#25 beste restaurant van de wereld

The Clove Club

Restaurantbespreking

In Londen ging ik eten bij de nummer 25 van beste restaurants ter wereld: The Clove Club. Een echt Brits restaurant dat focust op lokale ingrediënten. Ik ging er in mijn eentje tien gangen eten.

The Clove Club
Shoreditch Town Hall, 380 Old St
EC1V 9LT London
Kaart
130
voor negen gangen

Leestijd

The Clove Club is gevestigd in het stadhuis van Shoreditch. Dit gebouw werd gebouwd in 1865. The Clove Club serveert een vijf- en negen gangen menu met veelal Britse ingrediënten. Het restaurant heeft één Michelin-ster en je kan niet a la carte eten.

 

 

Vooraf betalen

Ik boekte een tafeltje en bij The Clove Club betaal je vooraf. Je koopt als het ware een ticket voor de avond. Ik ging voor een menu van negen gangen en betaalde £110, zo’n €130 toen ik mijn tafel boekte. Op de avond zelf komen daar je drankjes en alle extra’s nog bij op. Uiteindelijk rekende ik nog eens £150 af voor het wijnarrangement (£80), een glas champagne vooraf, een extra gang (kaas) en koffie met friandises. Al met al was ik dus £260 kwijt. Stevig, maar het scheelde dat ik alleen was… Achteraf, zeker nu een tijdje later, vind ik het het absoluut waard.

De tien gangen

Genoeg gepraat: op naar de ervaring! Ik ga dus voor negen gangen inclusief wijnarrangement. Ik word heel relaxed en vriendelijk onthaald en als ik ga zitten krijg ik meteen de vraag of ik een magazine wil. Ik heb zelf een boek meegenomen, dus nee, maar het aanbod is wel leuk als je alleen bent. Vooraf krijg ik eerst wat amuses.

Ik word verrast door de amuses. Niet elk hapje vind ik mega mindblowing, maar het is ook prima als iets soms ‘gewoon erg lekker’ is in plaats van mega verrassend en bizar en alles. De hapjes en het lekkere glas champagne smaken naar meer. Kom maar door met die negen gangen!

Tartaar van op hooi gerookte forel met aardappelsoep en sansho (Japanse peper)

De eerste gang! Het is begonnen. Ik heb nog nooit eerder gerookte forel gegeten – deze is ook nog eens gerookt op hout. De smaak is vrij zoetig, het doet me toch wel wat denken aan gerookte zalm, wellicht ook omdat dat de enige gerookte vis is die ik eerder gegeten heb. De combinatie met de mega zachte aardappelsoep is echt lekker, ook een mooie tegenhanger tegen de sterk smakende vis.

Rauwe Orkney Sint-Jakobsschelp, hazelnoot, mandarijn en herfsttruffel

 

 

Dit gerechtje vind ik wáánzinnig. Het is mijn favoriet van de avond. Het is een mega aards, warm en comforting gerecht. Waar rauwe Sint-Jakobsschelpen vaak vrij fris en zoetig zijn, zorgen de truffel en hazelnoot ervoor dat het juist een zwaarder gerecht wordt qua smaken. De combinatie met de frisse Sint-Jakobsschelp en mandarijn is een verrassing. Ik ben meteen compleet in awe.

Warme kastanje en oesterbouillon met wilde Schotse zeewier

 

Dit kleine soepje is mega smaakvol. Zout, ook door de zeewier, en romig en zoet door de kastanje. De zeewier geeft er ook een lekkere bite aan: het is een kauwbare soep en daar houd ik van.

Op hazelaar gerookte koolvis met calçot ui, kaneel en kerrieblad

Dit visgerichtje is erg lekker, maar ik word er niet door weggeblazen. De garing van de koolvis is echt fantastisch (hij valt uit elkaar en smelt meteen op mijn tong). Dit is de eerste keer dat ik calçot ui eet, dat zijn die lange groene blaadjes. Het is een kruising tussen de prei en en lente ui, de smaak zit daar ook tussenin, al smaakt het wat voller en minder scherp dan lente ui.

