Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Week Zonder Vlees

Afgelopen week was het de Nationale Week Zonder Vlees. Een week waarin wordt opgeroepen om eens iets anders dan vlees te eten, voor het milieu, voor de planeet en voor de dieren. Maandag besloot ik daar maar aan mee te doen, en ik vertel je graag hoe dat ging.

Leestijd

Ik & vlees

Vorig jaar oktober schreef ik een uitgebreide blogpost over ‘minder vlees eten’, vol met tips, recepten, suggesties en mijn uitleg. Waar ik vroeger ’thuis’ bij mijn ouders dagelijks vlees at, kook ik nu meestal vegetarisch en eet ik maar een paar dagen van de week vlees. Door de jaren heen ben ik langzaamaan steeds minder dierlijke producten gaan eten, vanwege het dierenleed en het milieu.

Ging ik eerst minder vlees eten omdat ik gewoon niet elke dag vlees hoefde, later werd ik me steeds bewuster van het verschrikkelijke dierenleed en het effect dat vlees eten op het milieu heeft. Ik ben geen vegetariër, ik noem mezelf ook geen flexitariër, alleen eet ik steeds wat minder vlees. Thuis kook ik vaak vegetarisch en ook buiten de deur maak ik steeds vaker vleesloze keuzes.

Toch eet ik af en toe nog wel vlees, maar véél minder dan vroeger. En elke dag dat je iets vegetarisch eet in plaats van vlees, helpt. Ik weet dat mensen dit lezen en denken: als je het zo erg vindt, waarom stop je dan niet helemaal met vlees eten? Ik snap die vraag, en ik overweeg het ook soms. Nu wil ik het nog niet compleet opgeven, omdat ik in een restaurant erg kan genieten van een stukje biologisch en goed klaargemaakt vlees. Thuis ga ik er wel steeds minder vaak voor – ik merk dat het me in de supermarkt ook steeds meer tegen gaat staan. En als ik vlees koop, probeer ik zoveel mogelijk voor biologisch te gaan.

Dus: ik eet vlees, maar niet vaak. De ene week is het meer dan de andere keer en soms eten we wekenlang thuis alleen maar vegetarisch. Het is ook maar net hoe de weken lopen en welke keuzes we maken.

De Nationale Week Zonder Vlees

Al een paar weken las ik over De Nationale Week Zonder Vlees, wat ik een enorm goed initiatief vind. Mensen op een laagdrempelige en vriendelijke manier stimuleren om eens een weekje vegetarisch te eten. Natuurlijk met de hoop dat deze mensen na de week zonder vlees wat vaker kiezen voor een plantaardig of vegetarisch alternatief. Op de website kan je er veel over lezen, ook over wat je allemaal ‘bespaart’ door een week geen vlees te eten.

Ik was niet van plan mee te doen, tot ik er erg veel op social media voorbij zag komen en toen ik op maandag ging lunchen met een vriend – lees: een van de grootste vleesliefhebbers die ik ken – die óók meedeed, besloot ik ook gewoon mee te doen. Een week zonder vlees, dat is toch een makkie? Ik had geluk, want alle boodschappen voor de rest van de week waren al in huis en dat was allemaal vegetarisch. Ik kook meestal vegetarisch, dus dat scheelde al. Maar: ik had die week drie diners en een lunch buiten de deur gepland staan en een typische Hollandse verjaardag met worst en bitterballen. Thuis vega eten vind ik totaal niet moeilijk, maar buiten de deur ga ik vaker wel voor vlees, en bitterballen zijn mijn lievelings. Dus daar was ik vooral benieuwd naar, hoe dat buiten de deur zou gaan. Zou ik het ‘jammer’ vinden? Zou ik er heel veel zin in hebben en balen? Of zou ik het gewoon prima vinden en genieten van mijn vega eten?

Wat we thuis aten

Ik kookte vier keer thuis, en deze maaltijden had ik al gepland voordat ik bedacht mee te doen aan de Week Zonder Vlees. Dit hebben we gegeten.

Maandag: Portobello's uit de oven

Deze week maak ik een aantal nieuwe recepten, op maandag begin ik met een recept uit het Jamie Oliver 5 Ingrediënten boek. Ik maak portobello’s uit de oven met salie, tomaatjes en kaas. Het is ontzettend lekker, maar ik ben dan ook gek op paddenstoelen. We vinden het allebei wel een beetje weinig, er had nog wat bij gemogen. De volgende keer maak ik er wat aardappeltjes bij.

Woensdag: Sticky aubergine

Nog een Jamie 5 Ingrediënten gerecht: Sticky Aubergine! Dit staat in 20 minuten op tafel en het is heerlijk, de textuur van de aubergine, de wat zoete teriyakisaus, de knapperige bosui en pinda’s: voor herhaling vatbaar.

Donderdag: Rode kool

Oef, rode kool is een van mijn favoriete groenten. Donderdagmiddag heb ik de tijd om dit twee uur op het vuur te laten pruttelen. Ik maak er krokante aardappeltjes uit de oven bij en een vegetarische gehacktbal van De Vegetarische Slager.

Vrijdag: Pasta met groenten

Ik was al lang en breed aan het eten toen ik dacht: wacht! Ik vergeet de foto!

