Tips om je huis opgeruimder te houden

Opruimen is één ding, maar het daadwerkelijk ook zo houden is een tweede. Ik vind het zelf prettig om dingen meer bij te houden zodat ik geen grote klussen krijg die juist heel veel tijd kosten. Ik heb mijn huis eigenlijk altijd opgeruimd en daarom heb ik wat tips voor je verzameld, nadat ik mijn eigen gewoontes heb geanalyseerd.

Leestijd

Ik zie hier opruimen nog wel een beetje los van schoonmaken, want o.a. even goed stofzuigen en dweilen doe je natuurlijk minder snel tussendoor, die moet je gewoon inplannen. Maar opruimen hoef je eigenlijk nooit te doen, als je het maar bij houdt. Dat gezegd, er mag ook geleefd worden in een huis. Ik ben zelf gewoon heel opruimerig en ik houd er van als alles een plek heeft. Als jou dat minder boeit, denk dan niet dat het zo MOET. Het kan alleen als je opgeruimder WILT zijn :).

1 minuut regel

Als iets minder dan een minuut kost ‘moet’ je het gelijk doen. Dat is mijn stelregel. Denk hierbij aan een broek in de kast leggen, een kopje in de vaatwasser zetten of een kussentje op de bank recht leggen. Als je er over nadenkt is het echt grote onzin om die dingen uit te stellen.

Vaatwasser

Het mooie van een vaatwasser hebben vind ik het feit dat je geen vieze afwas op het aanrecht heb staan. Althans, als je het gelijk inpakt. Als je met de hand afwast kijk je toch tegen die berg aan, tenzij je ook elk kopje en bordje even gelijk afwast na gebruik. Dat zie ik wel als iets meer werk, dus ik focus me even op die vaatwasser. Een leeg aanrecht is zoveel prettiger en een hele vaatwasser inruimen een stuk meer werk dan elke keer even 1 ding. Ik zet hem graag in de avond aan en rond het ontbijt ruimt één van ons hem uit.

Waterkoker tijd

Als ik een kopje thee zet, dan gebruik ik die tijd die de waterkoker nodig heeft vaak even om wat in de vaatwasser te zetten als dat nog niet gebeurt is, om een doekje over het aanrecht te halen of om de vaatwasser juist uit te pakken. Het is loze tijd waarin je dus wel het even fijner kan maken voor de rest van de dag. Hetzelfde geldt voor loze momentjes tijdens het koken. Ik ruim dan gelijk zoveel mogelijk alweer op.

Geluk opmaken

Het schijnt dat je echt gelukkiger wordt als je je bed in de ochtend opmaakt. Het is zo’n kleine moeite, en je komt zoveel fijner die slaapkamer weer binnen aan het einde van de dag. Het is natuurlijk een onwijs groot meubelstuk in je huis, wat echt snel opgeruimd eruit kan zien.

Dit is een panorama foto, een beetje gekkige plafond rand daar door 🙂 Geen fancy Amerikaans opgemaakt bed, maar wel netjes.

Papier hier

Creëer een plek voor oud papier. Dat wordt al heel snel een lelijke berg die veel plek kost. Wij hebben buiten net om de hoek van de achterdeur een houten bak gemaakt (lees; Luuk heeft dat gemaakt). Daardoor ligt het mooi uit het zicht. Ander afval scheiden we in plastic, groen en grijs. Daar hebben we drie kleinere bakken voor onder het keukenkastje dus ook dat is uit het zicht.

Boodschap check

Als je boodschappen hebt gedaan en dit in de koelkast zet, haal daar dan gelijk uit wat er niet meer goed is. Ik probeer echt zo min mogelijk weg te gooien maar af en toe een restje houd je toch. Zo houd je dit ook goed bij en heb je geen overvolle koelkast met producten die bijna vanzelf weglopen. Ik haal er zo nodig een doekje door maar dit doe ik zeker niet elke keer haha.

