Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Wijn met Lotte Wolf

Wijn is ontzéttend leuk. Voor ‘Wijn met…’ praat ik met mensen die er net zo over denken, om hun allerbeste tips te horen, verhalen te delen en natuurlijk om samen wijn te proeven. Mijn tweede gast in deze serie is Lotte Wolf, 32, wine director bij restaurant Bridges én wijnmaker in Zuid-Afrika.

Leestijd

Op 11 september 2018 bereikt ons het bericht dat Lotte is overleden. Na ons interview heb ik contact met haar gehouden en haar nog enkele malen gesproken op events. Ik was na het gesprek met haar al onder de indruk van haar kunde, haar enthousiasme, haar kennis en haar openheid. Wat een lieve, grappige vrouw. Zo’n frisse wind in de wijnwereld, zo’n vrolijke dame met standaard een lach op haar gezicht. Die bewondering werd alleen maar groter. Op de dag dat ze naar Stellenbosch Zuid-Afrika zou afreizen overleed ze. Lieve Lotte, wat in- en intriest dat jij nog lang niet al je wijndromen hebt mogen waarmaken. Ik zal je nooit vergeten, als een van de eerste topsommeliers die open stond voor een gesprek en proeverij. Ik heb in deze korte tijd veel van je mogen leren. Bij natuurwijn, ‘unfined and unfiltered’, zal ik altijd even aan je denken. Rust zacht.

Hoe ben je begonnen met wijn?

‘Het is me niet met de paplepel ingegoten, in ieder geval. Mijn ouders gingen nooit uit eten, mijn opa en oma namen me weleens mee naar een restaurant. Dat vond ik waanzinnig. Toen ik achttien was, ging ik reizen. Ik was aan het backpacken in Nieuw-Zeeland toen mijn geld op was. Ik zat toen in Marlborough en ik moest ergens gaan werken om wat bij te verdienen. Ik heb mezelf toen naar binnen gebluft bij een chic hotel. Ik had weinig kennis van wijn en hospitality, maar ze zullen wel gedacht hebben: het is blond, het heeft twee benen en armen, het kan vast hard werken. Dat kon ik, en ik was leergierig. Daar werd ik totaal verliefd. Op mijn eerste vriendje, en op de wijn. Ik mocht mee op wijntours en kon oneindig veel proeven. Terug in Amsterdam ging ik als assistent-sommelier bij Jamie Oliver’s Fifteen werken en daarna heb ik, op mijn negentiende, de vinologenopleiding gedaan.

Toen heb ik bij een aantal verschillende restaurants gewerkt, van restaurant Callas tot uiteindelijk Oud Sluis bij Sergio Herman. De sommelier ging daar weg en de timing was perfect: ik kon daar aan de slag. Nu werk ik alweer drie jaar als wine director bij restaurant Bridges in Amsterdam. En na elke stap in mijn carriere ging ik drie maanden naar Zuid-Afrika om wijn te maken. Nu heb ik mijn eigen wijn, gemaakt in de regio Swartland, waar ik een wijngaard lease. Nu ga ik er elk jaar heen en dat kan ik goed combineren met mijn werk bij Bridges.’

Wat vind jij zo mooi aan wijn?

‘De natuur. Ik ben er gek op. Ik ben dol op wandelen en ben graag in het bos, in de natuur, buiten. Als je weleens in een wijngaard bent geweest, snap je wat ik bedoel. Het is daar zo waanzinnig mooi. Die rust! En dan de combinatie van de natuur met die druif én de mens die in het wijnmaakproces honderden keuzes maakt. Dat vind ik fascinerend.’

Wat is jouw favoriete wijn?

‘Semillon. Absoluut. Het is niet zo’n hele bekende druif en de wijn moet ook goed gemaakt zijn, van lekkere rijpe Semillon-druiven. Vooral uit Australië komt hele goede. Het is een hele bloemige wijn met smaken van steenfruit zoals perzik. Als hij wat oudert, komt er een notenaroma in. In mijn eigen Semillon-wijn probeer ik dat er wat sneller in te krijgen door hem iets te laten oxideren in het wijnmaakproces.’

Aan welke wijnfabels stoor je je?

‘Dat rode wijn niet bij vis kan! Dat kan namelijk absoluut. Het is alleen belangrijk dat de structuurelementen van het gerecht bij de wijn passen. Als dat goed zit, kan rood bij vis fantastisch zijn. En dat Chablis een druivenras zou zijn. Hier in het restaurant komen veel Amerikanen, en die willen dan geen Chardonnay, maar wel een Chablis. Terwijl Chablis dus gewoon Chardonnay is. Vaak schenk ik het dan gewoon in en dan genieten ze ervan. Ook vind ik het jammer dat veel mensen alleen rode Bordeaux of port bij kaas drinken. Er zijn namelijk zoveel lekkerdere combinaties.’

