Koffie op vakantie deel 2: Chemex & koffiepotje

Ik geef het toe: ik ben een koffiesnob. Op vakantie vind ik weinig vervelender dan vieze koffie drinken, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor! Je kan natuurlijk op vakantie prima je eigen koffie maken. Deze drie weken vertel ik je alles over manieren om zelf lekkere koffie op vakantie te zetten.

Leestijd

Vorige week besprak ik in deze serie twee manieren om filterkoffie te zetten. Deze week zijn weer twee andere methodes aan de beurt, namelijk de Chemex en het koffiepotje of moka express. Beiden niet ideaal voor op hotelkamers: een glazen fles stop je niet in even in je koffer en voor de moka express heb je een hittebron nodig. Wat mij betreft zijn deze methodes ideaal voor in een vakantiehuis, in een appartement of op de camping. Ik vind de moka express écht typische campingkoffie, op een goede manier.

Chemex

Chemex 6 cup classic, €39,95

Al een tijdje ben ik in de ban van de Chemex: een filterkoffie-apparaat dat al sinds 1941 bestaat. Het is uitgevonden door chemicus Dr. Peter Schlumbohm. Hij focuste zich op het ontwerpen van dagelijkse objecten, hij wilde die graag handiger, mooier en leuker om te gebruiken maken. Als chemicus wist hij precies hoe je goede koffie kon zetten en hij besloot dat te verwerken in de Chemex. Daarbij ontwikkelde hij ook de Chemex koffiefilters. Deze zijn dikker en zwaarder (20 – 30%) waardoor de koffie niet bitter wordt. De Chemex geeft een fijne zwoele smaakvolle koffie.

Al met al is de Chemex een manier om filterkoffie te zetten, maar dan in a) een heel erg mooi vormgegeven apparaat en b) die tóch weer wat anders smaakt door de vorm van de karaf en het filter. Ik heb de ‘6 cup classic’ Chemex.

 

Hoe je koffie zet met de Chemex:

 • Breng water aan de kook. Laat dit afkoelen. 93 graden celsius is de ideale temperatuur om de koffie te zetten.
 • Doe het filter in de Chemex en laat deze even met water doorlopen om papiersmaak aan de koffie te voorkomen.
 • Ik gebruik voor 700ml koffie zo’n 50 gram medium tot grofgemalen koffie. Dat schep ik in het filter.
 • Giet wat water bij de koffie zodat alles nat is en laat het even ‘bloomen’, voor ongeveer 30 seconden.
 • Schenk nu meer water in het filter, net zolang tot je genoeg koffie hebt.

Naast dat ik de Chemex gewoon een prachtig accessoire in huis vind, kan je er ook erg lekkere koffie mee zetten. Het smaakt nog wat bloemiger en frisser, een bittere kop koffie kan je praktisch niet zetten met de Chemex (behalve als je kokend heet water gebruikt). Het is ook handig dat je de koffie meteen in een mooie kan hebt om op tafel te zetten.

Koffiepotje - Bialetti Moka Express

Bialetti Moka Express 6 kops €29,95

Mijn eerste kennismaking met ‘slow coffee’ was de Moka Express, alweer een paar jaar geleden. Dit is mijn standaard ‘vakantiekoffie’. De Bialetti Moka Express kwam in 1950 op de markt en is in heel veel Italiaanse huishoudens terug te vinden. Voor veel mensen is het de ‘camping manier’ van koffiezetten, ik ken ook veel mensen die het potje gebruiken om dagelijks koffie mee te zetten. Inmiddels zijn er veel merken die ze ook maken, maar Bialetti is de ‘echte’. Wat ik lekker vind aan koffie uit een moka express is dat het lekker sterk is, vol van smaak (afhankelijk van het soort bonen dat je gebruikt en ook afhankelijk van de maling en het moment van maling) en goed pittig. Daarnaast vind ik het proces leuk. Lekker langzaam en met aandacht een kop koffie maken.

 • Onderin het reservoir doe je water. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: je kan er al gekookt of heet water in doen, dit zou zorgen voor een betere smaak. Ik vind het zelf echt teveel werk om ook nog eerst water te koken en daarnaast wordt je koffiepot dan gloeiend heet waardoor je hem met pannenlappen vast moet pakken en dichtdraaien. Ik doe er gewoon lauw kraanwater in, tot het ventieltje.
 • In het ‘filter’ doe ik de koffie. Niet té fijngemalen, de maling moet tussen espressomaling en filtermaling in zitten. En versgemalen is natuurlijk het allerlekkerst! Dit bakje doe ik tot de rand vol.
 • Dan draai je de bovenkant erop. Zorg dat er geen koffie op het schroefdraad zit. Draai hem stevig vast, maar niet té stevig.
 • Het koffiepotje zet je op een heel laag vuurtje. En dan moet je opletten! Er zijn allerlei redenen voor bittere, vieze koffie uit een koffiepotje en daar heb ik veel vragen over gekregen. Ten eerste moet het water niet koken! Door de warmte zet de lucht boven het water uit en daardoor wordt het warme water door de koffie heen omhoog geduwd. Niet doordat het water kookt. Daarnaast is het het beste om je potje van het vuur te halen zodra het eenmaal doorloopt. Je merkt dit snel genoeg door een zacht sissend of pruttelend geluidje. Het is dan nog wel het allerbeste als je de onderkant onder de koude kraan houdt, maar dat doe ik niet
 • En dan: meteen opdrinken. Hoe langer je de koffie in het potje laat staan, hoe minder lekker het wordt.

