Waar ik mijn geld aan uitgeef

Een rubriek waar mensen in vertellen wat ze verdienen en hoe ze het uitgeven vind ik echt mega leuk. Je hebt dan even een referentiekader voor jezelf want mensen zijn ZOO geheimzinnig over geld!

Leestijd

Ik ben tegen mijn directe omgeving echt mega open over geld, ik vind het echt geen probleem om te vertellen wat ik verdien en mijn vriendinnen en familie zijn ook open naar mij. Waarom zijn we er zo geheimzinnig over? Wellicht zodat mensen niet dingen voor jou gaan invullen. Dat anderen een mening hebben over hoe jij met je teveel of tekort aan geld om moet gaan en zodat je niemand tegen het hoofd stoot.

Oké, grote teleurstelling: ik ga nu ook niet vertellen wat ik daadwerkelijk verdien. Ik vind dat niet netjes tegenover mijn opdrachtgevers en werkgever, en gezien ik ook veel mensen hiërarchisch ‘onder mij heb’ (dat klinkt echt slecht vandaar de aanhalingstekens haha) geeft dat natuurlijk alleen maar kans op oordeel en mening. Dat gaat het doel van het artikel voorbij. Ik ga je wel vertellen hoe ik dit percentueel gezien ongeveer uitgeef, wat ook een mening of oordeel kan oproepen maar goed, dit is mijn geld en mijn leven dus gelukkig bepaal ik dat zelf.

Mijn inkomsten verschillen elke maand maar ik heb een bepaalde vaste basis. Ik heb dit basisinkomen onderverdeeld in een aantal potjes met een budget, en daar probeer ik mezelf zo goed mogelijk aan te houden. Ik doe dit nog niet zo heel lang op deze manier, hiervoor kocht ik eigenlijk alles een beetje op gevoel of het kon ja of nee. Ik kocht nooit mega dure dingen, maar allerlei goedkope dingen tellen natuurlijk ook bij elkaar op. Sinds ik het op deze manier doe heb ik een veel beter beeld van mijn uitgavenpatroon en heb ik er ook beter grip op. Het geeft me eigenlijk wel heel veel rust, want nu weet ik eigenlijk altijd of ik iets wel of niet ‘moet’ kopen.

Ik heb hier zelf een Exel bestandje voor gemaakt, super simplistisch, maar je kunt het ook op papier noteren natuurlijk. Ik houd het zelf bij, elke paar dagen dan kijk ik even op mijn rekening en werk ik dit bestandje bij.

Ik loop ze even met je langs!

Gezamelijke vaste lasten 35%

Luuk en ik hebben een gezamenlijke rekening, waarnaar we allebei een bedrag overmaken en waarvan alle vaste lasten, boodschappen en alle gezamenlijke uitgaven van worden gedaan. Ook benzine, etentjes en lunches buiten de deur die we samen doen of bioscoopkaartjes bijvoorbeeld, doen we van deze rekening. De ene maand geven wij hiervan meer uit dan de andere maand en deze post is dus best variabel.

Eigen vaste lasten 13%

Dan blijven er natuurlijk nog vaste lasten over die bij mij zelf horen, bijvoorbeeld zorgkosten, goede doelen die ik steun, en bijvoorbeeld mijn telefoon abonnement. Dit is heel stabiel, en elke maand hetzelfde.

Sparen 20%

Hier schrijf ik ook nog een apart artikel over, wellicht is hij al online gekomen of wellicht komt hij nog.
Hier zit ik eigenlijk nooit aan, alleen voor grotere uitgaves. Hiervan is 10% gezamenlijk en 10% voor mezelf. Extra inkomsten zoals vakantiegeld gaan altijd rechtstreeks naar de spaarrekening. Ik spaar op dit moment nog niet voor aparte doelen, maar meer voor een totaal beeld. Voor wanneer we een huis kopen, voor wanneer ik heel graag iets wil, voor reizen, voor kapotte apparaten in huis etc. Ik denk dat ik hier binnenkort ook aparte kopjes van maak, waardoor het minder gek voelt als je er dan wat afhaalt. Daar was het immers dan ook voor. Nu voelt het een beetje als een pot waar je niet aan zit. Misschien maar goed ook haha.

