Minder vlees eten

Door de jaren heen ben ik steeds minder vlees gaan eten. Eerst omdat ik gerechten zonder vlees minstens zo lekker vind, en nu ook steeds vaker vanwege het enorme dierenleed en het milieu. Wil jij ook minder vlees gaan eten? Ik geef je vandaag een aantal tips om die stap te maken.

Leestijd

Waarom je minder vlees zou kunnen eten, lijkt me niet iets waarover we heel erg in detail hoeven te gaan. Je weet het wel. Dierenleed, het milieu en de wereld. Ging ik eerst minder vlees eten omdat ik gewoon niet elke dag vlees hoefde, later werd ik me steeds bewuster van het verschrikkelijke dierenleed en het effect dat vlees eten op het milieu heeft. Ik ben geen vegetariër, ik noem mezelf ook geen flexitariër, alleen eet ik steeds wat minder vlees. Thuis kook ik vaak vegetarisch en ook buiten de deur maak ik steeds vaker vleesloze keuzes.

Toch eet ik af en toe nog wel vlees, maar véél minder dan vroeger. En elke dag dat je iets vegetarisch eet in plaats van vlees, helpt. Ik weet dat mensen dit lezen en denken: als je het zo erg vindt, waarom stop je dan niet helemaal met vlees eten? Ik snap die vraag, en ik overweeg het ook soms. Nu wil ik het nog niet compleet opgeven, omdat ik in een restaurant erg kan genieten van een stukje biologisch en goed klaargemaakt vlees. Thuis ga ik er wel steeds minder vaak voor – ik merk dat het me in de supermarkt ook steeds meer tegen gaat staan. En als ik vlees koop, probeer ik zoveel mogelijk voor biologisch te gaan.

Denk jij ook weleens: ik zou wat minder vlees willen eten? Maar vind je het lastig omdat het zo’n gewoonte is? Vind je het moeilijk om buiten het vlees om lekker te koken? Ik heb een aantal tips.

Tip 1: kleine stapjes

Ooit at ik elke dag vlees. Ik ben opgegroeid in een AGV-gezin: we aten praktisch elke dag aardappels, groente en vlees. Elke dag vlees eten was dus echt een gewoonte. Toen ik op mezelf ging wonen, ging ik anders koken en daardoor vanzelf minder vlees eten. Ik kookte vaker vegetarische gerechten omdat ik dat gewoon lekker vond (en nog steeds vind) en hoefde niet elke dag vlees.

Als jij nu ook elke dag vlees eet, is het wat drastisch om het roer ineens om te gooien en vegetariër te worden. De kans is groot dat je dat niet volhoudt. Probeer morgen eens een maaltijd zonder vlees te maken. Zoek op internet goede recepten zonder vlees en kook wat vaker iets vegetarisch. Zo kan je langzaam meer ‘vleesloze’ dagen inlassen en je zal merken dat het doodgewoon wordt om regelmatig vegetarische gerechten te maken. Als je eens begint met één dag in de week vegetarisch eten, kan je later vanzelf verdergaan met meer vleesloze dagen.

Tip 2: focus niet op vervangers

Het recept voor deze aardappel-groentecurry vind je hier.

Tip drie gaat dit compleet tegenspreken, maar: probeer niet vegetarisch te eten door je vlees simpelweg te vervangen door wat anders. Je vegetarische gehaktbal zal niet hetzelfde smaken als je gehaktbal van vlees. Het zal, zeker in het begin, een teleurstelling zijn als je je vlees 1 op 1 gaat vervangen door een vegetarische schijf of een ander vega product. Probeer wat creatiever te zijn met gerechten, maak lekkere soepen, salades, pasta’s, risotto’s en ovenschotels waarbij je zonder vlees gewoon niks mist.

Tip 3: Probeer vervangers

Nu spreek ik mezelf dus tegen, maar: er zijn écht ontzettend lekkere en goede vleesvervangers. Echt niet elke schijf en elke tofu smaakt goed en heeft een fijne textuur, maar ze zíjn er wel. Zeker als je minder vlees gaat eten zal je de vleesvervangers langzaam meer gaan waarderen omdat je het niet meer 1 op 1 vergelijkt. En er zijn gewoon echt goede vleesvervangers. Mijn favorieten:

Voor bij een AGV’tje:

  • De Valess satéburger is krokant, heeft een vleesstructuur en er zit satésaus in. SATÉsaus jongens.
  • De andere Valess burgers zijn ook lekker, maar die satévariant is echt mijn favoriet
  • De Vegetarische Slager Gehacktbal
  • De Vegetarische Slager Little Willies
  • De Vegetarische Slager Bratwurst
  • De Vegetarische Slager Gerooktje Speckjes gebruik ik graag bij een stamppot, hierdoor gebruik ik bijna nooit meer ‘echt’ spek

Voor in een salade, curry of andere gerechten (waarin vlees dus niet de hoofdrol speelt):

  • De Vegetarische Slager Rul Gehackt, al is dit van huismerken ook meestal heel prima
  • Albert Heijn Biologische Tofu Roerbakreepjes, deze worden lekker krokant als je ze bakt en vind ik top bij een curry of door een salade
  • De Vegetarische Slager Kipstuckjes: hierdoor eet ik nauwelijks kip meer. Dit smaakt gewoon beter dan kip en de structuur is fijner.
  • Noten, pitten en zaden geven lekker veel textuur én smaak. Dit vind ik altijd heel veel toevoegen in een salade of soep.
  • Falafel! Deze balletjes worden gemaakt van kikkererwten en ik ben er echt gek op.

Voor bij de patat (want even serieus, patat is een belangrijke maaltijd en daar moet een goede snack bij):

  • De Vegetarische Slager Kipnuggets – met lekker veel appelmoes
  • Gewoon een doodnormale kaassoufflé
  • Een vegetarische loempia

Dit lijkt wel een reclame voor De Vegetarische Slager, maar ik ben echt heel groot fan van hun producten. Heel veel van hun vleesvervangers lijken énorm op the real deal en dat maakt het heel erg gemakkelijk om minder vlees te eten en vaker te kiezen voor iets vegetarisch uit hun assortiment.

Tip 4: Geef groente de hoofdrol en wees creatief

Als je gewend bent om een gerecht op te bouwen rondom een stuk vlees, probeer dan eens anders te denken en groente de hoofdrol te geven in je maaltijd. Wat denk je van goed gevulde pasta’s, risotto’s, quiches, curry’s, ovenschotels, soepen – er is echt zoveel lekkers waarbij lekker veel groente gebruikt wordt.

Ga op zoek naar lekkere (en makkelijke, als je dat wilt) recepten en probeer eens wat nieuws. Ik houd echt van de Allerhande recepten, je kan daar ook selecteren op vegetarisch. Als je eens helemaal plantaardig wilt eten, kan ik de recepten van De Groene Meisjes aanraden. Wanneer je wat creatiever gaat denken, zal je merken dat er megaveel goede gerechten zonder vlees zijn. Je moet gewoon even verder denken! Je kan natuurlijk ook een mooi vegetarisch kookboek voor jezelf kopen en daar elke week een keer (of meerdere keren) wat uit maken.