 

De koffie uit het koffiepotje is vrij pittig en kan ook wat bitter worden door de hoge temperatuur.

Dit zijn twee heel verschillende manieren van koffiezetten! De smaak is dan ook echt anders. Beide apparaten kan je bij Curly Coffee krijgen, Curly heeft me ook geholpen met alle info voor deze blogpost. Met de kortingscode cynthiacoffee krijg je 10% korting. Thanks, Curly! Volgende week de laatste twee methodes voor lekkere koffie op vakantie.

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

12 reacties
 1. Bente

  Ik vind het bijna jammer dat ik geen koffie drink, het ziet er zo lekker uit en de apparaten zijn mooi! 🙂

 2. Loes | Gewoon iets met Loes

  Die Chemex vind ik dus echt een plaatje om te zien! Staat zo verschrikkelijk mooi! En zo’n koffiepotje hebben wij in Italie leren gebruiken. Daar maakten we elke dag zo koffie. Ik heb er toen ook 1 voor thuis gekocht, maar die werkt toch echt niet heel goed. Het water komt in 50% van de gevallen gewoon niet omhoog, zelfs niet na heeeel lang wachten, en dat is wel frustreren. Ik denk dat het komt omdat mijn pitje niet klein genoeg is, dus wil stiekem nog een keer zo’n grotere pot proberen. Nu heb ik een kleine paarse, die voor de sier ook gewoon heel mooi is 😉

  • Curly

   Het niet goed doorlopen van water heeft waarschijnlijk niks te maken met je gaspit. De basis van de espressopot is dat je de lucht boven het water verwarmd, zodat deze uitzet en het water omhoog drukt door de gemalen koffie. Er kunnen dus paar dingen niet goed gaan bij jou: is het espresso potje goed dicht? Moet druk opbouwen en als dat niet lukt (want lek) dan geen koffie. Ten tweede: niet teveel water erin. Echt maximaal tot het streepje of iets onder drukventiel. Teveel water is er minder lucht om te verwarmen, dus minder druk opbouw. Ten derde: als water en potje goed dicht zitten, is je koffie niet te fijn gemalen of te hard aangedrukt? Want dan kan het water er niet door, ondanks de druk. Dan verbrandt je koffie, heel bitter en klein beetje erg zwarte koffie is soms resultaat (als er iets doorkomt)… en ga in ieder geval bij deze espressopotjes voor het origineel: Bialetti. Rest is goedkope namaak. Meer over koffie zetten kun je ook lezen op mijn blog: http://www.curlycoffee.nl

 3. Marieke

  Sinds wij de chemex (zowel 3 als 6 kops) hebben, drink ik mijn koffie zwart. Dat deed ik voorheen nooit. Het is echt super lekker door het dikkere filter. Die maakt dat de koffie echt niet meer bitter is, fijn! Ik zou hem daarom ook nooit met metalen filter drinken. Nu filter je met papier ook de oliën eruit, schijnt wat gezonder te zijn (alhoewel sommigen juist deze oliën de smaakmakers vinden).

 4. Laura

  Leuk artikel! Als reiskoffie is een aeropress ook heel erg aan te raden! Het is heel handig mee te nemen en heel klein. Bepaalde handmalers kan je er ook in doen waardoor je echt minimale ruimte nodig hebt ervoor. Alleen een glas heet water nodig!

  • Curly

   Geduld… deel drie komt ook nog ???

 5. Anique

  Ik heb een Chemex van Bodum. Snap je hem nog ?.
  Maar die heeft een uitspoelbare filter van RVS. En zet ook heerlijke koffie. Uiteraard valt of staat dit met de soort boon, de branding en de maling…
  ik denk dat ik er maar eens een bakje koffie bij neem ?

 6. rachel

  dit is zo lekker he 😀 en ook het proces van “normaal” koffie zetten vind ik zo leuk in plaats van die geautomatiseerde dingen

 7. carisa

  De bialetti is idd erg handig, maar aluminium is geen goed idee. Je kan beter een stalen versie gebruiken

 8. Yolanda

  Jaaaa de Bialetti is inderdaad mijn vakantie koffie ! Thuis een jura en op vakantie de Bialetti. Het is ook zo’n relaxed momentje om dat potje te horen pruttelen waarna je een pittig kopje koffie kunt inschenken. Leuk artikel !

  • Ilona

   Heerlijk koffie uit de Bialetti; op vakantie kan het nog steeds maar helaas thuis inductie……ben dat Nespresso gedoe wel helemaal zat en bovendien steeds duurder.