Eten 6%

Hiermee bedoel ik uiteten, lunches buiten de deur, een broodje op het station of een koffie/thee to-go. Ik heb hier een budget voor mezelf voor vast gesteld, maar ik ga hier regelmatig overheen. Ik zeg gewoon nooit nee tegen een sociaal moment rondom eten haha.

Kleding 8%

Ik koop best veel kleding, klopt. Ik kocht eerst meer, tot ik mezelf dit budget gaf. Nu moet ik ook echt mijn best doen om in dit budget te blijven, en ik zeg nu vaker nee tegen mezelf. Alleen bij uitgaves zoals een jas of een outfit voor een bruiloft sta ik mezelf toe om hierover heen te gaan. Dit zeg ik wel zo stoer, maar uiteraard ga ik er regelmatig wel een klein beetje overheen. Echt ver eronder zit ik in ieder geval niet haha.

Cosmetica 3%

Niet dat ik nou zo veel make-up koop, ik heb namelijk nog een voorraad die over 100 jaar nog vanuit de ruimte te zien is, maar soms zijn dingen natuurlijk gewoon op. Mascara, crèmes, reinigingsmiddelen, een bezoekje aan de schoonheidsspecialist. Ja, tel maar eens op. De ene maand zit ik hier ver onder, de andere maand ver overheen. Ik zit gemiddeld dus wel ongeveer goed.

Variabel 15%

Ja, wat bedoel ik nou met variabel? Ik dacht toen ik het bestand maakte waarin ik mijn uitgaves bij zou willen houden dat ik ontzettend veel meer zou kunnen sparen als ik deed, omdat het grootste gedeelte van mijn uitgaves onder de budgetten zou vallen. Dit had ik goed mis. Even een pakketje opsturen, een kaart kopen, een cadeautje kopen, een notitieboek, zorgkosten uit je eigen risico, plassen op een station, etc. Dit zijn elke maand kleinere bedragen maar wel vaak het langste rijtje aan verschillende transacties. Toch, als hier wat van overblijft dan gaat het óók naar de spaarrekening. Wat hier ook vanaf gaat, is wanneer ik een ander budget overschrijdt. Dus koop ik meer kleding, dan is er minder variabel.

Al met al gaat het prima, met mij en mijn geld. Ik weet wat er in komt, ik weet wat eruit gaat, ik heb een bepaalde stabiliteit in inkomen en ik ben hier tevreden mee op dit punt in mijn leven. Ik plan dit niet verder uit. Ik stel geen doel voor mezelf dat ik in 2025 zo en zoveel wil verdienen. Ik flow hier echt van maand tot maand in en dat gaat prima. Ik kan alles doen wat ik leuk vind, ik kan mooie dingen kopen, we kunnen mooie reizen maken, we wonen in een fijn huis en hierdoor voel ik me mega rijk!

Wat vind jij, open zijn over geld tegen je omgeving of niet?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

16 reacties
 1. Yvonne

  Iedereen gebruikt geld en dat maakt het interessant! Ik vind de percentages heel overzichtelijk en duidelijk. Wat fijn dat je 20% kan sparen!

  Zelf gebruik ik de apps Money Manager (voor dagelijkse uitgaven) en TravelSpend (voor reizen). Het totaal van een reis voeg ik na afloop altijd in op Money Manager.
  Ik heb 13 categorieën, vooral omdat die overigen zo groot werd! Mijn huur is zo’n 35%, boodschappen 18%, overigen 10%, en kosten die ik in Nederland heb zijn 7%.

