De goede doelen die ik steun

Ik steun structureel een aantal goede doelen omdat ik het belangrijk vind om (financieel) wat terug te geven. Het leek me leuk om eens te vertellen welke dat zijn. Kijk je mee?

Leestijd

Ik steun een aantal goede doelen die ik zelf een warm hart toedraag. Dat betekent uiteraard niet dat ik de rest van de goede doelen minder vind, maar omdat er zoveel stichtingen en doelen zijn moet je ergens keuzes maken. Ik vind het wel mijn plicht om bij te dragen aan goede doelen, omdat ik een goed inkomen heb en daarmee ook iets terug wil geven aan de wereld. Ik vind het soms ook moeilijk oordelen over mezelf. Geef ik wel genoeg? Als ik thuis kom met iets nieuws, kan ik me ook schuldig voelen omdat het geld ook iemand anders had kunnen helpen bijvoorbeeld. Ik vind geld en het individualistische rond geld daarin soms best lastig. Ook kun je vraagtekens hebben bij de manier waarop bepaalde goede doelen handelen, ik ga ook af op een beetje goed vertrouwen. Meningen zijn uiteraard, net als bij elk ander onderwerp, ook hierover verdeeld. Kies je bijvoorbeeld voor een organisatie dat helpt door voedsel aan te bieden, of voor een organisatie die zorgt voor projecten waarbij men kan zorgen voor eigen voedsel? Voor beide zijn dingen te zeggen. Ik ga geen links erbij plaatsen of oproepen doen om ergens op te doneren. Daar is dit artikel niet voor bedoeld, het is geen politiek statement, het is een artikel waarin ik iets persoonlijks deel. Ik loop de doelen even met je langs!

Proefdiervrij

Afbeelding gekregen van Proefdiervrij

Ik steun proefdiervrij omdat ik het een hele schrijnende situatie vind dat dieren worden gebruikt om dingen op te testen. Nu zijn dierproeven op cosmetica in Europa inmiddels verboden, maar medicijnen e.d. worden wel op dieren getest. Proefdiervrij zoekt naar oplossingen waar het niet meer hoeft, en de medicijnen toch veilig op de markt gebracht kunnen worden. Ik vind het heel mooi dat hier tweezijdig naar wordt gekeken. Onderzoek is duur en zonder onderzoek naar alternatieven kan het nooit bereikt worden. Daarom geef ik graag geld aan proefdiervrij.

Linda Foundation

Afbeelding gekregen van Linda Foundation

Ik vind het een prachtig doel omdat ik heel erg geloof in het beschermen van ‘onze kinderen’. Ik vind het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat de kinderen die nu kind zijn, opgroeien in gelukkige en wijze volwassenen. Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van in de maatschappij, maar boven alles is het ook heel schrijnend dat 1 op de 9 kinderen in Nederland in armoede leeft. Kinderen die niet kunnen sporten, die geen nieuwe kleding aan kunnen of die geen cadeautje krijgen op hun verjaardag. De Linda foundation geeft daar cadeaubonnen voor uit, waardoor er alleen spullen gehaald kunnen worden en geen dingen zoals drugs. Ook sponsoren de bedrijven die gekoppeld zijn aan de Linda foundation de organisatie door een cadeaubon in waarde te vermeerderen. Zo krijgen ze voor €35,00 een cadeaukaart van €50,00. Ook worden alle giften direct aan cadeaubonnen uitgegeven omdat de overhead kosten worden betaald door Linda de Mol en Mood for Magazines.

Stichting Dierenlot

Afbeelding gekregen van Dierenlot

Deze stichting helpt andere kleinere organisaties om te overleven. Bijvoorbeeld bij het aanschaffen van dierenambulances of het ondersteunen van dierenasiels door bijvoorbeeld te voorzien in voer en medicijnen. De vorige wijk waar ik woonde, daar zaten heel veel zwerfkatten. Ik vond het zo zielig om te zien hoeveel kou zij leidden in de winter. Helaas waren ze bijna allemaal op straat ook geboren waardoor ze niet bij iemand thuis geplaatst kunnen worden. Het was dus zaak om deze katten te steriliseren zodat er niet nog meer bij kwamen. Dit soort acties vind ik heel erg belangrijk, en vinden dus gewoon hier in Nederland plaats.

