Test: nieuwe McDonald’s Veggie burgers

Zoals je weet kies ik er regelmatig voor geen vlees te eten. McDonald’s heeft sinds vorige week nieuwe veggie opties, je kan namelijk de McChicken en Homestyle Chrispy Chicken nu veggie maken! Ik heb deze burgers getest met vrienden. De testvraag: zouden we dit zelf bestellen als we naar de Mc gaan?

Leestijd

McDonald's Veggie

Je kan bij McDonald’s nu de McChicken en de Homestyle Crispy Chicken Burgers veggie maken. De kipburger die er normaal op zit, wordt vervangen door een vegetarische burger van Valess op basis van zuivel, zeewier en vezels. Verder is je burger precies hetzelfde als normaal, met dezelfde saus, hetzelfde broodje en dezelfde toppings. Deze burgers vervangen de vorige groenteburger. Tijd om hem te gaan testen! Ik was erg benieuwd, bij McDonalds ga ik zelf vaak voor een Big Mac, is dit een goede optie om wat vaker voor vegetarisch te kiezen?

Veggie McChicken & Veggie Homestyle Crispy Chicken

Testen maar!

Ik trommelde een testteam van burgerliefhebbers op (waaronder natuurlijk ikzelf en Willem) om de veggie burgers aan een kritische test te onderwerpen. We bestelden zowel de Veggie McChicken als de Veggie Homestyle Crispy Chicken.

Links de Veggie McChicken, rechts de Veggie Homestyle Crispy Chicken

Ten eerste het uiterlijk. Je ziet aan de buitenkant van de burger niet dat het ‘geen kip’ is. Het ziet er uit als een kipburger. Het ruikt als een kipburger. Tot zover een goede ervaring. Tijd voor de eerste hap. Harma: ‘Weet je zeker dat ze niet een foutje hebben gemaakt? Dit smaakt gewoon als kip.’ Ik ben het met haar eens. De textuur is als een kipburger en het korstje is goed krokant, hij kraakt als je erin hapt. Pluspunten. Daarnaast is de burger gewoon erg lekker met de toppings. De Veggie McChicken is een broodje met sla en een frisse saus, een wat lichtere, luchtigere burger. De Veggie Homestyle Crispy Chicken is een wat luxere burger, met Cheddar kaas, sla, rode ui, gekarameliseerde uiencompote en spicy Pimento saus. Deze is bij ons allemaal favoriet. Lekker smeuïg, veel smaak, veel verschillende texturen.

De textuur van de burger is net als van een ‘echte’ kipburger.

Onze unanieme conclusie: voor ons allemaal zij de Veggie McChicken en Veggie Homestyle Crispy Chicken absoluut fantastische opties voor een vleesvrije dag. Er is niet ingeleverd op smaak en textuur en de burgers zijn gewoon hartstikke lekker. Aanrader! Check de McDonald’s website voor meer informatie.

Kees vond het ook lekker ruiken! 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

55 reacties
 1. Jos Barlag

  Bedankt voor de tip en we (moeten) ivm verjaardag kleindochter naar Mc Donald.
  We gaan vegaburger uitproberen !

 2. Maia

  Bij ons zijn de burgers ook verwisseld met kipburgers. We vertouwden het niet en gingen verhaal halen. Manager gaf toe dat ze het verschil niet goed kunnen zien! Nooit meer het risico nemen!

 3. Belle

  Volgens mij slaan ze de plank behoorlijk mis door de veggie burger er uit te wippen. Veganisten hebben nu geen alternatief meer en er zijn veel mensen, zoals ik, die vegetarier zijn omdat vlees ze ontzettend tegen staat: de geur, de smaak, de textuur. Waarom zou ik dan iets willen eten dat daar op lijkt? Ik heb hem getest en na een hap weggegooid, omdat ik de combinatie met de saus niks vond, maar vooral omdat het te veel op kip leek.

  Zeg niet dat ze de burgers niet hadden moeten toevoegen aan het assortiment, maar snap niet waarom de groentenburger er dan uit moest.

