Wat ik leerde door reizen

Laten we wel wezen: ik ben geen avontuurlijke wereldreiziger die met een rugzak de rimboe verkent. Oké, ik héb dat weleens gedaan (en ik vond mijn fietstocht door Noord-Vietnam ook best wel avontuurlijk), maar over het algemeen ben ik een wat meer ‘geplande’ reiziger die graag in een gespreid bedje slaapt. Dus, dat voorop gesteld. Maar dat betekent niet dat ik  in de tien jaar dat ik regelmatig op pad ben niks geleerd heb! Door alle reizen die ik maakte, zowel kort als lang, heb ik heel veel geleerd. Algemene dingen, maar ook dingen over mezelf. Die deel ik graag vandaag met je.

Leestijd

1. Alles komt altijd goed

Zoals ik al zei: ik ga niet vaak onvoorbereid op reis en ik ben ook geen backpacker, maar ook tijdens ‘gewone’ reizen kan er nog van alles misgaan. Vertraagde vluchten, werk dat toch ineens tussendoor kwam terwijl ik geen internet had, ziek worden op reis, een gestolen huurauto, geannuleerde vluchten, ongedierte, bestolen worden, een pinautomaat die je pinpas inslikt: gedoe. Gedoe waar je zeker als je op vakantie bent echt niet op zit te wachten. Het veroorzaakt dan ook flink wat stress, het kost tijd of iets is gewoon simpelweg kut.

Maar: alles komt altijd goed. Linksom of rechtsom. Het is een mega cliché, maar het is echt zo. Uiteindelijk kom je gewoon gezond en wel weer thuis en heb je alles overleefd en blijkt er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Hoe vaker er op reis iets mis gaat hoe relaxter ik er mee om leer gaan. In het dagelijks leven gaat er ook zoveel mis, dus op reis gebeurt dat ook. Het is wat het is.

2. Eet zoveel mogelijk lokaal

Kookworkshop in Chiang Mai

Tijdens mijn eerste vakanties naar het buitenland op mijn achttiende vond ik het heel spannend om ‘lokaal’ te eten – en dan te bedenken dat ik gewoon in Spanje was. Door de jaren heen ben ik juist het eten op reis zo gaan waarderen. Sterker nog, ik vind het een van de leukste dingen als ik op pad ben. Als ik ver weg ga, check ik vooraf wat de lokale keuken inhoudt en waar je precies het beste kan eten. In Thailand en Vietnam vond ik dat denk ik het allerleukst: daar aten we op straat voor een paar euro de lekkerste dingen! Natuurlijk check je dan wel goed welke kraampjes druk zijn en waar het er schoon en fris uitziet, maar het is zó leuk en ontzettend lekker.

Ook iets wat ik vaker wil doen: een kookworkshop. Dat deden Willem en ik in Chiang Mai in Thailand en daar heb ik zoveel geleerd! Het was gewoon ontzettend leuk en ik zal die recepten nooit vergeten.

3. Laat de Nederlandse 'gezelligheid' soms los

Ik ben dol op dat knusse Nederlandse. Op gezellige pleintjes, smalle steegjes in oude steden, sfeervolle restaurants, mooie terrassen. Ook wel hygge. Dat heb je op heel veel plekken in de wereld gewoon bijna niet. In Amerika (waar ik in Chicago en New York ben geweest) vond ik het in het begin echt matig dat je niet dat gezellige hebt wat je in veel Europese steden vind. Smalle straatjes waar je in kan verdwalen, mooie pleinen – dat soort dingen. In Vietnam en Thailand heb ik het nergens gevonden en aten we de lekkerste gerechten in restaurantjes die eruit zagen als een vervallen schuur – een plek die je in Nederland niet eens zou overwegen als je op zoek zou zijn naar lekker eten. Op sommige locaties wordt het gewoon niet ‘hygge’. Omdat ik daarvan houd, vind ik dat lastig, maar ik heb het geleerd los te laten. Die plekken hebben dan weer zóveel andere dingen die wij in Nederland niet hebben.

4. Leef in het nu

Mindfulness probeer ik in het dagelijkse leven erg te beoefenen: in het nu leven. Dit is wat er is, bezig zijn met dit moment en niet met morgen, gisteren, volgende week of gepieker en gestres. Lukt heus niet altijd.