World Animal Protection

Afbeelding gekregen van World Animal Protection

Deze organisatie zet zich in voor het beschermen van dieren wereldwijd. Bijvoorbeeld na een (natuur)ramp, maar ook doormiddel van voorlichting in gemeenschappen waar ze weinig toegang hebben tot kennis over het houden van huisdieren. Zo wordt ze dan geleerd hoe ze met hun honden om moeten gaan. Ook zetten ze zich in tegen het houden van wilde dieren en tegen wreedheid tegen dieren. Ze lobbyen voor betere wetgeving wereldwijd. Dat vind ik een prachtig en constructief doel!

De Postcodeloterij

Afbeelding gekregen van de Nationale Postcode Loterij

‘Natuurlijk’, hoor ik je denken, ‘dat doe je gewoon voor jezelf’. Klopt, ik wil ook winnen als die kekke rode vrachtwagen de straat in rijdt. Maar, ze geven ook veel weg aan goede doelen. Zo gaat er dit jaar 376 miljoen euro naar verschillende goede doelen in Nederland, maar ook in het buitenland. Er worden organisaties structureel gesteund, en er worden eenmalige donaties gedaan aan projecten. Dit varieert van cultuur tot hongersnood tot dierenwelzijn tot klimaatbeheersing. Die variëteit is mooi vind ik.

KWF Kankerbestrijding

Afbeelding gekregen van KWF

Dit goede doel ‘nam Luuk mee’ in de relatie haha. Hij steunt hen al jaren dus dat zijn we samen gaan doen. Zij investeren in onderzoek, maar daarnaast ook in een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Iedereen kent wel iemand met deze rotziekte, dus daarom raakt het iedereen ook als je erover leest en is het fijn om bij te kunnen dragen aan het werken aan oplossingen.

Dat waren ze, de goede doelen die ik structureel steun. Ik spreid bewust een beetje zodat ik verschillende aspecten in de wereld steun financieel. Hiernaast doe ik regelmatig giften en donaties wanneer dit zo op mijn pad komt. En jij, doe jij dit ook zo? Of geef jij meer geld aan 1 goed doel?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

18 reacties
 1. Erica

  Wat geinig om te lezen. Wij steunen ook heel wat doelen, maar geen één voor dieren. Ik vind mensen belangrijker (sorry beestjes), dus onze steun gaat naar kinderen in ontwikkelingslanden, vervolgende christenen wereldwijd, stichting tegen slavernij, enz.
  Leuk dat iedereen zo zn eigen aandachtspunten heeft.

  • Erica

   Psst, het is Emmy!

 2. Didi

  Hi Cynthia, Wat leuk om te lezen dat je World Animal Protection steunt! Zij (en wij!) zijn je erg dankbaar. Samen met jou maken we de wereld voor dieren elke dag een beetje beter! Heel erg bedankt voor je waardevolle steun bij de bescherming van dieren wereldwijd. Diervriendelijke groeten van het hele team van World Animal Protection.

 3. Mariska

  Ik zelf steun ook Stichting Dierenlot en daarnaast ook Stichting Ambulancewens. De laatste volg ik ook op Twitter, daar delen ze steeds welke wensen ze in vervullen laten gaan.