Wat is je favoriete wijn-spijs combinatie?

‘Ik eet niet zo vaak thuis, ik ben altijd in het restaurant. Dus de mooiste wijn-spijscombinatie hier bij Bridges vind ik kreeft, die serveren we met mango- en peperijs. Daarbij schenk ik een Viognier uit de noorderlijke Rhone. Het bloemige van de viognier gaat fantastisch samen met het licht zoetige van de kreeft.’

Welke wijn kan je aanraden aan mensen die beginnen met wijn drinken?

‘Qua wit: de Penfold’s Chardonnay, of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. En: een Chenin Blanc van Adi Badenhorst. De rode wijn van hem is ook te gek. Enne: een Gall & Gall klantenpas kopen. Daarmee heb je altijd zulke mooie voordeeltjes.’

Wijn proeven met Lotte

Samen met Lotte proef ik zes verschillende wijnen, waarvan zij de meeste zelf graag schenkt bij Bridges. Ze heeft een voorkeur voor natuurlijke wijnen die gemaakt zijn met hun eigen gisten. Op verzoek heb ik prijzen en linkjes naar webwinkels erbij gezet, maar niet elke wijn is voor de consument te koop en is dan alleen in horeca te bestellen.

Force Majeure Chenin Blanc (2017) uit Swartland, Zuid-Afrika. Lotte is assistent-wijnmaker bij het wijnhuis dat deze wijn produceert. Ik heb wel vaker natuurwijnen geproefd, maar dit smaakt echt zó puur! Héél sappig, alsof je puur druivensap drinkt – maar dan met alcohol en niet zoet. Ik proef witte druiven, steenfruit, vanille, limoen, natte steen en citroen. De zuren zijn niet té aanwezig, het is een mooie zachte wijn.
Lotte schenkt dit bij lichtgerookte makreel.
€11,90 via Welwijn.

Domaine de Corps de Loup  Viognier (2016) uit Pays de Coteaux d’Ardeche in Frankrijk. Deze wijn wordt gemaakt van Viognier, wat een hele aromatische druif is. Hij stuift het glas uit, ik proef en ruik geel fruit, tropisch fruit, perzik, vlierbloesem en ook iets van yoghurt. Het zuur houdt alles mooi in balans.
Lotte schenkt dit bij kreeft.
€21,25 via Wijnkooperij de Lange

Cérvoles Blanc Les Carrigues (2015) uit Spanje (Costers del Segre) is een blend van Chardonnay en Macabeo. Dit is echt een krachtpatser: banaan, boter, rook, vanille, ceder, hooi, een volle body, lekker romig, veel smaak… De wijn blijft heel lang in de mond hangen en is ook nog fris.
Lotte schenkt dit bij kabeljauw met kimchi.

Mother Rock Carignan/Cinsault (2015) uit Swartland, Zuid-Afrika. Deze rode wijn is heel fris en heeft smaken en aroma’s van zwart fruit, framboos, aardbei, rook en heeft ook een soort grillsmaak. Lekker dus bij barbecue- of gegrilde gerechten.

€19,99 via Anim Wines

Famille Perrin Coudoulet de Beaucastel (2015) uit Cotes-du-Rhone, Frankrijk. Coudoulet de Beaucastel is hét huis van Chateauneuf-du-Pape in Frankrijk. Volgens Lotte is deze wijn echt een allemansvriend – iedereen vind dit lekker. Gemaakt van Syrah. Ik proef en rijk zwarte bessen, zoethout, aardbeien en tijm. De tannines zijn zacht en rijp van smaak. Heerlijk.

€24,95 via Grand Cru wijnen (ander jaargang)

Pavillon de Taillefer Saint-Emillion Grand Cru (2014). Als laatste een Grand Cru uit Saint-Emillion, Bordeaux, Frankrijk. Deze is gemaakt van merlot en smaakt heerlijk zacht, met rijp rood fruit, cederhout, braam, vanille en zwarte peper. De tannines zijn zacht en soepel.

Je merkt in de wijnkeuze de mix van Lotte’s liefde voor Zuid-Afrika(anse wijnen) en klassieke keuzes zoals Chateauneuf-du-Pape en Bordeaux. Ik houd van die mix, zeker bij een proeverij of diner. Heerlijk om de verschillen te proeven en Zuid-Afrika iets beter te leren kennen. Persoonlijk kies ik niet zo snel Zuid-Afrikaanse wijn, puur omdat ik het niet zo goed ken. Dat wordt dus een mooie ontdekkingstocht, want ik ben getriggerd!

Dankjewel Lotte voor je tijd en passie! En lezers: bedankt voor de toffe reacties op deel 1 met Therese.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.