Op reis is dat soms wel een uitdaging, omdat je veel bezig bent met ‘wat gaan we hierna doen’. Ik maak weinig lange reizen en daardoor was ik vaak heel snel bezig met ‘oh nee, we hebben nog maar drie dagen, het is bijna voorbij!’ waardoor ik helemaal niet meer genoot. Of ik was alleen maar bezig met filmen en foto’s maken en zag ik alles niet eens écht goed. Wat voor mij heel goed werkt om op reis ‘in het moment’ te zijn is door ten eerste niet téveel te plannen. Ik krijg daar stress van en ik kan dan niet genoeg ‘opladen’ om echt te genieten van alles. Daarnaast herinner ik mezelf er gewoon vaak aan: hey, je bent hier NU. Kijk om je heen!

5. Het hoeft niet avontuurlijk of spannend of álles

Je merkt het al in het begin van mijn blogpost: ik verontschuldig me bijna voor het feit dat ik een blog schrijf over reizen terwijl ik geen avonturier of backpacker of wereldreiziger ben. Ik vind mezelf eigenlijk geen ‘echte reiziger’ omdat ik niet met een rugzak en machete door het oerwoud loop of doordat ik niet weken achter elkaar reis.

Door de jaren heen leer ik steeds beter dat ik mag reizen op mijn eigen voorwaarden. Ik hoef niet te voldoen aan verwachtingen van andere mensen. Zo deelde ik in New York een instagrampost dat ik in bed op mijn hotelkamer aan het lezen was, omdat ik het niet trek om zeven dagen de hele dag op pad te zijn in zo’n drukke stad. Ik hóud van die stad, maar ik heb dat terugtrekken ook nodig. In Thailand hadden Willem en ik eerst het plan om alles open te laten, uiteindelijk planden we de reis toch een beetje omdat ik dat prettiger vond: ik vond dat ook echt leuker en ik werd onrustig van het idee dat we geen slaapplek hadden geregeld. Ja, dat kan heel goed in Thailand, maar ik vind het gewoon niet leuk. Dan maar íets minder spontaniteit. Anderen vinden dat misschien saai, of voorspelbaar. Dat maakt mij niet uit: ik heb er een leukere, fijnere reis door.

Dus of ik nu een week boeken lees, wijn drink en binnenzit op Terschelling of dat ik een beetje ga struinen door New York en me af en toe terugtrek: ik doe dat graag en het is mijn manier van reizen of vakantie ‘vieren’. Dat is goed! Als ik af en toe iets doe wat buiten mijn comfort zone is, houd ik ook die balans voor mezelf. Zoals dit jaar het racefietsen in Spanje.

En: je kan niet álles doen. Ik ga vaak terug naar huis met wat dingen op mijn lijstje die ik wel wilde doen, maar niet heb gedaan. ‘Vroeger’ kon ik daar erg van balen. Nu denk ik gewoon: prima, ik heb toch een fijne tijd gehad? Ik doe meer waar ik écht zin in heb op reis.

6. De reis zelf is eigenlijk altijd prima

Ik kon ‘vroeger’ enorm stressen over de reis zelf. Dus: het van A naar B komen. Zeker als er een lange vlucht mee gemoeid was, kon ik er verschrikkelijk tegenop zien. Tegen het wachten, het ‘gedoe’ op de vliegvelden, tegen nog meer wachten en tegen álles wat er wel niet mis kon gaan. Dagen van tevoren had ik al buikpijn.

Nu weet ik: het is echt niet zo erg. Ik zie het nu meer als tijd om lekker te lezen. Of om werk af te maken. Heerlijk! Ik zorg dat ik me goed voorbereid met toffe boeken, een iPad vol series en films, fijne muziek, een goede koptelefoon, comfortabele kleding en genoeg eten. Ik vermaak me dan echt úren (of dagen, als het moet) prima. Het helpt voor mij ook om genoeg tijd te nemen voor de hele rambam op vliegvelden. Ik ben liever drie uur vooraf op een vliegveld dan twee. Wachten vind ik niet erg. Liever wachten dan stressen.

Natuurlijk is niet elke vlucht of elke reis even comfortabel of fijn, maar als ik me op deze manier voorbereid, is het meestal helemaal niet vervelend.

7. Je bent zo weer thuis

Op een fantastisch leuke reis is dit een herinnering om zoveel mogelijk in het moment te zijn en te genieten, want: voor je het weet is het voorbij! Op een minder leuke reis is het een herinnering dat het zo weer voorbij is en dat ik dus ook zo weer thuis ben. Er is geen probleem.

