Restaurant Aest
Aest opende afgelopen zomer haar deuren in Hoorn op Terschelling. Sander kennen wij al jaren en we gaan ook altijd op het eiland bij hem eten, waar hij ook maar werkt als chef. Ooit begon hij bij de Librije in Zwolle, waar hij en Michel elkaar leerden kennen. Michel heeft altijd in de horeca gewerkt met een focus op wijn, en hij is dan ook de sommelier in Aest.
Aest draait om lokale smaken en ingrediënten, fine dining, ontspannen, aandacht en vooral gewoon heel erg goed eten.
Het pand hebben ze afgelopen jaar totaal verbouwd en het ziet er prachtig uit. Boven zijn ook 3 hotelkamers, voor als je er een weekendje van wil maken.
De zaak is sfeervol ingericht, chic, zonder opgeprikt te zijn. Het is comfortabel en relaxed en met oog voor detail ingericht.
Het eten & drinken bij Aest
We beginnen natuurlijk met wat amuses en brood. Ik hou van dit moment: alles gaat nog komen en je mag alvast een beetje proeven. De amuses: bloemkool tempura met Japanse mayonaise en furikake. Roggebrood met paling, dashi en biet. Natte schapenkaas met lavas crème (radijs) en komkommer. Stuk voor stuk kleine smaakbommetjes die licht zijn en toch even een verrassing geven. Ik ging ook voor de ‘Waddenoester AEST met bieslookcreme, haringkaviaar, sjalot, krokante aardappel, beurre blanc enkruiderij. Ik vind vaak dan die ‘aangemaakte’ oesters niet zo geweldig omdat ik vaak heb meegemaakt dat je dan van de oester niks meer proeft, zo jammer! Dat was hier niet het geval. De smaken versterkten de oestersmaak juist en dat was heerlijk.
Het brood ook zó top, luchtig, krokant. Met daslookboter en olijfolie erbij.
Diklip harder met geitenkaas, komkommer, tomaat en zwarte olijf. Zacht van smaak, lekkere stevige textuur, het knapperige van de komkommer, fris en door de zwarte olijf toch nog iets ‘stevigs’ qua smaak.
Waddenmosselen met aardappel prei salade, chorizo en kerrie beurre blanc. Ik ben niet zo’n kerrie-fan, maar dit was top. Mooie combinatie, mosselen met kerrie, en die prei salade maakte het fris en gaf het een bite.
Ik ging voor een alcoholvrij arrangement bij het eten en dat was helemaal top. Aest heeft de alcoholvrije begeleiding van Jorg Geiger, waar ik al vaker drankjes van heb geproefd (bij onze bruiloft hadden we ook deze rode ‘wijn’ met het diner), en dat waren hele fijne, goede combinaties die heel verrassend en smakelijk waren. Willem ging voor het wijnarrangement en dat klopte ook helemaal. Goede keuzes, fijne en gepassioneerde uitleg van Michel.
Noordzee schol met crème van zoete uien, salade van koolrabi & appel, zolderspek & beurre blanc met ons signatuur klaver tuile. De smaken beginnen hier wat steviger te worden. Lekker stevige textuur ook, deze vis, fijn met de beurre blanc en de zoute zolderspek.
MY FAVE. Eend met bereidingen van kip, drop, kersen, umeboshi pruim en moerasspirea jus. Bizar lekker deze combinatie van zoet – hartig – zout – stevig – knapperig.
Twee bereidingen van rund (sukade en entrecote) met bereidingen van aardappel en ui, aubergine, wortel, shiitake en jus met eekhoorntjesbrood. Gewoon heel goed. Vlees perfect bereid, de begeleiders erbij ook heel fijn qua fris & textuur.
Wat ik heel fijn vind aan het menu van Aest is de balans op het bord: niet téveel vlees of vis, juist veel groente en andere bereidingen.
Cremeux van eilander honing met daarbij een compote van blauwe bes, daar bovenop getoaste witte chocolade en verschillende bereidingen van verveine met daarbij yoghurt ijs. Fris, romig, niet té zoet, honing – man. Fantastisch dessert.
Ik ben vergeten de friandises bij de koffie te fotograferen, dit was allemaal kleine eilander lekkers van de Bakker in Midsland. Denk aan een mini opgespoten pondkoek en een mini potjekoek. Ik vond het als afsluiter wel net wat aan de ‘grote’ kant, maar wel echt zo superlekker als je bij de koffie nog wat aan zoetigheid krijgt.
Ja, je hoort het al, ik kan niet anders dan je Aest van harte aanraden. Als je op Terschelling bent en je hebt zin in écht goed tafelen, op een hele mooie en toch ook relaxte plek, dan moet je hierheen.