam van zijn werk en we waren beiden zo enthousiast dat we meteen een abonnement hebben genomen bij een teler in ons dorp! 😀 Ik kan niet wachten op al die verse groente, bedankt voor de super leuke tip! <3

  • Cynthia Schultz

   Hóe leuk is dit! dankjewel voor je enthousiaste reactie Yvette!

 6. Patricia

  Leuk! Toen wij nog in Zwolle woonden haalden we bij Ekoplaza altijd de Vitatas. Hetzelfde idee alleen hadden wij er nog fruit bij. Na de verhuizing naar een nieuwe woonplaats geen groentetas/abonnement meer genomen. Jammer, want ik mis het wel!

 7. Anna Gerrie

  Wat een leuke manier om andere groentes te proberen. Ik woon zelf naast een biologische geitenboer, waar ook groentes verkocht worden 🙂

 8. Iris

  Wat super leuk en de prijs valt mij echt heel erg mee! Ik ken inderdaad wel Hello Fresh enzo, maar dat is toch best prijzig. Ik vind dit een heel mooi iets en ook goed dat je dit doet.

 9. Esther

  Kook-ook.nl is ook écht een aanrader! Een maaltijdtas met veelal biologische producten van kleine leveranciers rondom Zwolle. En echt heerlijke recepten. Ook een soepel abonnement; je kunt makkelijk ’s een weekje overslaan zonder gedoe 🙂

 10. Roosmarijn

  Ik let er eigenlijk helemaal niet op, waar mijn groente en fruit vandaan komt. Toch maar eens gaan doen!

 11. Suzanne

  Ja, wat leuk dat je hier aandacht aan besteed! In Den Haag bestaat ook zoiets, deze kan ik van harte aanraden: http://lekkernassuh.org/ (wat een naam he.. maar goed). 12 euro per week, alles lokaal en grotendeels biologisch en veel variatie.

 12. Lieke

  Super leuk!!
  Bij ons in de buurt hebben ze PuurDichtbij.
  Je kan dan via een app zelf je groente bestellen bij boeren in de omgeving. Naast groente hebben ze ook aardappels, jam, honing etc. Je kan je producten bestellen en dan op bepaalde dagen op verschillende locaties je bestelling ophalen.. erg leuk!
  Het verschil is dat je op deze manier je eigen groente kan kiezen ipv groente die je in de tas krijgt aangeboden..

 13. Nena

  Ooh dit lijkt me eigenlijk wel leuk! Tof concept!

 14. Linda

  Wij bestellen af en toe groente en fruit bij Corazon. Ik vind het ideaal en het fruit is nog beter dan in de supermarkt.

 15. Daniëlle

  Ik vind het zo fijn dat zulke dingen er zijn! Ik heb hier in de buurt alleen nog geen goed abonnement kunnen vinden, maar ik blijf zoeken! 😉

 16. Jessica J.

  Het is inderdaad gek als je je bedenkt welke weg groenten en fruit soms hebben afgelegd voordat ze op ons bord liggen… Ik ga op zaterdag soms naar de markt en koop dan een groentepakket van € 5, daarvoor krijg je dan vier of vijf soorten seizoensgroenten waarmee je aan de slag kan. Heb ik over, dan maak ik er inderdaad ook soep van. Zo heeft dat kraampje trouwens ook een fruitpakket in de aanbieding; heerlijk vind ik dat!

 17. Varenka W

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt….
  Ik ben ook een voorstander van seizoen’s en lokale groente, leuk dat je hier over schrijft
  Heel inspirerend!

 18. rachel

  het is een leuk idee en het klinkt beter als die hello fresh boxen (ja sorry geen fan van, super duur en je moet er van houden) dit klinkt wel beter in ieder geval alleen proberen sla ik over, hier weten we nooit wat we gaan eten of wie wat dus ben bang dat ik steeds een hoop ga weg gooien hiervan en dat is ook zonde

 19. Marieke

  Het is altijd jammer dat dit soort dingen niets zijn voor 1 persoon. Wat moet ik nou met 1 kilo aardappelen elke 2 weken (geen aardappel eter). En voor 1 persoon betaal je net zoveel als voor 2 personen. Ik houd het dus maar op al die groenten uit de supermarkt 😉

  • Claudia

   Odin heeft speciale ‘eenpersoonstassen’. Dit is een combi van groenten en fruit, en dus geschikt voor een persoon! 🙂

 20. Iris

  Ook wel eens gehad. Maar op gegeven moment kregen wij dan elke week of alleen maar sla of alleen courgettes. Relatief goedkope groenten, niet spannend om mee te koken en het kwam onze neus uit. Ik denk ook wel dat ze daarop gewoon dik verdienden. Maar deze klinkt een stuk beter..

 21. Harma

  Yay! Support Tuin Salland!

  Heel leuk dat je met het abonnement bent door gegaan (had stiekem niet anders verwacht haha).