Op vrijdag maak ik een klassiek Willem & Cynthia recept: pasta met lekker veel groenten. Deze keer bak ik ui, courgette en champignons. Daar doe ik tomatenpassata en vegetarisch gehakt bij met wat kruiden (peper, zout, knoflook) en dat is het! Volkoren speltpenne en wat parmezaan erbij: lekker.

Wat ik buiten de deur at

Normaal ga ik niet zo vaak uit eten, maar dit was net zo’n week dat dat wél het geval was. Heerlijk, want ik vind uit eten gaan en van de leukste dingen die er is.

Maandag: lunch bij Brasserie Jansen

Op maandag ga ik spontaan met vriend Harold lunchen bij Brasserie Jansen, waar dus ook het besluit wordt genomen om mee te doen aan de Week Zonder Vlees. Als ik ergens ga lunchen kies ik regelmatig iets vegetarisch en deze keer dus ook, ik ga voor een salade met courgette, groene asperges, rucola, cherrytomaten, pijnboompitten en geitenkaas en dat is gewoon ontzettend lekker. Deze salade eet ik daar wel vaker, gewoon een goede keus.

Dinsdag: persdiner bij 5&33

Dinsdagavond ben ik uitgenodigd voor een persdiner bij restaurant 5&33 in Amsterdam. Het is een tasting avond van het nieuwe menu en er komen allemaal verschillende dingen op tafel. De helft is vega, de helft is met vlees. Ik kies simpelweg voor de dingen die geen vlees zijn: kaas (van de plank met Italiaanse vleeswaren en kazen), salade, risotto met asperges en wat krieltjes die bij de kip uit de oven horen. Ik moet zeggen dat ik het niet heel erg moeilijk vond: ik vind Italiaanse vleeswaren wel lekker maar niet zó lekker dat ik het écht niet kan laten staan, hetzelfde met gebraden kip en vitello tonato. Het scheelde ook dat de gerechten zonder vlees gewoon heel erg lekker waren.

Zaterdag: Diner bij Coperto

Zaterdagavond heb ik een etentje wat al weken gepland staat: ik ga met Jordi bij Coperto Restobar eten. Je kan hier mijn recensie lezen! We hebben gereserveerd via de restaurantweek en gaan vijf gangen eten. Er is een standaard menu ter ere van restaurantweek, waarvan drie gangen vlees of gevogelte, dus ik vraag om een menu zonder vlees en dat is geen probleem.
Dit vond ik totaal niet lastig. Coperto heeft gewoon zulke lekkere gerechten zonder vlees (en dat wist ik al) dat de keuze makkelijk was. Ik had ook best zin in een goed stukje vlees, maar ik miste het niet.

Zondag: Dogtails

Ik ga voor een vegetarische hotdog met tzatziki, rode kool en bosuitjes.

Zondagavond gaan we met Harold en Harma naar Dogtails, want ik had nog wat Socialdeals die ik niet wilde laten verlopen (logisch!). Dogtails is een enorm leuk restaurant in Zwolle die zich specialiseren in hotdogs en cocktails. Lekker dan, ga je in je geen-vlees-week naar een hotdogrestaurant. Maar! Je kan hier je eigen hotdogs samenstellen en ze hebben ook een vegetarische ‘worst’. Veel hotdogs hebben toppings met bijvoorbeeld gerookt spek, maar dat kan je gewoon weglaten. Easy peasy. Heb geen vlees gemist. Maar eerlijk: een hotdog met een runderworst vind ik wel lekkerder. Gelukkig zit het zo vol met toppings dat het echt geen issue is.

Bonus: lunch

Ik lunch bijna nooit met vlees, dus dit was voor mij niet heel speciaal, maar ik laat je toch wat van mijn lunchgerechten zien. Misschien doe je er wat inspiratie uit op voor vega lunches!

De Week Zonder Vlees: conclusie

Mijn Week Zonder Vlees was top. Ik heb niet minder lekker gegeten of minder genoten dan normaal. Het scheelt voor mij dus wel dat wij thuis al vrij weinig vlees eten ik tijdens de lunch of ontbijt thuis ook nooit vlees eet. In restaurants had ik er ook echt weinig moeite mee en ik heb het vlees deze week niet écht gemist.
Maar daar moet ik bij zeggen dat ik het wél heel jammer had gevonden als ik in zo’n restaurant zou zijn waar de enige vega keuze een karige salade (of die eeuwige salade met geitenkaas, walnoten en honing) is. En dat je dan jaloers naar je tafelgenoten kijkt die wél iets heel erg lekkers eten en dat jij dan balend zit te kauwen op een blaadje sla. Ik ging deze week gewoon naar restaurants waar ze echt lekkere dingen zonder vlees maken en dat zou de norm moeten zijn! Op die manier kiezen we er ook echt voor en is het gewoon ontzettend lekker.
Op de ‘Hollandse verjaardag’ met plakjes worst en gehaktballetjes met satésaus moest ik me wel even inhouden. Tja, die gehaktballetjes met satésaus zijn gewoon hartstikke lekker en een plakje worst gaat er ook wel in bij een borrel. Maar ik heb het overleefd op kaas, olijven en borrelnoten en dat was echt prima. Ik bedoel, waar zeur ik eigenlijk over, dat ik op een verjaardag geen dood dier wil eten…

Ik ga lekker door zoals ik deed: thuis vaak vega koken. En ik ga zeker buiten de deur ook vaker voor een gerecht zonder vlees. Want ik hoef geen stuk vlees te eten om enorm te genieten – dat bleek deze week wel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.