Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Koffie op vakantie deel 1: filterkoffie

Ik geef het toe: ik ben een koffiesnob. Op vakantie vind ik weinig vervelender dan vieze koffie drinken, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor! Je kan natuurlijk op vakantie prima je eigen koffie maken. De komende drie weken vertel ik je alles over manieren om zelf lekkere koffie op vakantie te zetten.

Leestijd

Koffie op vakantie?

Thuis maak ik erg lekkere koffie met mijn Jura espresso-apparaat, hiervoor hadden wij een Nespresso. Ik ben gek op een goede bak koffie, of dat nou een espresso, filterkoffie of cappuccino is. Op reis vind ik het best vervelend dat ik niet altijd lekkere koffie kan krijgen omdat er in het huisje alleen een Senseo staat of een oud afgefikt filterapparaat. Of omdat in het hotel geen versie koffie te krijgen is en ik op de kamer alleen oploskoffie heb.

Ons kleine Nespresso-apparaat namen we weleens mee naar ons vakantiehuisje op Terschelling, maar was alsnog best een gesleep. Een paar jaar geleden kocht ik mijn eerste ‘koffie voor op reis’-oplossing: mijn koffiepotje of moka express. Inmiddels heb ik ontdekt dat er veel manieren zijn om onderweg lekkere koffie te maken! De ene manier is simpeler, sneller of compacter dan de andere én de smaak verschilt. Samen met Curly van Curly Coffee in Zwolle selecteerde ik zes manieren om op vakantie lekkere koffie te maken. Nooit meer vieze koffie op de camping, in hotels of in vakantiehuisjes. Deze week beginnen we met de eerste twee: filterkoffie. Op twee manieren!

Zowel de Clever Dripper als de Bialetti Pour Over die ik bespreek in dit artikel zijn ideaal voor op de camping, in vakantiehuisjes of -appartementen en in een hotel zou het ook prima kunnen. De setjes zijn licht en je hoeft alleen kokend water te hebben. Deze ‘pour over’ manier is in 1908 ontwikkeld door de Duitse Melitta Benz. De smaak varieert natuurlijk, het is afhankelijk van je soort bonen, de maling, de hitte van het water en de trektijd. Kenmerkend voor filterkoffie is dat het niet bitter maar juist fruitig en fris smaakt, met ronde tonen in plaats van scherpte.

Clever Dripper

De Clever Dripper

Clever Dripper, €25,95

Filterkoffie wordt door Nederlanders het meest gedronken, vooral uit het elektrische filterapparaat thuis. Het is een beetje gesleep om die mee te nemen (en er komt niet altijd de lekkerste koffie uit vanwege de temperatuur en het warmhoudplaatje), dus dan is een compactere variant als de Clever Dripper erg handig. De Clever Dripper is niet zomaar een filterdrager, maar echt een handige manier van filterkoffie zetten omdat er een ‘stop’ op de onderkant zit. De koffie loopt alleen door als deze op een glas of beker staat, als je hem optilt gaat de onderkant dicht. Op die manier kan je zelf je koffie zo lang laten trekken als je wilt!

 

De Clever Dripper is makkelijk in gebruik, maar als je er echt lekkere koffie mee wilt maken heeft ‘ie wel een gebruiksaanwijzing. Het gaat als volgt:

 • Breng water aan de kook en laat dit even afkoelen.
 • Doe een filter in de dripper en spoel deze even door met wat water, zo vermijd je dat er een papiersmaak aan de koffie komt.
 • Doe ongeveer 20 – 23 gram snelfiltermaling (iets grover mag ook) koffie in het filter en zet de Clever Dripper niet op een glas, maar op zijn onderzetter.
 • Giet een beetje water bij de koffie tot alle koffie een beetje nat is. Laat dit even ‘bloomen’.
 • Schenk nu het water erbij, ongeveer 300 – 350 ml.
 • Zet het deksel er op en laat het nu zo’n vier minuten trekken.
 • Zet de Clever Dripper op een glas of beker en laat de koffie doorlopen.

Bialetti Pour Over

Bialetti Pour Over, €7,95

Een wat simpelere variant van filterkoffie is met deze Bialetti Pour Over. Dit is een van de simpelste manieren om koffie te zetten. Dit ding is ook nog eens mega lichtgewicht, dus makkelijk om mee te nemen. Wat je moet doen:

 • Breng water aan de kook en laat dit even afkoelen.
 • Zet de Pour Over op een kop en doe er een filter in. Spoel deze even door om papiersmaak aan de koffie te voorkomen.
 • Schep snelfiltermaling (of iets grovere) koffie in het filter, zo’n 20 – 25 gram per kop.
 • Schenk wat water op de koffie tot het helemaal nat is en laat dit eventjes ‘bloomen’.
 • Schenk daarna tot de kop vol is.

Je kan bij de Bialetti Pour Over de koffie niet laten trekken waardoor de smaak wat minder intens of rijk wordt dan bij de Clever Dripper. Smaak beïnvloed je door verhouding water en koffie aan te passen, meer of minder.

Filterkoffie is eigenlijk heel ouderwets, maar inmiddels helemaal ‘hip’ en erg lekker én het geeft bij mij al snel een vakantiegevoel. Even met aandacht een goede kop koffie zetten en daarna de tijd nemen om hem rustig op te drinken. Filterkoffie was vroeger nooit mijn favoriet, inmiddels ben ik er meer van gaan houden, zeker op deze manier waarbij je de koffie met de hand zet. Door te variëren met de maling, de hoeveelheid koffie en de trektijd (bij de Clever Dripper) verschilt de smaak en dat experimenteren is erg leuk.

Volgende week bespreek ik weer twee koffievarianten voor op vakantie!

Voor dit artikel heb ik de expertise van Curly Coffee ingewonnen, een erg leuke koffiezaak aan de Diezerpoortenplas in Zwolle. Je kan hier terecht voor een lekker bakkie, maar ook voor verschillende koffie-apparaten en koffiezetmethodes. En natuurlijk voor bonen, accessoires en advies. Met de kortingscode cynthiacoffee krijg je 10% korting.Thanks, Curly!

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.