 4. Mlady

  Gisteren heb ik ook de homestyle burger gegeten. Omdat ik vorige keer een gewone veggie Chicken had genomen en dacht dat ze mij een normale burger hadden gegeven heb ik extra goed gekeken naar de vorm en de smaak van deze burger.
  De Homestyle burger die ik op jouw foto zie (rechts) is absoluut NIET de burger van Valess zoals ik ‘m heb gekregen gisteren. Zoals jouw burger eruit ziet lijkt mij dat ze jou een gewone kipburger hebben gegeven.. deze ziet er namelijk veel dikker en oneffen uit.
  Ik twijfel echt aan de eerlijkheid van veel Macdonalds want dit is niet de eerste keer dat dit zou gebeuren!!

 5. milou

  Hmmm, ik wil deze ook echt een keer proeven. ik vind de smaak van een mc chicken wel lekker, maar vind de burger altijd een beetje viezig haha, omdat ik denk dat het rest stukjes kip zijn. deze zou een goed alternatief zijn!!

 6. Marjoleine

  Oooh ik ben ook heel benieuwd! Alleen altijd zo “gek” als je de structuur niet kunt onderscheiden van echt vlees. Vraag me dan altijd af of het wel echt vega is… Hahaha. Aan de andere kant is dat wel een hele goed zaak natuurlijk 🙂

 7. Amber

  Leuke manier om het toegankelijker te maken, maar ik baal er echt van dat de ‘eerste’ Veggie burger niet meer te bestellen is. Die was namelijk veganistisch en deze nieuwe niet…

  • Nathalie

   Agree!

 8. caro

  Ik ben wel benieuwd hoeveel calorieen hier dan inzitten, klinkt gezond maar dat zegt niets 😉

  • Cynthia Schultz

   De hoeveelheid calorieën zegt ook niks over hoe gezond het is 🙂

 9. Kelly

  Ik baal juist onwijs! Ik nam, als ik weleens naar de McDonalds ging, altijd de groenteburger maar die is nu weg 😥 Ik vind het geen slimme keuze van ze om een vegan burger (ik kan niet tegen lactose en eet geen vlees) te vervangen voor twee burgers waar wel zuivel in zit. Dus helaas geen Mac meer voor mij.

 10. Leanne

  Lijkt me heerlijk haha. Ik eet zelf ook bewust minder vlees en mijn man eet veganistisch omwille van het milieu (dus over het algemeen altijd wel vegan avondmaaltijden) maar de Gouden Drietand blijft gewoon een guilty pleasure van me. Mijn man vind het goed dat ze nu een Vegan Burger hebben. Helaas zijn de ‘kip’burgers niet vegan maar ik wil hem wel graag proberen 😀

  • Ano

   Ik snap je punt en ben het zelfs wel een beetje met je eens, maar aan de andere kant: alleen maar goed dat er ook een vleesloze optie is toch? De supermarkt verkoopt ook plofkip, mag ik dan ook geen boodschappen meer doen omdat ik dat niet wil steunen?

