Aan de Poel

Restaurantbespreking

Aan de Poel stond al even op mijn lijstje van restaurants waar ik nog wilde eten. Dit restaurant heeft 2 Michelinsterren, heeft het mooiste terras van Noord-Holland en heeft prachtig uitzicht over De Poel in Amstelveen. Ik ging erheen en vertel er vandaag graag over!

Aan de Poel
Handweg 1
1185 TS Amstelveen
Kaart
99
6 gangen

Leestijd

Ik ben voor dit diner uitgenodigd.

Aan de Poel

Sinds 2007 bevindt Aan de Poel zich aan het mooie meer in Amstelveen. In 2009 kregen ze hun eerste Michelinster, in 2013 de tweede. Chef Stefan van Sprang heeft de leiding over de keuken en is samen met Robbert Veuger eigenaar. Robbert is sommelier en beide hebben ze hiervoor bij Ron Blaauw gewerkt in Ouderkerk aan de Amstel. Een goede leermeester!  Bij Aan de Poel wordt Frans gekookt, er wordt veel gebruik gemaakt van streek- en seizoensproducten en Stefan vertelt ons dat hij graag met pure smaken en producten werkt. Niet zoveel gels, schuimpjes en ondefinieerbare smaken, liever herkenbare ingrediënten.

 

Het restaurant bevindt zich op een erg mooie locatie in Amstelveen, en het is dan ook niet opmerkelijk dat hun terras is uitgeroepen tot de mooiste van Noord-Holland. Toen wij er waren was het niet warm genoeg om buiten te zitten, maar ook binnen heb je geweldig uitzicht over het water en zie je erg mooi de zon ondergaan. Alsof je op het strand op een tropische plek zit, dat idee.

Het interieur is met aandacht vormgegeven. Er staan alleen ronde tafels (dat zit zo lekker!), alles draait om het mooie uitzicht en het is vrij strak. Nog net niet stijfjes, maar ook niet heel knus of gezellig. Het ademt dineren op niveau. Dat zien we ook aan de mensen om ons heen: iedereen is echt op chic. Dat verschilt altijd erg tussen restaurants, hier doft iedereen zich echt op. Leuk!

Het diner

Het is tijd om te beginnen. We krijgen een champagne, een Coutier van 75% pinot noir. Daarbij krijgen we wat amuses om het diner mee te beginnen. Je ziet een ‘cornetto’ met mosterd en piccalilly, een bonbon van augurk op toast van zuurdesem en een flensje met koolrabi, komkommer en ras el hanout. De smaken en texturen zijn héél licht en fris, ze passen goed bij de champagne en zijn een lekker luchtig begin van de avond.

Ceviche van zeebaars

De eerste gang is ceviche van zeebaars met mosterd, chorizocreme, duindoorncreme, gebrande mango, shizoblad en jonge radijs. De viooltjes komen uit eigen tuin. Het is een heel friszoet gerechtje met stevige texturen. De zeebaars is ook lekker stevig en zoet. De kleuren zijn fantastisch, het is echt een schilderijtje.

Hierbij wordt een droge moscatel uit Zuid-Spanje geschonken. Van de moscateldruif worden vooral zoete wijnen gemaakt, deze wijn ruikt ook als een dessertwijn maar smaakt droog en heeft frisse zuren die goed matchen met de ceviche.

Dit donkere gerechtje is king crab met kaviaar en creme fraiche op een brique. Onder de zwarte brique zit nog een verrassing: een krabsalade met creme fraiche en citroen.

Hierbij een sauvignon blanc uit Tours uit 2013. Deze heeft strakke zuren en wat aciditeit.

We blijven nog even bij de schaaldieren: dit is lobster linguini. Huisgemaakte pasta met geplette kreeft, gerookte boter, crime van zee-egel en kreeft, zilverzuring en kerrie. Dit gerechtje is hoog op smaak: de kreeft is zoet en zacht, de boterzachte crème is vrij zout en heeft een sterke schaaldierensmaak: vind ik verrukkelijk. Dit is het eerste gerecht waar geen knapperige textuur bij zit, maar dat is eigenlijk wel lekker.

We drinken hierbij een chardonnay uit Stellenbosch, zuid-afrika. Deze heeft op Frans eiken gelegen en heeft daardoor een bepaalde romigheid.

