Mijn wijncursus

Vorige week startte eindelijk mijn eerste wijncursus! Al jaren wil ik dit doen en nu is het eindelijk zover. Vandaag deel ik mijn eerste indrukken met je, vertel ik je waarom ik nu eigenlijk zo’n cursus doe, wat ik er verder van verwacht en wat mijn plannen zijn.

Leestijd

Waarom een wijncursus?

De foto’s zijn gemaakt door Mariët Mons

Toen ik voor het eerst tijdens het uitgaan op mijn zestiende een drankje dronk, was dat bessen-jus. Al snel stapte ik over naar rosé en uiteindelijk bleef het altijd wijn. Eerst zoete witte, daarna droge witte. Daar hield de smaak en kennis ook wel op. Toen ik rond mijn negentiende wat vaker uit eten ging, en dan ook in restaurants met sommeliers en wijn-spijscombinaties, begon wijn me meer te interesseren. Ik smulde van de verhalen van deze wijnkenners, probeerde te ruiken en te proeven wat zij omschreven en ik werd vaak verrast door hoe wijn eten nog lekkerder kan maken – en andersom. Naast dat ik wijn gewoon heel lekker vond, begon ik steeds meer verschillende wijnen te drinken en hoorde ik steeds meer gepassioneerde verhalen van sommeliers.

Maar als zij het hadden over dat ze appeltjes, honing en vlierbloesem in een wijn roken of proefden, raakte ik altijd wat de weg kwijt. Ik rook en proefde dat niet, hoor. Ja, de wijn smaakte. En ik proef wel het een en ander, maar het leek me nou zo leuk om dat zelf ook te kunnen.

Een paar jaar geleden verdiepte ik me in de wijnopleidingen die er zijn. Ik ontdekte WSET, maar in Zwolle waren die opleidingen nog niet te volgen. Ik had ook geen tijd en schoof het voor me uit. Maar ik wist wel: ooit ga ik dit eens doen. Het leek me ontzettend leuk om alles te leren over wijn. Over de verschillende druiven, hoe wijn gemaakt wordt, hoe je goed proeft en een wijn beoordeelt. Alle cursussen en opleidingen die ik in mijn leven deed, waren altijd werkgerelateerd. Nu dacht ik: ik ga een cursus doen omdat me dat gewoon onwijs leuk lijkt. Als hobby. Misschien ga ik er later wel iets mee doen in mijn werk, je weet het maar nooit, maar voor nu vind ik het vooral gewoon héél leuk.

WSET Level 1

Ik besloot dus voor een WSET opleiding te gaan, dit staat voor Wine & Spirit Education Trust. De WSET is een aanbieder van opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken en hun opleidingen en certificaten zijn wereldwijd hetzelfde. Als ik dus in Nederland een WSET certificaat heb, weet ik zeker dat ik iets heb wat wereldwijd erkend wordt en daarnaast leer je door de WSET erkende proef- en beoordelingsmethodes.

Eerst wilde ik graag WSET level 2 (Internationaal Wijnbrevet) doen, dit is een uitgebreide opleiding van acht avonden. Toen ik zag dat er ook een level 1 was van vier zondagmiddagen ter voorbereiding op WSET level 2 besloot ik die te doen: eerst maar eens kijken of ik dit leuk vind, of het me aanspreekt. Zo ja, dan kan ik doorstuderen, zo nee, dan houd ik het gewoon bij de basiscursus.

Bij deze opleiding leer je echt de basis van wijn. We leren over de belangrijkste soorten wijn, de druivenrassen, de wijnregio’s, hoe je wijn kiest op basis van het etiket, hoe je wijn bewaart en serveert en wijn & spijs. Er zijn vier lesmiddagen (zondagen van 13 tot 16) en tijdens de laatste les presenteren we onze eigen favoriete wijn aan onze ‘klas’ en doen we het examen. Elke deelnemer omschrijft dan dus deze wijn en legt de keuze voor deze wijn uit.

Begin deze zomer boekte ik de cursus bij de Wijnstudio en ik volg hem bij het Wijnhuis in Zwolle. De opleidingen worden door het hele land gegeven, tot een paar jaar terug waren er nog geen opleidingen in Zwolle. Heel fijn dat dat nu dus wel zo is! Vorige week zondag had ik mijn eerste les en ik was vooraf zó benieuwd. Ik zit in een klein groepje met vier andere wijnliefhebbers en we krijgen les van Natasja de Leeuw, zij heeft zelf opleidingen tot en met WSET level 3 advanced gedaan en ze heeft heel veel wijnreizen gemaakt en dus erg veel ervaring en kennis. Maar bovenal zit ze vol passie en dat komt er tijdens de les echt uit! Alle informatie vind ik al erg interessant, maar Natasja brengt het ook erg leuk en met veel plezier.

