Lunchen bij

Ron Gastrobar

Restaurantbespreking

In maart 2013 sloot Ron Blaauw zijn restaurant om eenvoudiger te gaan koken in zijn nieuwe Ron Gastrobar. Eten op topniveau in een fijne ambiance voor elk budget, zo noemt de chef het zelf. Al heel snel kreeg hij daar alweer een Michelinster. Ik ging erheen voor een lunch.

Ron Gastrobar
Sophialaan 55hs
1075 BP Amsterdam
Kaart
39

Leestijd

Ron Gastrobar: niet krampachtig

Ron Gastrobar

Ron Blaauw opende op dezelfde plek als zijn oude restaurant Ron Gastrobar, om eenvoudiger te koken.  Een laagdrempeliger restaurant waarin hij weer bezig is vanuit zijn hart te koken in plaats van krampachtig aan het Michelin-idee vast te houden. Bij Blaauw gaat het om superlekker eten in een relaxte sfeer, zonder duizend amuses en stijf gedoe.

Ik heb door de jaren heen bij verschillende restaurants met een of meerdere sterren gegeten en wat mij vaak opvalt is dat het nogal een happening kan zijn. Dat kan heel tof zijn, maar kan soms ook stijfjes overkomen. Het kan een sfeer geven waarin je het gevoel hebt dat je telkens stokstijf rechtop moet zitten en niet net even te hard moet lachen om het grapje van je tafelgenoot. Het idee waar Ron Blaauw zijn Gastrobar runt, vind ik persoonlijk heel erg leuk. Sterreneten, maar dan in een ‘normale’ omgeving.

Lunchen bij Ron

Ron Gastrobar

Met een PR-bureau ging ik lunchen bij Ron Gastrobar. De sfeer is chic, maar ‘gewoon gezellig’. Mijn jas wordt bij binnenkomst netjes aangenomen en opgehangen, het personeel is netjes maar niet stijf en het interieur is in bistro-stijl. Houten stoeltjes, marmeren tafeltjes, een houten vloer. Hier kan je prima in spijkerbroek zitten en lekker eten zonder jezelf (verplicht) op te doffen.

Het menu is overzichtelijk: alle gerechtjes kosten vijftien euro, op sommige gerechtjes na waar een supplement bij op komt, of de Big Green Egg gerechten. Desserts zijn allemaal negen vijftig. Ik eet met een groepje van vier en we bestellen allemaal drie gerechtjes: een voor-, hoofd- en nagerecht. En we delen, uiteraard, frietjes.

Ik kan maar moeilijk kiezen, maar besluit te gaan voor twee dingen waar ik gek op ben. Als eerste steak tartare. Deze is met Amsterdamse uien tapioca, ansjovis en rundermerg. Ik ben mega kritisch als het op steak tartare aankomt, het kan nogal snel saai van smaak zijn, of te grof gesneden, of te saai qua texturen. Deze vind ik bijna perfect. Het vlees is enorm smaakvol aangemaakt, met een beetje zure tonen, het is vooral fris. De ‘parels’ van Amsterdamse uitjes erbij zijn superfris en er zitten genoeg krokantjes op zodat het niet een ‘papje’ wordt. Te lekker.

 

Mijn tweede gang is biologische gebakken ganzenlever met gemarineerde bietjes, madeira rozijnen en VOC-schuim. Ron Gastrobar gebruikt alleen biologische ganzenlever. Het gerechtje is heel goed qua combinaties: het vettige, intense en smeltende van de ganzenlever met het kruidige schuim  en de zoete, dikke rozijnen. Ik ben niet vaak gek op rozijnen in een warm gerecht, maar hierbij geeft het net dat zoete wat het echt nodig heeft.

Als dessert ga ik voor Ron’s surprise ei. Wat een plaatje! Dit is een van de signature dishes van Ron Blaauw. Het ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar smaakt ook waanzinnig. Als ik het ei kapot sla, zie ik binnenin ook echt een dooier zitten, die zelfs uitloopt als je hem doorsnijdt. Een heerlijk zoet dessert met veel verschillende texturen, daar ben ik echt gek op. Ik verklap niet teveel over de smaken: deze zijn namelijk echt een verrassing en dat moet je zelf proeven.

Conclusie

Ron Blaauw heeft inmiddels zeven restaurants: Ron Gastrobar, Ron Gastrobar Oriental, Ron Gastrobar Paris, Ron Gastrobar Indonesia, Pasta e Basta en Central Park by Ron Blaauw. Ook heeft hij The Fat Dog: daar kan je een Hot Dog happen en champagne drinken. Ik heb bij de andere restaurants nog niet gegeten, maar ik ben erg benieuwd. Ben jij al eens bij een van zijn plekjes wezen eten (en wat vond je ervan?), of ben je dat van plan?