  • Lou

   Hoi, ik snap je punt… Vind ook dat je gelijk hebt. Maar eerlijk gezegd kun je als veganist dan niet volwaardig meedraaien in de maatschappij: niet meer naar de dokter, want de medische wereld is zeer dieronvriendelijk. Niet met het vliegtuig, de auto, bus of trein: want dit is in de kern dieronvriendelijk. Geen geïmporteerd(e) fruit en groenten kopen want dit is uiteindelijk slecht voor het milieu en dus dieronvriendelijk. Ik denk dat je stem laten gelden bij een bedrijf als McDonald’s effectiever is dan helemaal niets doen, en het maakt plantaardig /vegetarisch/veganistisch eten meer bekend bij het grote publiek. Let’s be fair: grote bedrijven veranderen hun ethische waarden niet op basis van principes en moreel, maar op basis van geld. Kijk maar dit soort blogs: bloggers houden van dieren, maar toch betalen ze en krijgen ze betaald voor het supporten van dieronvriendelijke producten. Is overigens echt niet als sneer bedoeld richting bloggers, maar gewoon als feitelijk voorbeeld van wat we hier doen op deze site (wij kijken/lezen mee, en houden het dus ook in stand). Ik ben geen fan van McDonalds, maar als ze meer vegan opties zouden hebben zou ik er wel weer heengaan. Nu sla ik het over, want er zit niets tussen waar ik m’n geld aan uit wil geven. Zo bekijk ik blogs als deze en anderen ook: zit er iets tussen wat aansluit op mijn wens om zo diervriendelijk mogelijk te zijn, dan pik ik er een graantje van mee. Maargoed, dat doe ik wel op mijn telefoon, die zeer waarschijnlijk onder slechte omstandigheden is geproduceerd. Iets wat de meesten inmiddels wel weten, maar waar we weinig mee doen omdat het ons helpt mee te draaien in de maatschappij. Vind ik best een lastige en niet zo’n eenzijdige kwestie!

 11. Eefje

  Klinkt als een goed alternatief! Maar ik weet eerlijk gezegd niet of ik de Big Mac kan laten, hahaha.

 12. Anna

  Klinkt als een goede optie! Zelf ben ik al ruim 10 jaar vegetariër maar bij de Mac kom ik eigenlijk nooit. Vind de patatjes niet lekker en überhaupt het hele idee dat ze ook vlees van plofkippen gebruik(t)en staat me totaal niet aan. Maar ik moet zeggen dat deze burger er goed uitziet!

 13. Kirsty

  De burgers klinken eigenlijk wel lekker! Wat ik alleen dan weer niet snap is dat ze het “Chicken” noemen, want dat is het niet, al lijkt het er misschien wel op.

  • Anolief

   Ja dat vind ik ook raar.

  • Renate

   Ik heb de chicken burgers nog nooit op.
   Maar wat ik begrijp hebben de veggies precies dezelfde sausjes etc als de chicken burgers. Dus is het de vega variant van de chicken burgers. Marketing denk ik he 😉

  • Iris

   Ik denk om het aantrekkelijker te maken voor iedereen, ook vleeseters.

   Ik eet zelf bijna geen vlees maar dat is uit andere overwegingen dan dat ik het niet lust. Ik vind vlees eigenlijk heel lekker. Dat dit soort producten lijken op gewone burgers qua smaak en naam maakt het voor mij makkelijker om vegetarische dingen te bestellen.

   En daarnaast; 0% bier heet toch ook gewoon bier en heeft geen andere naam?

  • Leanne

   Tja… dan zouden we de spekjes (snoep) en mergpijpjes ook anders moeten gaan noemen 😉 je hebt in de winkel zoveel verschillende soorten vleesvervangers en bijpassende structuren en smaken, ik vind het makkelijk om te weten dat ik te maken heb met een vervanger van kip, gehakt of spekjes, filet americain of pate. Dan weet ik wat ik bij mijn gerecht moet combineren of wat ik koop voor op brood. Gepaneerde sojaburger met kipsmaak klinkt ook een beetje chemisch :p

  • Fleur

   @Iris, over dat 0,0% bier, de alcohol is eruit maar niet het bier. Dus die vergelijking is niet helemaal hetzelfde met deze ‘kip’ burgers.

  • Iris

   @Fleur, ik ben het wel met je eens, het was misschien niet een heel sterk voorbeeld. Inderdaad is “kip” wel een vrij essentieel onderdeel van kip, haha.
   Maar alcohol is ook een belangrijk ingredient voor bier (zou je bijvoorbeeld wijn zonder alcohol ook nog wijn noemen? Of wordt het dan een soort druivensap?)
   Maarja dat dwaalt wel ver af.

   Leanne jij verwoord het goed! Precies mijn gedachten.

  • Anolief

   Interessante bevindingen allemaal!