Tip 5: Eet wat anders op brood

Persoonlijk eet ik niet vaak vlees op brood (op een broodje carpaccio na, maar dat eet ik lang niet elke week), maar als je dat wél graag doet, is het een idee om eens wat vaker iets anders op brood te eten. Natuurlijk kan je het heel makkelijk vervangen door wat zoets, zoals hagelslag, pindakaas, muisjes, Nutella, maar als je houdt van het hartige van vlees, zoek je waarschijnlijk wat anders. Daar heb ik wel tips voor!

  • Kaas. Kaas is life. Oude kaas, jonge kaas, geitenkaas, brie, blauwe kaas: ik wil het allemaal. Als je graag vegetarische kaas wilt, moet je daar even speciaal op letten. In veel kaas wordt dierlijk stremsel gebruikt uit de maag van een dood kalf.
  • Hummus: een spread gemaakt van kikkererwten. Hummus kan wat afschrikken omdat het zo’ vegahippieproduct is, maar het is gewoon heel smaakvol.
  • Baba ganoush, dit is gemaakt van geroosterde aubergines.
  • Sandwichspread.
  • Weer iets van De Vegetarische Slager: hun Filet Americain en Paté. Beide heel erg lekker en ze komen erg dicht in de buurt van the real deal.

 

Tip 6: Als je vlees eet, eet dan minder

Als je een maaltijd met vlees maakt, gebruik dan wat minder vlees dan normaal. Maak meer van ‘de rest’ van je gerecht, zoals groenten, aardappel, salade – waar je maaltijd ook uit bestaat. ‘Vul’ jezelf met deze lekkere dingen en zie het vlees als iets luxe wat je erbij eet. En: je kan natuurlijk overwegen het vlees dat je wel eet biologisch te kopen.

Als je vaker goede vegetarische gerechten maakt, wordt je het vanzelf met me eens: vlees maakt een gerecht niet lekker, wat jíj doet met je recept en gerecht maakt het lekker. Ik eet zelf steeds liever gerechten met groenten in de hoofdrol omdat ik daar zelf veel creatiever mee kan koken dan met vlees.

Dus: denk er eens over na wat minder vlees te eten. Misschien heb je wat aan mijn tips! Als je zelf tips hebt, deel ze dan zeker bij de reacties. En: het is fijn als we elkaar niet aanvallen op elkaars eetgewoonten en respectvol blijven. Dankjewel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

Meer van Eten
Fico
80 reacties
  1. Jessica

    Wat een toffe tips om te lezen, Cynthia! Fijn dat je laat zien hoe makkelijk en lekker vleesloos eten kan zijn. Ik ben nu sinds anderhalf jaar veganist en het bevalt heel goed. Op mijn blog plaats ik vaak recepten die gemakkelijk thuis te maken zijn, en super lekker, zonder dat er een beestje bij aan te pas komt! Misschien hebben je lezers er wat aan. Je kunt er hier een nalezen: http://www.artyfartylife.com/vegan-pulled-pork-van-paddestoelen

  2. Annika

    Ik ben deze zomer helemaal gestopt met vlees, ik eet nog wel vis. En ik ben echt zo blij met de producten van de Vegetarische Slager. De rest van het gezin eet wel vlees en met hun producten kan ik dezelfde gerechten koken als hiervoor, maar dan vegetarisch. Kip Tandoori met Kipstuckjes is minstens net zo lekker.

    Ik heb er dan ook nog niet echt moeite mee gehad, vleesloos is niet moeilijk en ook gewoon lekker.

  3. Renée

    Bijna dagelijks at ik vlees en ik was benieuwd naar een vegetarische levensstijl. Elke keer dacht ik; nee hoor, wat een gedoe. Wat moet ik dan eten? Tot ik dé docu op Netflix keek. Meteen gestopt met vlees eten en totaal geen behoefte meer aan. Ik noem mezelf geen vegetariër of wat dan ook. Ik was benieuwd wat voor effect het zou hebben op mijn darm issues, maar daar merk ik minder van dan gehoopt (merk wel wat verbetering hoor), maar vandaag viel het mij ineens op dat mijn huid veel minder vet is (weet niet of het daardoor komt). Ik eet sinds begin augustus geen vlees meer, wel af en toe vis (in een restaurant vaak). Moeilijk is het helemaal niet, ik laat het vlees gewoon weg. En heb ook geen behoefte aan iets wat op vlees lijkt (totale omslag, omdat ik dol was op rode biefstuk etc.). Ik heb wel 2 keer Surinaamse nasi van m’n schoonvader gegeten waar hele dunne geplozen stukjes kip door zaten. En als ik bijv een curry maak met kip, haal ik van mijn bord de kopstukjes weg. Ik ga geen aparte gerechten maken of pannen gebruiken.

  4. EmilyLotus

    Jaaa, top dat je hierover schrijft! Ik was zo iemand die alle vegetarische gerechten vermeed, omdat ik vlees het lekkerste vond van de maaltijd en een moeilijke eter was.
    Inmiddels eet ik thuis volledig plantaardig en ik eet zó ontzettend lekker. Iedereen doet ’t op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo, maar als je het eenmaal probeert is het echt niet zo moeilijk. Minderen is al fantastisch!

  5. Jacky

    Ja dit dus! Doe ik ook sinds 2 maanden, maar mensen snappen het niet..? ‘waarom ben je dan niet gewoon vega?’
    Uhm, gewoon niet. Ik heb het maar parttime vega genoemd als iemand er naar vraagt 😉

    Moest erg lachen om -Kaas is life- jazeker! Kaas is dé reden dat ik nooit veganistisch kan eten haha.
    Wat ook erg lekker is op brood, paprika spread. Vrij klein potje bij de appie in het schap, bij de sandwichspread. Hele lekkere zoete gegrilde paprikasmaak. Heel lekker met een beetje extra groenten op je cracker.

  6. Elsemiek

    Mooi artikel Cynthia. Aanvullende tip: kijk de documentaire What the Health op Netflix en je bent je nog meer bewust.

    • Hellie

      En Cowspiracy en Forks over Knives op Netflix!
      Dan zul je begrijpen dat een stuk kaas niet veel beter is dan een stuk vlees. Alles met kleine stapjes 🙂

  7. Lies

    Wat een fijne en goede tips allemaal! Ik merk bij mezelf dat ik ook steeds minder vlees eet, maar bij mij is dat eigenlijk onbewust gegaan. Ik heb gewoon niet zoveel zin meer in vlees als dat ik dat eerder had waardoor ik steeds vaker gerechten zonder vlees eet of dat ik het maar heel weinig door een gerecht doe.

  8. Suz

    Sinds kort vegan gaan eten wat een verlossing! Beste keus ever. Tip om What the health te kijken. ?

