Wijn: WSET Level 2 & mijn favorieten

Oh yes, over twee weken mag ik weer: dan begint mijn wijnopleiding WSET Level 2. Vorig jaar deed ik Level 1 en omdat ik het zó leuk vond, ga ik lekker verder wijn drinken studeren. Vandaag geef ik je graag een wijnupdate. Wat zijn de belangrijkste dingen die ik heb geleerd tijdens Level 1, wat zijn mijn tips en favorieten?

Leestijd

WSET Level 1 & Level 2

Ik deelde in november waarom ik de wijnopleiding deed (en waarom WSET) en wat ik allemaal geleerd heb. Inmiddels zijn we een paar maanden (en heel wat wijntjes) verder en mag ik over twee weken eindelijk weer verder leren! Toen ik mijn diploma haalde, schreef ik me vrijwel meteen in voor Level 2. Er is een wereld voor me opengegaan en ik heb er echt een nieuwe hobby bijgekregen, dus ik wilde héél graag nog veel meer leren.

Level 1 is geen ‘verplichte’ opleiding, je kan ook direct met Level 2 beginnen. Ik deed Level 1 omdat ik zeker wilde weten dat ik het leuk genoeg vond voor ik er wat serieuzer mee aan de slag zou gaan. Nu weet ik dat ik het fantastisch vind en ga ik met veel plezier verder met Level 2. Bij Level 2 haal je je Internationaal Wijnbrevet en deze onderwerpen worden behandeld:

 • Wijngaard: bodem, bewerkingen, oogst, ziektes, klimaat
 • Wijn maken: de wijnkelder, technieken, temperatuur
 • Druivenrassen: de belangrijke wijnrassen in de wereld en hun kwaliteiten
 • Etiketten leren lezen: zin en onzin op een etiket
 • Wijnstreken: alle wijnstreken van de wereld en hun wijnen
 • Versterkte en mousserende wijnen: Sherry, Port, Champagne, de technieken
 • Zoete wijnen: technieken, stijlen, regio’s
 • Gedistilleerd: productie, stijlen, regio’s
 • Serveren: serveren en bewaren van wijn
 • Wijn en spijs: hoe maak je een goede combinatie

Het heeft deels overlap met Level 1, maar bij Level 2 wordt overal dieper op ingegaan. Ik ga WSET Level 2 doen puur vanuit interesse en hobby, niet omdat ik er qua werk iets mee wil gaan doen. Maar: zeg nooit nooit, natuurlijk.

Wat ik heb geleerd en nu toepas

Ik werk niet in de horeca of in een wijnwinkel, dus ik gebruik de kennis die ik heb opgedaan bij Level 1 waarschijnlijk anders dan vakmensen. Al jarenlang geniet ik van wijn, maar voor mij heeft het nu echt een diepere en veel leukere laag gekregen. In restaurants kies ik nu veel sneller zelf een passende wijn uit bij mijn gekozen gerecht, wat ik voor mijn cursus echt niet kon. Ik herken druiven en streken beter waardoor ik alleen door een etiket of wijnkaart te zien enigszins kan inschatten hoe de wijn zal smaken. Niet dat ik er mega goed in ben, maar ik vind het erg leuk om zelf een wijnkaart of wijnetiket beter te kunnen ‘lezen’ en begrijpen – en een beetje te begrijpen welk eten met welke wijn goed samengaat. Nu maak ik thuis geen hele wijn-spijsarrangementen hoor, maar als ik eens wat lekkers maak, weet ik nu beter daar een wijn bij te kiezen en dat is gewoon leuk.

Daarnaast vind ik het leuk om de wijn goed te ruiken en proeven en daar neem ik altijd even de tijd voor. Ik vind het leuk om veel verschillende dingen te proberen, omdat ik het lekker vind, maar ook om te blijven oefenen. Niet dat ik bij een wijntje op een terras een kwartier een proefnotitie zit te maken, maar ik denk wel even na wat ik nou precies ruik en proef – zo geniet ik ook veel meer van de wijn. Waar ik vroeger vooral dacht: ‘Ja, fris, lekker’, maar ik kon dan niet bedenken waarom ik het lekker vond, of wat ik nou precíes rook en proefde. Dat gaat nu beter en dat maakt het genieten nog veel groter.