 14. Brigitte

  Alleen jammer dat toen ik twee veggieburgers besteld had, ik er pas thuis achter kwam at ze gewone kipburgers hadden mee gegeven. Nu eten wij ook wel vlees, maar het hele idee was wel weg zo. :c

  • Iris

   Oei dat is wel erg slecht…

 15. Iris

  Ik ben heel benieuwd en ga ‘m zeker eens proberen! Ben zelf geen fan van McDonalds, maar een van deze burgers wil ik toch eens proberen. Ik eet zelf ook regelmatig vleesvrij en vind het top dat zo’n grote fastfoodketen vleesvrije opties zo ook laagdrempeliger maakt. Goede ontwikkeling!

 16. Anolief

  He he eindelijk.. at bijna nooit meer bij de mac want ik eet zoveel mogelijk halal vlees. Plus ik merk dat me smaak ook verandert, steeds meer neig ik naar gezond. Dit ga ik zeker proberen :). Lekker weer snaaien bij de mac net als vroegah :).

 17. rachel

  ik eet geen mac en zal het ook niet proberen maar het klinkt in ieder niet vies :D. misschien als de meiden er een keer mee aan komen zetten dat ik een hapje wil proeven 😀

 18. Rowan Chanel

  Ik hoorde m’n moeder al zoiets zeggen ja! Als we eens naar de mc gingen was het altijd maar de vraag of ze daar wél een vegetarische burger hadden (vanwege weinig animo)
  Zelf ben ik vegetariër vanwege dierenliefde, echt al 18 jaar. Ga deze burgers dan ook zeker eens proberen!
  Irriteer me er alleen een beetje aan dat iedereen nu ineens alles vega en vegan enzo wilt, alsof het gewoon een hype is geworden.

  • Kim

   Wat vind je daar irritant aan dan? Ik ben ook vega, maar als mensen vega/ of vegan eten is dat toch alleen maar goed? Lijkt mij juist een goeie hype/ontwikkeling, mensen komen makkelijker in aanraking met vleesvervangers en merken dat het echt prima te doen is.

  • Marlies

   Is juist goed, toch? Het kan maar bijdragen aan minder dierenleed 😉

  • Cynthia Schultz

   Ik vind dit juist een hele goede trend! 🙂

  • Rowan Chanel

   Haha toen ik mijn reactie plaatste wist ik eigenlijk wel dat er reacties op zouden komen. Tuurlijk het is ook zeker goed. Het liefste wil ik dat iedereen vegetariër is. En persoonlijk vind ik vegan leven net een beetje te ver gaan, maar dan nog is dat uiteraard persoonlijk!
   Begrijp me niet verkeerd.
   Alleen als er dan zo’n troela helemaal vegan leeft vanwege d’r lijn en alles behalve om dieren geeft, denk ik… uhu yeah right. En daarmee bedoel ik de instagram/social media hype.
   Want verder, alleen maar voorstander van.

  • Anouk

   Wat maakt het nou uit om welke reden iemand vegan leeft? Om de lijn, vanwege met milieu, vanwege de dieren, whatever, alleen maar goed toch als mensen wél vegan leven. Waarom vind je vegan leven net een beetje te ver gaan eigenlijk?

  • Ilona

   Ik ben het ergens wel een beetje met rowan eens. Het lijkt een beetje een hype en dat komt vooral doordat iedereen zo graag wil laten weten. Het is alleen te hopen dat het een hype blijft ;-). Ik ben tegen dierenleed en hoop echt dat we daarvoor kunnen strijden om dat weg te halen.

  • Rowan Chanel

   #vegan op instagram en dan vervolgens een post met een bontjas aan? “Uhu” alle kleine beetjes helpen inderdaad.. zou dan alleen wel tof zijn als het op elk vlak even belangrijk voor ze is.