  9. Marijke

    Zo ben ik ook steeds minder vlees gaan eten. Ik eet alleen geen vleesvervangers omdat ze meestal op basis van soja zijn gemaakt. Met een soja allergie combineert dat niet zo fijn haha. Ik heb er echt plezier in om vegetarisch te koken en steeds wat nieuws te proberen.

  10. Audrey

    Handige tips! Ik vind het ook belangrijk om minder vlees te eten. Zeker het vlees dat ik vroeger uit gewoonte at probeer ik te bannen. Zo vind ik van vleeswaren op brood alleen ham lekker. Daar geniet ik dan echt bewust van, maar waar ik vroeger verplicht een bepaald aantal boterhammen met hartig beleg moest eten (en ik hou dus niet van kaas), doe ik dat nu dus anders.

    Ik vind trouwens champignons ook heel erg lekker, en die vind ik door de smaak echt een goede vervanger voor vlees!

  11. Nicolette

    Helemaal eens met je artikel. Zelf koop ik ook graag de vega balletjes en de wokreepjes ( uiteraard vegetarisch) bij de Aldi. inderdaad het smaakt niet precies als echt vlees maar het komt dicht in de buurt. Omdat ik fanatiek aan krachttraining doe heb ik soms moeite om aan de benodigde eiwitten te komen per dag en deze vega oplossingen zitten vol eiwitten en vezels en zijn ook gewoon lekker. win win situatie.

  12. Lindsey Beljaars

    Goede tips! Ik ben er niet heel bewust mee bezig maar we eten weleens vegetarisch. Puur omdat er genoeg gerechten zonder vlees echt heerlijk zijn!

  13. Charlotte

    Ik ben niet heel bewust met weinig vlees bezig, maar af en toe kook ik “toevallig” vegetarisch. Couscous met falafel, of kaasfondue, of hartige taart. De kaasburgers van Maaslander zijn trouwens ook superlekker! Eigenlijk gewoon gesmolten kaas met een korstje. Goddelijk.

  14. Britt

    Hele handige tips! Vroeger was ik eigenlijk een echte carnivoor, at het liefst zo veel mogelijk vlees en keek meer naar kwantiteit dan naar kwaliteit. De laatste tijd probeer ik echt bewuster om te gaan, en ook langzaam afbouwen. Ik probeer nu te streven naar zo’n 1 à 2 keer per week vlees, en af en toe is het 0 keer en af en toe 3, maar ik wil ook niet dwingen. Sowieso houd ik nu minder van vlees dan vroeger, de smaak gaat me een beetje tegenzitten, dus op brood eet ik ’s middags al-tijd (ja: altijd) vegetarisch/vegan. Maar met een stukje vis kan je me alsnog wel héél blij mee maken!

  15. Mevrouw Marloes

    Wat goed zeg! Die groenten zien er zoooo lekker uit!!! Ik hou echt heel erg van de Vegetarische Slager, vooral van hun broodbeleg en dan de filet americain. Ook eet ik bijna geen vleesvervangers, omdat die vaak niet eens super lekker zijn. Paddestoelen, noten en bonen daarentegen eet ik wel dagelijks.

  16. Leanne

    Hey!

    Super dat je hier aandacht aan besteedt!

    Ik heb twee maanden geleden een Vegetarische challenge gedaan door een maand lang totaal vegetarisch te eten. Vooral op het gebied van milieu. Het is niet normaal hoeveel Co2 er eigenlijk door je vleesje wordt uitgestoten.

    Ik heb het vlees echt helemaal niet gemist. Ik haalde het gewoonweg niet in huis.
    Ik maakte vaak vegetarische lasagne, heerlijk. Daarbij deed ik er broccoli in, zo kwam er een beetje een bite in. Of gewoon lekker rijst met veel groenten, cashewnoten en woksaus.

    Einde van de maand ging ik de mist in…… We waren op een verjaardag en daar gingen hapjes rond, stukjes wrap met sla en kipfilet. Je pakt dat zo automatisch aan.
    En mijn collega die kwam met een zelfgemaakt bakje goulash op het werk: Wil je een hapje proeven?
    Ik: Ja hoor lekker! En ik nam een hap. Maar ik stond er gewoon niet bij stil dat het vlees in zat, omdat ik er gewoon niet bij nadacht. Het was maar een hapje, naar ik vond het echt zo stom van mezelf.

    Na deze challenge gingen we op vakantie naar Oostenrijk en hier at ik een schnitzel. Ik voelde me gewoon schuldig en heb er weinig van genoten. Juist omdat ik me schuldig voelde omdat ik weer aan vlees begon. Dat ik jammer, ik heb me voorgenomen dat ALS ik het eet, dat ik er van geniet. Want lekker vind ik het wel.

    De vegetarische slager heeft inderdaad super producten. Helaas zijn ze erg prijzig dus ik eet ze misschien 1 a 2 keer in de week.
    Lekkere vervangers: Valess burgers, steak van Quorn, de Vegetarische slager, Vivera Kaasburgers (de Lidl had ook heerlijke vega BBQ hamburgers in het assortiment maar die zijn helaas niet meer verkrijgbaar in dit seizoen 🙁 ) Filet American en boterhamworst van de Vegetarische Slager en iets goedkoper de plakjes boterhamworst van Garden Gourmet. Oww… en vergeet niet de Sauzeisenbroodjes van de Vegetarische Slager. Ik heb mijn collega’s erop getrakteerd zonder dat ze wisten dat ze vegetarische waren. Nou, hun monden vielen open toen ze hoorden dat het vleesloos was.

    Ik zal niet helemaal vegetarisch worden. Misschien zwak, maar dat vind ik een te grote stap. Net als jij kan ik buitenshuis heel erg genieten van een lekker (klein) stukje vlees.
    Ik wil op een verjaardag gewoon dat lekkere hapje eten waar ik van kan genieten. Ik wil buitenshuis in een restaurant kunnen eten waar ik trek in heb en niet dat ene vegetarische gerecht op de kaart dat ik eigenlijk niet echt lust.
    Ik wil met kerst gewoon met de pot mee-eten en niet moeilijk doen. Heel soms heb ik gewoon trek in een kroket of kipcorn bij mijn frietje. Of een keertje kibbeling.

    Thuis komt het bijna niet meer in huis. Ik heb na deze challenge 1 keer boerenkool met rookworst van de hema gegeten, 1 keer kipfilet en 1 keer vis thuis gegeten.
    Verder een paar keer buitenshuis. En we voelen ons er prettig bij. Het gaat op deze manier best vanzelf, maar ik ga ons buitenshuis geen verbod opleggen. Ik denk dat wij op deze manier ongeveer 1, soms 2 keer in de week vlees eten.

    Ik hoop dat ik op die manier ook gewoon mijn steentje bijdraag.

    En hoop dat er vele anderen ook minder vlees aan eten. Het is zoveel beter voor het milieu én je gezondheid.