Nu loop ik veel vaker een wijnhandel in (mijn favorieten in Zwolle zijn Henri Bloem en Mondovino) met een gerichte vraag, of juist om me te laten adviseren. Voor kerst liet ik me adviseren bij het menu dat ik had gemaakt en daar genoot ik echt van. Maar ik loop ook weleens een wijnwinkel binnen met een heel specifieke vraag of verzoek – ik merk dat ik beter kan uitleggen wat ik wil proberen en daardoor kom ik vaker met een wijn thuis die me ook echt goed bevalt.

Het komt er voor mij op neer dat het van ‘iets wat ik leuk en interessant vond’ naar een echte hobby is gegaan – iets waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Mijn favoriete wijnen

Nu ik beter weet wat ik lekker vind en veel meer verschillende dingen heb geproefd, heb ik een aantal favoriete wijnen. Sommigen haal ik keer op keer, anderen bewaar ik meer voor speciale gelegenheden of drink ik bij een wijnbar of in een restaurant – en dan vooral omdat ze wat duurder zijn.

 

Wij hebben inmiddels voor thuis een rode wijn die we altijd in de kelder hebben liggen, ik koop ze per doos van twaalf bij Henri Bloem voor ongeveer €5 per stuk. Het is de Primitivo van Schola Sarmenti uit Salento. Deze intens smakende wijn komt uit het zuidelijkste stukje Italië en heeft heel veel rood fruit, jam-achtige smaken en ook wat kruidigs.

Als ik iets specialers wil qua rood, ga ik bij de wijnhandel meestal kijken bij Italië, ik merk dat wijnen uit Italië me vaak aanspreken. Laatst kocht ik als cadeau de Tenuta Albrizzi Cabernet Sauvignon – Primitivo van Cantine due Palme. Deze kostte €10 en is echt een bak vol rijp rood fruit. Je proeft ook heel duidelijk vanille en een klein beetje leer. Er zitten bijna geen tannines in en dat maakt het echt een lekkere wijn om door te drinken, hier hoef je niet bij te eten – sommige wijnen zijn echt van die ‘eetwijnen’, dat is deze niet per se.

 

Mijn favoriete rode wijn tot nu toe kreeg ik cadeau en is de Gocce Primitivo di Manduria, nog een primitivo! Echt een van mijn favoriete druiven, ook deze wijn komt uit Puglia. Deze wijn heeft een hoog alcoholpercentage en smaakt naar rood fruit en karamel. Door al dat fruit en die alcohol smaakt hij bijna zoet – echt ongelooflijk lekker! Deze kost rond de €20.

 

Als ik iets lekkers wits wil drinken, weet ik altijd zeker dat ik met een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland goed zit. SB’s uit Nieuw-Zeeland zitten vaak vol met smaken van tropisch fruit en ze zijn enorm lekker fris. Mijn favoriet tot nu toe is de Latitude Sauvignon Blanc van Stoneleigh. Deze heb ik ook gepresenteerd tijdens mijn examen als mijn favoriete wijn. Deze smaakt heel tropisch, naar lychee en ananas, is lekker zuur en heeft ook iets hooi- of grasachtigs. Deze is wel wat duurder, iets meer dan €20 bij de Hanos, dus iets voor speciale momenten.

Ik vond de Verus Sauvignon Blanc uit Slovenië ook erg lekker, die smaakte bijna alsof ‘ie uit Nieuw-Zeeland kwam, en met een iets vriendelijkere prijs: €11,99. Ik proefde perzik, citrus, groene appel en passievrucht.

Ik ben nog op zoek naar een witte ‘huiswijn’, max vijf euro per fles, maar ik heb hem nog niet gevonden. Nog even doorzoeken, geen enkel probleem wat mij betreft.