  Je hebt me op een idee gebracht, wellicht dat ik ook zo’n blog ga schrijven.

 2. Em

  Heel interessant onderwerp inderdaad. Met mensen die dichtbij me staan kan ik gemakkelijk over geld/inkomen praten, maar ik merk toch dat dit niet met iedereen zo is. Ik heb een heel competitief inkomen vergeleken met bijv veel vrienden, ik verdien ongeveer 2-3 keer zoveel. Daardoor voel ik me toch wat ‘bezwaard’ om het hierover te hebben, omdat het toch al gauw overkomt alsof je wilt opscheppen. Leuk dat je hierover schrijft Emmy!

 3. Lisa

  Fijn geschreven. Ik hou het wel bij in excel sinds kort. Geeft inderdaad goed inzicht: ik zag dat ik heel weinig uitgaf aan mezelf. Mag ik nu meer doen.

  Reageren
 4. Wenz

  Ben stiekem ook benieuwd hoeveel mensen hier al aan een spaarpotje voor pensioen denken? Mijn vriend heeft me hier echt meer bewust van gemaakt en sindsdien gaat er bij mij ook een vast bedrag naar een aparte spaarrekening voor pensioen. Onder het motto: beter vroeg begonnen en goed voorbereid… :’)

  Reageren
 5. Lucinda

  Misschien moet ik ook maar eens zo’n lijstje maken, want soms heb ik echt geen idee waar alles nou heen gaat. Wat ik wel weet is dat wij op dit moment ook zo’n 20% van onze inkomsten kunnen sparen en dat is een percentage wat ik nooit voor mogelijk had gehouden dat het zou kunnen.

  Reageren
 6. Elyse

  Leuk om een inkijkje te krijgen! En 20% sparen zou echt een droom zijn voor mij haha. Ik ben dit jaar enthousiast begonnen met het maken van een begroting en m’n uitgaven iedere maand bijhouden (net als jij in Excel), omdat ik echt goed wilde gaan sparen. Maar het valt me enorm tegen hoeveel ik opzij kan zetten. Ik heb een goed salaris (32 uur) maar in je eentje een appartement in een stad als Den Haag huren helpt niet echt mee ben ik al wel achter.. Ik ben wel benieuwd naar jouw tips omtrent sparen!

  Reageren
 7. Yolanda

  Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt. Ik heb het nog nooit zo in percentages uitgedrukt, maar heb wel een lijstje van vaste lasten gemaakt nadat ik onlangs ben gescheiden en ik mijn eigen financien op orde moest en wilde brengen. Ik schrok best van de enorme bedragen die ik uitgaf aan abonnementen op tijdschriften die ik niet eens maandelijk echt lees. Die heb ik opgezegd en koop ik los als er toevallig een nummer bij zit waar ik enthousiast van word.

  Ook mijn verzekeringen heb ik herzien en opnieuw afgesloten, dat scheelt me per maand bijna 100 euro!! Dus dat zijn kostenposten waar je enorm op kunt besparen. Ik kan nu ik dit overzicht heb gemaakt, veel relaxter omgaan met mijn salaris omdat ik weet wat ik kan uitgeven aan leuke dingen nadat alle lasten zijn betaald en ik een spaarbedrag opzij heb gezet.

  Reageren
  • Jewel

   Mijn vriend en ik delen financieel gezien alles, dat is sowieso makkelijk omdat we nagenoeg hetzelfde inkomen en qua bedrag dezelfde uitgaves hebben. Om de zoveel tijd bekijken we het budget en zeggen we weer eens wat op of stellen we een spaardoel bij. We hebben lage woonlasten en geven ook weinig geld uit aan uiteten en op stap gaan. Dus wel uiteten, maar dan maximaal een keertje per maand. Of wel een koffie op een terras, maar niet uitgebreid lunchen, dat doen we dan thuis. We sparen 30% en het enige waar we buitenproportioneel aan uitgeven zijn vakanties.