  17. Heleen

    Hoi Cynthia,

    Ik wil al een tijdje minderen met het eten van vlees, maar mijn vriend is een echte carnivoor en kan niet zonder vlees. Hij trapt er niet in als ik een vegaburger of falafel klaar maak. Heb jij tips?

    • Tjitske

      Hoi Heleen, ik heb hier hetzelfde issue gehad, met mijn man en mijn zoon. Mijn beste tip is: doe het gewoon. Kook af en toe lekkere vergetarische maaltijden en hij went er vanzelf aan. Ik ben zelf drie jaar geleden gestopt met het eten van vlees. Vaak maakte ik toen iets waar nog wel apart vlees bij kon (een worstje of een kipfiletje bij de curry bijvoorbeeld), maar dat doe ik steeds minder. In het begin werd er dan wel gevraagd waar het vlees was, maar langzamerhand zijn ze eraan gewend. Het grappige is dat ze steeds vaker zeggen dat ze het eten heel lekker vinden en dat ze het vlees niet missen. Mijn man hoeft nu ook echt niet nog apart vlees erbij. Hij bestelt soms zelfs in een restaurant vegetarisch eten, terwijl hij een echte vleeseter was. Een kwestie van gewenning dus. Ik ben het wel met Cynthia eens dat je niet gewoon het vlees moet vervangen door vleesvervangers. Ga op zoek naar lekkere curry’ (de Indiase keuken kent vele vegetarische gerechten), bonenschotels of ovenschotels. Genoeg inspiratie online!

    • Birgit

      Mijn man is ook een echte vleeseter. Hoe goed een vleesvervanger ook smaakt, hij trapt er niet in en merkt meteen dat het geen echt vlees is. Ik ga hem ook niet proberen over te halen of te dwingen om minder vlees te eten. Ik kook voor mezelf gewoon net iets anders dan voor hem, of bak een vega product voor mij en vlees voor hem. Gerechten waar ik vleesvervangers in gebruik eet hij gewoon niet, dus daar hou ik dan rekening mee met het menu. Waarom wil je dat je vriend per de minder vlees gaat eten? Dat moet hij toch voor zichzelf bepalen? Ik vind niet dat jij dat voor een ander kan doen.

    • Hellie

      Je kunt je vriend/man toch ook lekker zelf laten koken als hij het niet lust? Als jij kookt vind ik dat hij hoort te eten wat de pot schaft. Want je kookt al voor hem, én je moet nog bedenken of hij het wel lust, en dan ook nog iets klaarmaken dat je niet klaar wilt maken…

  18. VWillemse

    Wat een mooi artikel
    Ik was al vrij vroeg in mijn jeugd begonnen met vegetarisch te gaan eten, tot ik ziek werd en bleek dat ik maar moeilijk voedingsstoffen kon opnemen uit wat ik op een dag at.
    Artsen en specialisten adviseerde mij om toch af en toe een stukje vlees te eten.
    Nu eet ik dus heel af en toe “medicinaal” vlees, alleen als ik merk dat ik qua energie achteruit ga.
    En dat werkt voor mij.
    Ik hoef op dit moment geen ijzer of B12 injecties , dus dat is wel fijner zo.
    Maar het kost wel moeite om de knop om te zetten als ik het eet.

  19. Marleen

    Mooi artikel! Heb toevallig gister nog een podcast hierover geluisterd die voor mij alles weer compleet op losse schroeven zette in het vlees eten – vegetarisch – veganistisch spectrum! Ik eet zelf ook nog vlees, maar zou het graag echt minder of zelfs niet meer willen doen. Zelfde geldt voor zuivel en andere dierlijke producten.

    Voor wie het interessant vindt, check de podcast van Rachel Brathen (yoga girl), is echt de moeite waard!! De podcast heet: peace, love and veganism. http://rachelbrathen.com/podcast-2/

  20. Eline

    Hi Cynthia

    Ik eet nu zelf sinds twee jaar vegetarisch
    Ook om de dezelfde beweeg redenen
    De producten van de vegetarische slager zijn inderdaad top
    Mijn vriend is niet vegetarisch maar eet wel veel minder vlees maar vindt de bratwurst en gehaktbal van de vegetarische slager lekkerder dan die van vlees!
    Zo zie je maar weer als je het goed klaar maakt eten zelfs vleeseters mee van je vegetarische maaltijd
    Fijne tips geef je

  21. Wendy Bosman

    Wat een fijne tips! Ik zelf ben ook een stuk minder vlees gaan eten. Mijn belangrijkste reden daarvoor is toch wel het dierenleed wat hier aan vooraf gaat.
    Ik ben net als jij vooral een groot fan geworden van de Vegetarische slager. Niet van echt te onderscheiden soms!
    Mag ik je een tip geven; bij de AH verkopen ze satébroodjes van de Vegetarische slager en die zijn echt heerlijk! Even in de oven opwarmen en dan smullen 😉 (ik zeg dit omdat je de saté schnitzel ook zo lekker vind)

  22. Emma

    Inspirerend artikel! Ik kan me voorstellen dat voor veel mensen het erg lastig kan zijn hun standaard eetgewoontes met vaak vlees eten aan te passen, en dan zijn deze tips heel waardevol! Het boek ‘How Not To Die’ gaat heel erg in over het verband tussen voeding en de 15 meest voorkomende welvaartsziekten. Het heeft, naast een aantal documentaires, mijn ogen ontzettend geopend over gezondheid en voeding, en de helaas niet zo positieve invloed van vlees (en gelukkig heel veel positieve impact van plantaardige producten). Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik een nog grotere motivatie heb om zo’n 85% van de tijd voor plantaardig te kiezen.

  23. Benthe

    Ik ben héél blij dat je hier overschrijft Cynthia, en ben het ook volledig met je eens! Ik eet zelf ook niet vegetarisch, maar probeer wel zo min mogelijk vlees te eten, vanuit het milieustandpunt. De tips die je geeft zijn praktisch toepasbaar voor veel mensen, good job!

    • Benthe

      Oh en nog even een toevoeging vanuit mezelf: de keren dat ik dan wel vlees eet, probeer ik te kiezen voor biologisch vlees. Met uit eten gaan etc. is dat natuurlijk niet altijd een optie, maar goed, het is niet zo dat ik elke avond in een restaurant eet 🙂

  24. Judith

    Wat een leuk en uitgebreid artikel! Ik sta er eigenlijk precies zo in. Ik eet veel minder vlees om dezelfde beweegredenen, maar kan inderdaad ook echt genieten van een goed stukje vlees in een restaurant. Door minder vlees te eten geniet ik hier ook echt veel meer van dan eerst 🙂

