Recept: Semi-gezonde white chocolate bliss balls!

Snack of dessert
10
min. bereiden
10
min. totale tijd

Bliss balls, energy balls, je ziet ze onder verschillende namen voorbij komen. Vaak op basis van dadels, pure chocolade, kokosolie en noten. Ik had toevallig alleen nog witte chocolade in huis, en maakte een semi-gezonde snack waar ik echt enorm van geniet elke avond bij de thee!


Ingrediënten
22 personen
 • 75 gram ongebrande noten (bijv; para, walnoot & cashew)
 • 120 gram dadels
 • 50 gram witte chocolade
 • 10 gram kokosolie
 • 2 theelepels cacaopoeder - ongeveer 7 gram totaal
 • 20 gram kokosrasp

Bereiding

Tip: 1. Maak grotere balletjes als je ze als dessert wilt serveren!

2. Voor een creatieve vorm; gebruik een bonbonmalletje of ijsblokjesvorm om een mooie vorm te maken en laat ze daarna goed opstijven in de koelkast voor je ze daar uithaalt en serveert.

 1. Het fijnste is als je een keukenmachine, blender, staafmixer of nutri-bullet tot je beschikking hebt want dan hoef je zelf niet te hakken. Ik heb zelf een keukenmachine en ik begin met het hakken van de nootjes.
  Ik doe 75 gram ongebrande noten in de keukenmachine. Ik gebruik zelf 25 gram walnoten, 25 gram paranoten en 25 gram cashewnoten omdat ik hier nog restjes van in huis had. Natuurlijk kun je ook gewoon een mix-zak kopen!

 2. Dan doe ik de rest van de ingrediënten bij in de keukenmachine. De dadels, witte chocolade, kokosolie en cacaopoeder. De kokosrasp niet, die hebben we straks nog nodig! Dit maal ik allemaal fijn tot ik een mengsel heb wat kneedbaar is en wat er uitziet als hieronder. De witte chocolade blijft iets grover maar dat vind ik juist wel lekker. 

 3. Op een bordje gooi ik ongeveer 20 gram kokosrasp. Het mengsel is kneedbaar, dus ik pak elke keer een beetje wat ik tot een bolletje kneed, en daarna door de kokos rol.

  Uit het mengsel wat ik hierboven laat zien heb ik zelf 22 balletjes van ongeveer 12 gram gemaakt. Uiteraard kun je ook grotere balletjes maken. Ik vind het wel lekker dat je op deze manier iets meer kokos hebt naar verhouding, en zo blijft het echt een kleine snack.

 4. Je kunt ze zonder problemen gelijk eten, maar in de koelkast stijven ze iets op en worden ze iets steviger. Ik bewaar ze daarom ook in de koelkast.

 5. Ik vind dit ZO lekker! Ik ben sowieso gek op de smaak van dadel, maar de structuur hiervan vind ik ook echt heel erg prettig. Het is een fijne kleine bite voor bij de thee, waardoor mijn zoetbehoefte ook goed wordt gestild. Ik heb even een belachelijke foto toegevoegd zodat je de grootte een beetje kunt zien 🙂

  Als je 22 balletjes van ongeveer 12 gram maakt en je houdt je aan de ingrediënten hierboven, dan bevatten de balletjes zo ongeveer 63 calorieën per stuk. Mocht je dat willen weten. In dat licht; mocht je ze magerder willen maken, je kunt iets minder kokosolie gebruiken en de witte chocolade kun je weg laten of vervangen voor pure chocolade.

Leestijd

Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint