Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Super gemakkelijke, zelfgemaakte (vegan) pitabroodjes

Bijgerecht
15
min. bereiden
60
min. totale tijd

Ik zag steeds vaker recepten op Instagram voorbij komen met zelfgemaakte pitabroodjes. Dat zag er zo lekker uit, dat móest ik gewoon proberen! Dit recept heeft maar vijf ingrediënten, is vrijwel failproof en is vegan. What is not to love?!


Ingrediënten
2 personen
  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauw warm water
  • 15 gram zout
  • 1 eetlepel honing
  • 7 gram gist
  • 15 gram olijfolie

Bereiding

Tip: Je kan ze eventueel ook nog vullen met kaas of bestrijken met een kruidenolie/boter. Jum!

  1. Vanuit deze batch haal je genoeg deeg voor ongeveer zes pita’s. Ik had normale bloem in huis maar ook volkoren. Ik probeerde dus een batch met beide om te zien wat lekkerder is. Het is in ieder geval qua ingrediënten mega overzichtelijk met een grote kans dat je alles al gewoon standaard in huis hebt.

    Dit recept heb ik overgenomen van @veggilaine op Instagram, ik heb alleen ietsjes meer zout toegevoegd.

  2. Je mengt het lauw warme water met het zakje gist (in zo’n zakje instant gist zit vaak precies 7 gram) en de honing.

  3. In een andere kom meng je de bloem, het zout en de olijfolie.

  4. Je voegt beide samen en kneed dit met je handen tot een deeg. Het is een beetje plakkerig. Het volkoren meel maakt een stuk droger deeg, dat werkt wel iets gemakkelijker.

  5. Je dekt de kom af met een theedoek en wacht tot het minstens verdubbeld is in maat. Laat het minstens 30 minuten staan. Ik heb het zelf in de middag al gemaakt, dus bij mij stond het een paar uur.

  6. Verdeel het deeg in zes gelijke stukjes met wat olijfolie aan je handen. Vervolgens kun je er een beetje een plat broodje van maken en deze bruin bakken in de pan! Ik heb ze wat langgerekter gemaakt, zodat je ze gemakkelijk dubbel kan vouwen met vulling.

    PS: je ziet hier dus meer dan 6 stukjes omdat ik twee batches had gemaakt.

  7. Deze kun je voor een miljoen recepten gebruiken als bijgerecht. Ik vind het heel lekker met zelfgemaakte knoflooksaus, falafel, wat gemarineerde, gebakken courgette, rauwe paprika en feta kaas.
    Maar ook om gewoon lekker te dippen in bijvoorbeeld hummus is geweldig.
    Ik ben helemaal fan, en uiteindelijk vond ik die met het witte bloem toch wat lekkerder dan de volkoren variant. Maar, dat zal een kwestie van smaak zijn.

    Enjoy!

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)