  25. Emma

    Dat je niet elke dag vlees eet wist ik al lang, ik volg je blog namelijk al jaren, maar ik vind het wel leuk dat je zo je gedachten en tips hierover deelt. Ik ben opgevoed met het idee ‘de mens is een alleseter’ dus helemaal geen vlees paste daar niet in. Maar we aten ook niet elke dag vlees en als we wel vlees aten dan een klein stukje. Dit doe ik nog steeds en daar voel ik me goed bij, ik kies ook zo veel mogelijk voor biologisch vlees. Voor mijn vriend was dit wel heel erg wennen, hij is opgegroeid in een AVG gezin en vond een maaltijd dus ook gewoon niet compleet zonder vlees. Inmiddels kan hij een lekkere maaltijd zonder vlees gelukkig ook waarderen. Zelf ben ik groenten ook steeds lekkerder gaan vinden en staat vlees uit de supermarkt me ook steeds meer tegen. . Ik zou wel eens vlees van koopeenkoe.nl willen proberen 🙂

  26. Sijtje

    Goed artikel Cynthia! Ik ben ook heel mijn leven vleeseter geweest. Vanwege het milieu paar jaar geleden al gaan minderen (met name thuis aten we al vrij weinig vlees) en nu ben ik er helemaal mee gestopt. Het voelde simpelweg niet goed meer. Ik ben niet tegen het principe van vlees eten, maar de manier waar op het nu gaat met de massaproductie en slechte omstandigheden voor dieren vind ik niks.
    Wat wel helpt is dat ik vrij creatief ben met koken, ik sta er altijd van te kijken hoeveel vragen ik krijg van: “Maar wat eet je dan wél!?” Zo moeilijk is het niet!
    Ben al wel heel blij om te zien dat veel mensen er tegenwoordig bewust mee om gaan en mee bezig zijn.

  27. Irene

    Hoi Cynthia! Wat een leuk artikel, ik ben na jaren flexitarian te zijn geweest begin dit jaar helemaal gestopt met het eten van vlees en de producten van de vegetarische slager zijn echt GEWELDIG! Wij (mijn dochter en ik) zijn groot fan! Ook de valess burger met tomaat mozzarella is bij ons favoriet!

  28. Jessica J.

    Geweldig, Cynthia. Top dat mensen met invloed die gebruiken voor doeleinden zoals dit. ♥
    Ik ben helemaal verslingerd aan De Vegetarische Slager. Laatst heb ik éíndelijk de Petit Pâté kunnen vinden! De Petit Filet à l’Américain ben ik hier in België helaas nog niet tegengekomen. Ontzettend jammer, want préparé is iets wat ik ontzéttend hard mis nu ik vrijwel geen vlees meer eet.

  29. Lisa

    Ik at tot 3 maanden geleden ook dagelijks vlees, maar eet het nu nog maar 1 à 2 keer per week. Ik ben zo blij dat ik de keus heb gemaakt! Ik mis vlees totaal niet en als ik er een keertje zin in heb, eet ik het gewoon. Ik denk dat ik uiteindelijk vegetariër word, maar voor nu vind ik dit fijn. En tempeh is trouwens ook een heerlijke vleesvervanger! Ik gebruik het in gerechten waar eigenlijk spekjes in moeten (of gerechten waar ik wat extra ‘bite’ in wil hebben).

  30. Bella

    Ik eet altijd vleesvervangers van Soto, deze zijn zó lekker. Deze verkopen ze alleen bij biologische winkels.

  31. Bella

    Wat een goed artikel! Ik eet al jaren geen vlees meer en mis het niet eens meer. Ik eet af en toe wel vis. Ik eet nu eigenlijk veel gezonder dan vroeger omdat ik veel meer groenten eet.

  32. nettelie

    Kleine kanttekening: al die vleesvervangers die je noemt bevatten héél veel soja, en dat is echt funest voor de vrouwelijke cyclus (met name als je, zoals jij, menstruele problemen hebt zoals endometriose). Ik eet al jaren geen vlees meer, maar ik concentreer me met name op peulvruchten, bonen, noten en andere plantaardige alternatieven die niet zo extreem bewerkt zijn als soja om aan mijn eiwitten te komen. Af en toe een vleesvervanger is prima, maar de mate waarin jij ze eet zou ik echt afraden, dan zou ik zelfs nog eerder voor biologisch vlees kiezen. Wees dus voorzichtig!

    • Benthe

      Top reactie dit Nettelie! Dat is inderdaad iets om in de gaten te houden. Ben daarom bijv. ook veel meer fan van amandelmelk dan sojamelk, en zo zijn er meer dingen om rekening mee te houden.

    • Anneke

      Dat vind ik inderdaad ook echt een groot nadeel van vleesvervangers, de soja die erin zit. Daarom eet ik ze ook niet.

    • Julie

      Soja bevat fyto-oestrogenen, die helemaal niet reageren zoals menselijk oestrogeen. Het is dus VOLLEDIG veilig om veel soja te consumeren (tenzij je een allergie hebt natuurlijk). BonnyRebecca op Youtube heeft er onlangs een video over gemaakt, waarin ze studies aanhaalt :). Laat je niet gek maken!

    • Desi

      Wat Julie zegt klopt helemaal! Er is niks mis met soja. Sterker nog, het is heel gezond! (Tenzij je allergisch bent, haha). Laat je niet gek maken door allemaal fabeltjes 🙂
      Ik zou me eerder druk maken om de hormonen en antibiotica die in vlees terecht komen 🙂

    • Hilde

      Ik weet niet of het echt zo is, maar ik heb wel eens gehoord dat soja ook erg belastend is voor het milieu omdat er voor de productie daarvan heel veel regenwoud gekapt wordt. Dat zou voor mijn gevoel betekenen dat je het ene gat met het andere dicht.. Ik ga eens opzoeken hoe het precies zit.

    • nettelie

      @Julie En zo zijn er duizenden andere studies die het tegendeel bewijzen 🙂 Iedere vrouw moet vooral doen waar zij zich fijn bij voelt, maar als je menstruele en/of vruchtbaarheidsproblemen hebt, kan het echt geen kwaad om je sojaconsumptie eens flink onder de loep te nemen.

      @Hilde Ook dit klopt inderdaad! Het is sowieso verstandig om altijd kritisch na te denken over wat je allemaal in je mond stopt.

    • Hellie

      Vlees en zuivel zijn VEEL slechter voor je hormoonhuishouding. Vlees wordt namelijk volgespoten met hormonen en zuivel is groeistof voor kalveren, daar zitten dus heel veel hormonen in met schadelijke effecten op je lichaam.
      Daarbij is zelf een beetje soja gebruiken in je maaltijd ALTIJD minder milieubelastend dan dieren en hun dierproducten te eten die hebben geleefd op soja. De meeste sojaplantages op de wereld zijn er namelijk om vee mee te voeren.

    • Ingrid

      Er zijn ook studies die aantonen dat soja helemaal niet zo veilig is vanwege de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die er worden gebruikt, er is zelfs een uitzending geweest van Zembla over dit onderwerp. Ook bevat soja anti-nutriënten zoals fytinezuur, oxaalzuur, lectines, trypsine remmers. Er zijn uiteraard meer voedingsmiddelen die dat bevatten dus daarom is het enorm belangrijk dat je varieert met je voeding omdat je anders teveel van een anti-nutriënt binnen kunt krijgen en die zorgen ervoor dat je de goede voedingsstoffen weer minder goed kunt opnemen. Dus als je al je vlees, kaas en eieren gaat vervangen door soja dan krijg je naar mijn mening toch teveel van hetzelfde soort voeding binnen. Er zijn nog genoeg andere plantaardige eiwitten. En de verbouwing van soja is een grote belasting voor het milieu omdat er massaal regenwouden worden gekapt.

