
100% pindakaas
Pindakaas, wie houdt er nou niet van?! Er zitten doorgaans best veel toevoegingen in een pot pindakaas, en 100% pindakaas of een andere notenpasta/boter is daarom vaak een gezonder alternatief. Ik vind het zelf net zo lekker.
Sausje van kwark
Ik ben gek op sausjes. GEK. Maar, deze bevatten vaak veel toevoegingen en vet. Wat ik sinds een paar jaar doe, is heel snel een sausje zelf maken met kwark als basis. Ik heb ook altijd een potje gehakte knoflook in de koelkast staan, waardoor ik daar nóg sneller mee klaar ben. Letterlijk roer je wat knoflook, zout, peper, citroensap (ook kant en klaar) door elkaar en daaraan voeg je nog wat kruiden toe die je op dat moment lekker vindt. Soms voeg ik nog wat mosterd of ketchup toe, of beide, als ik het gebruik voor op een burger bijvoorbeeld. Dit kost echt twee minuten.

Hüttenkäse
Hüttenkäse bevat weinig vet en veel eiwitten. Daarom kun je het goed als vervanger voor roomkaas gebruiken, en je kunt hier ook lekker dips mee maken.
Popcorn in plaats van chips
Als je zelf popcorn maakt, wat zo simpel is als een handje mais in een pan gooien, eet je in feite gewoon … mais. Ik ben GEK op popcorn, maar krijg er alleen nooit heel goed de zoute smaak aan die ik wil. Maar, ik heb onlangs geleerd dat als je een beetje zout in wat olie mengt en dat er dan doorheen mengt het dan wel moet blijven plakken. Dit ga ik nog even proberen!
Volkoren- of groentepasta in plaats van witte pasta
Volkoren pasta is het gemakkelijkst te vinden, maar tegenwoordig heeft ook vrijwel elke supermarkt pasta gemaakt van kikkererwten of linzen. Zo krijg je meer vezels en eiwitten binnen.