Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
10 gangen-diner bij

Niven

Restaurantbespreking

Ik werd uitgenodigd om met een Groupon arrangement bij NIVEN te komen eten. NIVEN staat bekend om zijn 80/20 benadering: 80% van het door hem gemaakte eten bestaat uit groenten, de rest is vlees, vis, gevogelte of schaaldieren. Ik at er tien(!) gangen en bleef er slapen.

Niven
Delftweg 58
2289 AL Rijswijk
Kaart
199
voor 2 personen Groupon deal

Leestijd

Het pand van NIVEN in Rijswijk

Het idee van ‘een stukkie vlees met wat groenten’ staat ver af van de werkwijze van Niven Kunz. Hij vindt groenten cool en bouwt al zijn gerechten rondom groente. Het seizoen en wat er te koop is bepaalt wat er op tafel staat en hij hanteert dan ook geen menu in zijn restaurant.

In 2009 opende hij NIVEN in Rijswijk, maar hij deed praktijkervaring op bij De Bokkedoorns in Overveen en De Librije in Zwolle. Al elf jaar heeft Kunz een Michelin-ster. Dit jaar werd NIVEN voor de tweede keer op rij verkozen tot ‘Beste Groenten Restaurant van Nederland’.

 

 

Ik werd door Groupon uitgenodigd om bij NIVEN de 10-gangen-proeverij inclusief overnachting te proberen. 

 

Restaurant + klein hotel NIVEN

NIVEN heeft aan het restaurant vast twee ruime hotelkamers die je bij je diner kan boeken. Hoe relaxed om na een avond lekker tafelen zo je bed in te kunnen rollen? Ik houd daar echt van.

De locatie van het restaurant is wel wat opmerkelijk: het zit naast een trambaan en vlak bij de snelweg, maar je kijkt aan de andere kant uit over een hele grote golfbaan. Heel groen! En als je eenmaal binnen staat, is het erg sfeervol en gezellig.

Het 10-gangen diner

Op 2 februari om half zeven was het zover: we mochten aan tafel. Hier hebben we met z’n viertjes zo lang naar uitgekeken! Wat een feest. Ik begin met de eerste gangen.

We komen er goed in! Het tempo vinden we wat aan de  hoge kant. We denken: als het zo doorgaat staan we om negen uur weer buiten. Gelukkig gaat het al snel wat langzamer en hebben we meer tijd om van het eten en de wijn te genieten. Uiteindelijk zijn we pas om half twaalf klaar, dus de angst om vroeg van tafel te gaan is nergens voor nodig.

Daarna gebeurt er iets leuks. Tafelgenoot Sander heeft een opmerking over het gerecht met eend: één plakje eend bij zoveel groentebereiding is wel wat weinig. Twee extra had het perfect gemaakt. Nu is de formule van NIVEN 80/20, dus het ‘klopt’, maar het voelde toch niet helemaal af.

Zonder om extra’s te vragen krijgen we een extra vleesgerecht. Wauw! On the spot maken ze nog een extra gang om iets met de feedback te doen. Heel verrassend. Je ziet rundersukade met biet, uientartelette en mosterd. Waanzinnig lekker. De sukade is zo zacht, niet normaal. Alles eromheen geeft het meer diepgang. Wauw!

Tijd voor de afsluiters! Zo leuk aan zo lang tafelen is dat er ook echt lekker tijd is voor nagerechten, misschien wel mijn favoriete deel van de avond.

Wat een onwijs toffe avond! Echt een diner om nooit te vergeten. Naast dat het eten echt waanzinnig was en al snel een wow-factor had, klopten de details. De bediening gaf goede uitleg, de sommelier gaf fijne toelichting bij de wijnen. En tja, die wijnen, die smaakten allemaal erg lekker bij de gerechten. De sfeer is goed en knus zonder stijf te zijn.

Alles wat je bij het menu bestelt is wel aan de prijs. Kaviaar bij het rundertartaar gerechtje: €15. Wijn arrangement ruim €50. Brood €3,50. Daardoor moesten we nog wel aardig wat bijbetalen, maar met alle liefde, want het was het echt waard. NIVEN is echt een aanrader als je eens een bij een goed restaurant wilt eten dat focust op groenten.

Dit arrangement bij NIVEN kan je dus vinden op Groupon. Maar naast dit arrangement zijn er natuurlijk nog heel veel andere leuke dingen te vinden voor bijvoorbeeld Valentijnsdag! Veel plezier met rondsnuffelen, ik kan me er uren mee vermaken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.