    • nettelie

      @Ingrid Tegen wie heb je het? Want ik ben juist anti-soja, hè :’)

  33. Christianne

    Leuk artikel! Zelf eet ik ook steeds vaker zonder vlees. Toch zou ik het niet helemaal uit mijn dieet schrappen vanwege het ijzer wat toch echt het beste uit vlees gehaald kan worden door je lijf. Daarnaast vind ik het gewoon erg lekker! Maar vervangen door andere producten kan vaak prima en mis je niks aan. Ook leuk om eters dan achteraf erop te attenderen dat ze iets vegetarisch hebben gegeten zonder dat ze het doorhadden.

  34. Iris

    Ik ben ontzettend blij dat je hier een artikel over hebt geschreven Cynthia, dankjewel!
    Net als jij eet ik steeds minder vlees en probeer ik steeds langere periodes helemaal vegetarisch te eten.
    Het is zó vermoeiend dat je constant aan mensen lijkt te moeten verantwoorden waarom je dat doet, en je krijgt ook altijd de meest debiele argumenten om gewoon vlees te eten (“Er zijn toch te veel dieren op de wereld” o.i.d).

  35. marrie

    Ik laat 1x per week mijn boodschappen bezorgen door de Jumbo. Heb n.a.v. jouw artikel gauw de paté van de Vegetarische Slager toegevoegd. Ben benieuwd hoe het smaakt.

  36. Birgit

    Ik ben de laatste jaren ook steeds minder vlees gaan eten, tot nu nog maar ongeveer 1 a 2 keer in de week vlees. De belangrijkste reden voor mij was dat gewoon steeds meer vlees me tegenstond. Gehakt begon ik vies te vinden, evenals al het andere bewerkte vlees. Gehakt in pastasaus of lasagne vervang ik voor vega rul gehakt, ideaal! Als vleesvervanger eet ik nu vaak gewoon een gekookt ei bij mijn avondeten of een vega sate schnitzel, little willies, een kaasschnitzel of vega sate van Quorn (die laatste voornamelijk met rijst, erwtjes en pittige zoetzure komkommer, hemelse combi!). Ik mis vlees doordeweeks bij mijn maaltijden totaal niet. Ook vind ik het fijn dat ik nu gewoon kan eten zonder bang te zijn voor grote stukken vet in mijn vlees of vieze “knoeperds”, want daar gruwel ik al mijn hele leven van. Dat ik hiermee dierenlevens red en bijdraag aan een beter milieu is natuurlijk ook hartstikke mooi meegenomen. Helemaal vegetarisch eten wil en kan ik niet. Daarvoor geniet ik nog teveel van een goed stukje vlees als we uit eten gaan bijvoorbeeld. Maar zelf vind ik dat ik al heel aardig bezig ben zo 🙂

  37. Rowan Chanel

    Mijn liefde voor dieren is zó mega gigantisch dat ik al 18 jaar vegetariër ben. Ben zelf Indonesisch en in de Indonesische keuken heb je heel veel lekkere vegetarische gerechten. Ik eet iedere avond veel groenten, en verder zijn er zoveel andere lekkere dingen die je kunt eten, dan vlees. Mijn vriend is daarentegen gek op vis en vlees, daar laat ik hem geheel vrij in. Iedereen trouwens.
    Waar ik wel altijd een hekel aan heb, is als mensen mij vragen of ik dan wel vis eet?
    Ja, ik eet wel vis want die leeft niet van te voren? Alsjeblieft mensen, kap daar mee.
    Je bent vegetariër of je bent het niet, punt.

    • MiriamH

      Hoi Rowan,
      Ik ben niet vegetarisch, maar meer zoals Cynthia, wel bewust bezig met mijn vleesconsumptie. Ik kook heel erg graag Indonesisch en in mijn beleving is dit veel met vlees en vis. Zou jij mij wat gerechtideeen willen geven zodat ik ook mijn mijn hobbykeuken wat meer vega kan maken? Dank je wel 🙂

  38. Amber

    Er goed artikel! Ik ben zelf 14 en ook vegatarisch. Op mn 10de had ik al periodes dat ik vega wilde zijn maar van mn ouders moest ik toen altijd vlees eten omdat er belangrijke stoffen in zitten om te groeien.

    Die vega smeerworst die zag ik ook al voorbij komen bij Mascha, maar bij mijn ah zie ik die niet liggen? Heeft iemand enig idee waar je die kan kopen?

  39. Bente

    Leuk artikel en goed dat je er aandacht aan besteed! Ik eet al langer weinig vlees en ben sinds een half jaar vegetariër. Ik las al andere reacties over of je dan wel veel kaas etc moet gaan eten. Ik zit daar zelf wel nog mee, want ook voor die producten worden dieren op verkeerde manieren gehuisvest en is er een belasting voor het milieu… Om nu veganistisch te gaan eten is voor mij nog een te grote stap, maar probeer er op te letten 🙂 Ik eet bijv. plantaardige yoghurt die ook super lekker is, en koop weinig kaas/eieren/melk. Koekjes en chocolade etc eet ik wel nog meer dan genoeg… :/ 😉

    En oja, voor de vleesvervangers: veel groenteburgers, spinazie/kaas rondo’s, granola/vijg/geitenkaas burgers zijn ook heel lekker. (Zit je alleen wel weer met de kaas-kwestie, maar alle beetjes helpen :))

  40. Joyce

    Jaaaa, goed artikel! Ik vind het altijd zo gek dat je je moet verantwoorden als je minder of geen vlees eet, en al helemaal als je dan vervangers eet. Thuis gebruik ik qua vlees vaak gehakt en kip. Van beide gebruik ik veel minder dan voorheen per maaltijd. En voeg dan wat extra groenten toe.

    Falafel vind ik erg lekker, en de INDISCHE BALLETJES van de ah: die zijn zó lekker! Alles van Valless vind ik inderdaad ook lekker en vivera, vooral de schnitzels. De paté van de VS heb ik ook geprobeerd maar dat vond ik echt 3x niks, net als de kipstuckjes.

    Verder ook je groenten eens op een andere manier maken: veel in de oven laten grillen is echt lekker!

  41. Michèle

    hoewel ik het zeker leuk vind dat je een artikel maakt over minder vlees eten, wil ik hier wel even de opmerking bij maken dat ik altijd een dubbel gevoel krijg bij het zien van “kaas!” als een tip om minder vlees te consumeren. Er zijn zeker “diervriendelijke” kazen van dieren die op een goede boerderij staan, maar er zijn ook héél veel melkproducten (en ook bv eieren) waarbij je je toch de vraag kan stellen of je dan het dier niet beter dood doet. Denk aan wat er allemaal boven kwam met de fipronil crisis (snavels afknippen, luizen, amper daglicht, enz).