Kast of wasmand

Kleding moet in de kast of in de wasmand. Er is geen tussenoptie in mijn boekje. Er wordt dus niks over een stoel geslingerd, want als het nog niet vies is kan het ook terug in de kast.

Gastendoekjes

Bij het woord gastendoekje moet ik echt al jaren gelijk aan Yolanthe gate denken. Weet je nog, toen ze wegging bij Jan Smit en ze volgens mams Smit alles had meegenomen, tot aan de gastendoekjes en kandelaren aan toe? Blijft komisch. Anyhow, ik zweer bij deze mini handdoekjes. Ik douche in de avond, maar poets mijn tanden buiten de douche om water te besparen. Dan heb ik een doekje nodig als ik klaar ben en dan pak ik een schone. In de ochtend was ik mijn gezicht en droog ik dat ook met deze af (Luuk volgt het zelfde ritme haha) en degene van ons die het laatst zijn tandenpoetst gebruikt het gastendoekje om de wastafel mee af te drogen, eventueel vlekken van de spiegel te halen en de kraan weer glimmend te maken. Dan gaat hij in de was. Klinkt een beetje overdreven, maar daardoor heb ik altijd een schone wastafel (dus geen gore tandpasta vlekken en kalkkraan) en die gastendoekjes nemen totaal geen plek in in de was.

Ken je zwakke plek

Bij ons was de zwakke plek de gang, daar kwamen allerlei dingen te liggen naast alleen sleutels, zoals zonnebrillen, handschoenen en petten. Daar was te weinig ruimte voor dus trokken we het onbedoeld door naar de keuken. Ik heb daarom nu een klein houten kastje in de gang gezet met een lade voor de sleutels en twee deurtjes waar bakjes in staan. Daar liggen dus handschoenen, oordopjes, lippenbalsems, petten etc. Allemaal uit het zicht. Wij zijn ook wel eens zwak en dan kwakken we de sleutels op het kastje in plaats van in hoor, maar dan is het er in ieder geval maar één en we houden het beide goed bij.

Bakjes en mandjes

Ik ben een sucker voor bakjes, mandjes, stellingen en dozen. In de kelder bijvoorbeeld hebben we een aantal goedkope stellingen gekocht om dingen netter neer te kunnen zetten en in die stellingen staan ook een aantal bakken waar ik dan weer losse dingen in kan gooien. Ook in de keukenkastjes gebruik ik graag bakjes voor bijvoorbeeld kruiden, of om losse snacks zoals repen bij elkaar te houden. Ook heb ik laatst dozen met een rotan look gekocht bij Ikea om alle losse ellende in onze open kastje in de woonkamer bij elkaar te houden. Dit ging van administratie tot waxinelichtjes, en die hebben nu iets beter een eigen plek. Helemaal geweldig vind ik het niet in deze kast, maar dit is ook de laatste keer dat ik een open kast plaats als ik opbergruimte nodig heb. Open kasten moeten alleen voor deco gebruikt worden in mijn huis haha.

Waar het heurt

Breng spulletjes zo snel mogelijk naar de ruimte waar ze horen en leg het in de looproute klaar als je daar niet gelijk naar toe gaat. Zo leg ik vaak vieze was uit de keuken op de trap, of ik zet schoenen op de trap die naar de kast moeten. Beide lopen we er niet langs en nemen we mee naar boven wat naar boven moet. Eenmaal daar, is het vaak ook weer een kleinere moeite om het op de uiteindelijke plek te leggen, of dat nu een kast of een wasmand is.
Wat ook hoort bij deze tip, is dingen dus zo snel mogelijk terug brengen naar waar het hoort. Maak dus geen tijdelijke opberg plek van je eettafel of koelkast maar deal met dingen. Denk aan de 1 minuut regel!

