Recept

Spitskoolschotel

Spitskoolschotel
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Dit recept is echt een familieklassieker die bij ons regelmatig op tafel staat. Ik heb hem van mijn schoonmoeder en zij heeft hem ook weer van iemand anders, en ik heb ook vaak verzoekjes gehad voor dit recept! Het is écht een winterse maaltijd maar door de spitskool is het geheel toch best fris. Heerlijk, snel en makkelijk.


Ingrediënten
4 personen
  • 1 spitskool, in fijne stukjes
  • 2 uien
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 3 el grove mosterd
  • 100 gram plakjes katenspek in stukjes gesneden
  • 150 gram varkenshaas in blokjes
  • 125 ml creme fraiche
  • 2 el olijfolie
  • 2 el roomboter
  • 5 el melk

Bereiding

Tip: Geen zin om zelf aardappelpuree from scratch te maken? Ik gebruik ook regelmatig een zakje :-)

  1. Als je zelf de aardappelpuree maakt: zet water op voor de aardappelen, doe er wat zout in en kook de aardappelen zo’n twintig minuten.

  2. Snipper de ui en fruit deze zachtjes zo’n twee minuten in olijfolie. Doe daarna de in stukjes gesneden katenspek erbij en laat dit bakken totdat de ui helemaal mooi zacht is en de katenspek wat aangebakken.

  3. Doe de in kleine blokjes gesneden varkenshaas erbij in de pan en bak dit zo’n tien minuten totdat alles gaar is en de stukjes vlees mooi bruin zijn gebakken.

  4. Doe nu in delen de in fijne stukken gesneden spitskool erbij. Bak dit op zacht vuur totdat de spitskool een mooie frisse geelgroene kleur heeft gekregen en het vrij zacht is. Dit duurt ongeveer tien minuten.

  5. Wanneer de aardappelen gaar zijn, maak je er aardappelpuree van. Giet ze af, laat ze een minuutje droogkoken, doe er een klont roomboter bij en wat melk en stamp het tot een mooie stevige puree.

  6. Haal de pan met het spitskoolmengsel van het vuur en meng de creme fraiche erdoor. Meng ook naar smaak de grove mosterd erdoorheen, ik doe meestal twee tot drie flinke eetlepels.

Leestijd

Ga je de spitskoolschotel zelf maken? Ik vind het leuk als je ’t even laat zien op Instagram of Twitter! Tag me in je foto @cynthiapuntnl en gebruik de hashtag #cynthiapuntnl.

Deze spitskoolschotel is een van onze favoriete gerechten en staat regelmatig op tafel, ook omdat het zo makkelijk en snel is. Het is niet het meest gezonde of lichte gerecht, maar dat is soms juist zo ontzettend lekker. Om het jezelf makkelijk te maken kan je trouwens ook gewoon een zak gesneden spitskool kopen en de aardappelpuree hoef je natuurlijk ook niet zelf te maken. Je zou de varkenshaas ook nog kunnen vervangen door kipfilet.

Veel plezier met koken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

31 reacties
  1. Milou

    Het was heerlijk! Dit is een blijvertje!
    Dankjewel voor het delen van het recept.

  2. Judith

    Vanavond op het menu! Zin in! x

    • Judith

      Superlekker! Ben vergeten er een foto van te maken, maar de pan was ook zo leeg.

  3. Esmee

    Gisteren gemaakt samen met mijn moeder en het was heerlijk! Thanks voor de inspiratie Cynthia 🙂 Vooral mama is er blij mee die het altijd lastig vindt wat ze iedere avond moet koken, ik voorzie haar graag van lekkere tips. Fijn weekend!

  4. Petra

    Dit recept ziet er heerlijk uit! Zelf eet ik het liefste vegetarisch. Heb je nog een leuke tip zodat ik dit recept een beetje kan aanpassen zodat hij vegetarisch is? Ik wil het erg graag maken.

  5. Anne-Marie

    Wat gaaf! Bedankt voor je antwoord en succes met je mooie nieuwe site!

  6. Anne-Marie

    Wow, dat je de hoeveelheden kunt omrekenen naar het aantal personen is wel heel gaaf. Je wil zeker niet delen welke plugin je daarvoor gebruikt?

    • Cynthia Schultz

      Het is geen plug-in, Nolle heeft dit op maat gemaakt voor Cynthia.nl 🙂

  7. Anita te Gussinklo

    Spitskool eten wij eigenlijk heel weinig.
    Ik zie het in de vlogs van Lotte loves Beauty ook vaak terug komen.
    Dit recept lijkt me erg lekker.
    Ik ga het binnenkort eens maken.

    P.S) Cynthia ik vind je site erg mooi en overzichtelijk geworden.

  8. Lou

    Lekker, spitskool met mosterd! Katenspek vind ik ook een goede, ik ga meestal voor ontbijtspek maar met katenspek heb je weer een andere sensatie. Ik zou zelf de aardappelpuree weglaten, dubbel zoveel spitskool pakken en de varkenshaas los bakken in dikkere plakken. Vind het wat zonde om er blokjes van te snijden en het zo door te laten garen.

