Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Gezonde(re) carrotcake

Taart
30
min. bereiden
60
min. totale tijd

Dit is geen recept dat ik klakkeloos van iemand heb overgenomen. Ik heb gezocht naar een gezonde carrotcake en dit recept is eigenlijk het product van allerlei recepten, en ik heb het zo aangepast naar mijn eigen mogelijkheden en smaak. Kijk je mee?


Ingrediënten
12 personen
  • 2.25 cup CAKE - volkoren tarwe meel
  • 2.25 theelepel CAKE - bakpoeder
  • 0.75 theelepel CAKE - baksoda
  • 1.25 eetlepel CAKE - vanille aroma
  • 3 hele CAKE - eiwitten
  • 0.25 cup CAKE - ahorn siroop
  • 0.75 cup CAKE - Alpro kokosmelk
  • 2.5 theelepel CAKE - kaneelpoeder
  • 0.75 theelepel CAKE - nootmuskaatpoeder
  • 1 theelepel CAKE - zout
  • 2 eetlepels CAKE - plantaardige (gesmolten) boter of kokosolie
  • 0.5 cup CAKE - 0% vet Griekse yoghurt
  • 1.25 cup CAKE - stevia
  • 2 cup CAKE - geraspte wortel
  • 1 cup CREAMCHEESE LAAG - 0% Griekse yoghurt
  • 8 oz CREAMCHEESE LAAG - Philadelphia naturel, light
  • 1.25 theelepel CREAMCHEESE LAAG - stevia

Bereiding

Tip: Shop een setje Amerikaanse cups, zodat je ook buitenlandse recepten gemakkelijker kan volgen! Natuurlijk kun je ook een kopje gebruiken, dan houd je de verhoudingen ook correct. In dit recept staan echter ook lepel afmetingen, en dan is met een eigen kopje de verhouding wel zoek.
Gebruik ook echte stevia, en als het kan vanille extract in plaats van vanille aroma. Vanille aroma gebruikte ik omdat ik op zondag nergens extract kon kopen.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden, en plaats een rek in het midden van de oven

  2. Gebruik een ronde springvorm van ongeveer 24 centimeter, plaats bakpapier op de bodem en vet de randen in. Ik gebruikte hiervoor bakspray.

  3. Meng in een kom het volkoren meel, het bakpoeder, de baksoda, de kaneel, de nootmuskaat en het zout door elkaar.

  4. In een andere schaal meng je de boter, de eiwitten en het vanille aroma. Als dit gemengd is, meng je de Griekse yoghurt erdoor tot het een gladde massa is. Daarna meng je de ahorn siroop en de stevia door dit mengsel.

    Vervolgens meng je steeds een beetje van het meelmengsel door dit mengsel, dan een beetje melk, dan een beetje meel etc. Dit meng je ook tot een gladde massa en daarna schep je de geraspte wortels erdoor.

    Tip – als je eiwitten scheidt, doe elk nieuw ei dan in een apart bakje van het gelukte eiwit. Hierdoor loop je niet het risico alles weg te moeten gooien als je toch wat eigeel mee sopt.

  5. Dit beslag giet je in je bakvorm, en dit gaat voor een half uur de oven in. Test met een lange prikker of hij er droog uitkomt vanaf 20 minuten bakken, want te lang bakken maakt een droge carrotcake. Elke oven is immers anders.

  6. Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.
    Je kunt al wel vast de creamcheesefrosting gaan voorbereiden.

  7. Dit doe je door simpelweg de yoghurt, de roomkaas en de stevia met elkaar te vermengen met een mixer. Plaats dit in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

  8. Als de taart is afgekoeld snijd je hem met een broodmes voorzichtig doormidden waardoor je twee lagen krijgt. Doe dit langzaam, zodat je het niet stuk snijdt.

  9. Smeer tussen de lagen cake een laagje topping, leg de bovenste laag er weer op en smeer vervolgens de hele taart in met topping, ook de zijkanten.

  10. Tot slot kun je de taart garneren met walnoten, die je overigens ook al door het beslag kunt mengen. Ik legde ze alleen boven op, met wat kruimels in het midden ter deco.

Leestijd

Deze carrotcake is lekker smeuig, want niks vind ik zo stom als een droge cake. Het roomkaaslaagje is uiteraard niet zo intens goddelijk als dat met een volle monchou gemaakt, maar het is fris en lekker bij de rest van de smaken.

De volgende keer voeg ik zelf nog wat citroenrasp door het beslag, zodat hij nog net iets frisser wordt. Je hoeft overigens de taart niet doormidden te snijden voor een tussenlaagje, je kunt er ook voor kiezen om alleen bovenop te frosten. 

De taart is door het gebruik van andere producten een stuk gezonder en een stuk magerder dan een normale carrotcake. Leuk om zo een beetje te variëren, de volgende keer weer mega slechte chocolate chip cookies :).


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)