Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Wij hebben een huis gekocht + tips hoe het jou ook kan lukken

Yes! Het is ons eindelijk gelukt. Vandaag deel ik wat inside info met je én geef ik wat tips die wij van professionals hebben gekregen over hoe het jou ook kan lukken.

Leestijd

Ten eerste; YAS. EINDELIJK. We zijn een jaar aan het zoeken geweest en door de oververhitte markt werden we een aantal keer teleurgesteld. Dat betekent echter niet dat we het niet goed deden, want we stelden voor onszelf hele duidelijke grenzen, regels en eisen waardoor we heel veilig aankochten uiteindelijk. Ik loop dat later even met je door, eerst wil ik je wat over het huis vertellen.

Ik kan nog geen foto’s delen want het is allemaal nog niet 100% rond met de bank. Ik heb geen reden om te denken dat dit niet goed komt, maar het is toch altijd nog even een dingetje wat je af moet wachten. Uiteraard heb ik heel veel foto’s gemaakt en opgeslagen maar voor nu zal ik het zoveel mogelijk visueel proberen te maken. Pinterest foto’s mag ik hier namelijk ook niet delen, in verband met auteursrecht. Je zal dus moeten wachten op de daadwerkelijke before’s en after’s wanneer die er zijn. Kan niet wachten om jullie dat te laten zien!

Het is een heel erg fijn jaren 70 huis dat goed onderhouden is. Het ligt lekker rustig en groen, maar toch dicht bij wat we nodig hebben. We hebben vier slaapkamers en een mooie grote tuin. We moeten er nog wel het een en ander aan doen. Uiteraard moeten overal alle muren gedaan worden, heerlijk om na te denken over kleuren. Ik heb nog niet alles helemaal bedacht, ik heb wel aparte kleuren die ik graag wil gebruiken, maar ik moet nu nog bedenken hoe ik zorg dat het mooi van het één in het ander over loopt.
Beneden komt er een nieuwe keuken, de houten vloer wordt opnieuw geschuurd en behandeld, er komen toffe tegels in de gang en de wc heeft een make-over nodig. De trappen gaan we schilderen.
Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en de badkamer. Overal moet hier een nieuwe vloer in, en de badkamer wordt vernieuwd.
Op de tweede verdieping is een overloop met een vierde slaapkamer. Dit wordt het kantoor! Ook hier komt dezelfde vloer als op de eerste verdieping.

Ik heb natuurlijk al wel wat ideetjes, ik weet nog niet zeker of alles zo uitpakt als ik nu bedenk haha, maar ik denk ik grote lijnen wel.

Badkamer:
Ik wil het liefst een zandkleurige tegel die doorloopt van vloer naar de muur, en in het douchegedeelte turquoise tegels met een handgebakken look. Dan een glazen wand en een gouden douche. Dit kleurt allemaal mooi bij elkaar. Het badkamermeubel wil ik het liefst van hout met marmer, en uiteraard ook hier een gouden kraan.

Keuken:
We zitten te denken aan een lichtgroene/pistachekleurige keuken met een beetje een landelijk gevoel. Ik ben zelf niet zo dol op hele ‘strakke’ keukens. Daarop een (nep)marmeren blad, een gouden wasbak en natuurlijk een gouden kraan. En dan wel het liefst een kokend-waterkraan zodat we weer een apparaat (waterkoker) van het aanrecht weg kunnen laten. De keuken is namelijk niet gigantisch.

WC:
Roze tegels met een hand-gebakken look en een fonteintje met bruin marmer en een gouden kraantje. Ik denk ook gecombineerd met een latte macchiato-achtige kleur op de muur, deur en plafond.

Woonkamer:
Hier wil ik het liefst warme neutrale kleuren, maar geen wit. Ik denk dat ons huidige kleed heel mooi onder de eettafel zou staan, maar dan moet ik nog wel iets bedenken voor de woonkamer. Hier heb ik zeker nog wat meer inspiratie voor nodig haha.

Grote slaapkamer:
Een beetje lavendelkleurig spreekt me heel erg aan, met accenten van koraal, geel en beige. Dit klinkt gek, maar ik heb het helemaal voor me dus wacht maar af haha.