Tijdens de eerste les kregen we een stukje geschiedenis, maar ook informatie over de wijnbouw, klimaat, bodem, terroir en het wijnmaken. Deze les proeven we zes witte wijnen tussen de lesstof door: sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc en sémillon en van sommige druivensoorten proeven we twee verschillende. Vrijwel meteen gaan we aan de slag met het systematisch proeven en het maken van een proefnotitie. Ik dacht dat ik vier lessen nodig zou hebben om dat te leren, maar wat blijkt: na een wijntje of twee kunnen we allemaal aardig goed de verschillende aroma’s uit de wijn omschrijven. WSET heeft daarvoor een speciaal systeem dat wereldwijd hetzelfde is. Het is echt heel leuk om de verschillende wijnen te vergelijken en zelf te ontdekken welke aroma’s in een wijn zitten, wat voor body de wijn heeft, de zuurgraad, de afdronk. En dan vergelijken met de rest, wat had jij?

Ik wist wel dat walsen handig is voor de aroma’s en dat slurpen ook ‘hoort’, maar deze les leerde ik dat je eerst een keer goed ruikt zonder walsen, en dat je daarna walst om de aroma’s beter te kunnen waarnemen. Ook helpt het om wat lucht bij je wijn te ‘slurpen’ in je mond om hem beter te proeven, en om zelfs even te ‘spoelen’ met de wijn door de hele mond om hem én goed te proeven én het mondgevoel (de body) te bepalen. Ik dacht dat dit soort maniertjes altijd wat aanstellerij inhielden, maar niks blijkt minder waar – het helpt écht bij het proeven!

Enne, het is tijdens het proeven de bedoeling dat je de slokjes wijn weer uitspuugt. Het is natuurlijk heel lekker, maar als je alles doorslikt proef je na een glas of twee echt niet meer goed.

Thuis oefenen

We hebben een dik lesboek meegekregen en dat betekent: huiswerk! Er staan testvragen in het boek en het is een goed idee om het laatste hoofdstuk goed door te lezen voor de volgende les. Ook staan er wat suggesties in voor wijnen om te proeven. Zo heb ik afgelopen week bij Mondovino een Riesling uit Rheinhessen gehaald en daar een proefnotitie bij gemaakt. Maar ik wil ook nog graag wat andere wijnen proberen – het uitspugen doe ik thuis wel wat minder, hoor 😉

Na de eerste les ging ik echt blij naar huis: wat hebben we al enorm veel geleerd! En wat is het leuk! Ik kan echt niet wachten tot de volgende les, die we volgende week zondag hebben. Komende les gaan we aan de slag met wijn kiezen op etiket, wijn bewaren, wijn serveren, een proeverij opzetten, en wijnregio’s Midden-Europa, Nederland en Zuid-Europa. We proeven rode wijnen deze keer, en wel pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache en syrah. Ik heb er zin in!

Ik verwacht van de rest van de opleiding dat ik een goede basis leer over wijn. Dat ik net dat stukje kennis heb wat ik al graag wilde. En dat ik een wijn beter kan beoordelen. Waar ik eerder dacht “Ja, lekker, fris wel, droog” vind ik het heel leuk om nu te leren een wijn echt te omschrijven en beter te kunnen waarderen. Ik heb nu dan ook heel veel zin om weer ergens uitgebreid uit eten te gaan met een bijpassend wijnarrangement zodat ik weer wat verschillende dingen kan proeven – en ik kijk er nu toch met een andere bril naar. Als student! Ik vind het zó leuk.

Aan het einde van de opleiding zal ik nog een blog schrijven over hoe het ging en wat ik heb geleerd, en natuurlijk of ik er mee verder ga! Laat het me weten als je vragen hebt.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

28 reacties
 1. Deborah

  Hey Cynthia!

  Leuk om te horen dat je aan deze opleiding begonnen bent en het zo leuk vindt!
  Ikzelf heb net WSET level 2 achter de rug. Het examen was best wel pittig! Maar laat dat je in de toekomst zeker niet tegenhouden! Level 2 is ook heel boeiend en interessant!

  Veel plezier er nog mee! Ik kijk al uit naar je verdere ervaringen!

  Groetjes,
  Deborah

 2. Nienke

  Wat leuk dat je deze cursus volgt! Veel succes en plezier met het vervolg ervan?

 3. Charlotte

  Wat klinkt dat ontzettend leuk! Mijn vriend heeft mij wel geleerd dat ik een beetje moet slurpen als ik beter wil proeven (ook bij bier en whisky trouwens), maar ik kom op dit moment ook niet veel verder dan “lekker om van te genieten”, “slobberwijn” of “niet te zuipen” 😉

 4. Minka

  Leuk hoor! Bij mij in de buurt is er helaas geen aanbod zie ik. Lijkt me geweldig om te doen.

 5. Babette

  Wat leuk Cynthia! Weer iets waar je me helemaal enthousiast over maakt. Wat ik heel leuk en handig zou vinden is een overzicht van welke wijnen op elkaar lijken. Als je weet dat je bordeaux niet lekker vind maar malbec wel,blijf je steeds bij de malbec terwijl er zoveel meer soorten zijn. Ook je favorieten zou leuk zijn om te delen!