 

Mijn favoriete dessertwijn die ik tot nu toe geproefd heb is de Sauternes van Chateau Gravas. Dit is echt een toetje op zich. Heel zoet, honing-achtig, ik proef ook meloen en het is nog steeds een vrij frisse wijn die niet te stroperig is. Deze is €12,49 voor een half flesje. Fijn aan deze wijn is dat je hem best even kan bewaren na opening, een paar weken in de koelkast. Hier overleeft ‘ie dat zeker niet – het is gewoon te lekker.

 

Persoonlijk ben ik ook gek op port en PX. Port is een versterkte wijn uit Portugal met een hoog alcoholpercentage (18-20%), PX is Pedro Ximenez en dat is een sherry uit Spanje (15-19% alcohol). De lekkerste port die ik tot nu toe heb gedronken is de Taylor’s 10 Year Old Tawny Port, die smaakt naar krenten, rozijnen en gestoofd fruit. Heel erg zoet, maar heeft ook wel wat zuur waardoor het niet alleen maar plakkerige suiker is. Deze kost €19,95 voor een klein flesje. Mijn favoriete PX tot nog toe is de Reserva de Familia Pedro Ximenez (€11,95 voor een fles) die héél veel vanille heeft. Verder proef ik vooral dadels en vijgen en ook deze is nog best fris voor een PX.

Deze lijst is natuurlijk aan verandering onderhevig: ik heb nog maar zo weinig geproefd en van alles zijn waarschijnlijk nog betere en lekkerdere varianten. Maar voor nu zijn dit mijn favorieten die ik graag drink.

Vragen?

Ik blog niet met regelmaat over wijn, maar laat het me weten als je vragen hebt, bepaalde dingen wilt weten, en tips hoor ik natuurlijk ook heel graag! Bedankt voor het lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

55 reacties
 1. Noor

  Zeker een artikel wat van toegevoegde waarde is wat mij betreft. Zou zelf graag meer kennis over wijn willen krijgen, maar kan de tijd ervoor nog even niet vinden. Dus doe het voor nu maar even met jou enthousiasme 😉

 2. Merel

  Hoi Cynthia! Ik ben door jou bij Wijnstudio terecht gekomen en heb vanavond mijn examen voor Level 1. Ik vond de cursus geweldig, kan me helemaal vinden in jouw omschrijving hierboven. Echt leuk om nu een wijnkaart door te kunnen pluizen. Ik vind proeven nog best lastig dus we gaan zien hoe ik het er vanavond vanaf ga brengen 😉
  Leuk dat je je favo wijnen hebt genoemd, ga ik zeker eens naar op zoek!

  Groetjes,
  Merel

 3. Roxanne

  Tip: probeer de Sauvignon Blanc van La Tulipe eens als ‘witte huiswijn’. Ik ben een wijnliefhebber en dit is een van mijn favorieten! Ontzettend lekker en heel betaalbaar (5,99 per fles).

  • Cynthia Schultz

   Ga ik zeker proberen. Heb laatst ook een boek van Ilja Gort gelezen, dus extra leuk om ook even de wijn te proeven.

 4. Linda

  Leuk om te lezen! Grappig ook, ik ben zelf ook dol op italiaanse wijnen! Sinds ik mijn vriend hem leren kennen – die veel verstand heeft van wijn – ben ik erachter gekomen dat italiaanse wijnen absoluut mijn favo zijn! Ook een andere goede tip: Ziro Puro Linfae Primitivo! Een biologische primitovo met echt heel veel “body”! 🙂

  • Cynthia Schultz

   Dank je voor de tip! En leuk om dat te ontdekken, he? 🙂

 5. Nikki

  Waarom lees ik dit terwijl ik 28 weken zwanger ben?! 😉

  • Mirte

   Haha, dat zat ik net ook te denken! Totaal geen moeite met het laten staan van wijntjes tot nu toe, maar als ik dit dan lees, loopt het water me in de mond. Ik schrijf ze op voor na de bevalling!

 6. Kim

  De Gocce Primitivo di Manduria, waar is die te koop?

 7. Marlie

  Ik wil nooit meer iets anders drinken dan een SB uit Nieuw-Zeeland. Zelf vind ik de clearwater cove erg lekker, bij Gall voor €12. Een budgetvariant is de Que Mas, die koop ik bij Coop of AH. Of de biologische huiswijn van Coop, ook wel prima. Stomme tik, in iedere supermarkt de SB’s uit Nieuw-Zeeland checken,haha.