    Ik hoop dat je er op let waar je kazen vandaan komen, bv kopen bij lokale boer waarvan je weet dat -ie het goed doet, of bv door te kijken naar label “beter leven” als dit erop plakt. Doe je dit, toppie! maar ik wou het maar even vermelden omdat in sommige gevallen je vlees vervangen door kaas écht niet zorgt voor minder dierenleed, je vervangt het gewoon door een “ander” soort leed.

    • Desi

      Wat een goede toevoeging! Kaas zorgt nog steeds voor heel veel dierenleed, want de koeien moeten jaarlijks zwanger gemaakt worden om de melkproductie op peil te houden. De kalfjes worden direct weggehaald, omdat ze anders de melk opdrinken. Super zielig! Als de koe na een paar jaar minder melk geeft, gaat ze naar het slachthuis. Net als de stiertjes (alleen die gaan veel eerder, want ze geven geen melk). Voor het milieu is kaas ook niet veel beter dan vlees, omdat koeien enorm veel methaangaas uitstoten (dat is ongebeer 20 keer zo vervuilend als co2). Dus dan kun je beter voor plantaardige kaas (ja dat bestaat! Gemaakt van olie, soja of noten) kiezen 🙂 dat vind je bij biologiache winkels of bij sommige jumbo’s (zoek naar wilmerburger).

  42. JokeV

    Ik vind vegetarisch het makkelijkst klaar te maken als het een pasta, ovenschotel of rijstgerecht is. Dan heb je een mooi compleet gerecht, en mis je het vlees helemaal niet. Een klassiek AGV gerecht vind ik inderdaad moeilijk, want hoewel er veel alternatieven zijn voor vlees vind ik die persoonlijk allemaal vrij vet/zwaar/zout. Maar wel lekker hoor 😛 Ik lust graag de paprika-kaas rondo van Albert Heijn, die is m:ooi gekruid.

    • Iris

      De Keuringsdienst van Waarde heeft laatst een aflevering over kaas gemaakt: als je kaas eet zou je toch af en toe ook rundvlees moeten eten, aanrader. Zet je tot nadenken.

  43. Liset

    Wat een goed en welkom artikel! Ik ben er ook bewust mee bezig om niet altijd vlees te eten. Wij eten in ieder geval 1 keer in de week vegetarisch met ons gezin. Net zo lekker! Wel zou ik wat variatie willen proberen in echte, vegetarische gerechten die veel uit groente bestaan. En je moet natuurlijk wel denken aan de vitamines die je mist als je geen vlees eet. Heb je daar tips voor wat voor voedsel je dan het beste kunt eten om toch aan die vitamines te komen?

    • J

      Volgens mij zit er in vlees geen vitamine. Er zitten veel vetten in wat niet goed is voor je hart en bloed als je veel vlees eet. Het enige wat je mist is vitamine B12, maar dat zit van nature ook niet in vlees. Het zit in vlees omdat de koeien enz. voer krijgen waar vitamine B12 inzit. De oplossing is om een vitamine B12 pil in te nemen.

    • Bente

      Eens met J, je mist inderdaad vrij weinig/niets als je geen vlees eet en komt er makkelijk aan als je andere gezonde dingen en veel groentes eet (zoals je vit B12 en ijzer), daarnaast kan je vitaminepillen nemen 🙂 Er komen steeds meer onderzoeken (sommige helaas wel wat subjectief en niet mooi wetenschappelijk opgezet) waaruit naar voren komt dat vlees eten juist niet goed is voor onze gezondheid.

  44. ilse

    Leuk artikel, ik eet nog wel vlees en vis maar ook een aantal x in de week vegetarisch. Op deze blog kan je ook heel veel inspiratie opdoen (www.annedrake.be), vooral om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Als we allemaal een -kleine- inspanning doen komen we al een heel eind verder!!

  45. Wivineke

    Hoi!
    Wij eten hier ook al een hele tijd 50-50. 3 dagen vlees/vis, 3 dagen vega en 1 dag friet? Bevalt ons ontzettend goed. Misschien wil ook wel ooit stoppen met vlees eten, maar dan moet ik me eens goed verdiepen in alle vleesvervangers.
    Maar idd, ook al eet je al 1 dag geen vlees ben je al goed bezig!!

  46. J

    Wat fijn om een blogpost over minder vlees te lezen. Ik ben een voorstander van kijken naar wat je wel ‘goed’ kan doen, in plaats van wat je niet doet. Helaas vond ik het zelf heel jammer toen ik er achter kwam dat je met kaas wat betreft dierenleed en het milieu niet veel verder komt.

    De CO2-uitstoot van kaas is vergelijkbaar met runder- en lamsgehakt. Het eten van varken, kalf, kip of kalkoen heeft zelfs een lagere uitstoot. Nu eet ik zelf vegetarisch, dus dat is niet echt een optie. En als ik mijzelf afvraag of ik als koe liever voor het vlees of voor de melk gehouden zou worden, zou ik misschien liever voor het vlees gehouden willen worden. Het leven van een melkkoe is niet echt om over naar huis te schrijven. Een koe geeft alleen melk als ze een kalfje heeft gehad, waardoor ze telkens zwanger gemaakt wordt door kunstmatige inseminatie. De kalfjes worden kort hierna weggehaald. Vrouwtjes worden ook melkkoe en de stiertjes gaan meestal naar de slacht. Niet echt vegetarisch eigenlijk. En dan heb je natuurlijk nog het stremsel.

    Ik wil deze comment niet heel negatief maken, want ik vind het heel goed om vooruit te gaan. En soms word ik zelf al weemoedig van het ‘groene pad’, waar je steeds tegen dingen aanloopt en het eigenlijk nooit goed kan doen. Dingen zoals plastic, de problemen met soja, de arbeidsomstandigheden voor mensen etc. Er is altijd wel iets dat beter lijkt te kunnen.

    Het lukt mij op dit moment zelf niet om volledig te stoppen met zuivel. Ik probeer het zo min mogelijk te eten. Maar de nuance die ik zou willen aanbrengen is dat ik kaas geen goede vervanger vind voor het eten van vlees. Voor mij is dat het ene kwaad voor het iets-beter-klinkende kwaad inruilen.

    https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/

    http://www.degroenemeisjes.nl/gastblog-prins-pervers/

  47. Annet

    Leuk artikel! Ik eet zelf ook vaak zonder vlees. Ik vind bijvoorbeeld ook de vega gerechten van hello fresh heel lekker (heb nu even geen abo meer naar alle recepten zijn ook online te vinden). Daar staan veel ideeen hoe je een vega hapje een beetje pittiger kan maken met noten, kaas etc.
    Ik wil zelf het broodbeleg van Vegetarische Slager proberen maar kan het niet vinden in de AH!