 8. Ilona

  Ik vind het altijd superinteressant! Ik moet wel bekennen dat de percentages mij helemaal niets zeggen, omdat ik zelf niet weet hoe ik alles procentueel uitgeef. Daardoor is het artikel niet aan mij besteedt, maar er zullen vast mensen zijn die dit wel bijhouden 🙂

  Reageren
 9. Emma

  Op https://www.zuinigeman.nl/ staan ook dat soort artikelen, zowel “de Hypotheek van” als “de portomonnee van”, waar mensen heel eerlijk en open zijn in alles wat ze doen. Heel erg leuk om te lezen! (en ik heb zelf ook meegedaan)

  Ik zou willen dat er meer openheid is. Met mijn ouders kan ik het redelijk bespreken, maar meer mijn situatie dan die van hun. Ze willen geen “scheve gezichten” doordat ze bijv. hun hypotheek afbetaald hebben. Maar dat vind ik krom, want het zijn toch jouw keuzes geweest? Dus heb je dat voor elkaar gekregen… Ik zou willen dat familie en vrienden dan blij voor je zijn, ipv dat er dan afgunst is…

  Reageren
 10. Audrey

  Ik vind kasboekjes-rubrieken ook altijd superinteressant! Ik heb laatst zelf ook meegedaan – wel anoniem dan. Ik zie het niet zitten dat iedereen mijn inkomen weet. Met vertellen over mijn uitgaven heb ik dan weer minder problemen. Ik vind het inderdaad heel irritant als mensen informatie over mijn financien gaan misbruiken en dingen gaan verwachten. Ik heb ook geen bijzonder hoog inkomen ofzo, maar ik ga er wel gewoon heel bewust mee om.

  Nog een tip voor jouw kasboekje: ik heb een post leuke dingen (spullen – die notitieboekjes, gadgets of andere dingen) en leuke dingen (ervaringen – dus etentjes en uitjes ook), en dan blijft er voor mijn echte variabele/overige kosten niet zoveel meer over. Dat zorgt toch voor meer overzicht, is mijn ervaring.

  Reageren
  • Emma

   Ik heb ook een apart kopje “zorg” voor het eigen risico, en eventuele andere dingen die niet vergoed worden (laatst een huidcreme, aanbevolen door de dermatoloog, van de apotheek. Toch weer kosten die ik vind dat ik moet maken, maar die niet onder “leuke dingen” vallen)

 11. Willemse

  Als mensen wat meer open over hun financien zouden zijn zouden er denk ik wellicht minder mensen met schulden zijn (mocht je het niet van huis uit meegekregen hebben leer je er zo toch over hoe het wel of juist niet moet) er zouden ook minder ontevreden mensen rondlopen die kost wat kost ook die ene paar schoenen en peperdure tas willen , als blijkt dat degene die er mee lopen het eigenlijk niet eens konden betalen of veel dingen voor moesten laten.
  Het zet je aan het denken, en dat is altijd goed.
  En…. Lijstjes zijn gewoon altijd leuk om te lezen natuurlijk hahaha

  Reageren
 12. rachel

  uhm ja kan er wel open over zijn ja en mensen weten en zeuren dat ik teveel uit geef haha. wat wij verdienen laat ik mijn nooit over uit, want dat gaat een ander niks aan vind ik. wij zijn zppers en dus hebben ook wisselende inkomsten.

  Reageren
 13. Elsemiek

  De wekelijkse rubriek ‘waar doet ze het van’ in Flair vind ik altijd superleuk om te lezen. Je vindt ze ook terug op http://www.porterenee.nl, aanrader!

  Reageren
 14. Tineke

  Ik vind zulk soort kasboekjes altijd erg interessant om lezen. Ik ben opgevoed vanuit het idee dat zoiets voor jezelf is en praat er eigenlijk maar weinig over. Terwijl je beter gewoon open.kunt zijn.

  Reageren