Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Pizza topping ideeën

Iedereen houdt toch van pizza? Ik beleg ze bijna altijd zelf en meestal kies ik voor een relatief gezondere versie maar soms ga ik gewoon lekker all out. Ik deel vandaag mijn favoriete pizza toppings!

Leestijd

Ik kies eigenlijk altijd voor een basis van tomatenpuree, je kan ook kiezen voor een pizzasaus die gekruid is, of je strooit nog wat oregano over de tomatensaus. Ik doe dat beide niet, gewoon plain tomatenpuree.

Qua bodem kies ik meestal voor een bloemkoolbodem, maar ook wel eens een deeg wat je nog uit moet rollen, of een bodem waar zelfs al tomatenpuree op zit. Ik zoek nog een goede volkoren bodem, maar daarvoor moet ik geloof ik naar een Albert Heijn XL of een Ecoplaza wellicht? Ik probeer in ieder geval veel uit qua bodems en vaak kies ik dan een gezondere keuze omdat het net zo lekker is. Zo’n echte lekkere broodbodem zoals je ze in Italië krijgt, zo onwijs fluffy, dat krijg je toch nooit met een kant en klaar bodem. Hoeft ook niet, blijft het nog speciaal als je er wel zo eentje eet!

Iets wat ik niet elke keer ga benoemen maar dus bij elke pizza wel doe, beginnen met tomaten puree en als de pizza uit de oven is; aftoppen met een flinke hand rucola!

Biet en geitenkaas

Tomatenpuree op de bodem, beleggen met plakjes biet. Ik gebruik hiervoor voorgekookte biet die ik vacuümverpakt koop bij Albert Heijn. Hierover verdeel je geitenkaas naar keuze. Ik vind de kleine saladebolletjes vaak wel erg handig op pizza’s omdat je deze zo lekker makkelijk kan verdelen. Lekker om hierover dan nog wat pistachenootjes te verdelen!

Peer en gorgonzola

Verdeel plakjes/stukken peer over de bodem, en verdeel grove stukken gorgonzola daarover heen. Lekker om daar nog wat walnoten overheen te gooien. Eenmaal uit de oven vind ik het lekker om nog wat fijn gesneden rauwe witlof erover heen te verdelen. Witlof is heel lekker bij gorgonzola, peer en walnoot!

Kaas kaas kaas kaas

De bodem bestrijk je weer met tomatenpuree, daaroverheen pizzakaas (dit smelt zo lekker), grove stukken gorgonzola, saladebolletjes van geitenkaas en de showstopper…. plakjes brie. Zo lekker.

Caprese

Na de tomatenpuree beleg je met lekkere plakken buffelmozzerella, zongedroogde tomaatjes en verse gehalveerde cherrytomaatjes. Hierover drizzle je met een lepel groene pesto en eventueel kun je de pizza eenmaal uit de oven ook nog bestrooien met wat verse basilicum.

Kaas en vijg

Vijgen zijn ook zo lekker op een pizza, hiermee creëer je een heerlijk zoet/zout effect. Lekker om te beginnen met pizzakaas, daar de geitenkaasbolletjes over te verdelen, brokken gorgonzola en kleine stukjes vijg. Goddelijk!

Burrata

Ik ga niet liegen, burrata is goddelijk bij een parmahammetje. Ik kook zelf eigenlijk nooit met vlees dus ik probeer dan graag wat alternatieven uit. Bijvoorbeeld een basis van rode pesto en verschillende kleuren gehalveerde cherrytomaatjes en wat plakjes courgette. Als de pizza uit de oven is leg je de burrata (op kamertemperatuur) boven op.

Shoarma

Ook hier hoef je geen vlees te gebruiken, want shoarma hebben ze heel goed vegetarisch weten na te maken. Ik bestrooi de bodem met plakjes champignons, vegetarische shoarma en wat reepjes paprika. Eenmaal uit de oven drizzle je daar dan nog wat knoflooksaus overheen! Deze kun je ook wat gezonder maken door een basis van kwark te gebruiken.

Salami

Nog een vega optie, salami! Nee, dit smaakt niet zoals de real deal, maar het is wel lekker. Je kunt natuurlijk ook echte salami gebruiken als je daar geen problemen mee hebt. Lekker om te combineren met zwarte olijven, ui, paprika en champignons.

Tartufo

Truffel is natuurlijk altijd een goed idee. Albert Heijn heeft een hele lekkere paddenstoelen mix in de koeling (klik hier om te zien welke ik bedoel) en daar zit ook een takje rozemarijn en tijm in. Dit allemaal bij elkaar op een pizza, met wat truffeltapanade. Topplan.

1001 nacht

Ik heb dit idee gebaseerd op een recept dat ik voorbij zag komen maar heb hem nog niet geprobeerd, dit ga ik snel doen! Dotten ricotta over de bodem verdelen en feta verkruimelen. Daarbij kunnen nog plakjes aubergine of courgette. Als de pizza uit de oven is verdeel je er verse munt en granaatappelpitjes overheen.

Zomerpizza

Ook deze heb ik zelf nog niet gemaakt, maar heb het idee er wel voor liggen. Wederom begin ik met ricotta te verdelen, plakken mozzarella, pistache nootjes, en als de pizza uit de oven is verdeel ik er stukjes aardbei en verse basilicum overheen.

Ik kan nog wel eeuwen doorgaan, je kunt er zo creatief mee zijn, maar ik laat het vandaag hierbij. Zit hier een inspiratie voor je bij? Ik hoop het!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)