Aardse en winterse

Bietenrisotto

Hoofdgerecht
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Bietenrisotto vind ik écht een winters gerecht. En omdat het nog even winter is, kan het ook nog even. In dit gerecht combineer je de aardse bietjes en rucola met het frisse van appel. Staat zo op tafel en je kan de dag erna er nog arancini’s van maken!


Ingrediënten
4 personen
  • 300 gram risottorijst
  • 400 gram gekookte bietjes, in stukjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 25 gram roomboter
  • 200 gram magere spekblokjes
  • 20 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 50 gram parmezaan, geraspt
  • 75 gram rucola
  • 150 ml rode wijn
  • 1 liter groentebouillon (van 2 tabletten)
  • 1 groene appel, in kleine blokjes

Bereiding

Tip: Wil je deze risotto liever vegetarisch maken? Laat dan gewoon de spekjes weg.

  1. Maak eerst de bouillon door twee bouillontabletten in een liter water te leggen. Zet dit op zacht vuur.

  2. Fruit de ui een paar minuten in de boter en voeg dan de spekjes toe. Bak deze een minuut of vijf tot ze een beetje knapperig zijn. Voeg dan ook de stukjes appel toe en bak deze nog een paar minuten.

  3. Doe de risottorijst erbij en bak dit een minuutje mee tot de rijstkorrels er glazig uitzien. Doe dan de wijn erbij en laat de rijst dit even opnemen. Schep er vervolgens wat soeplepels bouillon bij tot de rijst net onder staat.

  4. Laat de rijst de bouillon opnemen en doe er telkens een scheut bouillon bij en wacht tot het opgenomen is. Herhaal deze stap tot de rijst beetgaar is. Proef het soms eventjes: het moet stevig zijn, maar je moet geen harde stukjes meer tussen je tanden voelen.

  5. Voeg vlak voor de rijst gaar is de in blokjes gesneden bietjes toe en laat het heel even meewarmen. Haal vervolgens de pan van het vuur en meng de geraspte parmezaan en pijnboompitjes erdoor.

  6. Serveer met de rucola.

Leestijd

Ik ben sowieso al gek op risotto en ik val altijd terug op mijn paddenstoelenrisotto. Deze staat de laatste tijd echter ook regelmatig op tafel! Ik vind dit recept ook leuk om te maken als klein voorgerechtje bij een diner, door de kleur (zeker in combinatie met de rucola) ziet het er zo mooi uit. En het is gewoon mega lekker. Eet smakelijk!

Maak je dit recept? Ik vind het heel leuk als je het deelt op Instagram en me even laat weten op @cynthiapuntnl.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

24 reacties
  1. Denise

    Gisteren hebben mijn vriend en ik dit recept gemaakt en we hebben zo lekker gegeten. De bietenrisotto komt zeker in het vaste receptenboek!

  2. Anna

    Ziet er lekker uit, ga het snel proberen!
    Zijn er al meer mensen geweest die door hebben geklikt op het aantal personen tot boven de 100? 😀

  3. Kim

    Ziet er lekker uit! Grappig hoe je het recept aan kunt passen aan de hoeveelheid personen. Ideaal!

  4. Lotte

    Echt, wat is je nieuwe site ontzettend fijn en mooi geworden. Ik heb het idee dat je hier veel meer je creativiteit kwijt kan; zowel qua onderwerpkeuze als qua vorm. Handige kleine tooltjes aan de zijkant zijn echt een mooie toevoeging. Ben trots op wat je de afgelopen jaren bereikt hebt! Ik volg je al heel lang en reageer normaal nooit, maar dit compliment vond ik echt even de moeite waard om te delen. Ik ben en blijf fan.

  5. Yvonne

    Ziet er smakelijk uit! Ik hou ook van rissotto én van bietjes dus dit komt mooi uit. Ik zou het dan alleen wel voor mezelf alleen moeten maken omdat ik 2 vreselijk moeilijke eters in huis heb. :/ Mijn vriend vindt rissotto te papperig, haha. En m’n zoon lijkt wel een eetstoornis te hebben ofzo. Die kokhalst bij alles wat voor hem vreemd of nieuw is. Terwijl hij de eerste jaren dus echt alles lustte hè! Grrr.

    • Yvonne

      Ahum…*risotto* bedoel ik.

  6. Mieke

    Waaaw ziet er heerlijk uit. Van zo’n recepten word ik blij. Ik vind het ook een leuke toevoeging dat je de ingrediënten kan aanpassen naargelang het aantal personen. Top!

  7. Wieke

    Wat een fijne blogpost weer. Een tip voor de vega’s onder ons: vervang de spekjes door feta, zo maak ik bietenrisotto wel eens en het is echt heel erg lekker!

    • Yvonne

      Of geitenkaas!

  8. Wieke

    Tip voor de vegetariërs onder ons: vervang de spekjes door feta. Zo maak ik bietenrisotto en het is erg lekker!

  9. Lija

    Risotto is heerlijk! Ik maak naast de paddenstoelen variant ook vaak met courgette en bleekselderij, meer een zomerse variant, erg lekker! Ik ga jouw bieten versie zeker uitproberen, bedankt!

  10. N

    Arancini moest ik opzoeken…

    • Cynthia Schultz

      Gelukt? 😀 Superlekker, een soort bitterballen maar dan van risotto.

  11. Dian

    Wat super lekker en hoe handig
    die + en –
    Leuk bedacht!

  12. Iris

    Oew dit lijkt mij echt lekker, hou van bietjes! Het ziet er ook zo heerlijk kleurrijk uit.

  13. Rianne

    Heerlijk ziet het er uit! En je website is erg mooi geworden! Als klein kritiekpuntje zou ik wel willen zeggen dat de leesbaarheid van de tekst beter kan. Met 4 verschillende tekst kleurtjes, 4 verschillende lettertypes op 1 pagina en het feit dat alinea’s in lettergrootte verschillen, leest het geheel heel onrustig. Het is (vooral op het kleine scherm van een smartphone) moeilijk om de samenhang tussen alinea’s te zien. Hoop dat je iets aan deze opmerking hebt 🙂

  14. Sandra

    Ooooh heerlijk! Ik eet heel graag bietjes maar ben altijd zo inspiratieloos over wat ik ermee kan doen.
    En wat is Cynthia.nl een prachtige site! Zo multifunctioneel én een mooie lay-out, zo vind ik het geweldig dat ik het aantal personen voor dit recept gewoon kan aanpassen. Als ik het zelf moet beginnen halveren dan vergeet ik dat ergens halverwege met als gevolg dat het soms wel heel rare recepten worden hier :).

  15. simone

    Deze gaat op mijn lijst, want het ziet er heerlijk uit. =)

  16. Daniëlle

    Gek op bietjes en op risotto dus dit moet ik wel lekker vinden! Leuk recept!

  17. Ish

    ah wat fijn! ik heb een paar weken rodebieten risotto gegeten in een restaurant en vond dat heerlijk! en super fijn dat ik het nu zelf een keertje kan proberen
    xx Ish

  18. lisette

    Gek op risotto, leuke tip om te variëren!

  19. Annika

    Ziet er erg lekker uit. Ik ben alleen bang dat ik er hier niet mee wegkom. Ik helaas 3 bietenhatende heren in huis. En het alleen voor mezelf maken is ook niet heel handig, helaas.

    • Joke

      En als je nou alleen in jouw vierde van de rijst de bietjes toevoegt? En bij hun risotto iets anders (spinazie?venkel?witloof?)