  • Cynthia Schultz

   Hahaha leuk, dat doe ik dus ook in elke supermarkt. Thanks voor de tips ook!

 8. Kim

  Leuk! Ik ben ook gek op wijn 🙂 De Gocce Primitivo di Manduria ga ik zeker eens proberen. Sluit me verder aan bij de comments over de Lidl wijnen! Lijkt mij ook leuk. Drink zelf met regelmaat wijn van de Lidl, dus ben benieuwd of wij dezelfde smaak hebben.

 9. Laura

  Top voor een lekkere, fruitige witte wijn;
  Chenin Blanc van de Kleine Zalze (Zuid Afrika). Voor zover ik weet bij de Sligo te koop voor onder de 5 euro, en echt bijzonder lekker!
  Het feit dat ik er nog een mooie herinnering aan de vakantie in Zuid Afrika aan heb helpt natuurlijk ook mee in het drinkgenot!

 10. Maris

  Hey Cynthia,

  Zou je wijn van Lidl willen testen Haha???!

  Super leuk geschreven!
  Groetjes

 11. Yasmin

  Jaaa vaker over wijn schrijven! Ik heb niet veel kennis van wijn, maar drink wel graag een lekker (en lieftst ook betaalbaar) glas wijn. Reviews, info ed over wijn zou ik heel leuk vinden om meer over te lezen.

 12. Eveline

  De SB van Misty Coves ook heel lekker! De wijnmakers is een stel waarvan zij uit Zwolle komt maar nu getrouwd is met een kiwi :-). En geëmigreerd naar NZ.

 13. Janneke

  Geen enorme wijndrinker maar kan er bij een goede maaltijd wel enorm van genieten. Dat gezegd hebbende vind ik het wel heel leuk om je stukken over wijn te lezen, je beschrijft het vol geuren en kleuren.
  Mocht je het nog niey gezien hebben is de aflevering van keuringsdienst van waarde nog eens leuk om te kijken, die gaat over al die “prijswinnaars” in de supermarkt (de zin en onzin van etiketten dus). Weer een heerlijke eyeopener 🙂 https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/19-10-2017/KN_1692972? (hopelijk doet de link het, in de browser op mn foon kon ‘ie ‘m niet openen).

 14. Suus

  Oh ja! Wijnvoordeel was ik ook nog vergeten.

  Casa Safra Terra Alta DO Gran Reserva, uit Spanje. Echt een fantastische wijn, ongelooflijk dat deze maar 5 euro is.

 15. R

  Leuk!! Ik kan je zeker aanraden om naar Italie te gaan, zo lekker al die wijntjes uit de verschillende streken en natuurlijk lekker eten erbij. Ik bestel vaak bij wijnvoordeel, die vaak kortingen en aanbiedingen hebben waardoor de SB uit Marlborough vaak tegen een goede prijs in te slaan is 🙂 succes met de vervolgcursus!

 16. Suus

  Ik had al gereageerd maar ik wordt altijd helemaal enthousiast als het over lekkere wijn gaat!

  De Copa Sabia van Hema is een goede cava. Lekker alternatief voor champagne.

  Van Lidl de pinot grigio en de cimarosa chardonnay viognier reserva.

  Ik heb laatst ook een heerlijke bordeaux van Ilja Gort gedronken. Chateu de la tulipe bordeaux heet ie. Wel 14 euro.

 17. Merel

  Echt super leuk om hierover te lezen! Misschien is het leuk om vaker artikelen te maken waarin je verschillende wijnen bespreekt. Wijnen voor elke portemonnee en misschien een ‘neutrale wijn’ die je als cadeau kunt geven, dat vind ik vaak nogal lastig. Ook leuk de tips hieronder in de comments 🙂

 18. Suus

  Ik had al gereageerd maar er kwam nog meer in me op 🙂

  Cava van Hema, Copa sabia. Mijn favo alternatief voor champagne.

