Restaurant Latour + Bubbles & Bites

Restaurantbespreking

Wat ben ik deze zomer toch veel fijn uit eten geweest! Je hebt nog een restaurantrecensie van me tegoed: die van restaurant Latour in Noordwijk. Op een hele zonnige dinsdag ging ik er met vriend Harold heen voor een drankje en hapjes bij Bubbles & Bites en daarna een vijfgangen diner bij Latour. Ik vertel je graag wat ik er van vond, en laat je véél foto’s zien.

Restaurant Latour + Bubbles & Bites
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 BK Noordwijk
Kaart
100
5 gangen incl wijn, water, aperitief & koffie

Leestijd

Bubbles & Bites

Bubbles & Bites is het pop-uprestaurant van Latour, op de tweede verdieping van hotel Huis ter Duin, waar ook Latour gevestigd is. Bubbles & Bites is geopend op mooie zonnige dagen, waarvan er hopelijk nog een aantal aankomen de komende weken. De hapjes van Bubbles & Bites komen uit de keuken van Latour, maar het pop-uprestaurant heeft geen ster. Je kan hier de menukaart bekijken: hierop staan de drankjes (van natuurlijk bubbels tot gin tonics) en een kleine kaart met hapjes.

Het uitzicht is natuurlijk waanzinnig, je kijkt uit op het Noordzeestrand en vanaf hier is de zonsondergang helemaal geweldig. Geen betere plek om een drankje te drinken. We beginnen met de Selection Rosé die Meestergastheer Stan Kerckhoffs heeft samengesteld voor het restaurant. De rosé bestaat uit 35% Grenache Noir, 30% Cinsault, 20% Syrah en 15% Mourvedre. Hij is heel fruitig en fris van smaak, met vanille, framboos, aardbeien en wat kruidige tonen. Een superzomerse wijn die perfect is bij de hapjes op de kaart.

Wij krijgen eerst een koekje van gepofte rijst met sambalmayonaise en pinda. Het is een soort rijstwafel deluxe met stevige hartige en pittige smaken.

Daarna gaan we voor ceviche van zalm, ‘thai style’, met citroengras en koriander. De ceviche is heel fris, zacht van textuur en stevig van smaak. Ons derde en laatste ‘bite’ is tartaar van ananas, gebakken in soja met schuim van pinda en gebakken ui. Een bijzondere combinatie die verrassend goed werkt. Hartig met zoet, zout en vet: helemaal top.

Vijf gangen Latour

Het is tijd om naar binnen te gaan om te gaan eten. Nou ja, we waren natuurlijk al aan het eten, maar er wacht een vijfgangenmenu op ons. Restaurant Latour heeft één Michelinster en ligt aan het Noordzeestrand in Noordwijk.

Dorade met paling

Onze eerste gang: dorade met paling, gerookte runderlende, mierikswortel en rode biet. Wat een goed begin. Zoet, zout, zuur, zacht en zalvig. De combinatie van de twee verschillende vissoorten is te gek, de paling is lekker romig en bijna zo zacht als een paté, terwijl de dorade wat steviger van textuur is, en minder sterk van smaak. De rode biet erbij geeft het geheel wat meer aardsheid, de runderlende maakt het hartiger. Fijne texturen waar je geen crunch of extra bite bij nodig hebt.

We drinken hierbij de Latimis Ronco del Gelso, een blend van Friulano, Riesling, Pinot Blanc en Traminer uit Italië. Ik proef citroen, gras, tropisch fruit en heel lichte rijpingstonen.

Dorade met komkommer, saus van dragon, oesterblad, tartaar van oester en teppanyaki. Weer dorade, maar als je me niet had vertelde dat ik twee gangen achter elkaar dezelfde vis had gegeten, was het me niet opgevallen. Totaal andere bereiding en totaal ander gerecht. De dorade heeft een krokante huid (houd ik van) en de komkommer is enorm fris, wat het hele gerechtje veel extra smaak geeft. De oestertartaar is precies zoals je verwacht: lichtzoet en ziltig.