 4. Leanne

  Leuk artikel om om te lezen en waarom iemand voor bepaalde doelen kiest.
  Wij steunen er ook een aantal en dat doennwe via een periodieke schenking en geven dit op bij de belastingaangifte. Zo kun je meer schenken dan je uiteindelijk eraan uit geeft.
  Wij doen: Parkinsonfonds, omdat mijn vader parkinson heeft
  Wereld natuur Fonds, Greenpeace, Milieudefensie, Nederlands Vereniging voor Veganisme omdat we het klimaat en de wereld er belangrijk vinden en Warchild. En af en toe wisselt het nog wel eens met maandelijkse donaties die we dan aangaan met iemand die voor een goed doel bij de ingang van een supermarkt staat. Ik kan daar slecht nee op zeggen en meestal doe ik dit dan voo4 een maand of 2-3. Afgelopen keren waren dit bijvoorbeeld Aidsfonds en een stichting voor kansarme meisjes in ontwikkelingslanden.

 5. Kimberly

  Wat een boel goede doelen! Goed zeg 🙂

  Ik steun ook een paar. Als eerste het Nationaal Ouderenfonds, omdat niets mijn hart zo breekt als eenzame ouderen. Door donaties kunnen ze activiteiten met eenzame ouderen ondernemen en ik schrijf elke kerst ook wel 50 kerstkaartjes. Daarnaast steun ik Wereldnatuurfonds, simpelweg omdat ik vind dat ze heel goed werk doen om de natuur en de dieren te beschermen. Ik steun KWF, geen uitleg nodig denk ik, het is een rotziekte. En als laatste steun ik de stichting The Pearls of Africa. Ik heb in Uganda gewoond en een fantastisch gezin is daar deze stichting begonnen. Zij pakken steeds nieuwe projectjes aan door bijv een startkapitaal te geven aan een arm meisje dat graag een eigen winkeltje wilt beginnen. Maar ze geven niet zomaar geld, ze begeleiden dit meisje echt zodat ze alles zelf kan en ze uiteindelijk zelf haar geld kan verdienen. Of ze financieren de opleiding van een arme jongen, en helpen met huiswerk etc.

 6. Anne

  Wauw wat een hoop Emmy!

  Ik steun nu geen goed doel, behalve dat ik via Patreon iets van €5,- per maand overmaak aan de meiden van Damn Honey.

  Kan me er ook druk om maken, vind het heel lastig inschatten wanneer je genoeg doet. Voel me ook nog steeds een beetje rottig om het feit dat ik na een paar weken al tot de conclusie moest komen dat vrijwilligerswerk doen voor mij momenteel niet haalbaar is in combinatie met m’n werk als ZZP’er.

  Hoop dat er snel een moment komt waarin ik nog meer tijd en geld kan delen.

 7. Anolief

  Wat leuk dat je hierover schrijft. Ik doneer aan 1 organisatie en die hebben wel verschillende projecten. Vanuit mijn religie wordt een specfiek percentage (of meer) van het bezit voorgeschreven om te doneren aan de armen, dus het staat voor mij vast hoeveel ik eraan besteed. Dat vind ik zelf erg prettig omdat het werkt op basis van draagkracht.

 8. M

  Ipv Linda de Mol te steunen zou je ook kunnen denken aan stichting Leergeld, daar worden bijv contributie voor de sportclub, ouderbijdrage, zwemles, leermiddelen uit betaald voor kindjes waarvan de ouders financieel niet veel hebben, hele korte lijntjes met basisscholen en maatschappelijk werk.
  https://www.leergeld.nl/.

  Zo belangrijk dat jonge kinderen bijvoorbeeld hun zwemdiploma kunnen halen, of dat er een laptop voor school is.
  Supertof wel dat je aan kinderen in armoe denkt.
  Ik heb supergoede ervaringen met stichting leergeld, dankzij hun en hun donateurs heeft mijn dochter een A en B zwemdiploma, zelf hadden we er toen helaas het geld niet voor.

  • Mary

   Dankjewel voor deze tip, ik heb hun website doorgenomen en meteen een donatie gedaan.

 9. Anne

  Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik vind het heel fijn om vanuit een ‘burer’perspectief te lezen waarom jij voor bepaalde doelen kiest. Zelf ben ik sinds deze maand 2% van elke factuur die ik stuur aan het doneren aan het WNF. Dat is altijd betaalbaar voor mij, en een mooi bedrag voor hen in the end. Ik ben er onwijs enthousiast over en mijn klanten ook!

