Bananenbrood met havermout & kokos

Snack/ontbijt
20
min. bereiden
60
min. totale tijd

Ik wilde een echt gezond bananenbrood bakken en ging op zoek naar recepten op basis van havermout. Ik vond een goed recept, paste hem zelf nog een beetje aan en deel hem vandaag graag met je. Heerlijk als ontbijt of bij de koffie! Enne, het is niet echt brood, maar meer een cake.


Ingrediënten
8 personen
  • 4 eieren
  • 4 hele rijpe bananen
  • 6 el honing of ahornsiroop
  • 200 gr havermout
  • 100 gr kokosrasp, ongezoet
  • 2 el vanille-extract
  • 1 el kaneel

Bereiding

Tip: Je kan deze 'cake' ook prima in de Airfryer maken.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak je net als ik met de Airfryer, verwarm dan voor op 160 graden.

  2. Doe de havermout in de keukenmachine en draai eventjes totdat de vlokken fijngemalen zijn. Het hoeft geen poeder te worden, maar maak ze wel iets ‘fijner’.

  3. Prak de bananen tot het een vloeibare, gelei-achtige massa is.

  4. Meng alles nu in de mengkom van de keukenmachine. Eieren, honing of ahornsiroop, vanille-extract en kokos erbij, dus.

  5. Doe het mengsel in een bakvorm en schuif het in de oven of Airfryer. Gebruik je de oven, bak het brood dan 45 minuten. Gebruik je de Airfryer, bak het brood dan net iets langer, zo’n 50 minuten. In de Airfryer wordt de bovenkant wel snel te donker, houdt het in de gaten en dek het eventueel af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.

  6. Laat de cake afkoelen voor je hem aansnijdt. Serveer zo, of met pindakaas en wat fruit.

Leestijd

Zo serveer ik het bananenbrood als ontbijt, met pindakaas en wat fruit.

Je kan de cake prima invriezen! Eerst even in stukken snijden en dan in plastic (of bakjes) in de vriezer doen. Zo kan je vaker genieten van zo’n lekkere plak bananenbrood en hoeft niet alles in één keer op.

Ik heb dit recept van Oh My Foodness gebruikt, maar heb er een banaan aan toegevoegd, dat maakt hem net wat smeuïger en ‘bananiger’ 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

16 reacties
  1. Alexandra

    Ik heb al diverse recepten geprobeerd, maar elke keer valt het toch tegen. Maar deze is echt super! Gisteren gemaakt en nu al mijn favoriet! Thanks for sharing!

  2. Sjoukje

    Wow! Dit is een fijn recept. Heerlijk van gegeten bij het paasontbijt. Vele recepten geprobeerd wat betreft bananenbrood. Teveel suiker, te droog, smakeloos.. Maar deze, super! Bedankt voor het delen!

  3. Saskia

    Laatst ook voor het eerst bananenbrood gebakken, maar wel met een ander recept.

  4. Matanja

    Lijkt me heel lekker, ik ben gek op banaan en dat verwerkt met havermout lijkt me wel lekker😋

  5. Annie

    Wat toevallig net bananenbrood aan het bakken.Heb er wat blauwe bessen bij gedaan.

    • Farah

      Heerlijk, Cynthia. Ik heb zelf een snapchat account waar ik (Marokkaanse) kookgerechten deel en laatst deelde ik dit ook. Ik zelf heb er handje walnoten aan toegevoegd. Zo lekker! Jouw recept ga ik zeker eens uitproberen. Pure chocolade erdoor is ook zo lekker.

  6. Suuz

    Het lijkt me heel lekker, ik ben gek op banaan.

    Gezond vind ik altijd een lastig begrip bij een lekkernij als dit. Ingeschat dat er ca. 10 plakken van zo’n cake afkomen, dan is het (grof berekend) 220kcal per plak. Dat maal 2 + pindakaas is qua calorieën een avondmaaltijd.

    Mocht ik nog eens met overrijpe bananen blijven zitten, kan ik me er eens aan wagen. Man en zoon zullen me eeuwig dankbaar zijn denk ik.

    • Cynthia Schultz

      Hoe gezond iets heeft niks te maken met het aantal calorieën 🙂 Ik heb het nergens over dat het niet calorierijk is, haha, want dat is het zeker. Avocado’s zijn ook heel calorierijk, maar mega gezond.

    • Suuz

      True, al neem je die dus ook met mate, want ook goede vetten kennen hun limiet. Maar goed, af en toe vast heerlijk!

  7. Lucinda

    Grappig hoe ik nu in deze periode bij iedereen online bananenbrood voorbij zie komen, blijkbaar is het een ding. Ikzelf ben er niet zo gek op, maar vind het opvallend hoe vaak ik het tegenkom… of ik zit gewoon teveel online, kan ook.

    • Jose

      Haha! Ik dacht precies hetzelfde! 🙂

  8. Marloes

    Ik ga even in een hoekje zitten huilen omdat ik tijdelijk geen eieren mag, maar wel veel zin heb om dit heerlijk klinkende recept te proberen!

  9. Lenneke

    Op een of andere manier denk ik altijd als ik dit zie: jaaaaa, nee. Maar aangezien iedereen er lovend over is, moet ik het misschien toch eens proberen? Kan ik daarna zeggen ‘this shit is bananas’. (Omg, tellen twee plakken cake dan ook als twee stuks fruit?!?!)

  10. rachel

    ik sla je recept op voor de meiden die willen dit wel maken 😀

  11. Misssannah

    Lijkt me heerlijk en simpel. Ik heb de ingredienten in huis ga ik vandaag maken. Bedankt! Fijne dag