Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
Gemakkelijk vegan en/of glutenvrij te maken!

No-bake dadelcupcakes met macadamianoten

Dessert/snack
15
min. bereiden
135
min. totale tijd

Komt ze weer hoor, met haar dadels. Sorry maar ze zijn gewoon te lekker en TE gemakkelijk voor een home-made snack! Deze dadelcupcakes zijn zeker niet mager, maar gemakkelijk te turnen naar glutenvrij en/of vegan.
Er zijn meerdere recepten te vinden die lijken op deze, maar na wat proberen werkt dit recept voor mij het beste en smaakt deze ook het lekkerst.


Ingrediënten
12 personen
 • 500 gram dadels
 • 125 gram roomboter
 • 1 eetlepel basterdsuiker
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 1 eetlepel honing
 • 50 gram kokos, ongeveer
 • 60 gram biscuitjes, ongeveer
 • 125 gram macadamia noten

Bereiding

Tip: Tip 1: Vervang de honing voor bijvoorbeeld agavestroop of maplesyrop om hem vegan te maken

Tip 2: Vervang de koekjes voor oreo's voor een vegan optie of een glutenvrij koekje wat op een biscuitje lijkt.

Tip 3: Roomboter kun je vervangen voor kokosolie.

Let op: dadels kunnen soms gezoet zijn met glucose uit tarwe dus als je een extreme glutenallergie hebt moet je hier mee uitkijken!

 1. Ik begin met het ontpitten van de dadels. Deze gaan vervolgens in de keukenmachine om ze klein te maken. Je kan ook snijden, maar ik vind het lekkerder als het gewoon een brei wordt. Dit kan denk ik ook prima in een blender of nutribullet voor de keukenmachinelozen onder ons.

 2. Daarna smelt ik 125 gram roomboter in een pannetje. Ik gebruik gezouten roomboter in plaats van ongezouten, omdat ik vind dat elk baksel een beetje zout nodig heeft. Het haalt smaak omhoog en op deze manier hoef ik het niet apart toe te voegen.

  PS: Geeft ook echt een lekkere oemf aan een taartbodem bijvoorbeeld. Probeer het eens zou ik zeggen 🙂

 3. Als de boter gesmolten is voeg ik de dadels eraan toe en zet ik het vuur zacht. Na een tijdje worden de dadels zacht, kun je het helemaal doorroeren met de roomboter en wordt het één mengsel.

  Ik zet ook de papieren cupcake houdertjes vast klaar.

 4. Terwijl de dadels zacht worden hak ik de macadamianoten klein. Niet te klein, het is lekker dat je af en toe echt zo’n halve noot in doorbijt.

  Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken, of een notenmix. Ik vind macadamia altijd zo’n heerlijke rijke, vettige, boterachtige smaak hebben en daardoor heel goed passen in baksels. Ook kun je meer noten toevoegen dan dat ik nu doe, het is maar net wat je lekker vindt. Het kan er niet door mislukken, het hoeft alleen maar op te stijven straks.

 5. Voeg dan de noten, honing, cacaopoeder en basterdsuiker toe aan het mengsel en roer het goed door. Je kan nu goed inschatten hoe ‘vol’ het al zit met de noten.

 6. Verkruimel nu de biscuitjes boven de pan. Doe dit op gevoel, 60 gram van het ene biscuitje is namelijk niet 60 gram van de andere. Je wil een beetje een grof, blokkerig mengsel met overduidelijk grove stukjes koek in elke hap.

 7. Dan ga je de cupcakevormpjes vullen. Je kunt het mengsel ook in een bakvorm gooien. Dat kan alles zijn, vierkant, rond, wat jij wil! Hoe kleiner de vorm hoe hoger het eindresultaat. Ik merk dat mijn 12 cupcakes echt flinkerds zijn. Je kunt ook kiezen voor 24 cupcakes waardoor het een wat kleinere snack wordt. Nog steeds voldoende, het is best machtig! Druk het mengsel goed aan in welke vorm je dan ook gebruikt, en gebruik in het geval van cupcakevormpjes wel zo’n metalen houder. Daardoor kun je het mengsel goed aandrukken.

  Sidetip: je kan ook een ijsblokjes vorm gebruiken voor kleine bite size stukjes, of een mooi gevormd kopje of schaaltje voor een leuk dessert.

 8. Na het aandrukken van het mengsel strooi je er kokos op. Druk dit ook met je vinger even goed het mengsel in, dan houd hij net iets meer kokos vast en dat maakt dit hapje echt nog net iets lekkerder.

 9. Laat het twee uur opstijven in de koelkast en verpak het daarna in plasticfolie of bewaarbakjes zodat het niet uitdroogt. Ik eet ze het liefst uit de koelkast omdat ze dan lekker stevig zijn.

 10. ENJOY!

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)