
Het pand van NIVEN in Rijswijk
Het idee van ‘een stukkie vlees met wat groenten’ staat ver af van de werkwijze van Niven Kunz. Hij vindt groenten cool en bouwt al zijn gerechten rondom groente. Het seizoen en wat er te koop is bepaalt wat er op tafel staat en hij hanteert dan ook geen menu in zijn restaurant.
In 2009 opende hij NIVEN in Rijswijk, maar hij deed praktijkervaring op bij De Bokkedoorns in Overveen en De Librije in Zwolle. Al elf jaar heeft Kunz een Michelin-ster. Dit jaar werd NIVEN voor de tweede keer op rij verkozen tot ‘Beste Groenten Restaurant van Nederland’.
Ik werd door Groupon uitgenodigd om bij NIVEN de 10-gangen-proeverij inclusief overnachting te proberen.
Restaurant + klein hotel NIVEN
NIVEN heeft aan het restaurant vast twee ruime hotelkamers die je bij je diner kan boeken. Hoe relaxed om na een avond lekker tafelen zo je bed in te kunnen rollen? Ik houd daar echt van.
De locatie van het restaurant is wel wat opmerkelijk: het zit naast een trambaan en vlak bij de snelweg, maar je kijkt aan de andere kant uit over een hele grote golfbaan. Heel groen! En als je eenmaal binnen staat, is het erg sfeervol en gezellig.

Het pand oogt vrij nieuw, maar ‘oude elementen’ geven het karakter.

De ‘chef’s tables’ waar je zo de keuken in kan kijken.

Het restaurant.

Onze hotelkamer. Deze is heel erg ruim, maar toch warm en gezellig.

Door de openslaande deuren kijk je uit op de grote groene golfbaan.

De open badkamer.
Het 10-gangen diner
Op 2 februari om half zeven was het zover: we mochten aan tafel. Hier hebben we met z’n viertjes zo lang naar uitgekeken! Wat een feest. Ik begin met de eerste gangen.

Het eerste gerecht waren vier kleine gerechtjes in één keer. Dit is de eerste gang, maar zou je normaal onder amuses scharen.
Met de klok mee, ik begin bovenaan: Komijn, comté kaas en whisky. Mais met polenta. Biet met zure room en zoethout. Pizza met tomaat en geitenyoghurt. Mijn favoriet was biet met zoethout: lekker aards en zoetig.

Gang twee. Niet te zien, maar dit is een broodje bapao! Heerlijk klef van textuur met poeder van algen. Er zit geen vlees in, maar kool.

Bij gang drie begon het echte werk. Het eerste echte gerechtje is krab met winterradijs, sambai (azijn van gefermenteerde ossenstaart) en citrus. Het is mega fris, licht zoet en echt een pláátje.

Gang vier is schelvis met kropsla en groene kruiden. De vis is boterzacht en smelt op de tong. Het is een heel fris en licht gerechtje, maar ik vind de dille wel iets overheersend.
We komen er goed in! Het tempo vinden we wat aan de hoge kant. We denken: als het zo doorgaat staan we om negen uur weer buiten. Gelukkig gaat het al snel wat langzamer en hebben we meer tijd om van het eten en de wijn te genieten. Uiteindelijk zijn we pas om half twaalf klaar, dus de angst om vroeg van tafel te gaan is nergens voor nodig.

De vijfde gang is een pannenkoekje van biet met rundertartaar, radijs en kaviaar. Fantastisch, de combinatie van de tartaar met kaviaar, het ziltige geeft het een extra laag. We krijgen er een riesling bij die de smaken helemaal omhoog trekt.

De zesde gang is hutspot! ‘Maar dan wat minder gehutst’, grapt de ober. Niet een heel spannend gerecht, maar wel erg lekker en door de truffel en krachtige bouillon goed op smaak.

Nummer zeven is bloemkool met zeeduivel en gezouten citroen. Erbovenop zit een krokantje van kippenhuid wat het ook wat extra zoute smaak geeft. De combinatie van bloemkool met vis is zó lekker.

De achtste gang is een verrassing: het is een koud gerechtje! Het is rode kool met gekarameliseerde olijf en appelcider. Het geeft het idee van een dessert om het koud, knapperig en zoet is. Alleen de olijf geeft het wat hartigs en die combinatie is wel echt bijzonder.

Gang negen is eend met pompoen en duindoornbes. Een van mijn favorieten: de eend is enorm mals en de zoete pompoenbereidingen smaken er mega goed bij.

Daarna gebeurt er iets leuks. Tafelgenoot Sander heeft een opmerking over het gerecht met eend: één plakje eend bij zoveel groentebereiding is wel wat weinig. Twee extra had het perfect gemaakt. Nu is de formule van NIVEN 80/20, dus het ‘klopt’, maar het voelde toch niet helemaal af.
Zonder om extra’s te vragen krijgen we een extra vleesgerecht. Wauw! On the spot maken ze nog een extra gang om iets met de feedback te doen. Heel verrassend. Je ziet rundersukade met biet, uientartelette en mosterd. Waanzinnig lekker. De sukade is zo zacht, niet normaal. Alles eromheen geeft het meer diepgang. Wauw!
Tijd voor de afsluiters! Zo leuk aan zo lang tafelen is dat er ook echt lekker tijd is voor nagerechten, misschien wel mijn favoriete deel van de avond.

Zonder overdrijven de lekkerste kaasplank die ik óóit gegeten heb. Deze zat niet in het menu, maar bestelden we er bij. Van links naar rechts Bergens Blonde brie, Stolwijker kaas, Comté, 24 maanden boerenkaas, Taleggio en Belgische roodschimmel Herve. De smaken zijn vanaf het begin al best intens, maar de laatste twee zijn enorm pittig en daar houd ik van. Normaal zou ik een blauwschimmel missen, dat was nu echt niet het geval.

Dit taartje! Niet normaal. Het is een knapperig taartje met zwarte bes. Niet speciaal, maar wel méga lekker.

Rijst met gele curry, kokos meringues, limoenpoeder. Een toetje met het idee van een Thais gerecht. Verrassend, zeker door de texturen.

De friandises bij de koffie zijn een knallende afsluiter. Je ziet links witte chocoladetruffels met biet. Daarnaast beignets van pompoen en macarons van pastinaak. Vooral die pastinaakmacarons zijn intens van smaak!

Achterin carrotcake met walnoten: altijd goed. Het laatste wat we die avond eten zijn de bonbons van zwarte knoflook. Die knalt er nog even in: we zijn weer nuchter…
Wat een onwijs toffe avond! Echt een diner om nooit te vergeten. Naast dat het eten echt waanzinnig was en al snel een wow-factor had, klopten de details. De bediening gaf goede uitleg, de sommelier gaf fijne toelichting bij de wijnen. En tja, die wijnen, die smaakten allemaal erg lekker bij de gerechten. De sfeer is goed en knus zonder stijf te zijn.
Alles wat je bij het menu bestelt is wel aan de prijs. Kaviaar bij het rundertartaar gerechtje: €15. Wijn arrangement ruim €50. Brood €3,50. Daardoor moesten we nog wel aardig wat bijbetalen, maar met alle liefde, want het was het echt waard. NIVEN is echt een aanrader als je eens een bij een goed restaurant wilt eten dat focust op groenten.
Dit arrangement bij NIVEN kan je dus vinden op Groupon. Maar naast dit arrangement zijn er natuurlijk nog heel veel andere leuke dingen te vinden voor bijvoorbeeld Valentijnsdag! Veel plezier met rondsnuffelen, ik kan me er uren mee vermaken!