Dit zijn wel mijn grootste lessen. Zoals je merkt: praktische dingen die echt met het reizen te maken hebben, maar ook dingen die meer van toepassing zijn op het hele leven, ook buiten de reizen om. Reis jij weleens, en wat heb jij daarvan geleerd?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

19 reacties
 1. Tio

  Men zegt dat je met reizen meer in de realiteit staat. Dat er in Thailand geen bed and breakfast hotel is of zoiets. Floortje Dessing maakte dan ook wel reportages en kon toen wel bij iemand terecht waar ze ging overnachten. Wel wat primitief maar het was er wel o.k. en of course avontuurlijk. Van die shoestring reizen naar exotische bestemmingen, en heel andere culturen en gewoonten. Goedkoop zijn die reizen niet van shoestring niet. “k zou nog wel eens een Indianenstam willen ontmoeten in Death Valley maar het is daar meestal zo heet in de zomer. Noord Korea is ook een bestemming waar je soms toestemming moet krijgen van autoriteiten. Het is daar niet zo vrij dan in Europa en in het westen. Kan me dat oud communisme nog herinneren. Toen was de Berlijnse muur er nog. Mensen die naar west Duitsland wilden en over die muur wilden werden beschoten. Had nooit idealen om een wereldreis te maken maar je doet wel veel ervaring op. Ken iemand die maakt reisverslagen naar waar die is geweest. Toen kon je nog wildkamperen maar dat mag nu niet meer of de hotels moeten al vol zijn. Je kunt in het bos slapen maar dan moet je toestemming vragen en krijgen van lokale autoriteiten zoals de politie om ergens in het bos te kunnen overnachten. Wel interessante reisverslagen die mensen kunnen schrijven over hun reis waar ze zijn geweest. Alleen met de fiets naar Duitsland en treinreizen met een mooi uitzicht als je langs bepaalde plaatsen gaat. Mooie heuvels en veel groen en glooiende landschappen te zien. Vooral interessante ontmoetingen met mensen daar, en die je iets vertellen over hoe het leven daar is en wat er zoal te doen is. .

 2. Lisette

  Heerlijk vind ik het om te reizen! Het geeft mij ruimte in mijn hoofd om anders na te denken, en ik vind altijd dat je veel leert door even uit je comfort zone te stappen. Vorig jaar hebben wij 3 weken met onze peuter door Californie getrokken en dat was echt de beste ervaring ooit!

 3. Petra

  Leuk artikel! Herkenbaar ook dat elke reis je iets kan brengen 🙂 Zou soms vooral nog langer willen blijven om meer van al die mooie culturen mee te krijgen. Maar dat is amper te bereizen!

 4. Alice

  Onwijs leuk artikel!
  Heel herkenbaar ook!
  Ik heb ook geleerd dat je soms dingen mag overslaan. Ik voelde me soms ‘schuldig’ omdat ik geen zin had om als een gesjeesde toerist alles in een stad/gebied af te vinken, maar daardoor wel dingen moest skippen en dan van mensen te horen kreeg: ‘BEN JE DAAR NIET GEWEEST? Wat jammer?’
  Inmiddels weet ik, het is geen competitie en vooral: je mist altijd meer dan je meemaakt (quote van Martin Bril).

  Verder heb ik geleerd hoe heerlijk het is om een ‘thuis’ te hebben. En dat dat thuis in Nederland is.
  De luxe die we (althans, velen van ons) hebben in Nederland, dat we een warm huis hebben, met een eigen bed, een douche, verzekerd zijn, goede sociale voorzieningen hebben etc. Cliché maar ik heb dat, door veel in het buitenland te zijn, meer leren waarderen.

  • Griet

   Mooie commentaar en ik sluit mij hier bij aan, ook bij dat laatste (al ligt mijn thuis in België, maar daarvoor geldt hetzelfde 😉 )

 5. Chris DQ

  Heerlijk en herkenbaar artikel. Ik ben ook van het plannen en ik heb ook heel veel behoefte aan een beetje rust. Ik vind het heerlijk om allerlei prachtige plaatsen en gebouwen te zien, maar ik heb ook enkele uurtjes voor mezelf nodig (op bed met een boek, een momentje met een gezichtsmaskertje… dat soort dingen). Daar geef ik nu compleet aan toe, terwijl ik me daar vroeger nog al eens schuldig over kon voelen. Overigens, je tip om die “Nederlandse gezelligheid” in het buitenland los te laten vind ik goed! Ik merk ook dat ik soms op zoek ben naar iets, wat daar gewoon niet gaat zijn; en dan zou je eigenlijk moeten denken, c’est la vie! Xx

 6. Anne-Marie

  Bizar, dit had echt woord voor woord door mijzelf kunnen zijn geschreven. Alleen heeft het tot die ‘wijsheid’ komen bij mij wel wat meer jaren geduurd.

