Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gezonde fruitcrumble uit de oven

ontbijt of toetje
15
min. bereiden
35
min. totale tijd

Deze fruitcrumble smaakt echt naar een taartje maar zit vol gezonde dingen en kun je zelfs wel lekker als ontbijt eten. Ik heb wat extra proteïne toegevoegd voor de mensen die dat ook belangrijk vinden!


Ingrediënten
personen
 • Fruit naar keuze
 • bloem
 • honing, agave of andere zoetstof
 • havermout
 • gemengde gehakte noten
 • zaden en/of pitten
 • eventueel een schepje proteïnepoeder
 • hagelslag, chocolade stukjes of cacaonibs
 • Griekse yoghurt
 • kokosolie

Bereiding

Tip: Varieer met verschillende inhoud; bijvoorbeeld appel, kaneel en gewelde rozijntjes.

 1. Wat je naast de ingrediënten nodig hebt is een klein, mini ovenschaaltje, of meerdere als je het voor meerdere personen maakt. Je kan het ook uit een grotere ovenschaal doen, waar iedereen gewoon een eigen portie uit lepelt.

  Ik at laatst een heerlijke fruitcrumble in een ontbijttentje en besloot dat ik dat zelf ook kon maken. Heel toevallig zag ik het daarna ook nog voorbij komen op Instagram waar ik het idee van de proteïnepoeder van mee heb genomen.

 2. Ik koos voor wat blauwe bessen, wat frambozen en een appeltje. Ik heb bewust geen hoeveelheden bij de ingrediënten gezet want het verschilt namelijk enorm op basis van de grootte van je ovenschaaltje. Ik heb deze hoeveelheid fruit gebruikt voor twee schaaltjes, maar als jij grotere schaaltjes hebt zou je misschien niet uitkomen. Probeer dat dus een beetje op gevoel in te schatten. Bij dit recept gaat het vooral om de opbouw, en niet zozeer over een verhouding aan een bepaald fruit bijvoorbeeld. Het is helemaal niet erg als er meer appel in zit, of wanneer je andere fruit soorten pakt dan ik nu deed.

 3. Dit fruit doe ik even in een beslagkommetje zodat ik goed kan roeren. Ik schep er namelijk een schepje bloem door, en ik knijp er wat honing door om het iets te zoeten.

 4. Dit mengseltje verdeel ik over de bakjes. Ik heb hem expres in mijn hand genomen, zodat je een beetje het formaat van het bakje kan zien aan de verhouding ten opzichte van mijn hand. Ik kocht deze twee kleine ovenschaaltjes bij TKMaxx, maar je hebt ze natuurlijk overal wel.

 5. Dan gebruik ik de beslagkom weer (doe geen moeite om deze schoon te maken van net). Hierin doe ik wat havermout, wat zonnebloempitten, wat chiazaad, wat gehakte, gemengde, ongebrande noten, pompoenpitjes en ik doe er een schepje proteïnepoeder door. In dit geval een plantaardige met cacaosmaak. Daardoor ziet het er zo melig uit. Ook smelt ik wat kokosolie (in dit geval een eetlepel) en dat schenk ik erdoor om het wat plakkerig te maken. Ik zag ook op Instagram dat iemand (@marijelentfert) er water doordeed, dat heb ik niet gedaan. Het zou kunnen dat het daardoor nog iets knapperiger wordt, dat weet ik niet zeker.

 6. Ik bedek het fruit in het schaaltje met dit mengsel. Ik heb op de gok eigenlijk ook precies genoeg gemaakt.

 7. Daar doe ik wat pure hagelslag overheen, cacaonibs zijn wellicht wat gezonder maar deze had ik niet in huis.

 8. Dit gaat vervolgens zo’n 25 minuten in de oven op 180 graden.
  Dit leek mij eerst te lang, maar het fruit heeft toch wel zo lang nodig om helemaal zacht te worden en de topping heeft het ook nodig om een lekkere crunch te krijgen. |

  Grappig, bij mij smolt de pure hagelslag helemaal niet echt, dat verbaasde me echt. Maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit.

 9. Ik serveer het met een schaaltje Griekse yoghurt ernaast, omdat ik dit ook zo kreeg in het ontbijtzaakje waar ik laatst was. Je kan het ook gewoon in een grotere ovenschaal doen, waar iedereen een lepel uitpakt en zelf dit op een eigen bordje schept. De Griekse yoghurt schep je er dan gewoon naast.
  Dat schaaltje Griekse yoghurt kun je uiteraard ook nog leuk decoreren.

  Mega lekker, mega simpel, gezond, love it haha 🙂

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)