Pllek

Restaurantbespreking

Een van de plekken in Amsterdam waar ik met enige regelmaat kom is Pllek: een groot restaurant gemaakt van containers aan het IJ in Noord. Ik kom er graag vanwege de leuke sfeer een vooral voor het lekkere (vaak biologische) eten. Vandaag vertel ik je graag wat meer over Pllek!

Pllek
Tt. Neveritaweg 59
1033 WB Amsterdam
Kaart
39
voor-hoofd-na

Leestijd

Pllek

Je vindt Pllek aan het water in Amsterdam-Noord, naast een grote hijskraan op een industrieel ogend terrein. Het restaurant is opgebouwd uit containers en dat ziet er heel tof uit. Het is ook in een wat industriële, school-achtige stijl ingericht. ’s Avonds ziet het er door alle lichtjes heel knus uit, overdag is het net wat minder gezellig, maar de sfeer die hier hangt vind ik juist heel leuk. Het oogt creatief, open en relaxed.

De plafonds zijn méga hoog en aan de voorkant zit een grote glazend wand waardoor je tof uitzicht hebt op het IJ. In de zomer kan je op het terras terecht, wat echt leuk is: je kan zo heerlijk van je af kijken.

Eten & drinken bij Pllek

Al jaren kom ik graag bij Pllek, niet alleen vanwege de leuke vibe en toffe inrichting, maar natuurlijk vooral voor het lekkere eten. Ik heb hier heel wat keren geluncht en koffie gedronken, en laatst ging ik er voor het eerst dineren. Geloof me: het is altijd lekker. Altijd! Van de koffie tot de desserts: het smaakt top. Pllek kookt veel biologisch en plantaardig en zo bewust mogelijk. Ze gebruiken vlees van dieren die in het wild hebben geleefd en ze kiezen vis die in het wild gevangen wordt. Dus geen kweek, geen massaproductie en geen gemanipuleerde groenten.

Je merkt aan de kaart ook dat ze met het seizoen meekoken: dus geen aardbeien in de winter. De kaart vind ik altijd verrassend, er is genoeg keuze in plantaardige en vegetarische gerechten en het is alles behalve standaard. Maar wat je vervolgens geserveerd krijgt heeft weinig poespas. En dat bedoel ik op een goede manier. Bij Pllek eet je puur en eenvoudig, maar dan wel écht héél lékker. De smaakcombinaties zijn altijd top en de bereiding is gewoon goed.

Deze salade staat op dit moment helaas niet op de kaart, maar deze is lang mijn favoriet geweest: een salade met krokante (enorme!) paddenstoel met een gepocheerd ei en citroenmayonaise.

Koreaanse falafel

Toen ik laatst voor het eerst ging dineren bij Pllek, deelde ik vooraf met mijn vriendin Edith de Koreense falafel. Deze falafel wordt gemaakt van mungbonen, kimchi en lente-ui en wordt geserveerd met twee soorten tahin (sesampasta) en een salade van bospeen, komijn en kervel met een dressing van dadelstroop en sinaasappel. Dit veganistische gerecht smaakt fantastisch. De falafel is niet droog, maar lekker klef en vol van smaak en de sesampasta smaakt daar heel lekker bij. De salade is heel fris en lichtzoet en dat gaat goed met de falafel.

Vervolgens gaan we allebei voor een vegetarisch hoofdgerecht, mijn gerecht is helemaal plantaardig. Ik ga voor de cajun bbq-style portobello en koningsboleet met pompoenpolenta, pompoenuree, spicy snijbiet, gegrilde sjalot, geroosterde pompoenpitten, zoet-zure herfstraap en gefrituurde salie. Wat een smaakbom! De paddenstoelen hebben een goede stevige bite en een sterke barbecue-smaak, alsof ik een lekkere steak zit te eten. Alle garnituren zijn vol van smaak en lekker zacht  van textuur. Wat een fantastisch veganistisch gerecht, dit wil ik thuis ook maken!

Edith heeft de gebakken wilde paddenstoelen met zoetzure paddenstoelen, gekaramelliseerde witlof, arancini (gefrituurd risottoballetje) van zwarte rijst, aardpeer, winterradijs, geroosterde mini paksoi en schuim van shiitake, gember en soja. Ook dit hoofdgerecht smaakt geweldig, de arancini geeft het geheel net wat meer bite en de zoetzure paddenstoelen maken het geheel lekker fris. Alles heeft verder een heel aardse smaak, echt winters.

We nemen geen dessert maar een cappuccino en betalen €67 voor een voorgerecht, twee hoofdgerechten, twee cappuccino’s, een thee, een glas witte wijn en twee cola light. Niet duur.

Je weet het al, maar ik ben fan van Pllek. De sfeer, de inrichting, het eten, en dat voor een heel prima prijs. Ook wel handig: je kan altijd voor de deur parkeren voor €1,30 per uur. Dus nooit zoeken naar een plekje – en de pont vanaf Amsterdam Centraal meert heel vlakbij aan, dus het is echt makkelijk bereikbaar.

Als je nog eens lekker wilt eten in Amsterdam-Noord: ga eens naar Pllek! Ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.