Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Zo gebruik ik mijn Structuurjunkie dagboek

Cynthia heeft natuurlijk die kekke lijn producten, je kent ’t wel, Structuurjunkie. Onlangs ben ik begonnen met het Structuurjunkie Dagboek, en ik laat je vandaag een blik werpen op die van mij!

Leestijd

Allereerst even over de looks van het Structuurjunkie Dagboek. Wat een topkleur! Lila is natuurlijk een mega trendkleur en beïnvloedbaar als ik ben, ben ik in deze tijden ook gék op lila. Overigens ben ik sowieso een pastel-lover zoals jullie weten. De bedrukking op de kaft is zilverkleurig, iets wat je niet goed ziet op de foto maar als je het dagboek heen en weer beweegt glanst het mooi. Het oog wil ook wat hè!

Ik ben begonnen met het dagboek omdat ik zelf altijd heel erg veel bezig ben met dankbaarheid. Ik spreek dit elke dag uit voor mezelf, soms in mezelf en soms hardop. Het leek me mooi om dit ook op te schrijven, zodat je nog eens terug kan lezen. Overigens kun je door de pixeldagboeken (kom ik zo op terug) in één oogopslag zien hoe een maand is geweest qua emotie, qua slaap, qua beweging en op zelf ingevulde onderwerpen. Hierdoor zie je ook of je je zelf soms voor de gek houdt als je jezelf vertelt dat je áltijd genoeg beweegt, of dat dat eigenlijk toch wel een beetje tegenvalt (;)). Zo’n overzicht kan dan ook motiveren om positieve veranderingen door te voeren.

Een dankbaar mens is een gelukkig mens zeg ik altijd. Zeker zijn er tegenslagen, maar juist in periodes van onrust en tegenslag is het belangrijk om stil te staan bij de dingen die wél fijn zijn. Dingen waar je blij mee bent, dingen die goed gaan. Hierdoor leg je daar focus op, en haal je focus van het negatieve af.

Een mooie quote om te onthouden (door Shauna Niequist):
‘When life is sweet, say ’thank you’ and celebrate. And when life is bitter, say ’thank you’ and grow.’ 

Ik kan me voorstellen dat het ook dicipline kost om een dagboek elke dag in te vullen. Ik denk dat ik het ook snel zou vergeten als hij niet bij mijn Structuurjunkie planner lag. Daarom leg ik ze bij elkaar, want de planner gebruik ik elke dag. Eigenlijk heb ik nu mijn laptop, planner en dagboek altijd bij elkaar.

Ik laat je een week zien in het gebruik van het dagboek.

Beginnend bij de pixeldagboeken. Nu snap je wellicht beter wat het is. Elke dag van het jaar heeft een vakje, en doormiddel van de zelf ingekleurde legenda kleur je de vakjes in op basis van de ervaring van die dag.

Tip; test eerst even de stiften die je wilt gebruiken op een klein stukje van het dagboek zodat je zeker weet dat het niet doordrukt. Ik heb gemerkt dat sommige stiften dit wel doen, en sommige niet. 

Deze twee bladzijdes zitten in elk dagboek; je humeur en je beweging.
Ik ga deze weken door een moeilijkere periode heen (we verloren ons kindje een paar weken daarvoor) en daardoor zie je dat mijn humeur ook niet is wat het ‘zou moeten zijn’. In normale weken zou dit vrijwel alleen maar roze en groen zijn. Het feit dat ik die week afsloot met drie groene vakjes, was dan ook heel postitief en fijn. Ik kan me zo voorstellen dat ik daar best een uitzondering in kan zijn, er zijn wellicht heel veel mensen voor wie het heel gebruikelijk is dat je humeur minder is dan dat je zou willen. Dit geeft dan wel een goed overzicht. Voel je je wellicht beter in bepaalde tijden van je cyclus of ben je altijd vrolijker op vrijdag dan op maandag? Daar kun je vervolgens wat mee. In mijn geval zegt dit nu niet zoveel, maar op de lange termijn kun je dat goed monitoren en wellicht dus verandering aanbrengen.

In het geval van je cyclus hoef je wellicht geen verandering aan te brengen, maar creeer je voor jezelf een stukje acceptatie. Als je elke maand in de week voor je ongesteldheid je minder happy voelt, kun je er tegen verzetten en kun je elke keer in verzet gaan. Maar, je kan er ook een stukje van accepteren en wellicht actief wat liever voor jezelf gaan zijn in die periode.

Qua beweging zet ik juist een extra stapje bij. Letterlijk. Wandelen is namelijk heel goed voor je mentale gemoedstoestand, en daartoe zetten we onszelf dan ook heel bewust. Hierdoor hebben we veel dagen met voldoende beweging. Het sporten ben ik heel langzaam aan het oppakken, gezien ik nog lichamelijk aan het herstellen ben van de bevalling.