Kastenkamer:
Ergens moet toch weer roze terug komen vind je niet? Dan is deze kamer denk ik wel heel geschikt voor een mooie oud roze kleur.

Nou, best wat plannen maar wat nog bedacht moet worden. Voor de gang en overlopen wil ik denk ik een licht vale groene kleur. Niet pastel, maar meer vaag, licht olijf. Als dat nog logisch klinkt haha.
Nu gauw naar de tips zodat jij ook kan scoren op deze craycray woningmarkt, zonder een aankoopmakelaar in de hand te hoeven nemen.

Budget

Laat je budget eerst duidelijk zijn. Wat kun je besteden, maar ook wat wíl je besteden. Wij wilden bijvoorbeeld liever een laag maandbedrag, en zijn daardoor niet tot het gaatje gegaan hierin. We hebben een hypotheekadviseur in de hand genomen, Yfinance in Hengelo (noem zeker even dat je via mij bent gekomen). Zij hebben ons hierin geadviseerd, maar ook vragen zij nu de hypotheek voor ons aan. Dat vind ik zelf wel heel erg fijn, want als je dat allemaal zelf moet regelen kan het best ingewikkeld worden. Bovendien hebben zij vaak ook contacten die kunnen helpen om de boel wat te versnellen, en ze hebben soms ook goede contacten met makelaars als je ergens niet binnenkomt voor bezichtigingen.

Wat wil je

Waar wil je wonen, hoeveel ruimte heb je nodig? Wat zijn je minimale eisen en waar ben je bereid compromissen te sluiten? Dit moet voor jezelf duidelijk zijn, zodat je zeker kunt zijn van je bod. Doe geen concessies als je die niet wil doen. Haast is ook een eis die op het lijstje kan staan, maar dan moet je daar je aankoopstrategie op aan kunnen passen en concessies doen op andere zaken. Wij hadden geen haast, en konden daardoor wel heel goed bij onze eisen lijst blijven.

Realtime aanbod

Als het op Funda staat, ben je eigenlijk al vaak te laat. Zorg dat je ingeschreven staat bij websites die real time het aanbod mailen en kijk een paar keer per dag in je inbox. Ik weet niet zeker of het landelijk is, maar wij gebruikten daarvoor Move. Deze huizen stonden meestal nog niet op Funda. Ik belde dan ook gelijk voor een bezichtiging, en belde deze af als Luuk zijn bedenkingen had. Dit in plaats van eerst wachten tot ik Luuk sprak, overleggen en daarna bellen. Soms gaat het zo snel, dan ben je een uur later al te laat. Bel dus gelijk, overleggen en afzeggen kan altijd nog.

Bekijk veel

Waar je kan kijken wat enigszins in de buurt komt van je wens, ga dan ook kijken. Hierdoor krijg je echt een goed beeld van een prijs per vierkante meter, en de afwerking die bij bepaalde prijzen hoort. Je leert hier goed van kijken. Naar details die er ook toe doen. Je leert ook vergelijken, en daardoor kun je een realistischer bod doen. Zo kwamen wij er al snel achter dat wij huizen gingen zoeken waar een keuken en badkamer nog gedaan moest worden, want deze huizen waren gewoon aanzienlijk lager geprijsd en gingen ook voor minder hoge bedragen (na overbiedingen) weg. We vroegen dit vaak ook nog even na een tijdje na bij de makelaar, waar een huis uiteindelijk voor verkocht was. Hierdoor leerden we hoe ver we ergens vanaf zaten met een bod Ook leerden we hierdoor goed aanvoelen wat een bepaald aantal vierkante meters gaven voor huis, en wat we dus minimaal nodig dachten te hebben.

