Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Zelf chocolade repen maken als traktatie

Ik was in december jarig en omdat ik het niet groots vierde besloot ik traktaties te maken voor de mensen die ik door de weken heen zag, waarom zou dat alleen op de basisschool mogen toch haha?

Leestijd

Ik wilde dus traktaties maken en zag op Instagram dat iemand hele leuke brokken chocolade maakte als Kersttraktatie. Ik vond het wel leuk om dit voor mijn verjaardag te doen. Ik vierde geen feestje maar door de weken heen in december heb ik toch bijna iedereen wel gezien die me lief is en daardoor kon ik dit uitdelen. Bovendien kun je het natuurlijk wel goed eventjes bewaren.

Ik kocht bij Action twee verschillende opties om te verpakken en uiteindelijk ben ik gegaan voor de zakjes die je normaal gebruikt om zelfgemaakte wenskaarten in te doen. Die heb ik dicht geplakt met een sticker op een rol die ik ook daar kocht. De andere zakjes die ik uiteindelijk niet gebruikte heb ik aan een vriendin met kids gegeven, die gebruikt ze wel weer met een verjaardag.

Leuk om zo zelf te freubelen aan iets wat totaal niet mis kan gaan, maar wel een heel leuk resultaat heeft. Ook een leuke activiteit om met kids te doen!

Ik kocht deze chocolade, maar je kan natuurlijk gebruiken wat je zelf maar wil. Pak gerust luxere repen, of doe bijvoorbeeld een roze reep van ruby chocolate er nog door. Ik maakte in totaal twee batches en maakte de uiteindelijke repen kleiner dan deze dus daardoor had ik in totaal 24 repen waarvan sommige zakjes ook wat meer brokstukken hadden dan netjes gesneden repen.

Het is wel leuk om chocolade te gebruiken in verschillende kleuren, zodat je een leuke swirl ziet. Ook lijkt het me het beste als je chocolade kiest waar niks extra’s door zit, zodat je zelf de leuke dingen kan toevoegen.

Ik verdeel ze over een bakplaat met bakpapier en doe ze voor ongeveer 10 minuten in een oven op 60 graden. Helemaal niet warm dus, maar ze hoeven dan ook alleen maar zacht te worden.

Zoals je ziet smelt witte chocola sneller dan pure. Het is nu helemaal zacht, dus pas op dat het er niet vanaf lekt.

Met een sateprikker of een chopstick kun je nu leuke swirls maken. Gewoon van boven naar beneden zigzaggen en dat van links naar rechts nog een keer herhalen doet de trick, maar ga helemaal los zou ik zeggen.

Dit was wat ik koos als toppings. Een strooibus met meerdere taartdecoraties, mini smarties, een soort studentenhaver, caramel-zeezout popcorn en een mix van zoutjes met onder andere zoute pretzeltjes. Ik ben zelf namelijk gek op zoute dingen door chocolade, maar je kan het ook puur decoratief houden of bijvoorbeeld gaan voor gedroogd fruit en kokossnippers.

Tadaaa! Nu moet je de chocolade weer hard laten worden, dus even een paar uur geduld. Pure chocolade stolt ook weer vrij snel, maar voor de witte moet je wel echt een nachtje geduld hebben eigenlijk.

Ik wilde nog een batch maken, dus ik moest even de randjes van het bakpapier wel omhooghouden haha. Dat vieze koffie kopje ook echt haha!
Toen dacht ik bij mezelf; dit kan natuurlijk ook in andere bakblikken. Je kan ook bonbonnetjes maken in ijsblokmalletjes en je kunt bijvoorbeeld de bodem een cakevorm gebruiken om een hele grote chocolade reep te maken voor iemand.

Eenmaal gestold heb je een gigantische reep chocolade haha.

Ik sneed met een scherp mes de grote plakkaten in 12 stukjes en dit is het eind resultaat! Niet elke reep bleef zo mooi in tact, dus sommige zakjes hadden een paar grote brokstukken. Niet minder lekker.

Iedereen reageerde heel vrolijk en uiteindelijk vond iedereen het ook echt heel lekker! Dat komt denk ik ook vooral door de onverwachtse smaken van de zoute pretzeltjes, dan eet je ook echt een keer een ander soort chocola terwijl het eigenlijk allemaal goedkope ingrediënten zijn.

Eetsmakelijk!

 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)