We drinken hier Grainha Reserva van Quinta Nova bij, een Portugese (Douro) wijn van inheemse druivenrassen Viosinho, Gouvejo, Rabigato en Fernao Pires. Bijzonder, nog nooit geproefd! Hij smaakt naar tropisch fruit, dille, yoghurt, toast en wat vanille en kruiden als kruidnagel en kardemom. Hier kan ik aan blijven ruiken!

Ibericovarken

Ibericovarken met miso creme, een lak van granny smith, koolrabi en zwarte knoflook. Iberico ken ik alleen in de vorm van rauwe ham, ik heb het nooit eerder op deze manier gegeten, als een soort steak. Het gerecht oogt eenvoudig, maar het is een bom van smaak. Het varken is lichtzoet, zacht, ziltig en rokerig en kauwen is optioneel. Het smelt gewoon weg op je tong. De smaken erbij zijn subtiel en maken het alleen nog maar lekkerder.

De wijn is Vino de Parcela La Solana van Listan Negro, van Tenerife. Ze zeggen dat je bij wijnen van dit soort plekken de vulkanische grond kan proeven. Ik proef en ruik overduidelijk iets rokerigs, en of dat nu de vulkanische grond is of niet, het gaat te gek samen met de barbecuesmaken van het Ibericovarken. Verder proef ik rood fruit, vlees, leer, vanille en bosgrond.

 

Het was tijd voor het dessert, maar ik kon de kaas niet weerstaan. Kaas is leven! Je ziet geitenkaas uit Jubbega, Camembert met broodkruim, A Filetta geitenkaas en Kamerik Blauwschimmel. Hoe toevallig is het dat ik vorig jaar bij Doetie in Jubbega ben geweest en zelf heb gezien hoe ze daar haar geitenkaas maakt. Fijne opbouw in de kazen, allemaal hartstikke lekker. Er zitten wat verschillende toastjes bij, fijn. Weet je, als je gewoon te gekke kaas hebt, hoef je daar ook geen heel circus bij aan stroopjes, noten en druiven bij. Dan wil je gewoon kaas. Maar wel met een drankje.

Gelukkig drink ik hierbij wéér iets bijzonders: een Rivesaltes Vin Doux Naturel uit 1998, deze heeft 17 jaar op houten vaten gerijpt. In 2017 is hij gebotteld. Door deze techniek ontwikkelt de wijn heel veel secundaire smaken. Het is een zoete wijn en ik proef karamel, rozijnen, vanille, popcorn en pinda’s. Waanzinnig met de kaas!

Tijd voor zoet. Twee desserts: de eerste is drie bereidingen van rabarber. De tweede is met abrikoos, amandel en kardemom. Textuur is hier koning. Het eerste dessert is zoet, zacht, licht zuur en romig, de kleine meringues bovenop geven een zachte bite. Het tweede dessert is een grote gelaagdheid aan verschillende texturen. De schotsen zijn natuurlijk echt krokant, maar de abrikoos is stevig zacht, er zit ijs bij wat romig zacht is en weer andere dingen die nog weer wat steviger en meer ‘jelly’ zijn. Een feest in je mond. En dan smaakt het ook nog eens goed. Ook wel fijn 😉 Het is niet te zoet.

De dessertwijn is Domaine de Montgilet Coteaux de l’Aubance, een zoete wijn uit de Loire. Heel toevallig drink ik deze wijn enkele weken later weer als ik in de Loire ben, en wel bij de wijnboer zelf! Het is een hele bloemige wijn met veel rijp en tropisch fruit, met ook wat honing en citrus.

 

Friandises bij de koffie

De cappuccino’s zijn gewoon heel goed, de friandises die erbij zitten net zo. Ik houd ervan, dat je dan bij je koffie nóg meer lekkers krijgt. Een goede afsluiter.