 19. Jessica J.

  Ik ben ook geen McDonald’s fan, maar wil deze burgers toch proberen. Oké, ja, je steunt nog steeds een slecht bedrijf – zoals hieronder al aangehaald werd –, maar ik vind vegetarische opties bij zulke ketens toch een goede evolutie. Zo hoef je je niet buitengesloten te voelen als je vrienden er willen gaan eten, zoals ik laatst bij Burger King, ergens in Duitsland. Daar kon ik de vegetarische Country Burger nemen, en die was verbazend lekker. 🙂

  • Celine

   Ik vind het ook een goede evolutie en een toegankelijke kennismaking met vegetarisch eten. Ik denk dat je juist met fastfood hier vleeseters goed mee kan bereiken, ik ken genoeg mensen die denken dat ik alleen maar calorieloze salades eet. Veel vegetariers of veganisten gaan inderdaad bewust niet naar de mac vanwege ‘slecht bedrijf vanwege al het vlees wat daar door gaat’ maar dan zou je eigenlijk ook niet meer naar bijv. Albert Heijn etc. moeten gaan. Daar wordt nog veel meer ‘slecht’ vlees verkocht.

 20. Renate

  Ik vind hem ook lekker! Maar ik eet hem al jaren. Het is de Valess Schnitzel,ook gewoon in de supermarkt te koop 👍

 21. Ivy

  Ik vond de crispy homestyle lekker! De vorige vegaburger vond ik niet zo

 22. Femke

  Is dit ook echt jouw eerlijke mening, gelet op “advertorial”? Weet je of de burgers op dezelfde bakplaat worden gebakken als de andere hamburgers van vlees/kip/vis?

  • Lola

   De Valess schnitzels die op de burgers zitten worden in een aparte pan gefrituurd, hier komen, uiteraard, geen andere producten bij.

  • Cynthia Schultz

   Dat worden ze niet 🙂 En ja, dit is mijn eerlijke mening. Dat is ook altijd mijn voorwaarde als ik met een bedrijf samenwerk: ik wil er achter kunnen staan en er eerlijk over kunnen zijn. In dit geval dus ook.

  • Mila

   Heyhey, ik heb zelf een tijdje bij de Mac gewerkt. De vegaburgers worden in een aparte frituur gegooid en in aparte ‘bakplaten’ gebakken die tussendoor schoon worden gemaakt.

 23. Lot

  Wilde gisteren deze burger halen in Almere, hebben ze ze niet! Heb een berichtje gestuurd blijken ze het niet klaar te kunnen maken in hun keuken. Echt zo stom.

 24. Lizzy

  Vega eten bij de Mac is zoiets als fairtrade kleding kopen bij de Primark.

  • Linda

   Want….? Het eten is niet vegetarisch omdat het bij de mac wordt verkocht? Vreemde redenatie.. Overigens weet ik wel dat mijn streng vegetarische oom jaren terug bijna een hartverzakking kreeg toen hij er achter kwam dat ze friet in dierlijk vet bakten. Weet niet of dit nog steeds zo is.

  • rovianne

   Ik reageer even hier, reactie op Linda. McDonalds gebruikt al zeker 20 jaar plantaardig vet om te frituren. Dus je oom is helaas verkeerd voorgelicht.

  • Linda

   Dat zou zo maar kunnen hoor, heb het ook over 25 jaar terug ofzo… ze woonden toen in Spanje 🙂

 25. Dionne

  Mooie foto’s. Ik hoor hier heel veel reclame over, maar ben niet echt een Mac fan vanwege al dat vlees. Dus misschien toch maar eens deze optie proberen..

 26. Marloes

  Ik ben helemaal niet zo’n MC Donalds fan maar toch wel benieuwd naar deze burger!

 27. Iris

  Fijn dat jullie ze lekker vonden, ik ga ze ook proberen als ik ooit weer eens bij de mc ben! Ik nam daar nooit iets vegetarisch, ik geloof dat ze 1 vega burger hadden? Maar hoorde er geen goede verhalen over. (En alleen patat is wat saai.)

  Het was trouwens vast lastig om die burgers oké op de foto te krijgen of niet? Meestal zien ze er niet uit haha xD