Pura Vida

Restaurantbespreking

In augustus vorig jaar opende de nieuwe Foodbar Pura Vida in Midsland op Terschelling. De foodbar staat helemaal in het teken van het goede leven en lekker genieten. Ik ging er heen voor lunch en diner en wat mij betreft is Pura Vida een enorme aanwinst voor het eiland!

Pura Vida
Oosterburen 36
8891 GC Midsland Terschelling
Kaart
35
voor, hoofd, na

Leestijd

Pura Vida

‘Pura vida’ betekent ‘puur leven’ en dat is een hele bekende term onder de Costa Ricanen. Als iemand pura vida tegen je zegt, dan betekent dit dat je helemaal moet genieten van het moment en dat je je geen zorgen hoeft te maken om de kleine dingetjes. De foodbar staat helemaal in het teken van deze betekenis: lekker genieten.

​Het restaurant opende augustus 2017 middenin Midsland. Ruim tien jaar stond het pand waar het restaurant zich in vestigde leeg – doodzonde, want het is een prachtig gebouw uit 1923. Vijf maanden lang hebben eigenaren Yorick en Helga met vrienden en familie keihard gewerkt om het zo mooi te maken als het nu is. 

Pura Vida is van Yorick en Helga. Helga is een bekende horecavrouw op het eiland: al 25 jaar is ze eigenares van en chef bij restaurant ’t Golfje. Yorick studeerde hotelmanagement en tijdens het laatste jaar van zijn opleiding ging hij aan de slag met een ondernemingsplan. Al zijn ideeën kwamen op papier en zijn nu werkelijkheid geworden in de vorm van Pura Vida.

Het interieur is een beetje bohemien, lekker licht met natuurlijke materialen en veel planten. De sfeer is daardoor heel relaxed, een beetje alsof je op een tropisch eiland zit – en Terschelling kan dat soms in de zomer ook echt wel zijn 😉 Er zijn comfortabele banken, lekkere hangstoelen, maar ook plekken om lekker rechtop aan een tafeltje te zitten. De bar nodigt uit tot gezelligheid!

Het eten

Je kan bij Pura Vida terecht  van 10:00 tot 22:00 en dus voor ontbijt, lunch en diner. Ontbijt kan je trouwens de hele dag bestellen, dus je hoeft er niet vroeg voor je bed uit. Z0 kan je ontbijten met bijvoorbeeld een smoothiebowl, toast met avocado, hangop met fruit en granola of bananenbrood. Klinkt heerlijk! Het ontbijt hebben we niet getest, maar gaan we zeker een volgende keer doen. Ik houd je op de hoogte.

Wij gingen op de ene dag voor de lunch en de dag erna voor het diner. De lunch is vrij uitgebreid, met verschillende tosti’s, broodjes, salades, burgers en soepen. Er staan veel vega(n) en gezonde keuzes op de kaart, zoals een bieten- of paddenstoelenburger, gevulde salades en vietnamese noodlesoep. Willem gaat voor de bietenburger met met sla, avocado, tomaat, kiemen, ui en gerookte amandelen. Ik neem een Vietnamese Pho, een noedelsoep met broccoli, tofu, sobanoedels, munt, koriander, taugé en emping.

 

De bietenburger valt goed in de smaak. Het broodje is ontzettend lekker: heel krokant, volkoren en aan de zware kant. De burger zelf smaakt echt goed naar biet en is stevig, de toppings maken het geheel wat frisser. Mijn pho (spreek uit: feu) is echt comfort food. De bouillon is hoog op smaak, de noodles hebben nog een bite net als de broccoli, de taugé geeft het een goede grunch en de emping is gewoon lekker om erbij te snacken. De tofu is krokant gebakken en dat geeft nog wat meer textuur. Al die verschillende texturen maken deze soep echt fantastisch! Zó lekker.

De drankjes mogen er trouwens ook wezen. De koffie smaakt goed en er is veel keus in goede wijnen en speciaalbieren. Ze hebben veel bier van brouwerij Oedipus en persoonlijk vind ik veel van die biertjes erg lekker! Schot in de roos, dus. Ook hebben ze keuze in sapjes en cocktails.

Door naar het diner! ’s Avonds is er een andere kaart dan tijdens de lunch én er is een extra Barbites menu. Hier staan heel veel hapjes op die je als voorgerecht kan nemen, maar je kan er natuurlijk ook gewoon een tapas-avond van maken of een hapje nemen als je alleen wat komt drinken. Ik ga voor een het Poly Amorie biertje van Oedipus, een Mango Sour Ale, die zoals de naam al zegt fruitig en zuur is.

Van de Bar Bites kiezen we het stoombroodje met rendang, geelwortel en emping en de langzaam gegaarde shortribs in Oosterse marinade met gebakken ui. De rendang is lekker zacht en lichtzoet en deze combineert goed met het zachte stoombroodje – die wel iets droog is. Wij zijn helemaal lyrisch over de shortribs. Het vlees valt letterlijk van het bot, het smelt op je tong en is zoet, plakkerig én heeft een crunch door de uitjes. Echt hemels. Stiekem willen we nog meer van de bar bites omdat dit zó lekker is, maar we besluiten toch allebei voor een ‘echt’ hoofdgerecht te gaan.