Overbieden en eigen geld

10% overbieden is in Twente een beetje de norm die je een huis kan opleveren. Bij huizen die al helemaal ‘af’ zijn wordt vaak nog iets meer overboden. Als je iets echt graag wil, doe dan ook mee in dit spelletje. Let op; dit betekent dat je dit al wel moet incalculeren bij je budget. Zoek je een huis van €350.000, dan betekent dat dat je eigenlijk naar huizen moet kijken die tussen de €300.000 en €315.000 zodat je ruimte hebt om te overbieden en alsnog niet over je grens gaat. Ik zou ook liever willen dat het niet hoefde, maar als jij echt een huis wilt scoren in deze tijden dan is dit helaas wat er vaak nodig is. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk, dus ga hierin echt af op wat jij zelf wilt. Als jij je er niet comfortabel bij voelt om te overbieden, doe dat dan ook gewoon niet. Ja, de kans is dan aanzienlijk kleiner dat je een huis aankoopt maar je kan wel echt geluk hebben. Ik schets een scenario. Een huis komt online, en er worden bezichtigingen gepland. Laten we zeggen 20. Van die 20 mensen zeggen er een paar af, een paar doet überhaupt en de rest is net als jij. Niet bereid om te overbieden of misschien alleen een beetje. Dan kun je met een klein bedrag erover toch geluk hebben dat jij de hoogste bieder bent. Als je geen haast hebt is dit iets wat je een tijdje kunt doen.

In deze markt is een beetje eigen geld wel belangrijk. Als jij namelijk meer biedt dan de vraagprijs, en het huis wordt alsnog op de vraagprijs getaxeerd, dan betaal je dit verschil uit eigen zak. Dit is niet mee te financieren, alleen als het huis hoger dan de vraagprijs wordt getaxeerd. Je moet het dus wel hebben liggen op deze manier.

De voorwaarden die je stelt

Dit is iets waar je verschil kan maken bij een bieding. Een makelaar adviseert zijn koper hierop, en stuurt richting de veiligste en beste keuze. Dat is dus niet altijd het hoogste bod. Ben je huurder, dan heb je geen voorwaarde voor de sleuteloverdracht en dat maakt je aantrekkelijker voor een koper. Heb je een hypotheekadviseur? Vermeld dit er dan ook zeker bij, met naam, want hierdoor ben je ook financieel betrouwbaarder voor de koper. Dan heb je nog het voorbehoud van een bouwtechnische keuring, dan zal dat misschien jou als koper iets minder aantrekkelijk maken. Dat betekent niet dat je het niet moet doen, als je denkt dat het nodig is dan zou ik die gok ook niet nemen. Wat wij wel vaak hebben gedaan is foto’s maken van plekken die we wantrouwden. Vaak konden mensen om ons heen die er verstand van hadden dit gelijk wel weerleggen waardoor we niet het gevoel hadden een bouwtechnische keuring nodig te hebben. En dan tot slot het voorbehoud van financiering. Ja, als je dit compleet laat gaan ben je een aantrekkelijke koper. Is het verstandig? Mwoah, niet echt. Een financiering kan om heel veel redenen niet doorgaan, en dan betaal je een onwijze boete. Wat dan veiliger is, is een voorbehoud van financiering plaatsen voor de vraagprijs, niet voor het complete bod wat je doet. In combinatie met het hebben van een hypotheekadviseur maakt dit dat de makelaar van de verkopende partij weet dat je dit bedrag zelf kan overbruggen als het huis niet op dat hogere bedrag getaxeerd wordt. Let op; je moet het dan wel hebben liggen, ook al worden huizen tegenwoordig wel vaak hoger getaxeerd dan de oorspronkelijke vraagprijs.

Maak de complete rekensom

Met de wetenschap van bovenstaande, maak dan ook de complete rekensom. Als je een bod doet, wat gaat het gehele project je dan kosten. Tel alles bij elkaar op, heb je dat geld dan? Geld voor de kosten koper, eventuele overdrachtsbelasting, moeten er nieuwe vloeren in, zijn de badkamer en de keuken nog oké, wil je ook andere meubels als je gaat verhuizen? Zelfs verf en raambekleding zijn dingen die wij hebben ingecalculeerd om zeker te zijn dat het bod dat we plaatsten (bij verschillende huizen) kon. Dat betekent wel elke keer weer denk- en rekenwerk, maar zonder die rekensom kun je eigenlijk niet handelen. Je kunt bij dit soort grote zaken niet voor verrassingen komen te staan. Bovendien reken je zo ook beter uit of het huis het waard is!

Als je alles hierboven opvolgt ga je wellicht niet gelijk morgen een huis hebben. Maar als je hem dan hebt, heb je hem wel veilig aangekocht en weet je hopelijk nu iets beter waar je allemaal geld voor moet reserveren. Ik hoop dat jij ook snel je parel vindt, als jij ook aan het zoeken bent!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)