Natuurlik eten we asperges! De vierde gang bestaat uit gekookt en gebakken asperges in een gelei van kombu. Daarbij een vinaigrette van sjalot. Op de rand ligt een ‘kip chipje’ met daarop dry beef.

Dit vind ik qua smaken echt een vlezig en aards gerecht, het eerste wat echt wat zwaarder is qua smaken. De asperges smelten op de tong. De ‘dry beef’ vind ik heel verrassend en smaakvol.
De wijn die hierbij geschonken wordt is een frisse rode Beaujolais.

Het hoofdgerecht: lamskotelet, lamsworst & lamsnek

Het hoofdgerecht. Lam! Op het grote bord een lamskotelet met wortel en mierikswortel. Ook zit daarbij een stevig gekruid lamsworstje. In het kommetje zit gestoofde lamsnek met berberkruiden. De lamsnek valt helemaal uit elkaar, zo mals en zacht is deze, en is sterk van smaak door de berberkruiden. Het koteletje is ook erg lekker qua gering, heel zacht, en deze is iets zachter van smaak.

De wijn hierbij is een wijn uit het portgebied die gemaakt is van portdruiven. Deze is vrij kruidig en pittig.

Ik kan nooit kiezen welke gang nu mijn favoriet is, maar kaas vind ik toch altijd wel een van de grootste feesten. We krijgen een mooie kaasplank met zes soorten kaas en daarbij apart nog een epoisses. Op de plank zie je rabiola de rosa, een kaas van zowel koe- geit- als schapenmelk die in rozenwater heeft gelegen. Ook zitten er rozenblaadjes op. Heel speciaal, het smaakt gewoon een beetje naar een rozengebakje.
De tweede kaas is een Rouvener, een geitenkaas van een jaar oud. Daarna een camembert en een cauburger. De gele kaas is een Old Alkmaar van 36 maanden oud. Deze smaakt fantastisch vol en heeft een bite van de zoutkristallen. De laatste op de plank is een Bleu de Regalis, een blauwschimmel van schapenmelk. Deze is in een waskorst gerijpt waardoor het vocht er in blijft: daardoor is ‘ie heel romig en ‘nat’.

Deze kaasplank is echt waanzinnig, er zit een goede opbouw in en ik houd van de verschillende texturen. Het brood en de druiven, noten en jam erbij maken het mooi af.

Tussen de kaas en het dessert krijgen we nog een klein tussengerechtje, gepresenteerd als een cadeautje. Het is passiefruit granité en het smaakt écht als een passiefruit-bom. Echt een lekkere opfrisser!

Het dessert… Wat een plaatje. Het is rabarber met kardemom, witte chocola en hangop. Het is zuur, zoet, fris en romig. De crunch bij de hangop geeft het wat meer diepte en die hangop is een mooie tegenhanger van de zure rabarber. We drinken hierbij een halfzoete auslese die van overrijpe druiven is gemaakt. Hij ruikt wat muf, maar de smaak is licht zoet en fris en past goed bij de rabarber.

Bij de (goede!) koffie krijgen we ook nog eens allemaal lekkers. Bonbons, noga, turks fruit, pastel de nata: het gaat maar door. Ik houd ervan, al die kleine zoete hapjes bij de koffie. Ik zou wel een heel diner kaas-dessert-koffie met friandises kunnen doen. Gewoon zes keer afwisselen, ha!

Laat ik voorop stellen dat we een waanzinnige avond hebben gehad bij Aan de Poel. Het eten, de wijnen, de bediening, de chef, de sfeer: alles was gewoon top. Wat me erg opviel aan de kookstijl van chef Stefan van Sprang is dat het vrij puur is. Natuurlijk zijn de bordjes complete kunstwerken en is het allemaal erg gastronomisch, je kan bij de meeste gerechten nog goed ontleden wat wat is. Een wortel is een wortel, een asperge een asperge. Daar houd ik wel van: pure smaken, maar dan heel erg goed gecombineerd en bereid.

Opvallend vond ik ook dat Van Sprang bij veel tafels meerdere keren een gerecht kwam uitserveren en een praatje maakte. Wat een leuke, enthousiaste man die vol passie over eten praat. Zijn enthousiasme maakt de avond nog leuker en completer. Ook kwam chef patisserie, Jordy, zijn dessert brengen. Ook hij had die sprankel in zijn ogen terwijl hij over zijn gerecht kwam vertellen, prachtig om te zien. We hebben erg genoten van deze avond en ik kan dit restaurant zeker aanraden aan liefhebbers van gastronomisch tafelen.

