Onze maaltijden
We eten vaak samen, en sinds Novae ‘met de pot mee eet’ doen we dat ook wel redelijk vroeg. Vaak ergens tussen 17:00 en 17:30. Novae gaat om 18:30 naar boven dus om ‘rustig’ te kunnen eten is dat qua tijd wel nodig. Wij hebben het geluk dat we beiden vooral vanuit huis werken en het ook zo kunnen halen qua tijd. Ik kan me ook voorstellen dat het voor de meeste gezinnen helemaal niet te doen is, maar goed, ieder z’n eigen routine.
Af en toe is één van ons wel later thuis door externe afspraken of sociale dingen en dan eten we soms alvast met Novae en de ander gewoon later, of Novae krijgt wat anders en wij eten als ze slaapt.
Novae eet heel kritisch, iets wat ik uitgebreid vertel in een artikel over hoe ik groente verstop in dingen voor haar door de dag heen, vaak ook buiten de avondmaaltijd om. Dat artikel is al online gekomen of komt binnenkort. Je leest dus in dit artikel vaak dat zij om de groentes heen eet haha, ik ga dat niet de hele tijd in het artikel zelf verantwoorden (voor ik woeste dm’s krijg).
We doen ons best mensen!
Voordat Novae er was aten we vegetarisch, nu eten we op sommige dagen vlees. Dit komt omdat ik biologisch vlees gezonder vind voor haar dan sommige vleesvervangers. Ook eet zij mega kritisch, maar vlees eet zij wél heel goed. Daardoor moeten we daar af en toe keuzes in maken. Ik weet dat we in de toekomst als gezin wel weer vegetarisch gaan eten, maar voor nu werkt dit beter voor ons. We kiezen er wel bewust voor om altijd biologisch vlees te halen, evenals biologische eieren en waar we de keuze hebben ook biologisch zuivel, groentes en fruit.
Dit is kostbaar en dat besef ik me, we zijn dan ook een lieve duit kwijt aan boodschappen. Voor ons is dit echter nu wel de manier waarop we ons zelfverzekerd voelen over wat we zelf eten en wat zij eet en dat is het ons waard.
Wij eten absoluut niet alleen maar gezond, maar ik kook ook niet echt bewust ongezond. Ik probeer daar een fatsoenlijke balans in te vinden. En ja, ik zeg ik, want ik ben bij ons thuis de chef haha!

De hoeveelheden op de foto zijn niet perse representatief voor de hoeveelheid die daadwerkelijk gegeten is.
Maandag - AGV
Wij – Een AGV’tje (aardappels, groente, vlees) op maandag. Krieltjes met kruidenboter, een biologische hamburger en sperziebonen.
Novae – at de krieltjes en de hamburger, ze at na het eten nog een groente/fruit ijsje die ik zelf maak. We eten niet elke dag een toetje, een beetje zoals het uitkomt.
Dinsdag - Gnocci ovenschotel
Wij – Op dinsdag eten we een ovenschotel met tonijn en bonen, daarover schreef ik een keer dit recept. We aten er nu geen stokbrood bij.
Novae – at de kale gnocci eruit, dus met een beetje saus eraan en wat geraspte kaas. Daar at ze een kipgehaktballetje bij. Deze maak ik zelf, zodat ze niet alleen maar gezout vlees krijgt wat al bewerkt is. Dat krijgt ze, zoals je hier op maandag ziet, ook heus wel, maar ik probeer daar balans in te zoeken. Dit maak ik eens in de zoveel tijd in bulk en dan vries ik het in.
Woensdag - Wraps
Wij – Dit is een gerecht dat ik ook vaak maak als één van ons later thuis is, omdat het allemaal koud is en daardoor ook gemakkelijk later gegeten kan worden. Het is een mengsel van avocado, tomaat, buffelmozzerella, edamameboontjes, kikkererwtjes, vegetarische ‘kip’, pijnboompitjes, basilicum, balsamico azijn en peper en zout, op een volkoren wrap. Ik was wraps vergeten mee te bestellen bij de Albert Heijn en vond nog een pak ‘gewone’ wraps in de kast die gelukkig nog goed waren. Dit keer dus geen volkoren wrap.
Novae – at een losse wrap, een paar hapjes mozzerella, ‘kip’, en een gekookt ei.

Donderdag - Macaroni
Wij – Sinds Novae de groentes in dit gerecht wel gewoon op eet eten wij vrij vaak ‘Hollandse’ macaroni. Ik vind het zelf gelukkig ook wel echt lekker! Soms maak ik het met biologisch rundergehakt, soms bio kipgehakt en soms vega gehakt. Dit keer was het vegetarisch gehakt.
Novae – Hetzelfde, halleluja.
Vrijdag - Couscous met Turks brood
Wij – Ik maak een salade van parelcouscous met harissa, ras el hanout, granaatappel, feta en munt. Niet helemaal passend gooi ik daar nog een blikje met edamame bonen in om wat groente toe te voegen en ik zie ook nog een potje met stukjes zwarte olijven en die gaan er ook door. Een soort Japans, Italiaans, Marokkaanse hybride waar echte chefs vast hun neus voor ophalen. Wij lompe amateurs hebben het heerlijk opgesmikkeld haha. Het sausje maakte ik van kwark, knoflook, dille, peper en zout. Lekker tegen het scherpe harissa!
Novae – kale parelcouscous was het idee, maar wilde ze niet. Daardoor was het alleen een gekookt ei en Turks brood. Als toetje kreeg ze wat kwark met notenpasta gemengd. Berenvla noemen we dat haha (komt uit een Bobbiboekje dat woord) .

Zaterdag - Pasta carbonara
Wij – Pasta carbonara, zó lekker. Ik kan me hier echt ziek in eten. Ik kookte er wat sugar snaps bij, die we nog hadden, zodat we ook wat groentes aten want die zitten niet door dit gerecht. Wederom totaal niet passend maar dat maakt ons dan niet zoveel uit, dit is dan meer het functionele stukje. Dat doe ik vaker, zoals je leest, omdat ik zelf ook geen groot groenteverbruiker ben wat dat betreft. Als ik moet kiezen wat ik lekker vind dan zit daar nooit groente bij, maar ik vind het wél belangrijk dus daarom probeer ik dat toe te voegen waar ik kan.
Novae – Hetzelfde, die harkt hier ook grote hoeveelheden van weg haha. Die at de sugar snaps uiteraard weer niet.
Zondag - Sushi
Wij – aten sushi toen Novae al op bed lag, dat doen we soms wel zodat we ook even rustig kunnen kletsen tijdens het eten. Een beetje extra aandacht voor elkaar. Novae eet overigens toch geen sushi dus dat ontzeg ik haar daarmee niet haha.
Novae – bleef wel in thema en at rijst met wat notenpasta en rundergehaktballetjes.
Dat was de week! Herkenbare week of totaal anders? Ik hoor het graag van je, zolang het maar geen (belerend) advies is ;). Liefs!