  48. Ingrid

    Ik eet zelf ook minder vlees tegenwoordig. De producten van de vegetarische slager vind ik ook erg goed, behalve die kipstuckjes, die vond ik echt ronduit smerig (yup kon ze niet anders benoemen 😉 ) die valess satéburger smaakt inderdaad goed. Nu hoop ik wel dat ze dan ook de prijs meer toegankelijk maken voor mensen met een lager inkomen.

    • Hilde

      Dit laatste vraag ik me inderdaad ook af bij het lezen van dit artikel. Hebben al die vleesvervangers niet veel impact op je boodschappen budget? Of ben je het gewend en weet je niet anders?

      Ik eet weinig vlees maar vervang het ook niet, en kom daarmee onbedoeld juist goedkoper uit.

  49. Manon

    Vind het goed dat je hier een artikel over hebt geschreven! Het viel mij ook erg op in je recepten/eetfoto’s dat je minder vlees eet en ik vind dat echt een goede stap van je (na bijvoorbeeld die veganchallenge). Ikzelf eet nu bijna alleen maar plantaardig/veganistisch, voor zover het gaat (ik ga (nog) niet op E-nummers en soms wat kippeneiwit in vleesvervangers letten). En op pizza neem ik kaas en tijdens uit eten kan ik weleens een stukje vis nemen. Doordat ik het mijzelf niet opleg als een challenge of maand volhouden, is het veel toegankelijker. Zo probeer ik veel recepten, eet ik automatisch veel gezonder door meer groenten en fruit te eten en te gebruiken en is alles smaakvoller! Ik ben dit gaan doen voor eigen gezondheid, kijken of ik minder buikpijn zou krijgen en meer energie en ja: het helpt zeker! Nu vind ik het qua milieu ook veel beter en ben ik blij als ik hoor dat mensen bewuster eten. Al met al: goed artikel, belangrijkste blijft natuurlijk dat we genieten en ons bewust blijven van de wereld om ons heen.

  50. Susan

    Ik eet ook steeds vaker vegatarisch. Bevalt mij prima 🙂

  51. Lisanne

    Wel een kanttekening: veel producten die je aanraadt bevatten t.o.v. van vlees erg veel zout en minder voedingsstoffen. Goed de etiketten lezen dus als je zoiets koopt!

    • Stephanie

      Dat vind ik inderdaad het lastige aan vleesvervangers. De periode voor ik minder vlees ging eten was ik veel bezig met mijn voeding om af te vallen – ik at bijvoorbeeld vaak een heel bord groente en dan met kip omdat het echt hele goede voedingswaarden (veel eiwit, weinig vet en laag in calorieen) heeft.
      Toen ik meer vega wilde eten ging dit makkelijke feestje niet meer op, omdat het echt lastig is om echt voedzame en tegelijkertijd slanke vleesvervangers te vinden.
      Natuurlijk is dit op te lossen door niet met de standaard vervangers maar meer met bijvoorbeeld peulvruchten te koken, maar dat is gewoon net wat meer werk…
      Inmiddels heb ik mijn draai gevonden, maar het was wel echt even een nieuwe manier van koken.

  52. Martine

    Ik ben gedurende de afgelopen jaren ook steeds minder vlees gaan eten.
    Dat is begonnen toen ik in 2007 het boek van Annemarie Postma kocht “Mijn lichaam is perfect”.
    Dat is een 7 weken vegetarisch eetplan.
    Met dat boek kwam ik voor het eerst in aanraking met smaakvolle vegetarische recepten.
    Sindsdien heb ik dat erin gehouden.
    Ik noem mijzelf geen vegetariër maar wel een flexitariër en dat vind ik ook al heel goed.
    Ook heb ik sinds een jaar een veganistisch kookboek van Deliciously Ella wat weer een nieuwe boost heeft gegeven aan bewust eten 🙂

  53. Donna

    Ik vind de vegetarische slager zo top! Iedereen die het kan betalen zou het van mij moeten eten. Het smaakt exact hetzelfde en het is nog beter ook!

  54. Mar

    Ik eet nog wel dagelijks vlees, maar wel minder dan eerst. Vlees helemaal weg laten vind ik nog erg moeilijk, omdat ik ook al geen pasta en aardappels mag bijvoorbeeld. Als dan vlees ook nog eens afvalt, word het ineens wel erg omschakelen voor me. Dus dan maar kleine beetjes vlees gebruiken nu en dan langzaam vlees steeds meer verbannen.

  55. Agnes

    Leuk artikel, ik ben zeker geïnspireerd. ik voel niet de behoefte om een definitieve keuze te maken, maar zo kan het ook. Fijne dag

  56. Ingrid

    Sinds een aantal jaren ben ik ook steeds minder vlees gaan eten en dat bevalt heel goed! Af en toe eet ik nog wel eens biologisch vlees of kip. Vleesvervangers gemaakt van soja eet ik liever niet, behalve dan gefermenteerde soja zoals tempeh. Variatie is denk ik erg belangrijk zodat je niet teveel van hetzelfde eet. Verder kun je heerlijke vegetarische chili, pasta en curry maken zonder dat je daar echt vlees bij nodig hebt naar mijn mening. Eigenlijk is mijn voeding doordat ik minder vlees ben gaan eten gevarieerder geworden. Doordat ik minder vlees ben gaan eten ben ik meer gaan experimenteren met kruiden, peulvruchten, noten en ben ik meer groenten gaan eten en eerlijk gezegd mis ik het vlees niet. Aan de andere kant als ik dan een keer een Indiase kipcurry maak of een heerlijke gevulde soep met balletjes kan ik er weer extra van genieten!

  57. Elisa

    Over kaas: kijk de aflevering over stremsel van de Keuringsdienst van Waarde even. Veel koeien worden geslacht om de kaas. Maar ik ben daar niet tegen. Vlees zit vol essentiële voedingsstoffen en ook al ben ik het met je eens dat we minder zouden kunnen eten, vlees is niet het enige probleem. Ik geloof in lokaal eten. Voor al die avocado’s die hier opeens hip zijn worden tropische gebieden in zuid Amerika gekapt. En zo zijn er tal van voorbeelden. Biologisch is echt niet zoveel meer gezonder dan het normale vlees, groente en fruit uit de supermarkt. Sowieso kun je beter naar de slager op de hoek gaan, de bakker in het dorp en naar de markt op zaterdag voor je groente en fruit. Daar geloof ik in!

  58. Shirley

    Ik eet thuis zelden vlees, maar als ik uit eten ga, eet ik eigenlijk wel altijd vlees. Hetzelfde geldt als ik bij anderen eet. Voor mij is dat op dit moment een goede balans. Om me heen merk ik dat meer mensen vegetarisch of vaker vegetarisch gaan eten. Maar laatst stond op nu.nl dat we in Nederland juist weer meer vlees eten afgelopen jaar.

  59. Marije

    De paté van de vegetarische slager wil ik nu zeker een keer proberen. Sinds ik heb gezien hoe ze leverworst en pate maken ben ik gestopt met dat te eten.

    Tgx voor de tips!