Het tweede boek van Aan de Poel is trouwens net uit, ter ere van het tienjarig bestaan van Aan de Poel. Het boek staat vol signature gerechten van het restaurant, geeft veel inspiratie en je krijgt een kijkje achter de schermen. Het boek is te koop bij Aan de Poel en online.

Een 5 gangen diner bij Aan de Poel kost €89, een 6 gangen diner €99 per persoon. Dit is exclusief drankjes.

Ik ben door Aan de Poel uitgenodigd voor dit diner.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

35 reacties
  1. Anne-Marie

    Ben lekker een beetje aan het bijlezen op jouw blog na mijn vakantie. Wat een heerlijke review, net of ik er een beetje bij was. Dit restaurant komt zeker op mijn lijstje.

  2. Selina

    Ik vind de richting die je blog aan het uitgaan is erg leuk! Vooral de culinaire stukjes spreken me aan. Voor een 2 sterren restaurant valt de prijs mee, maar bij een ander 2 sterrenrestaurant dat vernoemd wordt in de comments betaal je €150 voor 13 gangen! Het blijft dus wel in verhouding denk ik.
    Ik vind je taalgebruik absoluut niet storend, ik zou eerder afhaken als ik bij elke beschrijving gewoon “lekker” zou zien staan. De chef wil net alle ingrediënten een spel met elkaar doen spelen en dat weet jij goed te verwoorden!

  3. Joke

    Bij deze recensie wil ik toch eens reageren. Sinds je veranderd bent van misslipgloss naar Cynthia vind ik je blog echt stukken minder leuk. Ik vind dat zo jammer. Vooral de recensies van je restaurant uitjes vind ik gewoon niet leuk om te lezen. Waarom zet je ze niet gewoon in je wekelijkse Sneak Peek? Ik vind de beschrijvingen zo hoogdravend en nietszeggend. Niet alles natuurlijk, ik bedoel als er staat dat je lam hebt gegeten snap ik dat. Met name bij de beschrijvingen van de wijnen etc. vind ik het zo overdreven.

    • Cynthia Schultz

      Dat mag je vinden Joke, dat is natuurlijk heel jammer. Zelf vind ik het wel heel erg leuk om te doen en gelukkig zijn er ook veel bezoekers die het wel kunnen waarderen, gelukkig! Ik probeer het zo goed mogelijk te omschrijven en die wijnbeschrijvingen doe ik juist omdat ik daar wat vragen naar kreeg. Met behulp van de sommelier en mijn eigen ervaring probeer ik de wijnen zo goed mogelijk te omschrijven. Ik hoop dat je andere blogposts wel leuk vind.

  4. Martine

    Heel leuk om te lezen dit soort artikelen!

  5. Lenneke

    Ik baal dus zo dat ik geen lam lust… want het ziet er echt grandioos uit. Welke restaurants staan eigenlijk nog op je wensenlijstje?

  6. Loes

    Ooh wat houd ik hiervan! Mijn vriend en ik proberen ook ieder jaar te sparen voor een etentje in een sterren restaurant! Kunnen we samen zoooo van genieten. Nu staat deze ook op mijn lijstje! Ben je al eens bij the Jane in Antwerpen geweest? Hebben wij vorig jaar gegeten en écht genoten. Hebben gezeten aan de Upper Room bar (aanrader!). Hisa Franko staat na jouw recensie ook hoog op mijn lijstje trouwens 🙂

  7. Kim

    Wat een leuke review weer, ik krijg er al helemaal honger van!

    Ik ga ook graag samen met men man eens lekker uit eten in een “fancy” restaurant.

    Heb je eigenlijk ervaring over hoe dit soort restaurants omgaan met vegetariërs / pescotariërs? Ik ben altijd een beetje bang om dit te vragen…

    Liefs uit België
    Kims

    • Cynthia Schultz

      Heel goed! Juist bij dit soort restaurants zijn ze mega creatief en flexibel voor vegetariërs/pescotariers/veganisten! Kan je gewoon vragen hoor en anders kan je altijd even bellen voor de zekerheid.