  Lidl Cimarosa chardonnay viognier reserva.

 19. Manon

  Leuk! Ik begin volgende week met mijn wijncursus en hoop dat het mij ook zo goed zal bevallen. Ik heb nu een beetje hetzelfde als wat jij had,ik kan niet goed benoemen wat ik proef en waarom ik een wijn nou lekker vind. Hoop dat na de cursus een beetje beter te kunnen! En ik heb je favorieten opgeslagen om te proberen 🙂

 20. Jink

  Onze witte huiswijn van Henri Bloem is de villa fiore (pinot grigio). Meloen, gedroogde kruiden en grapefruit.

 21. petra

  Ik zou het superleuk vinden als je wellicht wat betaalbaardere wijnen van de Lidl zou willen reviewen! Ik begreep dat zij een prijs hadden gekregen van beste wijnen in de supermarkt.. Zelf vind ik de Vredebosch Chardonnay/Colombard van 2017 (Zuid-Afrika) heeel lekker, zeer fruitig maar ook fris. Ben benieuwd wat jij daarvan vindt als wijnkenner. Kost ook maar 3,39 🙂 Wellicht leuk om een review te doen van meerdere LIDL wijnen?

  • Cynthia Schultz

   Goed idee, ik ga binnenkort eens naar de Lidl om wat wijnen in te slaan. Goede tip!

  • Petra

   Leuk!! Kijk er nu al naar uit!

 22. Pip

  Als je van Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc wijnen houdt, is de Mount Vernon van Gall en Gall ook een aanrader. En met 12,99 qua prijs in de ‘tussencategorie’. Mooie balans tussen fris en fruit. Wat meer groen en wat minder tropisch wellicht dan jouw favoriet, maar deze blijft mij iedere keer weer aangenaam verrassen.

 23. rachel

  ik drink niet maar vind het wel leuk om over te lezen want heb vroeger natuurlijk wel wijn gedronken, maar nooit in verdiept. vrienden drinken wel dus mocht ik een keer een lekker goed wijntje nodig hebben klop ik wel bij je aan voor advies:D

 24. Annika

  Ik drink zelf vrijwel nooit alcohol, want ik vind het niet lekker, maar ik vind het heel leuk dat jij er zo enthousiast over kan vertellen.

 25. Marjan

  Interessant! Ik vind het altijd zo moeilijk als je dan in de supermarkt staat en een wijntje wil uitkiezen… Inderdaad, een beetje betaalbare die je wel bij de supermarkt kan halen is fijn, maar hoe kom je er nou achter wat je lekker vind… zo moeilijk!

 26. Anique

  Zo leuk om hierover te lezen! Ik had al een tijdje de ambitie om WSET 1 te gaan doen en heb me net ingeschreven voor de cursus in Amsterdam. Kortom: kom maar door met al je WSET 2 updates. Leuk vooruitzicht.

 27. Ivonne

  Ik heb mijn WSET3 gedaan en af en toe volg ik nog een wijncurus over een specifiek land. Tip voor een huiswijn, gruner weltliners, deze zijn kwalitatief goed en niet zo duur, bij de Hema hebben ze een erg goede voor 7 euro.

  Ook de witte wijnen uit Noord-Spanje en Portugal zijn erg goed (albarino en tinto verde)
  Succes met je WSET2!

  • Cynthia Schultz

   Wat leuk! Hoe vond je Level 3? Ik heb die GL van HEMA al een paar keer in huis gehad, heerlij kinderdaad.

  • Ivonne

   Ik had 1 en 2 niet gevolgd dus ik was huiverig dat ik het niveau niet aan zou kunnen, maar ik vond het super leuk. De cursus duurde 10 weken en daarna moest ik examen doen. Voor het examen heb ik wel even flink moeten oefenen met proeven maar uiteindelijk heb ik dat gehaald.

 28. Naomi

  Oeh, misschien heb ik dan een tip voor jou… Zowel de Lidl als de Hema hebben beiden een primitivo wijn uit Puglia in het assortiment. Erg lekker (en betaalbaar)!

 29. Ier

  Fijne wijntips!

