Gastro - Bistro

XO

Restaurantbespreking

Het is een trend: héél goed eten en lekker tafelen in een bistro- of eetcafésetting. XO (staat voor extraordinary) in Groningen doet dit waanzinnig goed. Lekker relaxed zitten, maar wel vijf gangen fantastisch eten voor dertig euro.

XO
Folkingestraat 13
9711 JS Groningen
Kaart
30
5 gangen

Leestijd

XO

XO in de gezellige Folkingestraat in Groningen kookt met de seizoenen mee en wisselt elke zes weken van menu. Een vast menu van vijf gangen kost €30, een bijpassend wijnarrangement €25. Willem en ik gingen beide voor dit menu met een half wijnarrangement, wat dus €12,50 per persoon kostte. Je kan natuurlijk ook drie gangen eten als je dat fijner vindt, dat kost €25, het wijnarrangement is dan €15 (en een halve dus €7,50). Fijne prijzen! De menu’s bevatten vlees en vis, maar als je graag vegetarisch eet, kan dat natuurlijk ook.

Wat me tijdens ons etentje meteen opviel, was de flexibiliteit. Je kan (tegen een meerprijs) het vaste menu mixen met het a la carte menu en ook de hoeveelheid wijn was makkelijk aan te passen. De serveerster kwam ook met het idee om bijvoorbeeld om de gang een wijntje te drinken om zo toch een heel glas van een wijn te kunnen proberen: goede ideeën!

Het menu bij XO

Natuurlijk gingen Willem en ik voor het vaste menu van vijf gangen. Vooraf keken we even op de website en alles sprak ons aan, dus de keuze was snel gemaakt. Natuurlijk kan je ook a la carte eten (de gerechten zien er goed uit!) maar vanzelfsprekend is dat iets duurder.

Gerookte ribeye

De eerste gang is echt een plaatje! Het is gerookte ribeye met aubergine, dragon, rode ui, amandel en truffelaardappel. Het is vol van smaak, de afwisseling van texturen is top en al die verschillende smaken maken het elke hap een beetje verrassend. De crunch van amandel en de geroosterde broodjes is te lekker.

Hierbij drinken we een Grauburgunder (pinot gris) van Stefan Winter, deze is licht zoet en heel fris, vol van smaak met appel, steenfruit zoals perzik.

Buikspek

Als ik buikspek op de kaart zie staan, zie ik altijd zo’n homp spek voor me. Ik ben altijd bang voor een te groot stuk: spek is heerlijk, maar een klein stukje graag. En dan wel vol van smaak. Nou, dat gaat dus goed! We krijgen een plak buikspek die vol, zoet en zout van smaak is met een hele frisse salade van appel, Chinese kool, kimchi (gefermenteerde kool), zeewier en een krokant rijstvel. Het geheel is heel knapperig en fris en dat verwacht je niet bij buikspek.

We krijgen hierbij een rosé, La Cour des Dames Grenache uit Pays d’Oc. Leuk dat er een rosé in het arrangement zit, dat zie je niet zo vaak. Hij is heel fris en fruitig met rood fruit als aardbeien en frambozen.

Kabeljauw

Op naar vis! In een menu zie je meestal eerst vis en daarna vlees, maar dat gerechtje met buikspek was zo licht en fris dat deze volgorde heel goed kan. Het is kabeljauw met spinazie, mango, zalm, waterkers en kalamansi (een soort kleine citroen). De kabeljauw is perfect gegaard en valt op het bord al bijna uit elkaar, de spinazie die eronder zit in de vorm van een saus is fris van smaak en de fruitgarnituren maken het geheel wat frisser. Alles is lekker aan dit gerecht, maar het is wel net een beetje saai: hij verrast niet bij elk hapje zoals bij de andere gerechtjes.

De wijn hierbij is Di Lenardo Pinot Grigio, dus dezelfde druif als bij de eerste gang maar dan uit Italië. Deze ruikt heel intens naar bloemen en perzik, wit fruit, peer en amandel. Deze ga ik zeker zelf kopen, wat een lekkere wijn.

Biefstuk

Het hoofdgerecht is vlees! Biefstuk met zoete aardappel, wortel, knolselderij en VOC jus. De biefstuk is gewoon zoals ‘ie moet zijn: lekker rood, met een grillsmaak en goed mals. Wat er allemaal bij zit maakt het gewoon nog beter. De jus is zoet en smaakvol, de groenten knapperig en dat knolselderijtaartje: zó goed! Echt een goed idee in plaats van een aardappelgratin.