    • Alexandra

      Hey Kim

      Ik werk zelf bij een 2 sterren restaurant en wij kunnen rekening houden met veggie, pesco, gluten, zwangerschap, verschillende allergieën zoals schaaldieren, steenvruchten,…
      belangrijk is dat je bij reservatie dit goed doorgeeft! Mogelijks zal je dan nog eens gebeld worden om alles goed door te spreken.

    • Selina

      Hey Kim

      Ik werk zelf bij een 2 sterren restaurant en wij kunnen rekening houden met veggie, pesco, gluten, zwangerschap, verschillende allergieën zoals schaaldieren, steenvruchten,…
      belangrijk is dat je bij reservatie dit goed doorgeeft! Mogelijks zal je dan nog eens gebeld worden om alles goed door te spreken.

  8. Marijke

    Wat ziet het er heerlijk uit en wat een fijne uitleg. Ik ga er zeker eens eten. Ik vind een sterrenrestaurant altijd echt een bijzonder uitje. Liever een keer per jaar zoiets dan een paar keer naar een gewoon restaurant. Ik ben erg benieuwd of je inmiddels ook bij Merlet bent geweest in Schoorl, daar was je deze week dacht ik. Bedankt weer voor dit leuke artikel, ik krijg meteen zin om vanavond lekker uitgebreid te koken.

    • Cynthia Schultz

      Wat leuk dat je dat vraagt. Dat wilde ik wel heel graag maar mijn reisgezelschap niet, dus dat wordt een andere keer!

  9. Annet

    Dat zier er heerlijk uit zeg! Echt hele leuke afwisseling van gerechten.
    En ik krijg trek van je omschrijving.
    Ik zet m op m’n lijstje!

  10. Ellen

    Wat zien de gerechten er fantastisch uit! Dit is ook weer een restaurant voor op mijn lijstje.

  11. Nicolette

    Het is maar goed dat ik een broodje chocoladepasta/banaan aan het eten was tijdens het lezen van dit verslag want ik zou er spontaan honger van krijgen!
    Ik neem mijn man zeker een keer mee naar Aan de Poel want dit is echt waar wij van houden. Herkenbare ingrediënten maar wel verrassend samengebracht. En dat voor een best redelijke prijs!

  12. Claudia

    Super verslag weer – ik geniet hier zo van!
    Leuk dat je hier zo eerlijk over schrijft en het inderdaad wat laagdrempeliger maakt.
    Ik dacht ook dat 2 sterren onbetaalbaar was voor een gewone sterveling zoals ik – maar voor een gelegenheid wil ik dat er gerust aan geven!

    Leuk ook dat Willem en jij die passie delen. Mijn vriend is een vrij moeilijke eter – die zou niet blij worden van al die speciale dingen 😀 Ik daarentegen…

  13. Yolanda

    Wat een mooie gerechten en een heerlijk verslag. Het prijsniveau valt me inderdaad mee al zal de wijn de rekening behoorlijk omhoog stuwen vermoed ik.
    Gaat wel op mijn lijstje dit restaurant !

  14. Loes | Gewoon iets met Loes

    Oh heerlijk! Dat ziet er allemaal echt super lekker uit zeg! Wat een plaatjes allemaal. En de prijs valt me ook nog wel een beetje mee. Leuk om te onthouden voor als we een keer iets te vieren hebben. Lijkt me een onvergetelijke ervaring.

  15. Minka

    Wow, te gek! Wat heb je het allemaal mooi omschreven en de foto’s zijn ook erg mooi. Wij hebben ‘Aan de Poel’ altijd wel op onze lijst gezet van ‘To eat before we die’ maar nooit prioriteit gegeven. Terwijl we er denk ik zo’n half uurtje vanaf wonen. De prijs voor alle gangen vind ik ook echt heel netjes.
    Wel heb ik nog een vraag, op de laatste foto ziet het er vrij druk/vol uit. Heb je genoeg privacy als je aan tafel zit? En hoe is de acoustique? Dit is voor mij bijna net zo belangrijk als het diner en de bediening. Geregeld dat we ergens dineren en je dan bijna letterlijk kan meeluisteren met het andere tafeltje. Irritant. Gelukkig zaten jullie volgens mij redelijk vrijstaand. 😉 Als je privacy en omgevingsgeluid ook wilt meenemen in je volgende reviews dan maak je me extra gelukkig. 😉 Ik vind dit echt een toffe rubriek.

