Week Zonder Vlees

Afgelopen week was het de Nationale Week Zonder Vlees. Een week waarin wordt opgeroepen om eens iets anders dan vlees te eten, voor het milieu, voor de planeet en voor de dieren. Maandag besloot ik daar maar aan mee te doen, en ik vertel je graag hoe dat ging.

Leestijd

Ik & vlees

Vorig jaar oktober schreef ik een uitgebreide blogpost over ‘minder vlees eten’, vol met tips, recepten, suggesties en mijn uitleg. Waar ik vroeger ‘thuis’ bij mijn ouders dagelijks vlees at, kook ik nu meestal vegetarisch en eet ik maar een paar dagen van de week vlees. Door de jaren heen ben ik langzaamaan steeds minder dierlijke producten gaan eten, vanwege het dierenleed en het milieu.

Ging ik eerst minder vlees eten omdat ik gewoon niet elke dag vlees hoefde, later werd ik me steeds bewuster van het verschrikkelijke dierenleed en het effect dat vlees eten op het milieu heeft. Ik ben geen vegetariër, ik noem mezelf ook geen flexitariër, alleen eet ik steeds wat minder vlees. Thuis kook ik vaak vegetarisch en ook buiten de deur maak ik steeds vaker vleesloze keuzes.

Toch eet ik af en toe nog wel vlees, maar véél minder dan vroeger. En elke dag dat je iets vegetarisch eet in plaats van vlees, helpt. Ik weet dat mensen dit lezen en denken: als je het zo erg vindt, waarom stop je dan niet helemaal met vlees eten? Ik snap die vraag, en ik overweeg het ook soms. Nu wil ik het nog niet compleet opgeven, omdat ik in een restaurant erg kan genieten van een stukje biologisch en goed klaargemaakt vlees. Thuis ga ik er wel steeds minder vaak voor – ik merk dat het me in de supermarkt ook steeds meer tegen gaat staan. En als ik vlees koop, probeer ik zoveel mogelijk voor biologisch te gaan.

Dus: ik eet vlees, maar niet vaak. De ene week is het meer dan de andere keer en soms eten we wekenlang thuis alleen maar vegetarisch. Het is ook maar net hoe de weken lopen en welke keuzes we maken.

De Nationale Week Zonder Vlees

Al een paar weken las ik over De Nationale Week Zonder Vlees, wat ik een enorm goed initiatief vind. Mensen op een laagdrempelige en vriendelijke manier stimuleren om eens een weekje vegetarisch te eten. Natuurlijk met de hoop dat deze mensen na de week zonder vlees wat vaker kiezen voor een plantaardig of vegetarisch alternatief. Op de website kan je er veel over lezen, ook over wat je allemaal ‘bespaart’ door een week geen vlees te eten.

Ik was niet van plan mee te doen, tot ik er erg veel op social media voorbij zag komen en toen ik op maandag ging lunchen met een vriend – lees: een van de grootste vleesliefhebbers die ik ken – die óók meedeed, besloot ik ook gewoon mee te doen. Een week zonder vlees, dat is toch een makkie? Ik had geluk, want alle boodschappen voor de rest van de week waren al in huis en dat was allemaal vegetarisch. Ik kook meestal vegetarisch, dus dat scheelde al. Maar: ik had die week drie diners en een lunch buiten de deur gepland staan en een typische Hollandse verjaardag met worst en bitterballen. Thuis vega eten vind ik totaal niet moeilijk, maar buiten de deur ga ik vaker wel voor vlees, en bitterballen zijn mijn lievelings. Dus daar was ik vooral benieuwd naar, hoe dat buiten de deur zou gaan. Zou ik het ‘jammer’ vinden? Zou ik er heel veel zin in hebben en balen? Of zou ik het gewoon prima vinden en genieten van mijn vega eten?

Wat we thuis aten

Ik kookte vier keer thuis, en deze maaltijden had ik al gepland voordat ik bedacht mee te doen aan de Week Zonder Vlees. Dit hebben we gegeten.

Maandag: Portobello's uit de oven

Deze week maak ik een aantal nieuwe recepten, op maandag begin ik met een recept uit het Jamie Oliver 5 Ingrediënten boek. Ik maak portobello’s uit de oven met salie, tomaatjes en kaas. Het is ontzettend lekker, maar ik ben dan ook gek op paddenstoelen. We vinden het allebei wel een beetje weinig, er had nog wat bij gemogen. De volgende keer maak ik er wat aardappeltjes bij.