Bouillon van eend, morille en gember met een madeira van honderd jaar

 

 

Nog een bouillon, maar een heel andere dan de eerste in dit diner. Deze wordt geserveerd met een honderd jaar oude madeira. Ik heb geen verstand van madeira’s, maar het was echt een smaakexplosie. Zoet, stroperig, warm. Heerlijk! De bouillon vind ik niet zo mega speciaal, hij smaakt erg lekker, de gember is duidelijk aanwezig en daar houd ik van, maar ik wordt er niet door weggeblazen. Wel vind ik het fijn dat er nog een soep-achtig gerecht bij zit, zo kan ik het qua vullin goed bijhouden.

Het hoofdgerecht dat twee gangen beslaat: lam. Het is Hebridean lam, een speciaal ras dat leeft op de Hebriden, een eilandengroep ten westen van Schotland. Het is het meest voorkomende ras in de Schotse Hooglanden. Het wordt geserveerd met pruimedanten, mosterd en mint. Het lam is echt boterzacht, lichtzoet en lekker vet, wat het een heerlijke volle smaak geeft. De bijgerechten passen er fantastisch bij, mint is echt een klassieke combinatie, echt mega lekker met lam dat al snel ‘stoffig’ smaakt.

Als volgende gang krijg ik er twee bereidingen van het lam bij:  een cromesqui, wat neerkomt op een soort bitterbal, en gerookte ribbetjes van de barbecue. Die laatste ziet er zo waanzinnig lekker uit en is in twee seconden op – ik vergeet het compleet op de foto te zetten. Het smaakt heerlijk rokerig, is zo zacht dat het meteen uit elkaar valt en is waanzinnig. De cromesqui is heel klein (had wel wat groter gemogen) en smaakt als een bitterbal maar dan van lam. En dat is lekker.

Kaasplank met ongepasteuriseerde cheddar en geitenkaas

De kaasplank verbaasde me even toen deze op tafel kwam: wat weinig kazen! Meestal krijg je toch wel vier of vijf verschillende kaasjes. Toch ben ik al snel tevreden, want deze twee ongepasteuriseerde varianten zijn fantastisch. Ze zijn beide Engels en het schijnt heel ongewoon te zijn dat een cheddar niet gepasteuriseerd is. Ze zijn romig, vol van smaak en de crackertjes die erbij zitten maken het verschil. Die zijn echt waanzinnig! Er zitten flinterdunne crackertjes bij en wat dikkere, die me doen denken aan shortbread, maar dan niet zoet. Ze zijn heel zwaar en bros. De wat compacte licht zoete broodjes zijn er ook fantastisch bij.

Mijn voorkeur gaat uit naar een kaasplankje met meerdere kazen, maar deze manier vind ik ook wel erg leuk.

Twee desserts! Als eerste ijs van Amalfi limonade en kampot peper. Amalfi is een citroen die aan de Amalfi kust groeit in Italië. Het is lekker, fris en licht. De verschillende texturen zijn ook fijn: ijs met schuim en een krokantje. Erg welkom na zoveel gangen.

Het tweede dessert bestaat uit rabarber uit Yorkshire, yoghurt van shapenmelk en roos. Ook een licht gerechtje, zowel qua smaak als texturen. Ik houd ervan dat er een krokant ‘koekje’ omheen zit en de combinatie van yoghurt met rabarber en roos is echt top. Bloemig, fruitig en fris.

Persoonlijk heb ik liever dit soort frisse gerechtjes dan iets zwaars met chocolade of karamel.

Ik bestel een espresso macchiato, maar dat kan niet. Bij The Clove Club hebben ze alleen slow coffee, filterkoffie in dit geval. Kom maar door! De koffie smaakt fantastisch. Ik ben niet altijd fan van filterkoffie, maar deze smaakt heerlijk vol, niet bitter – en ik krijg veel! Een heel kannetje vol. Ik stop wel op de helft, anders kan ik straks niet meer slapen.

