Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
Recept

Spitskoolschotel

Spitskoolschotel
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Dit recept is echt een familieklassieker die bij ons regelmatig op tafel staat. Ik heb hem van mijn schoonmoeder en zij heeft hem ook weer van iemand anders, en ik heb ook vaak verzoekjes gehad voor dit recept! Het is écht een winterse maaltijd maar door de spitskool is het geheel toch best fris. Heerlijk, snel en makkelijk.


Ingrediënten
4 personen
 • 1 spitskool, in fijne stukjes
 • 2 uien
 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 3 el grove mosterd
 • 100 gram plakjes katenspek in stukjes gesneden
 • 150 gram varkenshaas in blokjes
 • 125 ml creme fraiche
 • 2 el olijfolie
 • 2 el roomboter
 • 5 el melk

Bereiding

Tip: Geen zin om zelf aardappelpuree from scratch te maken? Ik gebruik ook regelmatig een zakje :-)

 1. Als je zelf de aardappelpuree maakt: zet water op voor de aardappelen, doe er wat zout in en kook de aardappelen zo’n twintig minuten.

 2. Snipper de ui en fruit deze zachtjes zo’n twee minuten in olijfolie. Doe daarna de in stukjes gesneden katenspek erbij en laat dit bakken totdat de ui helemaal mooi zacht is en de katenspek wat aangebakken.

 3. Doe de in kleine blokjes gesneden varkenshaas erbij in de pan en bak dit zo’n tien minuten totdat alles gaar is en de stukjes vlees mooi bruin zijn gebakken.

 4. Doe nu in delen de in fijne stukken gesneden spitskool erbij. Bak dit op zacht vuur totdat de spitskool een mooie frisse geelgroene kleur heeft gekregen en het vrij zacht is. Dit duurt ongeveer tien minuten.

 5. Wanneer de aardappelen gaar zijn, maak je er aardappelpuree van. Giet ze af, laat ze een minuutje droogkoken, doe er een klont roomboter bij en wat melk en stamp het tot een mooie stevige puree.

 6. Haal de pan met het spitskoolmengsel van het vuur en meng de creme fraiche erdoor. Meng ook naar smaak de grove mosterd erdoorheen, ik doe meestal twee tot drie flinke eetlepels.

Leestijd

Ga je de spitskoolschotel zelf maken? Ik vind het leuk als je ’t even laat zien op Instagram of Twitter! Tag me in je foto @cynthiapuntnl en gebruik de hashtag #cynthiapuntnl.

Deze spitskoolschotel is een van onze favoriete gerechten en staat regelmatig op tafel, ook omdat het zo makkelijk en snel is. Het is niet het meest gezonde of lichte gerecht, maar dat is soms juist zo ontzettend lekker. Om het jezelf makkelijk te maken kan je trouwens ook gewoon een zak gesneden spitskool kopen en de aardappelpuree hoef je natuurlijk ook niet zelf te maken. Je zou de varkenshaas ook nog kunnen vervangen door kipfilet.

Veel plezier met koken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.