Woensdag: Sticky aubergine

Nog een Jamie 5 Ingrediënten gerecht: Sticky Aubergine! Dit staat in 20 minuten op tafel en het is heerlijk, de textuur van de aubergine, de wat zoete teriyakisaus, de knapperige bosui en pinda’s: voor herhaling vatbaar.

Donderdag: Rode kool

Oef, rode kool is een van mijn favoriete groenten. Donderdagmiddag heb ik de tijd om dit twee uur op het vuur te laten pruttelen. Ik maak er krokante aardappeltjes uit de oven bij en een vegetarische gehacktbal van De Vegetarische Slager.

Vrijdag: Pasta met groenten

Ik was al lang en breed aan het eten toen ik dacht: wacht! Ik vergeet de foto!

Op vrijdag maak ik een klassiek Willem & Cynthia recept: pasta met lekker veel groenten. Deze keer bak ik ui, courgette en champignons. Daar doe ik tomatenpassata en vegetarisch gehakt bij met wat kruiden (peper, zout, knoflook) en dat is het! Volkoren speltpenne en wat parmezaan erbij: lekker.

Wat ik buiten de deur at

Normaal ga ik niet zo vaak uit eten, maar dit was net zo’n week dat dat wél het geval was. Heerlijk, want ik vind uit eten gaan en van de leukste dingen die er is.

Maandag: lunch bij Brasserie Jansen

Op maandag ga ik spontaan met vriend Harold lunchen bij Brasserie Jansen, waar dus ook het besluit wordt genomen om mee te doen aan de Week Zonder Vlees. Als ik ergens ga lunchen kies ik regelmatig iets vegetarisch en deze keer dus ook, ik ga voor een salade met courgette, groene asperges, rucola, cherrytomaten, pijnboompitten en geitenkaas en dat is gewoon ontzettend lekker. Deze salade eet ik daar wel vaker, gewoon een goede keus.

Dinsdag: persdiner bij 5&33

Dinsdagavond ben ik uitgenodigd voor een persdiner bij restaurant 5&33 in Amsterdam. Het is een tasting avond van het nieuwe menu en er komen allemaal verschillende dingen op tafel. De helft is vega, de helft is met vlees. Ik kies simpelweg voor de dingen die geen vlees zijn: kaas (van de plank met Italiaanse vleeswaren en kazen), salade, risotto met asperges en wat krieltjes die bij de kip uit de oven horen. Ik moet zeggen dat ik het niet heel erg moeilijk vond: ik vind Italiaanse vleeswaren wel lekker maar niet zó lekker dat ik het écht niet kan laten staan, hetzelfde met gebraden kip en vitello tonato. Het scheelde ook dat de gerechten zonder vlees gewoon heel erg lekker waren.

Zaterdag: Diner bij Coperto

Zaterdagavond heb ik een etentje wat al weken gepland staat: ik ga met Jordi bij Coperto Restobar eten. Je kan hier mijn recensie lezen! We hebben gereserveerd via de restaurantweek en gaan vijf gangen eten. Er is een standaard menu ter ere van restaurantweek, waarvan drie gangen vlees of gevogelte, dus ik vraag om een menu zonder vlees en dat is geen probleem.
Dit vond ik totaal niet lastig. Coperto heeft gewoon zulke lekkere gerechten zonder vlees (en dat wist ik al) dat de keuze makkelijk was. Ik had ook best zin in een goed stukje vlees, maar ik miste het niet.

Zondag: Dogtails

Ik ga voor een vegetarische hotdog met tzatziki, rode kool en bosuitjes.

Zondagavond gaan we met Harold en Harma naar Dogtails, want ik had nog wat Socialdeals die ik niet wilde laten verlopen (logisch!). Dogtails is een enorm leuk restaurant in Zwolle die zich specialiseren in hotdogs en cocktails. Lekker dan, ga je in je geen-vlees-week naar een hotdogrestaurant. Maar! Je kan hier je eigen hotdogs samenstellen en ze hebben ook een vegetarische ‘worst’. Veel hotdogs hebben toppings met bijvoorbeeld gerookt spek, maar dat kan je gewoon weglaten. Easy peasy. Heb geen vlees gemist. Maar eerlijk: een hotdog met een runderworst vind ik wel lekkerder. Gelukkig zit het zo vol met toppings dat het echt geen issue is.

