Een lekkere dip of bijgerecht met gezonde vetten!

Recept: de perfecte guacamole!

Bijgerecht
15
min. bereiden
15
min. totale tijd

Guacamole maakt iedereen anders dus het woord perfect is wellicht wat ambitieus. Toch krijg ik altijd heel veel complimenten over ‘mijn’ guac en natuurlijk deel ik dit recept dolgraag met je. Het voelt als comfortfood, het is mega lekker, en toch zitten er ook veel goede vetten in. Daarom is het een mooi bijgerecht als je je vetten even aan wilt vullen.


Ingrediënten
6 personen
  • 125 gram crème fraîche
  • 2 eetrijpe avocado's
  • 3 tomaten
  • beetje gedroogde of verse koriander.
  • snufje peper en zout
  • sap van een halve limoen
  • 0.5 rode ui
  • 0.5 rode peper en/of knoflook (eventueel)

Bereiding

Tip: Strooi er als laatste nog wat koriander over heen zodat het er niet uitziet als een groen kwakje maar als een bijgerecht waar over na is gedacht!
Voeg als variatie granaatappel, rode peper of knoflook toe.

  1. Snijd de avocado over het bolle deel doormidden waardoor de pit over zijn lengte uit de halve vrucht steekt. Veel mensen snijden hem over de lengte rond en open maar daardoor krijg je het vruchtvlees er moeilijker uit. Knijp vervolgens in de schil om al het vruchtvlees eruit te krijgen en doe dit van beide avocado’s in een beslagkom/schaal. Prak het vervolgens met een vork tot het nagenoeg een puree is. Een beetje stukjes vind ik altijd wel lekker, stukjes zijn dus niet erg.

  2. Roer de crème fraîche door de avocado’s.

  3. Snijd de drie tomaten en haal hierbij het grootste gedeelte van het natte middenstuk eruit. Dit maakt de guac te vloeibaar. Snijd kleine stukjes, grote stukjes, net wat jij lekkerder vindt. Als je de guacamole als chips dip gebruikt zijn kleine stukjes gemakkelijker omdat het dan beter op het chippie blijft liggen. Als je het als bijgerecht gebruikt geeft het wat meer body als je wat grovere stukjes gebruikt.

  4. Snipper de halve rode ui en voeg dit toe aan het mengsel. Je kunt eventueel ook een (beetje) rode peper gebruiken als je van een beetje meer pit houdt, misschien vooral als je Mexicaans eten maakt. Ik maak zelf het eten dan vaak wat pittiger en houd de guacamole lekker fris zodat deze ook echt als frisse tegenhanger dient. Bovendien houd ik zelf niet heel erg van heel scherp eten dus ik laat dit eigenlijk altijd achterwege. Ook deed ik er weleens knoflook door, een half teentje, maar ik heb daar de volgende dag nog steeds last van qua smaak in mijn mond en mijn buik reageert er vrij heftig op. Ik laat dit dus ook weg, lekker is het wel.

  5. Voeg een spritz limoensap toe. Ik gebruik zelf de limoensap uit zo’n kant en klaar plastic limoentje, maar een echte limoen is natuurlijk top. Het sap van een halve limoen is denk ik al wat veel, dus blijf gewoon goed proeven.

  6. Tot slot voeg je naar smaak zwarte peper, zout en koriander toe. Ik ben hier vrij royaal in. Nu hebben we koriander haters onder ons, mijn zusje is er eentje van, en dan laat ik de koriander gewoon weg.

  7. Als laatste schep ik het over in een mooiere schaal. Ik roer altijd veel, vooral om te zien of ik genoeg van alles erdoor heb, en dan wordt de schaal een grote kliederbende. Daarom meng ik het in een kleine beslagkom en schep ik het over in een mooie schaal/kom. Maak het af met wat koriander bovenop, zodat het eruit ziet als een bijgerecht waar je over na hebt gedacht en niet een schaal groene drap 🙂

Leestijd

Guacamole is heerlijk om te serveren bij taco’s, burito’s of wraps. Ik vind het gemakkelijk om een zak gemixte bonen in saus te kopen en hiermee wraps te maken en met wat geraspte kaas erover heen in de oven te doen. Erbij serveer ik dan deze guacamole. Ook serveer ik het bijna elke verjaardag als dip bij tortilla chips!

Ik weet dat de toevoeging van crème fraîche niet een traditioneel gebruik is, maar ik vind het heel erg lekker. Je kunt het ook weg laten om het wat gezonder te houden!

Ook een lekkere toevoeging is granaatappel, deze kun je erdoor heen roeren en dat maakt het nog specialer in combinatie met een zout gerecht of zoute snack. Strooi er dan ook op het laatst nog wat granaatappelpitjes overheen.


Emmy Bovenhorst

Beauty is mijn passie en mijn werk, maar lekker eten en mooie reizen maken me bijna net zo blij. Ik ben een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

7 reacties
  1. Jessica J.

    Ik zag de foto en had echt geen idee dat dit guacamole is! Komt vast door de crème fraîche. Die zou ik skippen, maar verder klinkt het heerlijk! 💚 Maar uhm, je krijgt het vruchtvlees toch wel erg gemakkelijk uit een in de lengte gesneden avocado? Gewoon even met een lepel langs de rand gaan en je plopt het er zo uit.

  2. Charlotte

    Oohhhh jij maakt hem met een beetje creme fraiche, secret ingredient! Ga ik ook eens proberen, ik ben dol op guacemole 🙂

  3. Eva

    Vergeet de komijn niet! Superrrrrrlekker erin!

  4. Nicole

    Jaloers. Hoe kom je nog aan een oliebol? :O

  5. rachel

    ben hier gek op!! ik laat alleen de crème fraîche weg want dat vind ik dan weer niet lekker! ik smeer het meestal op mijn gebakken ei en rol hem dan op

  6. Lenneke

    Meer knoflook is meer beter voor mij, hahaha. En de koriander sla ik over, want daar ga ik bijzonder slecht op. Maar wel heel veel zin om dit nu te maken. (Schrijf ik terwijl ik een oliebol naar binnen prop.)

  7. Suuz

    Ik zou de koriander inderdaad heel erg skippen, brrrrrrr. Verder ziet het er lekker uit. Ik zou zelf iets meer met kruiden werken denk ik.

    Nog een tip om je guac van te voren te kunnen maken en toch niet bruin te laten worden: doe de pitten van de avocado’s in de guac en het blijft keurig groen. Je kunt ze eruit halen als je serveert.