 10. Silke

  Fijn dat je ze zo uitlicht! ik kende er een paar nog niet van, dus ik ga het zeker eens bekijken.

 11. Claudia

  Wat een goed onderwerp! Ik steun structureel de doelen die mij na aan het hart liggen. Net als jij ook een aantal doelen die zich richten op dierenwelzijn, zoals de Dierenbescherming, World Animal Protection, Dierenambulance en het lokale dierenasiel. Verder steun ik KWF, Alzheimer- & Parkinsononderzoek, omdat mijn vader helaas aan deze laatste twee ziektes lijdt, maar ook omdat deze ziektes zo’n enorme impact hebben op de patiënten en hun omgeving. Ik heb als leidraad dat ik 10% van mijn besteedbaar inkomen reserveer voor donaties. Van alle extraatjes zoals vakantiegeld/bonussen doneer ik 25% aan goede doelen. Ik heb een vaste lijst met doelen die ik structureel steun, maar natuurlijk zijn er nog veel meer doelen die ik een warm hart toedraag. Daarom heb ik een lijst met “rouleerdoelen”, elk jaar kies ik er daar twee van uit die ik dan ga steunen. Het volgende jaar weer twee andere doelen, etc.

 12. rachel

  goed onderwerp en ik vind dat meerder mensen doelen moeten steunen. nou snap ik dat niet iedereen daar een budget voor heeft maar alle kleine beetjes helpen

  • Leanne

   Leuk artikel om om te lezen en waarom iemand voor bepaalde doelen kiest.
   Wij steunen er ook een aantal en dat doennwe via een periodieke schenking en geven dit op bij de belastingaangifte. Zo kun je meer schenken dan je uiteindelijk eraan uit geeft.
   Wij doen: Parkinsonfonds, omdat mijn vader parkinson heeft
   Wereld natuur Fonds, Greenpeace, Milieudefensie, Nederlands Vereniging voor Veganisme omdat we het klimaat en de wereld er belangrijk vinden en Warchild. En af en toe wisselt het nog wel eens met maandelijkse donaties die we dan aangaan met iemand die voor een goed doel bij de ingang van een supermarkt staat. Ik kan daar slecht nee op zeggen en meestal doe ik dit dan voo4 een maand of 2-3. Afgelopen keren waren dit bijvoorbeeld Aidsfonds en een stichting voor kansarme meisjes in ontwikkelingslanden.

 13. Romy Penningnieuwland van Proefdiervrij

  Wow! Wat een eer om onze stichting als eerste te zien op jouw lijstje van doelen die jij structureel steunt. (Zal ook geen linkje erbij plaatsen, want dit is ook niet per se een oproep om te doneren.) Maar wij zijn vooral onwijs blij met je mooie motivatie – en natuurlijk je steun – en dat wilden we je wel even laten weten. Veel succes met dit toffe platform en op naar een proefdiervrije wereld! Groetjes Romy van Proefdiervrij

 14. Rosa

  Ik vind het heel goed dat je hier iets over schrijft! En ik vind dat je echt veel doelen steunt, heel goed. Zelf ben ik hier eigenlijk helemaal niet bewust mee bezig, ik ben min of meer toevallig lid van Greenpeace en verder niks. Ga toch eens nadenken… Ook lief om te zien dat je dierenliefde hier echt terugkomt 🙂

 15. Ingrid

  Wat een inspirerend artikel! Wij geven ook aan de WAD en daarnaast stichting hulphond en amnesty. Bij amnesty kopen we ook kerstkaarten enzo. Ik zoek nog wel een paar andere doelen, want het is natuurlijk belangrijk en vanaf een bepaalde drempel mag je de schenkingen ook aftrekken van de belasting. We geven dus nog iets te weinig van de overheid geloof ik. Proefdiervrij vind ik wel echt een topper en daarnaast overwegen wij onze oude universiteit.