 7. Syl

  Wat een leuke post. Hier kan ik zo van genieten. Soms herkenbaarheid en soms juist niet haha. Op de hotelkamer hangen kan ik bijvoorbeeld niet. Maar ik ben het wel eens met dat niet alles moet. Zodra je een checklist gaan afwerken… is het dan nog wel vakantie? Dus gewoon genieten van het moment en binnen je eigen comfortzone dingen wel of juist niet plannen.

 8. Manon

  Heel herkenbaar! Fijn dat je een manier van reizen hebt gevonden die bij je past. Ik ben erg van het plannen en lijstjes maken met alles wat ik wil zien/doen/eten omdat ik bang ben dingen te missen. Maar vorige week was ik een weekend weg met een vriendin en zij is het tegenovergestelde van mij op dat gebied. Ik heb mn lijstjes losgelaten en heb zo’n leuke en relaxte tijd gehad. En het leuke was: we kwamen op een hele natuurlijke manier tóch bij veel van de plekken terecht die ik vantevoren had opgezocht. Maar nu hoefde ik niet te lopen stressen met google maps maar liepen we gewoon door de stad en stopten we op plekken die ons leuk leken of die mooi waren. Heel leerzaam voor mij dus vanaf nu ga ik proberen bij al mijn reizen wat minder vooraf te plannen en meer in het moment te leven op de plek van bestemming 🙂

  Xx

 9. Saskia

  Ooo Cynthia dit is zo waar en zo herkenbaar!! Reizen is leuk en voor iedereen weer anders! Thanx voor je leuke stukje! En dat wielrennen is ook wel een wens van mij en zeker uit m’n comfortzone ?

 10. Sien

  Leuk artikel! En zo herkenbaar! Ik reis redelijk vaak, deels omdat mijn vriend een reisblog heeft ;), en daaruit heb ik vooral geleerd dat je reizen niet te vol moet plannen omdat je alles wil gezien hebben. Als je te veel doet en inplant, dan moet je je vaak te hard rushen waardoor je niet echt geniet van de dingen die je bezoekt. Plus, we zijn nog jong, dus de kans is groot dat je bepaalde bestemmingen ooit nog eens zal doen 😉 Tijd genoeg dus om alle highlights te bezoeken 😉

 11. Marit

  Origineel & herkenbaar artikel! Zelf vind ik de balans tussen ‘zo weinig’ mogelijk plannen & niet stressen door hotels die zijn volgeboekt etc. vaak nog lastig. Ik reis namelijk het liefst zonder vaste planning, maar helaas is dit niet altijd mogelijk.

 12. rachel

  kan er niet echt over mee praten aangezien ik niet reis maar het zal mij super lijken om idd lokaal te eten ergens, en kan mijn voorstellen dat je ook altijd wel weer blij bent als je in je eigen bedje ligt, hoe gaaf en mooi een reis ook was

 13. Cyrille

  Ik vind je een echte reiziger. Je ziet zoveel van de wereld. Oké, het is niet met een rugzak en ongepland. Maar je hebt veel gezien van de wereld. Ik hou ook van reizen, maar ik moet ook een planning hebben. Vind het heerlijk om te weten wat me te wachten staan de volgende dag en waar ik kan slapen ?

 14. Heleen

  Heerlijk toch? Ik herken dat wel hoor, dat je ook gewoon lekker wilt slapen en je rust wilt pakken. Vorige vakantie heb ik ook een lijstje gemaakt van dingen die we eventueel zouden kunnen doen. En dan maar kijken hoe het loopt. Ik denk dat we de helft gedaan hebben. Maar die combinatie van wel alvast gekeken hebben en het dan loslaten is voor mij de beste.

 15. Rowan Chanel

  Ik moet zeggen dat ik niet áltijd reageer. Puur ‘gebrek’ aan tijd hoor.
  Maar ik vind je artikelen altijd zó leuk en gezellig om te lezen, echt een leuk begin van mijn dag!
  Vooral over dit soort onderwerpen, ik hou zó enorm van reizen!!
  En ook wel een beetje op dezelfde manier als jij denk ik..
  Vind het echt wel leuk om uit te gaan op vakantie, maar dan is vaak 1 keer ook echt meteen genoeg.
  De rest gewoon lekker verkennen, eten, en met alle ‘ooooohs’ en ‘waaaaauws’ rondlopen 🙂
  Zo ben ik bijvoorbeeld echt een enorme uitslaper, maar ik stond met alle liefde om 5 uur ’s ochtends op om met mijn oom een prauw op te gaan en middenin een dolfijnen school te varen!

 16. femketje

  voor mij klinkt het allemaal heel herkenbaar 🙂 alleen moet ik wel zeggen dat ik opstijgen met het vliegtuig erg spannend blijf vinden! die “stress” kan ik toch nog niet zo goed loslaten.