  Volgens mij hebben wij inmiddels alweer drie jaar een groente tas, ik kan niet meer zonder. Ik vind het heel fijn dat de tas ervoor zorgt dat wij erg gevarieerd eten.

  Snel weer even samen eten! Xx Harma.

 22. Annemae

  Wat slim! Zo raak je inderdaad geinspireerd om nieuwe recepten uit te proberen + je bent goedkoop voorzien van groenten. Handig!

 23. Kim

  Oh wat een ontzettend leuk initiatief! Ga zeker kijken of dat hier ook is! Ik wacht wel even tot ik verhuisd ben, nu in de rotzooi vind ik het nog niet zo makkelijk.

 24. Loes | Gewoon iets met Loes

  Ik heb dit nog nooit geprobeerd maar het lijkt me wel erg leuk. Vooral omdat je dan ook eens een keer wat anders krijgt. Ik ga eens zoeken!

 25. Joke

  Hey Cynthia,

  als je aardpeer lekker vindt heb ik nog een leuke tip; soep van aardpeer is heel erg lekker!

  Gewoon ui, wit van prei en aardpeer (bij voorkeur geschild of anders heel goed gewassen) aanstoven. Kippenbouillon en kruidentuiltje er bij en even laten pruttelen (tot de aardpeer zacht is). Daarna mix ik hem met wat melk (voor de mooie witte kleur). Maar dé tip is om er wat sesamolie bij te druppelen, dat haalt die nootachtige smaak van de aardpeer helemaal naar boven :).

 26. Ingrid

  Ik vind dit echt een heel leuk initiatief. Ik ga gelijk even kijken of er in mijn woonplaats zoiets wordt aangeboden 🙂

 27. Eleni

  Wat een leuke tip. Ik heb meteen gegoogeld en ook in Delft kun je kistjes groente of fruit laten bezorgen. Ik vind de prijs heel erg meevallen (4 euro), dus ik denk dat ik me ga aanmelden!

 28. lisette

  Van een groenteabbonement had ik nog nooit gehoord. Zelf haal ik de groenten bij de groentenman op de markt en let erop dat ik de seizoensgroenten neem. Die zijn ook het voordeligst. En komen van kwekers uit de omgeving. Ik zou zelf niet voor een abonnement gaan maar denk dat het zeker een uitkomst is voor veel mensen!

 29. Franka

  goed om over na te denken!

  als het 7,- ongeveer kost per 4 dagen voor 2 personen kan het wel uit..ik reken vaak 1 euro per dag voor groente (ik doe altijd een poging om voor 3,- een avond maaltijd neer te zetten) dus ik ga zeker eens kijken of we hier in groningen iets hebben…

  of ieman uit het noorden die al ergens een goede abbo heeft ^^??

 30. Malou | Blonde Blossom

  Wat een goed idee! Mijn moeder kan heel goed koken dus heeft totaal geen behoefte aan zo’n box als Hello Fresh. Een groenteabonnement lijkt me dan ook ideaal! Geweldig dat je er lokale boeren mee steunt en het is veel beter voor het milieu. Wij hebben een biologische boer aan het eind van onze straat, dat is ook ideaal! Zo weet je precies waar je groente en vlees vandaan komt. Malou x

 31. Ellen

  Klinkt heel leuk. Ik heb net eens gekeken op google maar ik heb de indruk dat het in België of toch waar ik woon niet echt bestaat. Hopelijk komt dit nog!

  • Joke

   In Zuid-West-Vlaanderen in ieder geval wel. Hier heet het meestal wel groentencolli of zo. De naam abonnement schrikt af 😀

 32. Nienke

  Zeker weten! Al jaren trouwe “klant” van het groenteabonnement van Tuin Salland!

 33. Eveline Fleur

  Ik heb alleen ervaring met Hello Fresh, maar dit klinkt ook wel erg lekker!

 34. Mariëlle

  Ik vind dit een super mooi initatief, echt een top idee 🙂

 35. Lin

  Ben zo blij met je nieuwe site! Las eerst altijd alleen de sneak en travel reports en nu is er bijna dagelijks een blog die me aanspreekt!

  • Lidewij

   Same! Ik geniet hier echt van!!

  • Michelle

   Dit heb ik ook! <3 En die verschillende achtergronden als je doorklikt naar een artikel zijn ook super tof!

 36. Sandra

  Wat handig! Zo kan je zelf ook nog gemakkelijk kiezen voor een recept dat je zelf lekker vindt. Daarnaast vind ik het ook nog eens een goede prijs voor zoveel groente!

 37. Susan

  Ik kende het niet tot dat ik het voor het eerst bij jou las! Klinkt wel heel leuk en lekker.

 38. Heleen

  Yes, ook hier in Brabant is er een soortgelijk initiatief! Ik wil het zeker een keer gaan proberen, om de lokale ondernemers te steunen, maar ook omdat we dan misschien wat gevarieerder eten. Thanks voor de tip Cynthia! ??