    • Cynthia Schultz

      Dank voor je feedback, zal het de volgende keer meenemen! Privacy en akoestiek vonden wij heel erg goed. Als in… het is ons niet vervelend opgevallen. We hadden aardig wat ruimte om ons heen, dat vonden we prettig!

    • Minka

      Top, dank je!

  16. Lenthe

    Ontzettend leuk artikel weer ! Lijkt me heerlijk om daar een keer te dineren. Jammer dat het alleen zo ontzettend duur is en daardoor voor velen niet toegankelijk is.

  17. Mieke

    Wauwww, wat een plaatjes van gerechten! Wat mooi!
    En weet je wat? De prijzen vallen me alleszins mee. voor twee sterren € 100,- voor zes gangen? Ik vind het netjes! Bij een regulier restaurant betaal je voor drie gangen rustig € 50,-. Dit maakt de eventuele stap naar een keer een sterrendiner behapbaarder. Nog steeds geen prijzen om op een random dinsdagavond eens te doen, maar bij een speciale gelegenheid, I’m in!

    Thanks dat we weer met je mee mochten, Cynthia!

    • Aude

      Mee eens! Ik had eigenlijk meer iets rond de €150 à 200 verwacht. Het blijft natuurlijk veel geld, maar als je het vergelijkt met andere restaurants van dat niveau valt het nog goed mee. In ieder geval: wat een prachtige foto’s en wat ziet alles er heerlijk uit!

    • Karen

      Ha, wat een goede laatste zin van Mieke. Het voelt echt alsof ik eventjes in het restaurant was en zoals je het omschrijft, kan ik me ook echt voorstellen hoe het smaakt. Inderdaad alsof we met je mee mochten! Wel nog een vraagje: bij de kaviaar etc. zeg je alleen wat het is, niet hoe het smaakte en zo. Vond je die niet lekker?

    • Cynthia Schultz

      Dankjewel! Wat fijn om te lezen. Vind ik echt leuk. O nee dat is het niet! Kaviaar smaakt wat zoutig. Het zijn kleine wat knapperige eitjes met een wat ziltige smaak.

  18. Shenandoah

    Geweldig Cynthia !

    Ik vind het fantastisch om je culinaire avonturen te volgen. Voor mij is eten gezelligheid, comfort, echt het leven. Het liefst maak ik er iedere dag een culinair feestje van.

  19. Natasja

    Wauw! Wat gaaf dat je uitgenodigd was om hier te eten! Het ziet er super goed uit! Heel eerlijk vind ik zelfs de prijs meevallen voor een 2 sterren restaurant! Jammer dat het zo ver weg is, maar anders zou ik hier graag een keer naar toe gaan.

  20. Giel

    Het klinkt allemaal heerlijk. Staat al een tijd op Mn lijstje van restaurants. Complimenten hoe je t hebt opgeschreven. Af en toe proefde ik de smaak met de wijn? Xg

    • Pim

      Ziet er erg lekker uit! Ik vind de tekst alleen erg gemaakt – het net alsof ik een beschrijving van een huis door een makelaar lees, erg verkoopgericht. Wat kost het wijnarrangement dat jullie hadden?

    • Cynthia Schultz

      Oh, echt? Dat is helemaal niet de bedoeling. Ik beschrijf natuurlijk wel gewoon wat er op het bord en in het glas ligt maar probeer daarbij zo ‘normaal’ mogelijk mijn eigen mening te geven. Kan je bedenken waar dat door komt?

    • Pim

      Ik denk door termen als: hoog op smaak, tegenhanger van, diepte geven aan etc. Ze zijn zo kwalificerend culinair jargon en naar mijn mening wat overdreven. Dat is mijn bescheiden mening maar, wellicht dat anderen dit juist fijn vinden om te lezen. Ik haal zelf meer uit je beschrijvingen en waarderingen die meer vanuit jou zelf komen.

    • Cynthia Schultz

      Ok! Het is soms lastig synoniemen te vinden voor ‘lekker’ en ‘smaakvol’ Haha. Dank voor je feedback, ik zal er bij volgende recensies aan denken.