Erbij krijg ik friandises. Het hele diner maak ik aantekeningen over wat ik krijg, bij de koffie besluit ik blijkbaar dat het genoeg is geweest, want de aantekeningen bestaan niet. Links een bonbon, bovenaan een soort madeleine cakeje, rechts een klein ‘snoepje’ van verschillende soorten drank waar een leuk verhaal bij zit: het zou het gevoel van overeten tegengaan. Dat doet het niet, maar het is wel erg lekker: er zitten een soort kruidenbitters in en daar houd ik wel van.

The Clove Club - conclusie

Wat een avond heb ik gehad bij The Clove Club! Ik ben erg onder de indruk. Alles klopte en ging zoals het zou moeten gaan. De bediening, de wijnen, het eten, de porties, het tempo van het opdienen, de sfeer. Mede omdat ik alleen was, was het een bijzondere avond – daar werd overigens heel vakkundig en relaxed mee omgegaan.

Ik had heel wat ‘wow-momentjes’ gedurende de avond en dat vind ik eigenlijk wel belangrijk als ik bij een restaurant eet waar ik een behoorlijk groot bedrag betaal.

Dat zat dus echt wel goed. Er zaten ook wel gerechtjes bij die ik minder speciaal vond, maar die evengoed echt heel goed smaakten.

De prijs vind ik wel écht stevig. In mijn eentje was ik dus £260 (€304) kwijt. Dat betaal je bij De Librije met drie Michelin-sterren nog niet eens. Of ik nog een keer zou gaan, weet ik niet. Ik denk dat ik voor dat geld zeker eens wat anders zou proberen. Wel vind ik het het geld waard. Ik heb er absoluut geen spijt van en heb het met plezier digitaal neergelegd voor deze avond.

Ben je dus eens in Londen op zoek naar een restaurant waar je een heel bijzondere avond kan beleven met waanzinnig lekker eten? Dan vind ik The Clove Club zeker een aanrader. Ik ging voor de proeverij van negen gangen, maar je kan ook voor vijf gangen gaan, wat natuurlijk wat voordeliger is: dat kost £75 in plaats van £110, maar kan alleen geboekt worden van maandag tot en met donderdag.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

28 reacties
  1. Diana

    Ook al heb ik nevernooit het geld om bij zo’n duur restaurant te eten, toch geniet ik zeker van zulke artikelen! Vind het superleuk dat jij dat gewoon doet in je eentje als je er zin in hebt. Ik herinner me ook de snapchat story dat je beeetje aangeschoten was? haha heel leuk.

    Ps k ben ook DOL op kaasplankjes, hoe vol ik ook zit, altijd nog wel plaats voor kaas.

  2. Laura

    Super leuk artikel, ziet er heerlijk uit allemaal. En wat stoer dat je gewoon ff in je eentje daar naartoe gaat!

  3. Anouk

    Wat een leuke blogpost. Ik raak altijd helemaal geinspireerd door jouw food-posts. Dan wil ik direct weer al mijn geld uitgeven bij een duur restaurant, haha!
    Mega leuk Cynthia!

  4. Femke

    Hoi Cynthia,
    Wat ontzettend tof dat je in je ééntje zo’n uitgebreid diner hebt gehad. Veel ingrediënten en dus smaken (her)ken ik niet, wat me wel nieuwsgierig maakt om op een gegeven moment zelf dergelijke producten in recepten te willen verwerken, of in restaurants op te zoeken.

    2 kritische noten:
    je schrijft shapen, in plaats van schapen
    en is de forel gerookt op hooi (bijschrift foto) of hout (onderschrift foto) – beide nooit gehad, maar kan me voorstellen dat de hooi-smaak een meer eigenaardige smaak heeft dan hout.

