Recept: Quindim

Dessert
25
min. bereiden
75
min. totale tijd

Ik vertelde je laatst al dat wij een Braziliaanse kookavond hadden met vrienden en dat we daarvoor heel wat recepten hebben getest. Een groot succes vonden wij de quindim, Braziliaanse puddinkjes gemaakt van eigeel, suiker en kokos. Het is erg makkelijk om te maken en erg lekker, dus ik moet het recept wel aan je uitleggen vandaag.


Ingrediënten
8 personen
  • 8 eidooiers
  • 200 gr kristalsuiker
  • 100 gr geraspte kokos
  • 120 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels zachte boter

Bereiding

Tip: Je kan de quindims (spreek uit: kwien-djien) prima een dag van tevoren maken. De tijd in de koelkast maakt ze alleen maar beter!
Ik gebruik als vormpjes vuurvaste kopjes, je kan ook soufflébakjes gebruiken of cupcakevormpjes.

  1. Verhit de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de geraspte kokos met de kokosmelk, meng dit goed en laat vijf minuten staan.

  2. Doe de suiker, boter, kokosmelk met kokosrasp en eidooiers in de blender en mix het goed. Je kan dit ook met de staafmixer doen.

  3. Doe ruim boter in elk vormpje met een kwast en doe er dan suiker in. Zorg dat er ook suiker tegen de randen zit en doe wat meer suiker op de bodem, zodat er een goede laag ligt.

    Schenk het mengsel in de vormpjes en laat het tien minuten op kamertemperatuur staan. Zet ze dan in een ovenschaal met daarin kokend water en bak de quindim 50 minuten in de oven.

  4. Zet de quindim nadat ze uit de oven komen en afgekoeld zijn minimaal een uur in de koelkast zodat ze kunnen opstijven. Vervolgens snijd je de randen voorzichtig los en zet je de vormpjes op de kop zodat de puddinkjes eruit kunnen vallen. De knapperige bovenkant wordt zo de bodem.

Leestijd

Quindim

Je ziet hier goed de textuur. De onderkant is wat steviger en meer als een koek, de bovenkant is net als een pudding.

De quindim zien er prachtig uit: de bovenkant is glanzend als een spiegel en mooi geel van kleur door de eidooiers. De smaak doet denken aan een flan of een creme brulée, maar dan met kokos en met een iets gegaarde bodem. Vet simpel, maar je moet er wel even de tijd voor nemen omdat ze lang in de oven moeten en idealiter goed opstijven in de koelkast.

Ik had nog nooit van quindim gehoord, maar ga dit zeker vaker als toetje serveren, het is heerlijk.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

11 reacties
  1. hobs

    Er staat in stap 2 niet vermeld hoeveel suiker je moet gebruiken, dus ik neem aan alles. Maar in stap 3 heb je weer suiker nodig. Is dit extra suiker bovenop de genoemde 200 gram?

  2. Sylvia

    Wauw! Dit lijkt me lekker, ga dit vanavond uitproberen! 🙂

  3. Chantal

    Dit klinkt heerlijk, ziet er prachtig uit, en vet makkelijk 😱 waarom ken ik dit niet?!

  4. Marjolein

    Oh klinkt goed ga ze maken. Wilde pavlova maken dus veel eigeel over ideaal!

  5. Mariëlle

    Dol op de recepten die jij deelt.. Hoeveel kokend water doe jij er bij ?

    • Cynthia Schultz

      Tot ongeveer een derde van de bakjes/kopjes!

  6. rachel

    klinkt heerlijk alleen zou ik hem moeten skippen of de suiker door wat anders moeten vervangen. maar ik sla hem zeker even op 😀

  7. Ingrid

    Wow klinkt goed. Klinkt ook niet super moeilijk, maar dat is voor mij geen reden dat het niet mislukt haha. We krijgen binnenkort eters dus ik denk dat ik het dan ga proberen 🙂

  8. Dingske

    Ziet er lekker en simpel uit, en is weer eens wat anders.
    Dank voor het recept – en handig dat je er even bij zet hoe je de naam uitspreekt 😀

  9. Alida

    Ziet er leuk uit. Lijkt me niet zo heel moeilijk te maken. Ga ’t ook eens proberen.

  10. Tineke

    Ik ben erg nieuwsgierig geworden, hier een grote liefhebber van toetjes. Ziet er lekker uit.