Bonus: lunch

Ik lunch bijna nooit met vlees, dus dit was voor mij niet heel speciaal, maar ik laat je toch wat van mijn lunchgerechten zien. Misschien doe je er wat inspiratie uit op voor vega lunches!

De Week Zonder Vlees: conclusie

Mijn Week Zonder Vlees was top. Ik heb niet minder lekker gegeten of minder genoten dan normaal. Het scheelt voor mij dus wel dat wij thuis al vrij weinig vlees eten ik tijdens de lunch of ontbijt thuis ook nooit vlees eet. In restaurants had ik er ook echt weinig moeite mee en ik heb het vlees deze week niet écht gemist.
Maar daar moet ik bij zeggen dat ik het wél heel jammer had gevonden als ik in zo’n restaurant zou zijn waar de enige vega keuze een karige salade (of die eeuwige salade met geitenkaas, walnoten en honing) is. En dat je dan jaloers naar je tafelgenoten kijkt die wél iets heel erg lekkers eten en dat jij dan balend zit te kauwen op een blaadje sla. Ik ging deze week gewoon naar restaurants waar ze echt lekkere dingen zonder vlees maken en dat zou de norm moeten zijn! Op die manier kiezen we er ook echt voor en is het gewoon ontzettend lekker.
Op de ‘Hollandse verjaardag’ met plakjes worst en gehaktballetjes met satésaus moest ik me wel even inhouden. Tja, die gehaktballetjes met satésaus zijn gewoon hartstikke lekker en een plakje worst gaat er ook wel in bij een borrel. Maar ik heb het overleefd op kaas, olijven en borrelnoten en dat was echt prima. Ik bedoel, waar zeur ik eigenlijk over, dat ik op een verjaardag geen dood dier wil eten…

Ik ga lekker door zoals ik deed: thuis vaak vega koken. En ik ga zeker buiten de deur ook vaker voor een gerecht zonder vlees. Want ik hoef geen stuk vlees te eten om enorm te genieten – dat bleek deze week wel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

37 reacties
 1. Liesbet

  Cynthia, superleuk en inspirerend artikel! Mijn favo vega bagel bij de Bagels & Beans is de paddoburger. Probeer ‘m eens, ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

 2. Inoa

  Ik vind het wel interessant dat het punt waarop het lastig wordt (bij veel mensen) gaat om of iets te lekker is om te laten staan of dat er enkel simpele salades zijn als vega-optie. Ik denk dat als dierenleed je echt 100% dwarszit, dat het er dan niet meer toe doet hoe lekker jouw eten is. Het is dan ver ondergeschikt, je eigen kortstondige lust. Ik eet vegan en soms betekent dat, dat ik enkel side-dishes kan bestellen zoals friet en een bak sla, totaal niks aan, maar dat voelt dan als een offer/een stem namens de dieren.

  Als je ooit echt volledig vega wilt eten is het dus helpend – denk ik – om je afkeer van vlees en dierenleed bewust te vergroten door docu’s etc. Anders komt het puur aan op discipline/hoe lekker iets is, en dat is lastig.

 3. Annabel

  Ik doe het eigenlijk hetzelfde als jij! Ik gebruik geen labels zoals ‘flexitariër’ of ‘vegetariër’, maar eet bijna geen vlees. Ik vind vlees niet zo lekker, het is slecht voor het milieu als ik het eet, en ik heb het niet nodig om een lekker diner op tafel te zetten (of om lekker te lunchen!). Maar toch eet ik het af en toe, zodat ik toch al mijn voedingsstoffen binnen krijg en geen tekorten heb. Of als ik naar een restaurant ga en ik heb héél veel zin in een burger, dan neem ik die. Weet ik tenminste zeker dat ik, áls ik een stukje vlees pak, ik er ook echt van geniet. Fijn om te zien dat je meegedaan hebt aan de vegetarische week, al eet je al bijna altijd vegetarisch. Dit helpt toch voor de bewustwording van heel veel mensen!
  P.s. misschien een leuke tip: Deliciously Ella heeft een app voor enkele euro’s, waar fantastische veganistische recepten op staan. Die zijn zo lekker dat je voor je gevoel jezelf een cadeautje doet! En het is geheel cruelty free als je het eet. En stel je wilt er toch kaas op, dan kan je dat lekker doen 🙂 Haar site geeft een goede indruk voor het soort recepten dat ze maakt: misschien de moeite waard om eens te kijken!
  xxx

