Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Loods Lounge

Restaurantbespreking

Al jaren ga ik graag naar Loods Lounge op Terschelling, een restaurant met een fijne sfeer en erg lekker eten. Sinds een tijdje is de keukenbezetting anders en ik ging er op uitnodiging laatst weer heen om wat verschillende gerechtjes van de kaart uit te proberen.

Loods Lounge
Willem Barentszkade 39
8881 BD West-Terschelling
Kaart
40
voor-hoofd-na

Leestijd

Loods Lounge staat op West-Terschelling met te gek uitzicht op de jachthaven. Je kijkt uit op de waddenzee en wat mij betreft is er niks beters om naar te kijken tijdens een etentje – behalve leuk gezelschap, dan. Het terras is echt een aanrader in de zomer.

Binnen mag je ook niet klagen: het pand is enorm ruim en oogt wat industrieel door de grote plafonds en de gigantische moeren die je hier en daar in de balken van het plafond ziet zitten. Het is wat Scandinavisch ingericht met hier en daar een tikkeltje Terschelling, zoals met de foto’s van Oerol op de muur en oude Terschellingbeelden in de toiletten. De sfeer is er relaxed, ongedwongen en voor mij is het echt een restaurant dat het eiland ‘ademt’. Door het uitzicht, de relaxte sfeer en natuurlijk door wat er in de keuken bereid wordt. Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale producten, zoals vis, kruiden en groenten.

Sinds ik op het eiland kom, kom ik bij Loods. Het eten is altijd goed en het is er altijd gezellig. De afgelopen periode is er wat wisseling gekomen in de keukenbrigade en dat merk je in het eten. Een vriend van mij, Sander, staat in de keuken en ik mocht allerlei verschillende gerechten van de kaart proberen. Elk gerecht staat op de kaart in een normaal formaat om als hoofdgerecht of in een driegangenmenu te eten. Een proeverij kan je wel zelf doen als er gastchefs bij Loods aan het koken zijn, dit is op 27-11, 18-12, 15-01, 5-2, 12-3, 3-4 en 24-4. Je kan er op de website wat meer over lezen.

Waddenoester met verveine en vlierbloesem.

Oesters vind ik niet altijd lekker, ik ben toch bang om een hap zeezout met een taai ding in mijn mond te krijgen. Dat is bij deze oester absoluut niet het geval! Hij smaakt zoet, is zacht en alles behalve taai en de combinatie met vlierbloesem is top. Ik krijg er een glaasje huisgemaakt ‘vlierbloesemchampagne’ bij: zoet en fris.

Coquille met parelcouscous, dashi, zeekraalcreme en komkommersap.

De coquille is perfect gebakken: een grill-laagje aan de buitenkant, middenin nog rauw. Dit is een heel fris en licht gerechtje en de coquille gaat perfect samen met het frisse sap van komkommer.

Ossenworst van keurslagerij Schaafsma met toast van boerenbrood, piccalilly en tafelzuren.

Ossenworst van keurslagerij Schaafsma met toast van boerenbrood, piccalilly en tafelzuren.

Een lokale variant van de steak tartare! De textuur van de ossenworst is héél zacht, de toast en tafelzuren geven een lekkere bite aan het gerecht. Lekker ook, de combinatie van rauw vlees met zuur.

Gerookte paling met quinoa, groene kruiden, citrus en kippenhuid.

De quinoa is hoog op smaak en toch heel fris door de groene kruiden. De paling is boterzacht en smelt bijna op mijn tong. Het schuim is heel fris en wat zuur, fijn bij de vette vis.

Scholfilet met wortel, little gem en witte aceto.

Weer een gerechtje met frisse smaken, wat zuur door de saus met aceto, maar dat is ook bij dit gerecht weer heel lekker bij de wat vettere vis.

Twee bereidingen van sukade met bataat, linzen, verschillende soorten bonen, krieltjes en eigen jus.

De sukade is heel mals en perfect medium-rare gebakken. Lekker al die verschillende ‘warme’ dingen erbij zoals aardappel, pompoen en linzen. Een heel herfstig gerecht!

Een dessert van vlierbloesem, witte chocolade, aardbei en citroen.

Héél fris en niet te zwaar. Die stukken brosse witte chocola zijn heerlijk, zowel van smaak als qua textuur.

Als jarenlange vaste klant ben ik nu ook weer heel enthousiast over wat er op het menu staat. Er is heel veel aandacht voor de smaakcombinaties, voor hoe het eten er op het bord uitziet: er wordt met veel creativiteit, plezier en kennis gewerkt in de keuken, dat merk je als gast heel goed.

Of je nou lekker lang wilt tafelen met verschillende gerechten van de kaart of dat je alleen komt voor een hoofdgerecht met frietjes en salade erbij: ik doe het beide heel graag bij Loods en kom zeker nog heel vaak terug. Een aanrader als je op Terschelling bent!

Ik ben door Loods Lounge uitgenodigd om te komen eten.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.