In geval van je cyclus kun je zelf een pixeldagboek maken, dat laat ik zo zien, maar je kan ook een kleine legenda erbij maken. Zo zie je in je humeurdagboek hoe de samenhang is met je cyclus bijvoorbeeld. Ik heb dit niet gebruikt (cyclus is nog niet op gang gekomen na bevalling) maar ik kan me voorstellen dat dit inzicht geeft. Zo kun je er creatief mee om gaan. Er zijn wellicht andere zaken die bij jou veel invloed hebben op je gemoedstoestand. Bijvoorbeeld bij co-ouder schap of je kinderen wel of niet bij je zijn. Werkgerelateerde zaken, noem het maar op.

Ik doe dit nu door middel van stipjes, maar je kunt dit ook anders oplossen natuurlijk.

Deze twee heb ik zelf ingevuld. Je kunt er in totaal drie zelf maken. Er is ook een vooraf ingevuld pixeldagboek over slapen, maar ik vond het fijn om deze informatie toe te voegen omdat ik me vaak moe voel. Ik slaap namelijk ook wel eens te lang, en ik ben benieuwd of dat effect heeft. Deze week hield ik me keurig aan 8 tot 9 uur slaap, alleen de laatste avond sliep ik heel onrustig.

Daarnaast vind ik gezond eten belangrijk, en weet ik dat het mij motiveert om op papier te zien hoe ik dat heb gedaan. Dat kan stukken beter, maar het had ook slechter gekund.

Het was een hele intense week, in een nog intensere periode. In deze ene week kwamen we erachter dat mijn oma Corona had, en een paar dagen later stierf ze ook al hieraan. Dit lees je terug. Lees gerust eens door, misschien vind je het gewoon leuk om te spieken en misschien haal je er ook voor jezelf weer inspiratie uit. Wellicht denk je te moeilijk als je elke dag op moet schrijven waar je dankbaar voor bent, maar het kan ook zo breed zijn dat je dankbaar bent dat we in Nederland goede zorg hebben. Of dat je überhaupt in Nederland woont omdat we hier relatief veiliger zijn.

Ik vind het fijn om me te focussen op de positieve dingen, maar in het dagboek kun je ook noteren wat er minder leuk was die dag. Ik denk dat dat heel hulpvol kan zijn als je dit dagboek zakelijker insteekt. Als een tool om productiever te zijn, want dat is natuurlijk waar Structuurjunkie om draait. Ik heb het dagboek dan eigenlijk iets meer op persoonlijk niveau ingevuld, omdat daar voor mij die behoefte lag. Ik denk dat ik in normale weken dan ook niet altijd de ‘minder leuke’ sectie in zal vullen. Je kan natuurlijk sowieso opschrijven wat je wil, of je noteert dingen die je je over een paar jaar nog wilt kunnen herinneren.

Het dagboek geeft mij een tool om verschillende dingen in één oogopslag te monitoren door middel van de pixeldagboeken. Dat vind ik prettig en geeft me inzicht in patronen. Daarnaast vind ik het fijn om mijn dankbaarheid op deze manier te kunnen bundelen, en dat daarmee de mogelijkheid wordt gecreëerd om terug te lezen. Als je over een jaar terug leest waar je vandaag dankbaar voor bent, kun je op die dag in de toekomst wellicht nóg meer dankbaarheid creëren. Elke dag kun je wel iets bedenken, en al die momenten samen maken een rijk leven. Je moet je er alleen bewust van zijn. Je moet het licht aan kunnen doen in het donker, je bewust zijn van wat dat je brengt.

Daarnaast denk ik dat het echt een toevoeging is op je werkproces. Als je weet wanneer je productief bent, als je weet wanneer je lekker in je vel zit, wanneer je patronen daarin kan ontdekken, dan kun je daar het meeste uithalen. Dat is denk ik waar Cynthia het meeste op ingestoken heeft, en dat kun je dan ook echt met dit dagboek. Als je terugziet dat je maandag minder functioneert dan vrijdag, dan kun je je week daarop indelen. Als je beter weet dat er een bepaalde week van de maand is waarin je emotioneler bent, kun je wellicht uitstellen om dan grote beslissingen te maken.

Inzicht is key, en daar helpt deze tool je bij!

Cynthia's ingevulde Structuurjunkie Dagboek

Natuurlijk deel ik (Cynthia) ook even een inkijkje in mijn Structuurjunkie Dagboek! Uiteraard gebruik ik ‘m zelf ook elke dag. Eerst mijn Pixeldagboeken:

En hier een paar ingevulde dagboekpagina’s:

Het Structuurjunkie Dagboek kan je voor €17,99 bij elke boekhandel kopen/bestellen.

Je kan hem ook hier online bestellen.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)