Wat heb ik heerlijk gegeten bij Ron Gastrobar. Dit is precies waar ik van houd: een relaxte sfeer en dan waanzinnig lekker eten voor een prijs waar je niet spontaan de slappe lach van krijgt. Voor een lunch zoals ik had, ben je €39 kwijt, exclusief drankjes. Ik kan geen oordeel vellen over wijn-spijscombinaties omdat ik er geen wijn bij had (het was een zakelijke lunch), maar dat wil ik zeker later eens proberen, het schijnt dat de Gastrobar een erg goede sommelier heeft.
Je kan een lunch of diner bij Ron Gastrobar zo gek maken als je het zelf wilt en dat vind ik erg leuk. Al denk ik wel dat een diner met vijf of zes gangen qua hoeveelheid wat heftig wordt, maar misschien kan de keuken de porties aanpassen zodra je meer gangen wilt eten.

Een aanrader voor als je graag heel lekker eet of eens een restaurant met een Michelinster wilt proberen, maar geen zin hebt in een mega-rekening of een krampachtige setting. Gaan!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

45 reacties
  1. Karlijn

    Ziet er fantastisch uit, dit restaurant gaat op mijn lijstje. Ik vind het super leuk, dat je nu ook meer van dit soort artikelen schrijft 🙂 Lijkt me een fijne manier om een keer op een wat goedkopere manier het eten in een ‘sterrenrestaurant’ uit te proberen. Hisa Franko staat dankzij jouw blogpost nu ook heel hoog op mijn wishlist!

  2. Diana

    Klinkt heerlijk, ben vooral nieuwsgierig naar het prachtige dessert!
    Hoe lang zou het duren om die plakjes radijs zo mooi op het gerechtje te leggen !?

  3. Ellen

    Leuk stukje! Nu ben ik heul benieuwd naar het dessert!!!

  4. Annika

    Deze gaat op mijn lijstje, het ziet er heerlijk uit!

  5. rachel

    hashtag:vretenopaarde hahaha jeetje ziet dat er heerlijk uit zeg :D. gaat ook op de bucket list maar ik ga eerst naar de librije en dan hierheen oke 😀

  6. Lisanne

    In oktober was ik samen met m’n vriend op vakantie naar Bali en inmiddels hebben we al 2x bij Ron’s Indonesia gegeten. Heerlijk! De echte smaken uit Indonesië, heel fijn personeels en een goede sfeer. Zeker een aanrader! Als hoofdgerecht kan je kiezen uit twee soorten rijstentafels met 6 of 10 gerechtjes en daarbij krijg je oa nog rijst. Wij waren alleen niet zo dol op de toetjes, maar de spekkoek daarentegen is super!

  7. Michelle

    Is dit echt door jou geschreven? Ik herken je schrijfstijl er niet in. Ik vind elk onderwerp waarover je schrijft leuk, vanwege de manier waarop je schrijft, maar hier herken ik je niet in. Kan aan mij liggen.

    • Michelle

      Oké dan ligt het aan mij ?.

  8. Lisanne

    Diervriendelijke ganzenlever bestaat niet. Ook jouw biologische niet. Je zou je eens in dat soort zaken moeten verdiepen als je over food schrijft. Treurig.

    • Cynthia Schultz

      Ik zeg niks over diervriendelijk. Biologische ganzenlever bestaat wel degelijk en daar heb ik me al meerdere keren in verdiept toen ik over ganzenlever schreef op Miss Lipgloss.

  9. Marlon

    Wauw ziet er echt goed en lekker uit zeg! Ik kan je ’t Nonnetje in Harderwijk ook zeker aanraden! Ster restaurant maar met een gemoedelijke sfeer! 🙂 wij zijn er tijdje geleden met vrienden geweest en de sommelier kwam op een gegeven moment gezellig bij ons ouwehoeren. ?

  10. Eveline Fleur

    Wow dat is niet duur voor zo’n prachtige lunch. Dat verrassingssei lijkt me echt ontzettend leuk overigens. En ik wilde even zeggen dat ik je nieuwe blog echt prachtig vind. Het lijkt net een luxe magazine. <3 Heel veel succes ermee!

  11. Anna Gerrie

    Allereerst: Wat is je site mooi geworden! Deze lunch lijkt mij heerlijk en de prijs valt mij ook reuze mee voor wat je krijgt. Amsterdam is niet om de hoek, maar als ik ooit eens in de buurt ben.. 🙂

  12. Valerie

    Heel leuk artikel! Hier zou ik zeker meer van willen 😀 je hebt het ook heel enthousiast geschreven en de foto’s vind ik heel mooi.

  13. Cindy

    Gefeliciteerd met je nieuwe blog! Even een technisch puntje, ik volgde misslipgloss altijd via Bloglovin’ maar ik kan cynthia.nl daar niet terugvinden. Daardoor heb ik de artikelen van de laatste paar dagen ook gemist! Het zou zonde zijn als je daardoor lezers verliest.

    • Cynthia Schultz

      Klopt, daar wordt vandaag aan gewerkt! Het is een beetje ingewikkeld, heel irritant…

    • Ukkie

      Aanvullende infornatie die handig kan zijn. De RSS (andere readers dan bloglovin) heeft het eerder deze week wel gedaan, maar nu niet meer.

  14. kissandmakeupsbeautyblog.com

    Oooh wat ziet de nieuwe site er goed uit, echt een totale ommekeer! Also: honger.

