Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Mosselen

Hoofdgerecht
15
min. bereiden
15
min. totale tijd

Zó fantastisch: mosselen. Uit Zeeland of de Waddenzee, ontzettend lekker en gezellig om te eten. De pan op tafel en met de hand smullen! Mosselen klaarmaken is heel simpel en kost maar weinig tijd.


Ingrediënten
2 personen
  • 2 kilo mosselen
  • 2 el olijfolie of boter
  • 1 kleine venkel
  • 0.5 prei
  • 0.5 peen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 sausje
  • 0.5 stokbrood
  • zwarte peper
  • venkelzaad
  • zout

Bereiding

Tip: Ik gebruik verse groenten die ik zelf in stukjes snijd, je kan natuurlijk ook een zakje mosselgroenten gebruiken.

  1. Snijd alle groenten in kleine blokjes en fruit dit zachtjes in een grote pan met wat olijfolie. Doe hierbij ook de knoflook, wat peper, een snufje zout en venkelzaad.

  2. Tijd om de mosselen voor te bereiden:

    • Doe ze eerst allemaal in een groot vergiet en spoel ze zorgvuldig een paar keer om met wat water om al het zand te verwijderen.
    • Gooi kapotte of gebroken mosselen meteen weg.
    • Alle mosselen moeten dicht zijn. Staat er een open? Tik er mee op het aanrecht. Als ‘ie dicht gaat, kan je hem gewoon gebruiken. Blijft hij openstaan? Weg ermee.
    • Hele zware mosselen doe je ook weg, hierin zit veel zand.
    • Verwijder de baarden (de harige draden) van de mosselen.
  3. Is de groente wat gekleurd in de pan? Tijd om de mosselen erbij te doen! Het is niet nodig hier nog bouillon of ander vocht bij te doen: uit de mosselen en groenten zelf komt veel vocht. Als je het lekker vindt, kan je een scheut bier of wijn toevoegen.

  4. Je zal merken dat de meeste mosselen meteen openspringen. Laat ze ongeveer drie tot vijf minuten op het vuur staan. Niet veel langer, dan worden ze taai!

  5. Serveer de mosselen met een lekker sausje. Deze kan je zelf maken (een yoghurtsausje met knoflook en wat limoen kan erg lekker zijn), maar je kan natuurlijk ook gewoon kant-en-klare dipsausjes kopen. Lekker met stokbrood, salade of frietjes!

Leestijd

Eet smakelijk!

Ik ben dol op mosselen en het leuke is dat ze ook nog eens ontzettend makkelijk en snel te maken zijn. Het staat zo op tafel en het eet zo gezellig! De pan op tafel en dan een lege mosselschelp als ‘grijpertje’ gebruiken om je andere mosselen op te eten.

Maak jij weleens mosselen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.