Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Koffie op vakantie deel 3: cafetiere & Aeropress

Ik geef het toe: ik ben een koffiesnob. Op vakantie vind ik weinig vervelender dan vieze koffie drinken, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor! Je kan natuurlijk op vakantie prima je eigen koffie maken. Deze drie weken vertel ik je alles over manieren om zelf lekkere koffie op vakantie te zetten.

Leestijd

De afgelopen twee weken hebben Curly en ik je al veel verteld over koffie op vakantie. Want niks is vervelender dan lekker op vakantie zijn en smerige doorgetrokken motorolie te drinken. Yuck. Curly en Cynthia to the rescue, want vieze koffie op vakantie is echt niet nodig. Je kan hier het eerste artikel lezen over de Clever Dripper en de Bialetti Pour Over, en hier vind je het artikel over de Chemex en de Moka Express. Vandaag vertel ik je alles over de twee laatste door ons geselecteerde vakantiekoffies: de cafetière en de Aeropress.

Cafetière

Bialetti Pressofiltro 350ml, €29,95

Een cafetière is simpelweg een glazen pot waar je koffie en heet water indoet wat je vervolgens met een filter naar beneden drukt. Voila, koffie! Het is simpel en praktisch, want je hebt geen apart filter nodig. Alles zit al in die cafetière.

Het filter van de cafetière

Het is makkelijk. Je gaat als volgt te werk:

 • Gebruik water dat van de kook af is.
 • Doe grofgemalen koffie in de cafetière. Cafetières zijn er in verschillende maten, je kan het beste 30 gram aanhouden voor een halve liter koffie. In mijn 350ml cafetière doe ik dus zo’n 20 gram koffie.
 • Schenk hier wat water bij en laat het even ‘bloomen’.
 • Schenk de rest van het water erbij, roer het even door en doe de deksel op de cafetière. Duw het filter nog niet naar beneden, maar laat het zo’n vier minuten trekken.
 • Duw het filter zachtjes en langzaam naar beneden, je hoeft geen druk uit te oefenen.

Inschenken maar! Het lekkere van de koffie uit een cafetière is dat deze over het algemeen wat voller en rijker is dan een filterkoffie.

Aeropress

Aeropress, €35,95

De Aeropress is een heel aparte koffiemaker. Hij speciaal ontwikkeld voor op pad, is helemaal van kunststof (en dus makkelijk mee te nemen) en je kan er onder je eigen handdruk een espresso-achtige kop koffie mee maken. Zelf heb ik mijn Aeropress nu iets meer dan een jaar en het is vooral een ideale oplossing voor op hotelkamers of voor onderweg tijdens een roadtrip. Je hebt alleen heet water nodig. En je koffie natuurlijk!

 • Kook water en laat dat even afkoelen.
 • We gebruiken de ‘omgekeerde’ methode zodat je de koffie even kan laten trekken.
 • Doe een schep fijngemalen koffie, of espressomaling koffie als je houdt van lekker sterk (meet dit af met het bijgeleverde schepje) in de Aeropress voor elk kopje koffie. Wij maken twee kopjes, dus we gebruiken twee scheppen.
 • Doe het water erbij en roer alles even door.
 • Doe het filter in het filterkapje, laat er even wat water doorlopen om papiersmaak aan de koffie te voorkomen en draai hem op de Aeropress.
 • Laat de koffie nu een minuut tot anderhalve minuut trekken.
 • Draai de Aeropress om, zet hem op een glas of mok en duw de bovenkant naar beneden. Dit duurt ongeveer 20 seconden, je mag best wat kracht zetten.

 

Het resultaat is een espresso-achtige kop koffie. Als je een wat minder sterke koffie wilt, kan je hem aanlengen met water. Ik vind dit naast de Moka Express denk ik de lekkerste vakantiekoffie. Het is niet per se de handigste omdat je niet veel in één keer kan maken, maar het is wel heel erg lekker en benadert espresso goed – en daar houd ik van.

Ik hoop dat je deze serie met vakantiekoffie leuk vond! Op vakantie naar Terschelling nam ik de laatste keer ons koffiepotje (Moka Express) en de Clever Dripper mee. Koffie uit de Moka Express vinden wij gewoon hele lekkere koffie en we gebruiken deze ook al jaren. De Clever Dripper wilde ik gewoon wat vaker gebruiken – filterkoffie is ook erg lekker en smaakt weer heel anders.

Curly, bedankt voor jouw hulp! Als je op zoek bent naar iets wat met koffie te maken heeft, check dan zijn webshop of ga naar zijn winkel aan de Diezerpoortenplas in Zwolle. Met de kortingscode cynthiacoffee krijg je 10% korting. Fijne vakantie!

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.