De wijn is van een wijnhuis waar ik al vaker erg smaakvolle rode wijnen van heb gedronken: Cantine Due Palme. Het is de Angelini Squinzano, gemaakt van een mix van negroamaro en malvasia nera druiven. Rijpe kersen en bessen, heel veel (zachte, soepele) smaak en blijft ook lekker lang hangen. Ook eentje die op mijn verlanglijstje voor thuis gaat.

Kaas

Of we nog kaas willen… Daar willen en kunnen we geen nee tegen zeggen. We besluiten een kaasplankje (a €7,50) te delen en dat blijkt ook echt genoeg te zijn. Het is een plank met vijf verschillende kazen: Kernhem, Morbier, Brie de Meaux, gorgonzola en Reypenaer. Mooie mix van milde hardere kazen en pittige blauwe en brie. Mijn favoriete garnituren zitten erbij: stroop, vijgenbrood en gesuikerde noten.

We drinken er een PX bij – we mogen kiezen tussen een Pedro Ximenez en een Port -, een hele zoete sherry die smaakt naar dadels, krenten en vijgen. Draag me maar weg.

Maar het is nog niet klaar: we krijgen nog een pavlova als dessert! Het ziet er zo lekker uit dat mijn onvermijdelijke blackout optreedt en ik helemaal geen goede foto van het gerecht zelf maak. Je moet het dan maar met dit blije hoofd doen. Het is een pavlova met rood fruit, yoghurt, witte chocola en pistache. Een klassieker die gewoon altijd goed is. De mix van texturen is gewoon heerlijk, de aardbeien, de zachte smaken. Fijne portie ook, niet teveel.

We drinken hierbij een klassieker voor bij dessert met room en rood fruit: een Moscato d’Asti, een bruisende dessertwijn uit Italië. Deze is wel zoet, maar niet honingzoet, en nog lekker fris. Laag in alcohol (4-5%) en een perfecte combi met de pavlova.

XO - Conclusie

Ja, hier word ik dus gewoon helemaal blij van. Voor mij heeft XO de combinatie van factoren wat een restaurant goed maakt. Ten eerste natuurlijk gewoon fantastisch goed eten, creatieve gerechten, mooie borden en leuke combinaties. Daarnaast een relaxte setting, enorm vriendelijke, flexibele en enthousiaste bediening en dan die wijnen! De combinaties zijn gewoon top en de wijnen zelf betaalbaar: de meeste wijnen kosten bij de slijter maximaal tien euro, waardoor het leuk is om ze zelf aan te schaffen. En dan de prijs: we waren voor deze avond rond de €100 kwijt (ex fooi). €30 per persoon voor het menu, €12,50 per persoon voor de wijn en dan nog wat extra’s voor de kaas (€7,50) en de halve PX (€3) daarbij.  Flesje water op tafel en klaar ben je.

Wil je lekker tafelen, maar wel in een relaxte setting met lekkere wijn en enthousiast personeel? Ga naar XO.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

9 reacties
  1. Daniëlle

    Wat ziet het er goed uit zeg! Die rib-eye…. die laat mij wel watertanden!

  2. Johanne

    Jaaa, superleuk dat je daar hebt gegeten! Krijg er alweer helemaal zin in bij het zien van je foto’s. Ben er twee maanden geleden met m’n ouders en broertjes geweest en we waren allemaal enorm fan. Ik vond zelf de biefstuk fantastisch precies om de reden die je noemt: niet per se om de biefstuk zelf, maar alles eromheen dat het echt een perfect plaatje maakt. Nu heb ik trek.

  3. rachel

    het ziet er allemaal spik en span uit zeg :d heerlijk!! en vind het geen drol kosten eerlijk gezegd.

  4. femketje

    Wauw, het ziet er wel echt allemaal heerlijk uit 😀 en de prijs is goed te doen!

  5. Sarah

    Het eten ziet er echt heerlijk uit! Kimchi is zo lekker, wat mij betreft mogen veel meer restaurants dat op de menukaart zetten.

    Al moet ik er wel bij zeggen dat als ik wat meer betaal voor uiteten gaan, ik liever wat comfortabel zou zitten dan 5 gangen lang op een picknickstoeltje.

    • Annemarie

      Dat had ik dus ook! Menu ziet er heerlijk uit, prijs prima maar als ik rustig ga tafelen wel ik wel graag comfortabel zitten.

  6. Claudia

    Oh daar wil ik heen… ziet er zó lekker uit!

  7. Jose

    Oké de volgende keer moet ik deze artikelen pas lezen nádat ik ontbeten heb. Te. Veel. Trek. Nu.

  8. Ane-Marie

    Het is een beetje uit de buurt maar mocht ik ooit in Groningen zijn dan weet ik nu waar ik moet eten!