Restaurant Latour conclusie

Latour is vrij klassiek, zowel qua eten als qua sfeer en bediening in het restaurant. Persoonlijk houd ik daar wel van. Ik kan erg blij worden van hele moderne keukens en settings, maar dit klassieke soms ietwat oubollige vindt de oma in mij ook wel erg relaxed. De inrichting oogt wat donker en gedateerd, maar is wel heel comfortabel, en het uitzicht op zee is natuurlijk priceless. Harold en ik vroegen ons wel af waarom overal schilderijen van clowns hangen. Met een clownfobie moet je wel net in het goede hoekje gaan zitten, zonder uitzicht op de schilderijen 😉

Op het eten heb ik letterlijk niks aan te merken, alles was helemaal in orde, de bediening mag van mij net wat losser (maar hey, liever iets te stijf dan net iets te losjes), de sfeer is gezellig en knus en de wijnen vond ik fantastisch en érg verrassend. En €100 voor een arrangement als deze (exclusief de hapjes en drankjes bij Bubbles & Bites, maar inclusief een aperitief (drankje vooraf), vijf gangen, vijf bijpassende wijnen, water en koffie met friandises) is een erg goede prijs. In oktober kan je dit arrangement niet boeken (je kan natuurlijk wel gewoon een gangenmenu inclusief wijnen bestellen, bekijk hier het menu.) Vijf gangen Latour kost €65.
In oktober is er wel iets anders leuks: Twente aan Zee. Twee chefkoks van sterrenrestaurants koken samen een vijfgangendiner waarin de Noordzee en Twente samenkomen. Je boekt een arrangement met vijf gangen eten, bijpassende wijnen, water en koffie of thee met friandises voor €125 per persoon.

Als je houdt van goed eten met goede wijnen, in een wat meer klassieke setting met waanzinnig uitzicht, dan kan ik Latour je van harte aanraden.

Ik ben door restaurant Latour uitgenodigd voor dit diner. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

11 reacties
  1. Daniëlle

    Dit klinkt allemaal erg goed en zo ziet het er ook echt uit!

  2. Cher

    Hoi Cynthia!

    Ik wil graag een keer zo’n luxe eet experience doen met mijn vriend maar hij is bang dat hij achteraf nog honger heeft haha. Welke restaurant vond jij én lekker en serveerde de grootste portie’s? XD
    Hopelijk krijg ik hem dan mee haha

    • Cynthia Schultz

      Je krijgt echt genoeg hoor! Mijn vriend is ook een grote eter en zit altijd super vol bij zulke restaurants.

  3. M

    Iberico is zooo lekker inderdaad!

  4. Linda

    Dat klinkt weer heel erg goed! 🙂
    Ik heb nog wel een vraagje – wel over eten en wijn, maar niet over dit restaurant. Mijn man en ik hebben vorige week overheerlijk gegeten en gedronken bij ’t Nonnetje in Harderwijk (mede dankzij jouw recensie). We vonden het geweldig! Alleen, we hadden het menu ‘de verleiding’ en dan 7 gangen, inclusief een wijnarrangement én een glas champagne vooraf. Hoe doe jij dat in een restaurant: zoveel wijn drinken en dan toch niet aangeschoten raken? Ik had er best wel stevig last van aan het eind van de avond… :’)

    • Milou

      Cynthia bestelt vaak een half wijnarrangement, dus met halve glazen!

    • Cynthia Schultz

      Ik drink vaak halve glazen! Dus een ‘Bob arrangement’. Anders word ik ook dronken. Haha.

  5. Syl

    Klinkt heerlijk allemaal! Echt iets om voor te sparen.

  6. rachel

    oooh heerlijk en de jongste zei gelijk mam dat wil ik 😀 en vind het niet duur ook dus wie weet 😀

  7. Claudia

    Wat fijn, die clownwaarschuwing, want ik heb dus daadwerkelijk een clownfobie!

  8. Ingrid

    Dat ziet er weer heerlijk uit, vast een fijne avond geweest denk ik. Ik ben nu wel heel benieuwd naar de clowns, heb direct de website opgezocht, vreemd.. Ik zag trouwens dat 5 gangen vega 65 euro is, normaal 75. Dat vega goedkoper is vind ik trouwens wel heel netjes!