  5. Marijn

    Oh heerlijk om te lezen! Ik ben in november met mijn vriend naar een restaurant met 1 ster geweest en dat was ook een heel leuke avond, met super lekker eten. Dat gaan we zeker vaker doen.

    En alleen eten is ook leuk, zoals iemand eerder schreef lijkt het wel of je het dan beter proeft.

  6. Ilona

    Hoi Cynthia,

    Mijn compliment voor dit artikel en de artikelen die je altijd schrijft over je beleving van het eten bij sterrenrestaurants. Mijn vriend en ik lezen je reviews hier altijd graag van. Nu zou het leuk zijn als je de geschonken wijnen bij de gangen ook beschrijft want het gaat om de totale beleving en dat zou je artikelen nog completer maken. Ik hoop dat we dit mogen terugzien in je volgende artikel!;)

  7. Britt

    Dit is toch wel een doel van mij hoor, ooit eens zoiets doen! Ziet er heel mooi uit, én heel erg lekker!

  8. Loes | Gewoon iets met Loes

    Wauw, het ziet er allemaal prachtig uit. En het lijkt me enorm indrukwekkend om dit eens te doen. Zelf denk ik niet dat ik 300 euro voor een etentje neer zou tellen (tenzij het dan met het hele gezin is, maar dan nog), ik vind het wel ontzettend veel geld.

  9. Linde

    Zoooo dat ziet er echt heerlijk uit.

    Dat alleen eten moet je echt aan wennen. Ik liep laatst door een voor mij onbekende stad dus was op zoek naar even een snelle hap. Ik kon dat niet vinden en met enigzins tegenzin toch bij een italiaan gezeten. Heerlijk gezeten, uiteindelijk! Zelfs nog een extra glas wijn besteld. Het lijkt alsof je het eten beter proeft als je alleen bent.

  10. The Little Cinephile

    Nice! Al ben ik ben zelf niet zo van de gastronomische keuken… Geef mij maar lekker traditionele gerechten die iemands oma of opa thuis heeft gemaakt en ik ben mega blij ? Maar super tof dat je het hebt gedaan en ervan hebt genoten! Dat is toch het bangrijkste! ?

  11. Suus

    Je moet dit echt kunnen waarderen denk ik, het is niet mijn ding. Maar ik vind het erg tof om te lezen dat jij zo hebt genoten van deze ervaring.

  12. Martine

    Wauw……wat een geld.
    Wij hebben ook in sterren restaurants gegeten maar dat waren niet zulke bedragen.
    En ondanks dat ik er enorm van hou, zou ik zo’n bedrag (voor 1 persoon) er niet voor over hebben.
    Ik vind het wel super stoer dat je het gewoon doet in je eentje.
    Top!

  13. Marleen

    Het ziet er super verfijnd uit allemaal maar ik heb er helemaal niets mee. Doe mij maar een goeie steakhouse hihi 🙂

    Het lijkt me wél tof om een keer mee te maken. Maar van dit geld boek ik ook een stedentrip :’)

  14. Eva

    Wat een geweldige ervaring! Ik houd hier erg van maar wat een geld heb je neergelegd. Ik denk dat ik dat net iets te stevig vind voor een avond.

  15. Bente

    Leuk om te lezen! Ik heb van mijn vriend een uitgebreid diner gekregen bij een twee sterren restaurant in Rotterdam. We zijn nog niet geweest maar ik heb nu wel nog meer zin om te gaan!

    Ik heb nog nooit bij een sterren restaurant gegeten dus ik ben heel erg benieuwd 🙂

  16. Nikki

    Persoonlijk vind ik de opmaak van de gerechten tegenvallen. Voor zo’n prijs verwacht je ook dat de gerechten er zowel spectaculair uitzien als spectaculair proeven, althans dat is mijn mening. Maar je zult vast een heerlijke avond hebben gehad!

