Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Pura Vida

Restaurantbespreking

In augustus vorig jaar opende de nieuwe Foodbar Pura Vida in Midsland op Terschelling. De foodbar staat helemaal in het teken van het goede leven en lekker genieten. Ik ging er heen voor lunch en diner en wat mij betreft is Pura Vida een enorme aanwinst voor het eiland!

Pura Vida
Oosterburen 36
8891 GC Midsland Terschelling
Kaart
35
voor, hoofd, na

Leestijd

Pura Vida

‘Pura vida’ betekent ‘puur leven’ en dat is een hele bekende term onder de Costa Ricanen. Als iemand pura vida tegen je zegt, dan betekent dit dat je helemaal moet genieten van het moment en dat je je geen zorgen hoeft te maken om de kleine dingetjes. De foodbar staat helemaal in het teken van deze betekenis: lekker genieten.

​Het restaurant opende augustus 2017 middenin Midsland. Ruim tien jaar stond het pand waar het restaurant zich in vestigde leeg – doodzonde, want het is een prachtig gebouw uit 1923. Vijf maanden lang hebben eigenaren Yorick en Helga met vrienden en familie keihard gewerkt om het zo mooi te maken als het nu is. 

Pura Vida is van Yorick en Helga. Helga is een bekende horecavrouw op het eiland: al 25 jaar is ze eigenares van en chef bij restaurant ’t Golfje. Yorick studeerde hotelmanagement en tijdens het laatste jaar van zijn opleiding ging hij aan de slag met een ondernemingsplan. Al zijn ideeën kwamen op papier en zijn nu werkelijkheid geworden in de vorm van Pura Vida.

Het interieur is een beetje bohemien, lekker licht met natuurlijke materialen en veel planten. De sfeer is daardoor heel relaxed, een beetje alsof je op een tropisch eiland zit – en Terschelling kan dat soms in de zomer ook echt wel zijn 😉 Er zijn comfortabele banken, lekkere hangstoelen, maar ook plekken om lekker rechtop aan een tafeltje te zitten. De bar nodigt uit tot gezelligheid!

Het eten

Je kan bij Pura Vida terecht  van 10:00 tot 22:00 en dus voor ontbijt, lunch en diner. Ontbijt kan je trouwens de hele dag bestellen, dus je hoeft er niet vroeg voor je bed uit. Z0 kan je ontbijten met bijvoorbeeld een smoothiebowl, toast met avocado, hangop met fruit en granola of bananenbrood. Klinkt heerlijk! Het ontbijt hebben we niet getest, maar gaan we zeker een volgende keer doen. Ik houd je op de hoogte.

Wij gingen op de ene dag voor de lunch en de dag erna voor het diner. De lunch is vrij uitgebreid, met verschillende tosti’s, broodjes, salades, burgers en soepen. Er staan veel vega(n) en gezonde keuzes op de kaart, zoals een bieten- of paddenstoelenburger, gevulde salades en vietnamese noodlesoep. Willem gaat voor de bietenburger met met sla, avocado, tomaat, kiemen, ui en gerookte amandelen. Ik neem een Vietnamese Pho, een noedelsoep met broccoli, tofu, sobanoedels, munt, koriander, taugé en emping.

 

De bietenburger valt goed in de smaak. Het broodje is ontzettend lekker: heel krokant, volkoren en aan de zware kant. De burger zelf smaakt echt goed naar biet en is stevig, de toppings maken het geheel wat frisser. Mijn pho (spreek uit: feu) is echt comfort food. De bouillon is hoog op smaak, de noodles hebben nog een bite net als de broccoli, de taugé geeft het een goede grunch en de emping is gewoon lekker om erbij te snacken. De tofu is krokant gebakken en dat geeft nog wat meer textuur. Al die verschillende texturen maken deze soep echt fantastisch! Zó lekker.

De drankjes mogen er trouwens ook wezen. De koffie smaakt goed en er is veel keus in goede wijnen en speciaalbieren. Ze hebben veel bier van brouwerij Oedipus en persoonlijk vind ik veel van die biertjes erg lekker! Schot in de roos, dus. Ook hebben ze keuze in sapjes en cocktails.

Door naar het diner! ’s Avonds is er een andere kaart dan tijdens de lunch én er is een extra Barbites menu. Hier staan heel veel hapjes op die je als voorgerecht kan nemen, maar je kan er natuurlijk ook gewoon een tapas-avond van maken of een hapje nemen als je alleen wat komt drinken. Ik ga voor een het Poly Amorie biertje van Oedipus, een Mango Sour Ale, die zoals de naam al zegt fruitig en zuur is.

Van de Bar Bites kiezen we het stoombroodje met rendang, geelwortel en emping en de langzaam gegaarde shortribs in Oosterse marinade met gebakken ui. De rendang is lekker zacht en lichtzoet en deze combineert goed met het zachte stoombroodje – die wel iets droog is. Wij zijn helemaal lyrisch over de shortribs. Het vlees valt letterlijk van het bot, het smelt op je tong en is zoet, plakkerig én heeft een crunch door de uitjes. Echt hemels. Stiekem willen we nog meer van de bar bites omdat dit zó lekker is, maar we besluiten toch allebei voor een ‘echt’ hoofdgerecht te gaan.

Voor het diner heeft Pura Vida allemaal verschillende bowls, soepen en burgers. Ik ga voor een kleine bowl (omdat ik ook nog graag een toetje wil) met gamba, zoete aardappel, curry, kokos, wortel, hennepzaad, gepofte quinoa en sperziebonen. Het is dus een curry en wel een hele lekkere! Hij is heel mild (dus niet pittig), de wortel en sperziebonen zijn lekker crunchy en de zoete aardappel is zo zacht dat hij zowat uit elkaar valt. Er zitten lekker veel gamba’s in en ook die zijn heerlijk. Het kleine formaat is voor mij prima, maar als je alleen een hoofdgerecht eet zou ik voor een grote bowl gaan.

Willem gaat voor de lamsburger van de grill met een volkoren pita, vadouvan mayonaise, tomaten relish, yoghurtsaus en biologische patat. De lamsburger is lekker gekruid, de pita krokant en die patat! Die is fantastisch, met schil en gewoon precies zoals patat hoort te zijn: lekker crunchy aan de buitenkant en zacht van binnen. Heerlijk.

Ik kies geen dessert van de kaart, maar ik ga voor een huisgemaakt taartje (die kan je ook overdag bestellen). Willem en ik delen een appel-pastinaaktaart. Het doet met een beetje denken aan worteltaart, zoet en hartig gemengd, lekker zacht, niet al te zoet: erg lekker als dessert. Maar ook gewoon overdag met een cappuccino.

Pura Vida - conclusie

Ik ben echt blij met Pura Vida. Het is heel anders dan alles wat er al op het eiland is, de kaart is origineel, de gerechten zijn gewoon heel erg lekker, de koffie is goed, er zijn veel lekkere drankjes te bestellen en de sfeer is relaxed. De prijzen zijn ook prima (voor twee personen lunch waren we inclusief drankjes zo’n €25 kwijt, voor het diner inclusief drankjes zo’n €60). Zeker even heengaan als je op Terschelling bent!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.