Voor het diner heeft Pura Vida allemaal verschillende bowls, soepen en burgers. Ik ga voor een kleine bowl (omdat ik ook nog graag een toetje wil) met gamba, zoete aardappel, curry, kokos, wortel, hennepzaad, gepofte quinoa en sperziebonen. Het is dus een curry en wel een hele lekkere! Hij is heel mild (dus niet pittig), de wortel en sperziebonen zijn lekker crunchy en de zoete aardappel is zo zacht dat hij zowat uit elkaar valt. Er zitten lekker veel gamba’s in en ook die zijn heerlijk. Het kleine formaat is voor mij prima, maar als je alleen een hoofdgerecht eet zou ik voor een grote bowl gaan.

Willem gaat voor de lamsburger van de grill met een volkoren pita, vadouvan mayonaise, tomaten relish, yoghurtsaus en biologische patat. De lamsburger is lekker gekruid, de pita krokant en die patat! Die is fantastisch, met schil en gewoon precies zoals patat hoort te zijn: lekker crunchy aan de buitenkant en zacht van binnen. Heerlijk.

Ik kies geen dessert van de kaart, maar ik ga voor een huisgemaakt taartje (die kan je ook overdag bestellen). Willem en ik delen een appel-pastinaaktaart. Het doet met een beetje denken aan worteltaart, zoet en hartig gemengd, lekker zacht, niet al te zoet: erg lekker als dessert. Maar ook gewoon overdag met een cappuccino.

Pura Vida - conclusie

Ik ben echt blij met Pura Vida. Het is heel anders dan alles wat er al op het eiland is, de kaart is origineel, de gerechten zijn gewoon heel erg lekker, de koffie is goed, er zijn veel lekkere drankjes te bestellen en de sfeer is relaxed. De prijzen zijn ook prima (voor twee personen lunch waren we inclusief drankjes zo’n €25 kwijt, voor het diner inclusief drankjes zo’n €60). Zeker even heengaan als je op Terschelling bent!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

17 reacties
  1. Sharon – Choose to Shine

    Wat een mooi pand + inrichting en ook het eten ziet er super lekker uit. Terschelling staat hoog op mijn wishlist om te bezoeken!

  2. femketje

    super relaxed dat het ontbijt geen eindtijd heeft, ik ben op vrije dagen toch wel echt een uitslaper en loop daardoor de ontbijt menu’s vaak mis!

  3. Alida

    Dat ziet er goed uit. Wat een gezellige inrichting! Mocht ik er een keer in de buurt zijn dan ga ik zeker een keer heen.

  4. Viva

    Ik heb de menukaart bekeken sn er zit echt niets bij wat me aanspreekt. Ik zou dan uit nood maar een tosti nemen

  5. Loes

    Oh, wat een leuke plek! Het ziet er super leuk uit en al het eten klinkt ook nog eens goed! Fijn dat zo’n mooi pand dan weer bezet is. Heeft het een goede bestemming gekregen!

  6. Lou

    Het ziet er zo leeg uit op de foto’s dat het me er eigenlijk een beetje een ongezellige tent lijkt.

    Maar rendang is natuurlijk wel heel lekker en die koffie ziet er ook goed uit.

  7. Emme

    Wauw, wat een leuke plek zeg! Het eten ziet er ook heerlijk uit 🙂

  8. Ilse

    Wanneer komt er een “cynthia-brandaris tour” beschikbaar bij de VVV’s op Terschelling? Met alle “highlights” van het eiland vanuit het oogpunt van voormalig Miss lippgloss….met natuurlijk her en der een kortings voucher….lijkt me super leuk! ???

  9. Regina

    Dat klinkt goed!

    Ik ga over een kleine maand naar Texel toe, dat andere waddeneiland. 😉
    Heb je daar wellicht ook wat aanraders?

    • Annika

      Het Pakhuus en bij Jef zijn echte aanraders om te eten op Texel! Alleen allebei wel wat duurdere zaken, dus dat moet je maar net willen natuurlijk (JRE & Michelin). Texel is in ieder geval superleuk!

    • Cynthia Schultz

      Ik ben zelf niet vaak op Texel geweest eigenlijk, dus heb ook niet zo heel veel tips… Bij Jef is een toprestaurant met een ster, verder kom ik niet, haha…

  10. Mae

    Leuke review! Er is alleen echt niks Vietnamees aan die pho die ze daar hebben….. Geïnspireerd op de Vietnamese keuken wellicht 🙂

  11. Hilde

    Grappig om terug te zien, wij schoten daar afgelopen september even naar binnen omdat het regende!

  12. rachel

    Dat klinkt goed en de prijs is ook goed!!

  13. Anouk

    Wat leuk om over Pura Vida te lezen! Wij zijn er toevallig afgelopen dinsdag nog geweest. Hele leuke zaak met inderdaad heerlijke gerechten. Wij hebben er genoten van de lunch met de tosti’s (maar dan absoluut op eigen wijze); ze waren top! 🙂

  14. Jantine

    Zeker een aanrader. Leuk om te lezen dat je er ook lekker kan eten. Bij mijn vorige vakantie op Terschelling lekker koffie gedronken!