  15. marleen@burgertrutjes

    Het ziet er mooi uit maar ik ben hier echt te bourgondisch voor! Haha. Ik heb liever grote stukken vlees en niet te veel gangen. Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk in dit soort gelegenheden, hihi. Doe mij maar een goeie BBQ :’)

  16. Loes | Gewoon iets met Loes

    Wauw, het ziet er allemaal echt prachtig uit! Krijg er spontaan honger van 🙂

  17. Ellen

    Een leuk artikel! Ik geniet nu al van de nieuwe site, allemaal erg overzichtelijk met mooie foto’s!
    Dit was ook net het zetje wat ik nodig had om zelf bij Ron Gastrobar te reserveren 😉

    • Cynthia Schultz

      Fijn dat je de nieuwe website zo prettig vindt werken Ellen. Dankjewel. Laat het ook weten als je feedback hebt! Enne doen, ik ben benieuwd wat je er van vindt.

  18. Lou

    Ken hem alleen van reputatie. Het ligt voor mij niet zo op de route maar als het er een keer van komt lijkt het me een toptent. Ik heb dat opgeprikte nooit echt zo ervaren trouwens. Juist in betere restaurants niet. Eerder in van die netniet tenten.

    • Cynthia Schultz

      Het verschilt heel erg per restaurant vind ik, ik heb wel eens in sterrenzaken gegeten waar ik me echt niet op mijn gemak voelde.

  19. Yvonne

    Hou op, ik wil er nu heen! Je tekst, je foto’s. Het enthousiasme straalt er helemaal van af!
    Ik ga reserveren.

  20. Danielle | Mama Lifestyle Blog

    Zeer smakelijke foto’s Cynthia! Het ziet er eigenlijk te mooi uit om op te eten…

  21. Lien

    Je manier van schrijven is leuk 🙂

  22. Lija

    Mooi artikel en mooie foto’s 🙂 Ik geniet echt met je mee met zulke verrassende etentjes. Je kan het heel smakelijk navertellen 🙂
    Een ander puntje, misschien is het je opzet hoor, maar op de homepage staan de ‘oude’ artikelen niet op chronologische volgorde. Kan ook door mijn pc komen
    Ik vind de layout verder fantastisch!

  23. Martine

    Oeps…..ik bedoelde natuurlijk Gastrobar ipv Bistrobar 😉

  24. Martine

    Dat ziet er geweldig uit!
    Met name dat dessert (ik ben gek op desserts)
    Ik ben in Frankrijk in sterren restaurants geweest en ik snap wat je bedoelt met krampachtig.
    Maar juist in een van de duurdere restaurants waar ik ben geweest werd er juist alles aan gedaan om je helemaal op je gemak te stellen.
    Heel relaxed en uitermate vriendelijk.
    Op het laatste had je niet eens door dat er personeel aanwezig was.
    En nu zie ik dat Ron ook een bistrobar heeft in Parijs…..:-)
    Dat is goed nieuws!
    Ik kom regelmatig in Parijs aangezien mijn vriend uit die omgeving komt en wij kunnen beiden een goed restaurant zeer waarderen.
    Ik weet wel waar we de volgende keer gaan eten 😉

    • Marloes

      hoi, GASTROBAR PARIS is ook gewoon in Amsterdam, met franse gerechten. 😉

  25. Marieke

    Leuk artikel en ga Ron Gastrobar op mijn lijstje zetten:)
    Restaurant Sinne kan ik je ook aanraden om een keer te gaan eten. Hebben ook 1 ster en een gezellige sfeer waar je niet het gevoel hebt dat je bij de koningin op bezoek bent. Onwijs goed eten en hele lekkere wijnen!

  26. Judith

    Oh dat ei… ik zag hem al voorbij komen op je Instagram denk ik. Leuk concept, staat hier ook nog op de wishlist. Wat me vooral aanspreekt is dat je dus niet vast zit aan een menu. Nu is dat in andere sterrenrestaurants natuurlijk ook geen verplichting, maar als je het nog een soort van betaalbaar wil houden…. Ik denk dat ik bij de Gastrobar voor 3 desserts zou kiezen 😉

    • Cynthia Schultz

      Dat is inderdaad heel erg leuk, je hebt alle vrijheid en kan lekker zelf kiezen. Dus drie desserts: prima! Haha, dat wil ik ook nog wel eens doen. Een etentje met alleen maar desserts.

  27. Mieke

    Oehhh, deze gaat op de wishlist, want ik wil (met name) dat surprise ei proberen! Spannend ^^
    (wat ik me nog afvraag m.b.t. de nieuwe site: hoe hebben sommige mensen wel een avatar/profielfoto en anderen niet? Ik dacht dat vroeger te linken aan de website, maar nu snap ik het niet meer haha)

    • Aukje

      Op Gravatar.com kun je een avatar instellen, deze is gekoppeld aan je e-mailadres!

  28. Donna

    Leuk geschreven! Helaas is de tekst onder de foto’s niet zo goed zichtbaar

    • Cynthia Schultz

      Ja, klopt. Het is nu aangepast als het goed is.

  29. Suzanne-Elisa

    Ziet er heerlijk uit!