 4. Lyanne

  Wat een leuk artikel met heerlijke foto’s. Fijn voor de inspiratie! 🙂

 5. Frederique

  Fijn om te horen dat het je zo goed is bevallen en dat je deze lijn wil doorzetten (buiten het feit dat iedereen dit natuurlijk helemaal zelf mag weten). En wat zien de gerechten op de foto’s er lekker uit… 🙂

  • Frederique

   Ben het overigens met je eens dat het heel jammer is dat er soms bij restaurants wordt aangegeven dat er ‘keuze is voor vegetariers’ en het dan een simpele geitenkaassalade is. Vind ik overigens best lekker, maar niet altijd. Ik wil soms ook gewoon frietjes met een snack of een pasta 🙂

 6. Elisa Berry

  Ik merk dat ik in restaurants soms liever een vegetarisch gerecht neem, in plaats van een stukje vlees. Thuis vind ik het lastig om dit door te voeren, omdat mijn vriend wel van vlees houdt en ik het zelf vooral lekker makkelijk vind. Die portobello’s zien er wel echt heerlijk uit, dus die ga ik zeker een keertje op het weekmenu zetten thuis! Ik zou graag een keer willen proberen om minder/geen vlees te eten, maar met al die lekkere vegetarische recepten moet dat vast niet zo moeilijk zijn. Met vis zou ik veel meer moeite hebben denk ik!

 7. Sophie

  Ik sta er precies zo in! Thuis kook ik altijd vegetarisch en buiten de deur eet ik af en toe vlees of vis. Zo houdt je het makkelijk vol. Misschien dat ik ooit wel vegetariër wordt maar dat gaat denk ik vanzelf. Leuk om zo over jouw week zonder vlees te lezen 🙂

 8. Lesley

  Ik doe een beetje het zelfde op het moment – zo min mogelijk vlees en als ik het dan eet, organisch en waar ik weet waar ’t vandaan komt.

  Ik vraag me af wat je van kaas vindt alleen – kaas wordt gemaakt met stremsel en dat komt uit de maag van een kalfje. Daardoor is veel kaas niet alleen niet veganistisch maar ook niet vegetarisch.

  En wat ik zelf lastig vindt is dat ook voor melk dieren afgemaakt worden (want baby stiertjes worden geslacht) dus eigenlijk is dat ook niet heel ‘vegetarisch’… Maar zonder kaas kan ik niet, haha.

  • Kelsey

   Ik ben hier ook erg benieuwd naar; wat Cynthia van kaas eten vind. Ik zie namelijk heel veel kaas voorbij komen terwijl er maar weinig vegetarische kazen zijn, inderdaad door het dierlijk stremsel. Een van mijn favoriete kazen die wel vegetarisch is, is old white van Old Amsterdam!

  • Cynthia Schultz

   Het ging deze week echt puur om ‘zonder vlees’ dus ik heb wel gewoon kaas gegeten.

  • Cynthia Schultz

   Deze week heb ik wel kaas gegeten omdat ik me echt gefocust heb op ‘geen vlees’ en niet per 100% vegetarisch. Ik eet zelf wel kaas.

 9. Elisa

  Als er dan toch al vlees op een plankje ligt, dan is het dier toch al dood. Kun je er beter van genieten… maar dat is mijn mening haha! Verder koop ik zo weinig mogelijk vlees in de supermarkt, we hebben dan ook de luxe dat we een eigen koe slachten die we zoveel mogelijk voeden met lokaal voedsel. Ik geloof echt in lokaal! Nee, wij eten geen vega. Mijn man vindt een pizza met paar plakjes salami al bijna een vleesloos dagje haha! Maar ieder zo zijn ding 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ach ja, of iemand anders eet het op, dat kan ook nog 😉 Er waren genoeg mensen.

 10. Bente

  Leuk artikel en mooi dat het zo makkelijk gelukt is! Ik ben nu bijna een jaar vegetariër en dat gaat zonder moeite, maar ik mis ook wel eens een lekkere bitterbal 😉

  • Nathalie

   Hier hetzelfde! Het enige waar ik af en toe zin in heb is junk food! Maar! Ik kan de bitterballen van de vegetarische slager erg aanraden! En gelukkig komen er steeds meer plantaardige plekken waar je de lekkerste snacks kan eten! Ik kan de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam erg aanraden! Omnomnomnom!

