Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
Hip & vegetarisch eten in chille setting

De Nieuwe Keuken

Restaurantbespreking

Er is een nieuwe keuken in Zwolle! En wel in de gemoedelijke woonwijk Assendorp. De Nieuwe Keuken is een eigenwijze plek waar duurzaamheid een van de belangrijkste elementen is. Is het een restaurant, is het een eetcafé, is het een bar? Wie zal het zeggen, maar ongelooflijk lekker eten kan je hier. En helemaal als je geen zin hebt in stijf gedoe, maar wel heerlijk (vegetarisch) eten van een prachtig opgemaakt bord in een chille setting.

De Nieuwe Keuken
Assendorperplein 9
8012 TW Zwolle
Kaart
36
4 gangen

Leestijd

De Nieuwe Keuken

Eigenaar Bas en chef-kok Peter startten De Nieuwe Keuken omdat ze dromen van een dynamische plek in Zwolle. Waar je lekker kan eten, waar de sfeer goed is, waar duurzaamheid zo’n beetje op één staat en waar zij doen waar zij zin in hebben. Oftewel: elke dag kan het aanbod net weer even wat anders zijn. Er is geen kaart, al staat er wel een menu op de website, maar die kan dus wat afwijken van wat je aantreft als je komt eten. Je eet dus wat de pot schaft – al kan je natuurlijk altijd vooraf allergieën en dieetwensen doorgeven.
De focus ligt op zo min mogelijk dierlijke ingrediënten en alles kan veganistisch gemaakt worden als je daarom vraagt. Helemaal top wat mij betreft, dat maakt het een makkelijke keus voor mensen die graag plantaardig eten.

Er is een leuke keus aan speciaal- en streekbieren, zowel op tap als fles en ook de wijnkeuzes vond ik erg leuk. Deze avond dronk ik zelf niet, maar mijn tafelgenoot had een enorm lekkere Riesling uit Rheinhessen die goed meeging met de gerechten. Mijn andere tafelgenoten deelden een grote fles quadrupel bier.

De Nieuwe Keuken is gevestigd in het grote pand van Eureka, waar vroeger een muziekschool zat. Het voelt daardoor apart aan, op een goede manier. Je komt eigenlijk een schoolgebouw binnenlopen, waar je je jas ook aan van die typische schoolkapstokken hangt. Eenmaal binnen in de Keuken is de sfeer wat alternatief, maar vooral érg knus en gezellig. Vanaf het restaurant kijk je zo de grote, open keuken in. Leuk om tijdens het tafelen soms even te spieken.

Zodra we aan tafel gaan, wordt het menu toegelicht. We kunnen van 1 tot 5 gangen eten, van €19,50 voor één gang tot €42,50 voor 5 gangen. ‘Het menu is volledig vegetarisch. Normaal gesproken kan je voor een supplement vlees of vis bij het hoofdgerecht bestellen, maar vandaag hebben we dat niet. Dus alles is vegetarisch.’ Wat ons betreft helemaal prima. Mooi dat het ook zo gebracht wordt. Vandaag vegetarisch. Punt.

Biet

We beginnen met een kleurrijk bordje biet. Wauw! Wat een plaatje is dit. Er liggen verschillende bereidingen van de groente op het bord. Schuim, gerookt, meringue, in de vorm van een chipje… erbij zit luchtige, zachte geitenkaas. De combinatie van de texturen en smaken is fantastisch. De knapperige, brosse meringue, het harde chipje, het zachte schuim. Dit begint helemaal top en hier word ik nou echt blij van. Wat een verrassing!

Pastinaak

Pastinaaksoep

Erna een gang met soep. Ik ben niet mega fan van soep in menu’s, het is óf te zwaar óf het is zo niksig. Maar niks van dat alles bij De Nieuwe Keuken. Deze pastinaaksoep is zacht en romig,  is niet te zwaar of vullend maar ook weer niet alsof je een bouillonblokje aan het wegklokken bent. Fijn met de textuur en smaak van de amandelen.

Gebakken yoghurt

Gebakken yoghurt met knolselderij, peen en spruitjes

Ons hoofdgerecht is gebakken yoghurt. Say what? Yes, gebakken yoghurt. Met daarbij allerlei verschillende groenten. Ik dacht meteen aan een soort cheesecake en dat is ook zeker waar het me qua smaak aan deed denken, maar dan hartig. En iets luchtiger. De textuur is licht en zacht, een klein tikje korrelig maar niet storend korrelig. De paddenstoelen en groenten erbij zijn perfect gegaard (lekker stevig nog, beetgaar) en goed op smaak.

Wat opvalt is dat er geen bakje friet of salade op tafel komt, maar eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig. De gerechten zelf hebben genoeg body.

Peer met chocolade & mokka

Peer met chocolade & mokka

Tijd voor het leukste deel: het dessert. Peer met witte chocola, pure chocola en mokka-ijs. Dit is in al zijn eenvoud een van de lekkerste desserts die ik in tijden heb gegeten. Het peertje is stevig, zoet en sappig. De witte chocolade-mousse is niet te zoet en een fijne combinatie met het mokka-ijs. Wat een feest. En kijk dat mooie bord!

Conclusie De Nieuwe Keuken

Met z’n viertjes aten we voortreffelijk bij De Nieuwe Keuken en dat kostte €200 inclusief 10% fooi. Zo’n €50 per persoon all in. Niet duur voor vier gangen eten met een aantal drankjes. Ik had ook nog een (erg goede) espresso na, waar ik een erg lekker klein stukje brownie bij kreeg.

Zonder al te jubelend over te komen: hier word ik nou blij van. Ik heb hier echt weinig op aan te merken, zelfs als ik héél erg mijn best doe om negatieve puntjes te zoeken… Gewoon ontzettend lekker en verrassend vegetarisch eten in een hele relaxte, informele sfeer. Met een vriendelijke, relaxte en vrolijke eigenaar die echt weet wat hij serveert en daar ook met liefde meer over uitlegt. Ik wil weer!

Dikke aanrader wat mij betreft. Gaan!

Check hier de website van De Nieuwe Keuken. Op woensdag tot en met vrijdag zijn ze van 16.00u tot 01.00u geopend, op zaterdag van 13.00u tot 01:00u.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.