Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Waar ik mijn geld aan uitgeef

Een rubriek waar mensen in vertellen wat ze verdienen en hoe ze het uitgeven vind ik echt mega leuk. Je hebt dan even een referentiekader voor jezelf want mensen zijn ZOO geheimzinnig over geld!

Leestijd

Ik ben tegen mijn directe omgeving echt mega open over geld, ik vind het echt geen probleem om te vertellen wat ik verdien en mijn vriendinnen en familie zijn ook open naar mij. Waarom zijn we er zo geheimzinnig over? Wellicht zodat mensen niet dingen voor jou gaan invullen. Dat anderen een mening hebben over hoe jij met je teveel of tekort aan geld om moet gaan en zodat je niemand tegen het hoofd stoot.

Oké, grote teleurstelling: ik ga nu ook niet vertellen wat ik daadwerkelijk verdien. Ik vind dat niet netjes tegenover mijn opdrachtgevers en werkgever, en gezien ik ook veel mensen hiërarchisch ‘onder mij heb’ (dat klinkt echt slecht vandaar de aanhalingstekens haha) geeft dat natuurlijk alleen maar kans op oordeel en mening. Dat gaat het doel van het artikel voorbij. Ik ga je wel vertellen hoe ik dit percentueel gezien ongeveer uitgeef, wat ook een mening of oordeel kan oproepen maar goed, dit is mijn geld en mijn leven dus gelukkig bepaal ik dat zelf.

Mijn inkomsten verschillen elke maand maar ik heb een bepaalde vaste basis. Ik heb dit basisinkomen onderverdeeld in een aantal potjes met een budget, en daar probeer ik mezelf zo goed mogelijk aan te houden. Ik doe dit nog niet zo heel lang op deze manier, hiervoor kocht ik eigenlijk alles een beetje op gevoel of het kon ja of nee. Ik kocht nooit mega dure dingen, maar allerlei goedkope dingen tellen natuurlijk ook bij elkaar op. Sinds ik het op deze manier doe heb ik een veel beter beeld van mijn uitgavenpatroon en heb ik er ook beter grip op. Het geeft me eigenlijk wel heel veel rust, want nu weet ik eigenlijk altijd of ik iets wel of niet ‘moet’ kopen.

Ik heb hier zelf een Exel bestandje voor gemaakt, super simplistisch, maar je kunt het ook op papier noteren natuurlijk. Ik houd het zelf bij, elke paar dagen dan kijk ik even op mijn rekening en werk ik dit bestandje bij.

Ik loop ze even met je langs!

Gezamelijke vaste lasten 35%

Luuk en ik hebben een gezamenlijke rekening, waarnaar we allebei een bedrag overmaken en waarvan alle vaste lasten, boodschappen en alle gezamenlijke uitgaven van worden gedaan. Ook benzine, etentjes en lunches buiten de deur die we samen doen of bioscoopkaartjes bijvoorbeeld, doen we van deze rekening. De ene maand geven wij hiervan meer uit dan de andere maand en deze post is dus best variabel.

Eigen vaste lasten 13%

Dan blijven er natuurlijk nog vaste lasten over die bij mij zelf horen, bijvoorbeeld zorgkosten, goede doelen die ik steun, en bijvoorbeeld mijn telefoon abonnement. Dit is heel stabiel, en elke maand hetzelfde.

Sparen 20%

Hier schrijf ik ook nog een apart artikel over, wellicht is hij al online gekomen of wellicht komt hij nog.
Hier zit ik eigenlijk nooit aan, alleen voor grotere uitgaves. Hiervan is 10% gezamenlijk en 10% voor mezelf. Extra inkomsten zoals vakantiegeld gaan altijd rechtstreeks naar de spaarrekening. Ik spaar op dit moment nog niet voor aparte doelen, maar meer voor een totaal beeld. Voor wanneer we een huis kopen, voor wanneer ik heel graag iets wil, voor reizen, voor kapotte apparaten in huis etc. Ik denk dat ik hier binnenkort ook aparte kopjes van maak, waardoor het minder gek voelt als je er dan wat afhaalt. Daar was het immers dan ook voor. Nu voelt het een beetje als een pot waar je niet aan zit. Misschien maar goed ook haha.

Eten 6%

Hiermee bedoel ik uiteten, lunches buiten de deur, een broodje op het station of een koffie/thee to-go. Ik heb hier een budget voor mezelf voor vast gesteld, maar ik ga hier regelmatig overheen. Ik zeg gewoon nooit nee tegen een sociaal moment rondom eten haha.

Kleding 8%

Ik koop best veel kleding, klopt. Ik kocht eerst meer, tot ik mezelf dit budget gaf. Nu moet ik ook echt mijn best doen om in dit budget te blijven, en ik zeg nu vaker nee tegen mezelf. Alleen bij uitgaves zoals een jas of een outfit voor een bruiloft sta ik mezelf toe om hierover heen te gaan. Dit zeg ik wel zo stoer, maar uiteraard ga ik er regelmatig wel een klein beetje overheen. Echt ver eronder zit ik in ieder geval niet haha.

Cosmetica 3%

Niet dat ik nou zo veel make-up koop, ik heb namelijk nog een voorraad die over 100 jaar nog vanuit de ruimte te zien is, maar soms zijn dingen natuurlijk gewoon op. Mascara, crèmes, reinigingsmiddelen, een bezoekje aan de schoonheidsspecialist. Ja, tel maar eens op. De ene maand zit ik hier ver onder, de andere maand ver overheen. Ik zit gemiddeld dus wel ongeveer goed.

Variabel 15%

Ja, wat bedoel ik nou met variabel? Ik dacht toen ik het bestand maakte waarin ik mijn uitgaves bij zou willen houden dat ik ontzettend veel meer zou kunnen sparen als ik deed, omdat het grootste gedeelte van mijn uitgaves onder de budgetten zou vallen. Dit had ik goed mis. Even een pakketje opsturen, een kaart kopen, een cadeautje kopen, een notitieboek, zorgkosten uit je eigen risico, plassen op een station, etc. Dit zijn elke maand kleinere bedragen maar wel vaak het langste rijtje aan verschillende transacties. Toch, als hier wat van overblijft dan gaat het óók naar de spaarrekening. Wat hier ook vanaf gaat, is wanneer ik een ander budget overschrijdt. Dus koop ik meer kleding, dan is er minder variabel.

Al met al gaat het prima, met mij en mijn geld. Ik weet wat er in komt, ik weet wat eruit gaat, ik heb een bepaalde stabiliteit in inkomen en ik ben hier tevreden mee op dit punt in mijn leven. Ik plan dit niet verder uit. Ik stel geen doel voor mezelf dat ik in 2025 zo en zoveel wil verdienen. Ik flow hier echt van maand tot maand in en dat gaat prima. Ik kan alles doen wat ik leuk vind, ik kan mooie dingen kopen, we kunnen mooie reizen maken, we wonen in een fijn huis en hierdoor voel ik me mega rijk!

Wat vind jij, open zijn over geld tegen je omgeving of niet?


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)