  • Bente

   Ik hoorde het ja, zal het eens proberen! 🙂

 11. Mars

  Het is mooi dat iedereen tevreden is over de Veg. Slager, vooral qua smaak zou het goed te doen zijn. Voor mij is het daarentegen geen goed alternatief voor vlees, ik wil niet elke dag soya producten eten, daarnaast zitten er bij de meeste dingen veel vulmiddelen, wat ook te zien is aan de hoeveelheid koolhydraten en suikers (meeste producten hebben wel iets van glucose-fructosestroop en/of dextrose). Ik weet dat dit ook in verwerkte vleesproducten zit, maar die koop ik sowieso niet, maak zelf wel mijn gehaktballen etc. Zet ik dus gewoon vlees tegenover een puur stuk vlees, dan heeft vlees toch echt mijn voorkeur.

  • Mars

   Ik bedoel natuurlijk soya producten tegenover vlees, in de laatste zin :).

  • Lian

   Ik vind ook dat niet alle vleesvervangers even gezond zijn en ze zijn ook best duur! Ik haal mijn eiwitten vaak uit peulvruchten of noten als ik vega kook. Ik vind het bijvoorbeeld heel lekker om linzen door de pasta rode saus te doen als een soort ‘gehakt’. Of om een burger te maken van zwarte bonen.

  • Leanne

   Kijk even op de achterkant van de etiketten. Niet alles wordt namelikk can soja gemaakt. Veel wordt ook van bijv. Tarwe gemaakt. Ik heb nog wel een super lekkere tip: de kipburgers/schnitels van Vegafit. Niet zo duur en de lekkerste vega kipburgers die ik tot nu toe heb gevonden. Kan je ook een heerlijke Chili chicken mee makennop een broodje en je proeft echt t verschil niet :):) ik eet trouwens ook 1x per week vlees of vis. Soms kaas (maar is niet goed voor mij vanwege het vet) Mijn man is veganistisch. Dat is in restaurants wel echt lastig. Het is meestal idd de eeuwige “salade” ( kan voor hem vaak al niet, want kaas) of groentecurry? dat zijn momenten dat ik zelf wel voor vlees kies. Vind een groentecurry erg lekker maar voor thuis. In de restaurant hou ik gewoon erg van een frietje met iets lekkers erbij maar vegetarische hamburgers hebben ze bijna nergens…

 12. Ingrid

  Wat interessant om te lezen. Ik eet zelf wel gewoon vlees en vis. Ik probeer wel te minderen. Maar vaak vind ik die vleesvervangers te zout en/of te hoog in koolhydraten. De vegetarische slager is bij ons in het dorp moeilijk verkrijgbaar en de producten die er liggen vind ik absoluut niet lekker (zoals die kipstuckjes).

  • Lotte

   Ik eet zelf niet vegetarisch, maar eet ook niet elke dag vlees. Op de dagen dat ik geen vlees eet, eet ik ook geen vleesvervanger, omdat ik deze ook niet lekker vind. Je kan prima vegetarisch koken zonder deze vleesvervangers. Ga los met paddenstoelen, peulvruchten, kaas, etc. en je hebt superlekker gerechten (zónder alle toevoegingen en teveel zout).

  • Marjan

   Juist, wat Lotte zegt. Zo’n pasta kan ook prima zonder het vegetarisch gehakt, zo at ik afgelopen week een pasta met ricotta uit de oven. En bij een Indiase curry hoef je ook niks anders dan groente toe te voegen. En in Mexicaanse gerechten doet een mix van bonen het goed.

 13. Ingrid

  Wat leuk dat je aan deze week hebt mee gedaan en fijn dat je dit wel goed vol te houden vond! Ik eet zelf nu 12 jaar 100% vegetarisch en ik heb er echt geen moeite meer mee. Als ik mensen vlees zie eten vind ik dat eerder een beetje onsmakelijk, omdat ik het niet als eten maar als een dood dier zie. Veganistisch vind ik wel heel lastig. Ik ben blij dat steeds meer restaurants echt goede vega gerechten op de kaart hebben staan!

 14. Jessica J.

  Kijk, ik kan me volledig in je verhaal vinden. Thuis eet ik geen vlees of vis meer. Het enige waarvoor ik soms bezwijk, is sushi. Op restaurant ga ik in de mate van het mogelijke voor vegetarisch, tenzij er inderdaad niets boeiends op de kaart staat. Gelukkig is er intussen in de meeste restaurants wel een lekker vegetarisch gerecht te vinden. 🙂
  Dat Jamie Oliver 5 Ingrediënten-boek klinkt interessant!