  17. Jessica J.

    Het ziet er allemaal lekker uit, maar ik vind het toch wel érg veel geld. Misschien voor een speciale gelegenheid. Je betaalt natuurlijk ook wel voor de ervaring en ik kan geloven dat het iets is dat je meegemaakt moet hebben. Grappig dat je bij de koffie gestopt bent met aantekeningen maken, haha!

  18. Jose

    Dit artikel geeft me echt een jubelgevoel. Ten eerste dat eten: DAT WIL IK. Ik heb dat gevoel bijna nooit meer, maar dit wil ik! Ten tweede: dit soort artikels zijn echt mijn favoriet. Ik vind het heerlijk om te lezen en je doet het ook superprofessioneel. Echt heel goed geschreven. Je bent een kanjer.

    Ten slotte vind ik het ook heel tof dat je dit gewoon doet, zo in je eentje. Je bent een inspiratie voor aspirant-powervrouwen. Ga alsjeblieft zo door! Ook heel fijn trouwens dat het restaurant je een tijdschrift aanbiedt. Ze zijn het kennelijk wel gewend dat mensen in hun eentje komen en ze doen er ook heel relaxt over. Heerlijk!

    Ik hoop dat je nog lekker zit na te genieten nu, het lijkt me het echt waard.

  19. jonna@burgertrutjes

    Wat een feest! En voor Londense begrippen valt de prijs nog wel mee. Vooral de desserts zien er zalig uit!

  20. rachel

    oh meid wat heerlijk en lekker in je uppie genieten 😀

  21. Varenka W

    Wat waanzinnig fijn dat je jezelf hebt geleerd dat je ook als je alleen bent enorm kan genieten.
    Een zegen als je dat kan hoor.
    Het ziet er allemaal schitterend uit , prachtige foto’s ook.
    En hoewel ik heel erg genoten heb van het lezen hiervan ben ik zelf wel tot de conclusie gekomen dit bedrag er nooit voor over te hebben.
    Ik ben z’on iemand die het bere gezellig kan hebben in een pizzaria , ik heb gewoon niet z’on passie voor eten hahaha.
    Maar het lezen erover vind ik dan weer wel heel leuk!

  22. Amelie

    Vast heerlijk eten maar zo veel geld heb ik daar niet voor over. Als het op is, is het weg en dan zou ik er liever een tas of sieraad voor kopen. Ieder z’n ding!

  23. Malou | Blonde Blossom

    Pfoe ik vind het wel een erg stevig bedrag! Al zwijmel ik weg van sommige gerechtjes, truffel en Sint Jakobsschelpen klinken als de hemel. Je moest ook nog wel veel extra geld betalen voor de wijn, champagne en kaas, ik denk niet dat ik dat er voor over zou hebben. Al klinkt het goddelijk! Malou x

  24. Stefanie

    Tsjonge, wat een geld, maar ook wat een eten zeg! Wat heb ik mooie dingen gezien. Echt gewoon wauw! Ik zou dit zelf niet zo gauw doen, voornamelijk vanwege de prijs, maar super dat je dit met ons hebt gedeeld.

  25. Sandra

    Wat bijzonder zeg. Al ben ik meer van het wat ‘normalere’ eten, maar het ziet er zeker prachtig uit!

  26. Michelle

    Ohh, het ziet er altijd zo super uit! Dit is echter niet aan mij besteed, ik ben een echte Bourgondiër. Maar om het zo te zien, ik krijg er honger van (om 8.17…)!

  27. Susan

    Oh wauw, het lijkt me zeker tof om een keer te doen maar voor die prijs.. Dat zou ik er (nu) nooit voor overhebben. Wel gaaf dat jij het gewoon gedaan hebt! Heerlijk.

  28. marije

    Het lijkt mij een geweldige ervaring om zoiets een keer mee te maken. Ik snap dat je betaalt voor de ervaring maar je hebt dan ook wel wat. Gaaf dat je jezelf dit hebt gegund!