 30. Lisa

  Heel erg leuk om te lezen dit! Ik ben gek op wijn, maar heb er zelf niet zoveel verstand van, dus vind het heel leuk om er iets meer over te lezen. Misschien ga ik ook nog wel eens zo’n cursus doen :).

  Is het trouwens een idee om bij de recepten die je post ook een wijnsuggestie te geven (bij de ‘dinergerechten’ dan)? Zou ik heel leuk vinden!

  • Cynthia Schultz

   Dat is wel een leuk idee! Dank je voor de tip.

 31. Kirsty

  Dat er een Wijnbrevet bestaat wist ik niet! Ik zou dit waarschijnlijk ook wel heel interessant vinden maar denk dat als ik zo’n cursus zou doen ik veel te veel wijn zou drinken haha.

  • Cynthia Schultz

   Haha, het is wel gevaarlijk ja. Ik drink nu over het algemeen alleen in het weekend, op de opleiding na dan (die is op woensdagavond), maar écht drinken doe je dan niet, dus dat scheelt.

 32. Loesje

  Ik word enthousiast om ook een cursus te gaan volgen als ik dit lees. Zou ook beter willen omschrijven wat ik proef. Fijn artikel Cynthia!

 33. Minka

  Superleuke post, er staan een paar wijnen in die ik nog niet ken en dit weekend zeker ga proberen.
  Voor jou heb ik ook een tip maar misschien heb je deze wijn al eens geprobeerd, Tokara Director’s Reserve (uit 2013) op dit moment één van mijn favoriete rode wijnen.

  • Cynthia Schultz

   Nee nog nooit geprobeerd, maar ga ik zeker eens halen. Ben benieuwd, dank je voor de tip!

 34. Mariëlle

  Leuk om te lezen! Probeer zeker ook eens een ripasso en amarone als italie een voorkeur heeft. Ripasso is eigenlijk het meer “betaalbare” zusje van de amarone. Amarone is echt waanzinnig, het word gemaakt van druive die in kelders ingedroogd worden tot het bijna krenten worden, daarna gaan ze d e druiven pas persen.
  Het is een droge wijn, maar er is ook een zoete variant te krijgen.
  Heel intens en bijzonder! Bij ons in het restaurant verkopen we het rond de 95 euro per fles,maar inkoop ligt dat wat anders natuurlijk. Helaas is niet elke amarone hetzelfde als die van kwaliteit.
  Het is niet in de buurt, maar mocht je het erg leuk vinden.(Gorinchem)
  Vrijdag 20 april hebben wij een wijn spijs diner met de wine makers van wijn huis Gipsy Wines.

  Veel plezier met je studie en proefse!!

  • Cynthia Schultz

   Oh ja, beide al eens geprobeerd, kan echt hemels zijn! Ik ga even kijken wat ik op 20 april te doen heb 😉

 35. Liset – Beautydagboek

  Altijd leuk om een cursus te gaan doen waar je meer over wilt weten. Heel veel plezier met deze tweede ronde!

 36. Suus

  De Tilia chardonnay van Gall en Gall vind ik heerlijk. Die zit rond de 7 euro.

  Trivento chardonnay reserva (van Ah en in en in de bonus nu)

  Ook Norton heeft hele goede wijnen.

  Zelf koos ik ook eerst voor Italiaanse wijnen, maar ik kies nu echt heel vaak voor Argentijnse en Chileense wijnen.

  • Cynthia Schultz

   Dank voor de tip, heb hem net bij mijn AH bestelling gedaan, is nu met 30% korting. Ben benieuwd!

 37. Anna

  Hi, tipje voor als je van Sloveense wijnen én SB houdt; Puklavec, voor 5 euro te koop bij de jumbo, ideale huiswijn voor de lente!

  Leuk, dat je ons meeneemt in je wijnavontuur!

  • Cynthia Schultz

   Ooo! Dank voor de tip Anna, die ga ik zeker eens halen.

 38. Tineke

  Ik ben helemaal niet zo’n wijnkenner en wist niet dat zoiets bestond. Klinkt allemaal wel heel interessant.
  Liefs