Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
Aardse en winterse

Bietenrisotto

Hoofdgerecht
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Bietenrisotto vind ik écht een winters gerecht. En omdat het nog even winter is, kan het ook nog even. In dit gerecht combineer je de aardse bietjes en rucola met het frisse van appel. Staat zo op tafel en je kan de dag erna er nog arancini’s van maken!


Ingrediënten
4 personen
  • 300 gram risottorijst
  • 400 gram gekookte bietjes, in stukjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 25 gram roomboter
  • 200 gram magere spekblokjes
  • 20 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 50 gram parmezaan, geraspt
  • 75 gram rucola
  • 150 ml rode wijn
  • 1 liter groentebouillon (van 2 tabletten)
  • 1 groene appel, in kleine blokjes

Bereiding

Tip: Wil je deze risotto liever vegetarisch maken? Laat dan gewoon de spekjes weg.

  1. Maak eerst de bouillon door twee bouillontabletten in een liter water te leggen. Zet dit op zacht vuur.

  2. Fruit de ui een paar minuten in de boter en voeg dan de spekjes toe. Bak deze een minuut of vijf tot ze een beetje knapperig zijn. Voeg dan ook de stukjes appel toe en bak deze nog een paar minuten.

  3. Doe de risottorijst erbij en bak dit een minuutje mee tot de rijstkorrels er glazig uitzien. Doe dan de wijn erbij en laat de rijst dit even opnemen. Schep er vervolgens wat soeplepels bouillon bij tot de rijst net onder staat.

  4. Laat de rijst de bouillon opnemen en doe er telkens een scheut bouillon bij en wacht tot het opgenomen is. Herhaal deze stap tot de rijst beetgaar is. Proef het soms eventjes: het moet stevig zijn, maar je moet geen harde stukjes meer tussen je tanden voelen.

  5. Voeg vlak voor de rijst gaar is de in blokjes gesneden bietjes toe en laat het heel even meewarmen. Haal vervolgens de pan van het vuur en meng de geraspte parmezaan en pijnboompitjes erdoor.

  6. Serveer met de rucola.

Leestijd

Ik ben sowieso al gek op risotto en ik val altijd terug op mijn paddenstoelenrisotto. Deze staat de laatste tijd echter ook regelmatig op tafel! Ik vind dit recept ook leuk om te maken als klein voorgerechtje bij een diner, door de kleur (zeker in combinatie met de rucola) ziet het er zo mooi uit. En het is gewoon mega lekker. Eet smakelijk!

Maak je dit recept? Ik vind het heel leuk als je het deelt op Instagram en me even laat weten op @cynthiapuntnl.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.