    Wat trouwens ook lekker is: geen mosterd maar karwijzaad erdoor.

    Mooie site!

    • Cynthia Schultz

      Dat kan natuurlijk ook! Goed idee en leuke toevoeging. Dankjewel voor je compliment!

  9. Kirsten

    Zo! Maar meteen gemaakt vanavond en inderdaad… ERG lekker! Dank voor de tip!

  10. Stephanie

    Superleuk deze nieuwe site! Nog leuker en volwassener dan misslipgloss:)

  11. Jolien

    Wat een ontzettend mooie nieuwe website Cynthia! En wat slim bedacht, de opmaak die verschillend is per rubriek. Handig dat je in één blik kunt zien hoe lang een recept duurt of hoe duur een product is. Ik zal met veel plezier op je nieuwe internetplekje blijven komen 🙂

    • Cynthia Schultz

      Goed om te horen dat je zo enthousiast bent Jolien! Dankjewel. En je bent meer dan welkom 🙂

  12. Milou

    Lijkt me lekker, ga het zeker eens proberen! Ben gek op stampotten en daar lijkt dit best op.

  13. Lotte

    Mmm ziet er heerlijk uit?. Ga ik zelf ook is maken

  14. Arina

    Wow echt super hendig zoals dat met de ingredienten lijst werkt!

  15. Aniek

    Jummm lijkt me heerlijk!! Cynthia super leuke site heb je er van gemaakt!! Erg mooi!?? heel veel succes ermee?

  16. Maggie

    Lieve Cynthia

    Ik volg je al jaren, en hou echt van jouw artikelen en persoon.. I like your new website. Waar ik vroeger alleen maar behoefte had aan beauty, waardeer ik nu ook artikelen met lekkere recepten, reis-tips, boekbesprekingen etc. We zijn gegroeid en hebben ook andere interesses. Beauty blijft mijn hobby, maar ik houd net als jij ook van andere dingen en laat het toevallig dezelfde dingen zijn. Ben erg blij met jouw blog. Ga zo door!

  17. Suzanne

    Heel overzichtelijk en fris deze manier van een recept weergeven: complimenten! <3

  18. Chantal

    Wauw dit is echt te gek! Hoe vet dat je aan kan passen met hoeveel personen je bent? De foto’s zien er echt prachtig uit! Meer van dit please!! 😀 De site ziet er prachtig uit!

  19. Christianne

    Dit lijkt me een heerlijk gerecht! Het is inmiddels alweer jaren geleden dat ik spitskool heb gegeten, tijd om het weer eens terug te brengen in mijn leven 🙂 Kook je ook wel eens vegetarisch?
    Je site is echt prachtig geworden! Stiekem hoopte ik de laatste tijd al op een andere website, een andere naam. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit meer voelt als de plek waar je jezelf kwijt kan. Ik ben super blij met deze nieuwe site, het heeft alles wat ik leuk vond op misslipgloss.nl maar dan met een meer volwassen uitstraling. Je mag zeker trots op jezelf zijn!

    • Jenneken

      Wat een leuke site! keek er al dagen naar uit tot het online kwam. Ziet er tof uit hoor, leuk ook dat +

  20. Anne

    HOE te gek, dat je zelf het aantal personen kunt aanpassen zodat je de ingrediëntenlijst ‘op maat’ hebt! Jeetje Cynth, (het voelt niet goed om je naam níét vriendschappelijk af te korten, zo lang als ik je al lees, sorry.. 😉 ) wat een prach-ti-ge site heb je ervan laten maken! Je mag verschrikkelijk trots zijn, op het nemen van deze stap, op de site, op alle volgers die er niet eens over na hoeven te denken ‘of ze je nog blijven lezen’. Ik ben enthousiaster dan ooit. Heel veel liefs 🙂

    (Ps: ik heb een kleine bug ontdekt, namelijk dat ik vermanend toegesproken word door de website dat ik te snel reacties zou plaatsen.. of is het een compliment, dat ik deze éne reactie zo snel getypt heb?)

    • Myrthe Brinkman

      Ik had het zelfde vanmorgen! Later zag ik mijn reactie niet meer staan onder het artikel van vanmorgen.

  21. www.onahealthyadventure.com

    Oh dat ziet er lekker uit! Perfect voor deze periode 🙂

  22. Judith

    Wat een toffe lay-out zo voor je recepten, ziet er meteen heel professioneel uit!
    Ben benieuwd naar alles op je nieuwe site!

  23. Marjolein

    Wat leuk, je recepten worden nu mooi gebundeld in dit onderdeel op je site.
    Spitskool heb ik zelf nog nooit zo gegeten, maar met de varkenshaas en crème fraiche kan het eigenlijk alleen maar lekker zijn.

    • Harma

      Wat leuk dat als je op “+” drukt bovenaan je de aantal personen kan veranderen en de ingrediënten mee veranderen!

      Kus.

    • Heleen

      Wow dat was me nog niet opgevallen harma, maar wat ontzettend handig en leuk! Dat heb ik echt nog nooit op een andere site gezien! 😀