Draadloos

Dan mijn laatste tip; als je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, ga dan voor een draadloze! Ik heb sinds kort een draadloze stofzuiger en ik pak hem nu echt vele malen sneller. Mijn oude stofzuiger moest ik uit de kelder omhoog tillen en dat deed ik dan ook eigenlijk alleen maar als ik ook echt van plan was goed te stofzuigen. Nu hangt de draadloze boven in de kelder aan de muur waardoor ik niet de trap af en op hoef, en ik hem gemakkelijk snel kan pakken. Als ik gekookt heb en er zijn allemaal dingen op de grond gevallen, is het nu gelijk daarna weer opgeruimd. Zo fijn!

Dat waren mijn tips, ik hoop dat je er wat aan hebt als je daar behoefte aan had 🙂


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

10 reacties
 1. Heleen Schrijvershof

  Als ik je nog een tip mag geven: ik heb een poos terug een aantal manden gekocht die in de gang, en op de overloop en zolder staan. Zo ligt er nooit meer spul op de trap. Alles wat naar boven en beneden moet gooi ik daarin en aan het eind van de dag gaan ze leeg. Naast lelijk schijnen spullen op de trap heel gevaarlijk te zijn voor als er brand zou zijn qua looproute in het donker.

 2. Michele

  En dan haal je een peuter en een baby in huis en is al je opruimwerk (dat om te beginnen al 10 keer zo lang duurt) in 3 seconden om zeep 😛 #embracethechaos

 3. Siem

  Handig! Heb ook zo’n draadloze stofzuiger met een kruimeldief erin die je dus apart kan gebruiken. Puur uit zelfkennis: ik haat het nl om de lompe stofzuiger te pakken. Deze is echt ideaal!

  Waar heb je die stellingkast van trouwens op de laatste foto? Zo’n één zoek ik al heel lang.

 4. Astrid

  Bed opmaken doe ik bewust niet: ik sla mijn dekbed weg en laat het overdag zo liggen. Beter voor de ventilatie. ’s Nachts zweet je, en als je ’s ochtends meteen je bed opmaakt dan kan het vocht niet weg en zou na verloop van tijd schimmel in je matras kunnen ontstaan. Meh.

 5. Saskia

  Heel herkenbaar dit! Als het niet opgeruimd is wordt ik altijd een beetje gek dus bij mij thuis is het ook eigenlijk altijd opgeruimd.
  Ik zorg er altijd voor dat als ik de slaapkamer/badkamer/keuken/woonkamer of iets verlaat, dat ik het dan netjes achter laat. Kost me een paar minuutjes, maar als je het blijft bijhouden wordt het echt een routine en kost het geen moeite meer!

 6. Lousaa

  Het ergst vind ik de kinderkamers… En het gangetje waar vriend en koters hun schoenen neerpleuren. Maarja. Ik heb nog steeds zoiets van: huishouden kost amper tijd. De kunst is gewoon niet te veel frutsels in huis te halen.

 7. Tanisha

  Super fijn dit soort artikelen. Hier ook een opruimfreak. Ik neem de 1 minuut regel in het vervolg mee.

 8. Jelke

  Jaaaahhhh!

  Als huishoudfreak én schoonmaakster als beroep zijn dit soort dingen dus echt mijn guilty pleasure, haha! 🤣

  Ik vind het zo fijn om ook eens de vaste routines van anderen te lezen in dit soort artikels. Af en toe steek ik hier ook nog iets van op, zoals die tip van de gastendoekjes: ik ren zo meteen nog naar de Hema om er ook in te slaan!! 😉

 9. Isabel

  Oh, ik hou zo van dit soort artikels 😀

  Ik ben best wel een opruimfreak – alleen delen mijn man, 4 kinderen en 2 katten die passie helaas niet 😏.

  Zo’n posts doen me mijn eigen routine wel even herbekijken, da’s altijd prettig 😊

  • Moniek

   Ja het valt niet mee om het opgeruimd te houden met een gezin 😉
   Maar idd leuk artikel, zitten wel wat bruikbare tips bij! Gr Moniek