 15. Carina

  Thuis kook ik ook eigenlijk uitsluitend vegetarisch. Naja voor 99% in ieder geval. Scheelt dat ik vlees vaak ook gewoon niet lekker vind. In restaurants vind ik het wel erg lastig want de vegetarische opties zijn erg beperkt hier, ook met bijvoorbeeld thuisbezorgd. Dus dan zwicht ik wel vaker voor vlees of vis zodat ik tenminste iets kan eten wat ik lekkerder vind dan een salade.

 16. rachel

  goed stuk en leuk om te lezen en ik zou ook wel meer vega dingen willen gaan eten maar mijn lichaam reageert er nogal heftig op. ben wel een stuk aan het minderen met vlees want vind het ook niet meer zo lekker 😉

 17. Anna

  Leuk om te lezen! Ik eet zelf al ruim 12 jaar geen vlees meer, dus voor mij is het moeilijk voor te stellen dat je af en toe zin hebt in vlees, haha. Ik ben daarnaast allergisch voor noten en voor mijn gevoel hoort vlees daar ook bij. Ik ben er natuurlijk niet allergisch voor, maar ik wil het niet in mijn mond en in mijn buik. Ik eet af en toe wel een stukje vis en ook eieren, omdat de keuzes voor een vegetariër met notenallergie soms ook wel beperkt zijn. Mijn tip voor iedereen die minder vlees wil eten is: Begin niet te moeilijk. Geen vlees eten hoeft niet ingewikkeld te zijn – zo’n groentepasta die jij bijvoorbeeld maakte is heerlijk! En tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg soorten vleesvervangers te koop.

 18. Joyce

  Wat leuk om te lezen dat het zo goed bevallen is! Ik denk dat het al veel verschil maakt als mensen wat vaker stil staan bij de gevolgen van vlees eten en er dan bewust voor kiezen het wel of niet te eten (het is niet álles of niets, denk ik). En een blogpost als deze laat mooi zien hoe heeeerlijk vegetarisch eten kan zijn. Ik eet al jaren geen vlees meer en mis voor mijn gevoel niets. 🙂

 19. Marlies

  Zo is het bij mij ook ooit gegaan! Steeds minder en minder vlees en dierlijke producten eten en dan stapje voor stapje de overgang maken, tot ik op een bepaald moment echt geen vlees meer kon binnenkrijgen 🙂 Thuis eten wij bijna altijd plantaardig, en buiten de deur eet ik vegetarisch. Die teleurstelling op restaurant heeft inderdaad meer te maken met het feit dat jij gewoon iets niet lekker voorgeschoteld krijgt (vaak in restaurants waar er geen vega gerecht op de kaart staat en je dan maar moet hopen dat de kok iets kan klaarmaken dat je lekker vindt) en de anderen lekker zitten te smikkelen, dan dat je geen vlees kan eten… Super fijn dat je ook de bewustwording rond het milieu meeneemt in deze artikels! Het is zo’n simpele en effectieve manier om je ecologische voetafdruk te verlagen, die veel mensen totaal niet kennen. Nu nog hopen dat de Vegetarische Slager naar België komt, want die producten zien er altijd zo overheerlijk uit!

  • Jessica J.

   De Vegetarische Slager is al erg lang verkrijgbaar in België, hoor. Onder andere bij Delhaize, Albert Heijn en Het Natuurhuis. 🙂

 20. Anna

  Geloof mij; als je eenmaal vegetariër bent ga je niet jaloers kijken naar de vlees gerechten van je tafel genoten. Je idee over vlees gaat dan veranderen. Je ziet het niet meer simpelweg als ‘eten’. Dat maakt het ook zó veel makkelijker om deze levensstijl vol te houden.

  Top dat je hier over schrijft en jouw manier van minder vlees eten is toch al super want alle beetjes helpen. Keep it up!

  • Femke

   Eens!
   Maar, Cyntghia, nu nog een andere woordkeuze voor: “Maar ik heb het overleefd op kaas, olijven en borrelnoten en dat was echt prima”. Want overleven, dat doe je op droog brood;-)

  • Nikki

   Ik denk ook dat in die zin een sarcastische ondertoon zit 😉

 21. Tessa

  Top blogpost! Hier kan ik goeie ideeën/inspiratie uit halen 🙂

 22. Eline

  Sinds ik vegetarisch eet heb ik zo veel lekkere dingen ontdekt, zoals portobello’s. Vroeger had ik echt helemaal niets met champignons maar nu vind ik ze heerlijk!