 6. Aukje

  Wat leuk dat je een wijncursus doet.
  Ik heb hotelschool gedaan dus daar al basiskennis geleerd.
  Daarna ook SWET 1 en 2 (2 heet volgens mij Wijn Certificaat en niet Brevet?)
  En ben nu bezig met SWET 3, het officiëlere wijn certificaat. Super leuk maar nu heel veel theorie en het (blind) proeven wordt ook steeds lastiger. Maar onwijs leuk.

  Veel succes, echt super leuk dat je dit doet!

  • Aukje

   Een keer of 100 ‘leuk’ in mijn reactie. Zondagochtend. Ach ja.

   Volgens mij vind ik het in ieder geval heel leuk. En jouw artikel hierover (plus foto’s) ook.

 7. Dorien

  Hoi! Ik heb een heel andere vraag hoor: waar komt het jurkje ook alweer vandaan dat je aan hebt op de foto waarop je wijn drinkt (blauw met rode vlakjes en korte mouwen)? Het is zo’n leuk jurkje!

  • Anna

   Ik zou het ook graag willen weten! 🙂

 8. Daphne

  Ik voel me ook altijd een wijnleek. Zat één keer bij een wijnproeverij waar je ook notities moest maken en man, ik kwam nergens. Droog, zoet, oké. Kleur bepalen ging ook nog wel. Maar daar hield het ook wel op. Lijkt me dus hartstikke leuk om ooit ook eens te doen!

 9. Sija

  Dit lijkt me zo interessant om te doen en vooral ook erg leerzaam! Ik vind het ook altijd knap hoe ze de wijn omschrijven etc. zelf zou ik geen idee hebben. Veel succes en plezier vandaag 🙂 Liefs, Sija

 10. Winnie

  Oeh dit is zo leuk! Mijn interesse in is wat meer gegroeid toen ik zo’n 6 jaar geleden in de horeca ging werken en ik gasten moest adviseren in welke wijn (van de drie die per glas gingen) het beste bij de gerechten pastten, nooit zo diepgaand als dit. Hier wordt ik wel super enthousiast van als ik dit lees! Wellicht leuk voor in de toekomst als ik klaar ben met mijn studie.

 11. Faathe

  Ben zelf moslima dus ik drink geen alcohol, desalniettemin vind ik dit rete interessant, haha! Je beschrijft het allemaal ook zo mooi. Ik heb wijn altijd al zo’n interessant iets gevonden. Vooral de verschillende wijnen die bij verschillende gerechten worden geserveerd. Altijd al benieuwd geweest of dat nou écht iets bijdraagt aan de smaaksensatie van een gerecht.

  Leuk Cyn! Have fun op je cursus.

 12. Kelsey

  Wat zou ik dit ook graag eens doen. Ik kom niet verder dan iets lekker of niet lekker vinden. Voor mezelf heb ik wel ontdekt dat ik Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland erg lekker vind. Maar waarom??? Al sla je me dood! Altijd als ik daar naar pak, is het goed. Ik lust ook andere wijnen, rood, wit… het maakt me allemaal niet uit. Als het maar niet zoet is *blergh*. Laatst hadden we een fles witte wijn waar een beetje een bubbeltje/prikje op zat. Ik weet niet meer welk merk het was, of welke druif, maar dat dronk ook wel verrassend lekker!

 13. Yvonne

  Wat ik onder het vorige artikel al schreef: probeer eens Relax Cool Red. Superwijn! Is heerlijk om zo af en toe eens te ‘relaxen’. 😉 Zelfs voor degenen die niet van rode wijn houden is ie lekker weg te drinken.

 14. Elsbeth

  Superleuk! Ik overweeg het ook en ben nu nog enthousiaster!

 15. Lin

  Heel leuk om te lezen! Ik heb zelf WSET2 gedaan en denk dat je dat zeker de moeite gaat vinden, als ik dit zo lees. Daarnaast, nog een tip: de documentaire Somm op Netflix!

 16. Teddy

  Lijkt me zo leuk zo’n wijncursus. Als ik ooit tijd over heb ga ik het ook nog een keer doen.

 17. Bea

  Is het nou een cursus? Of een opleiding? Je praat erover alsof het een studie is. 4 middagen? Hmm……………

  • Cynthia Schultz

   Beide. Het is een wijncursus/wijnopleiding. De benaming maakt niet zoveel uit, WSET gebruikt ze ook door elkaar.

 18. Kyra

  Mooi hoe enthousiast je er over bent! Klinkt als iets wat ik ook wel zou willen doen ooit. Kun je misschien delen hoeveel zo’n cursus kost? Of laat je dat wegens privscyredenen liever achterwegen?

  • Cynthia Schultz

   Nee hoor je kan alles ook vinden op de website van de Wijnstudio. Ik heb hier volgens mij €250 voor betaald en WSET level 2 is rond de €500 dacht ik

 19. Mieke

  Superleuk om te lezen, dat wil ik zelf ooit ook nog eens!

 20. Kim

  Leuk om te zien hoe je enthousiasme over de opleiding van t beeld spat Cynthia! En wat leuk dat je dit kan doen! Ik hou zelf alleen nog van droge witte wijn. Grappig want vroeger in m’n puberjaren dronk ik alleen maar goedkope Lambrusco en vond ik dat zó lekker dat ik me niet voor kon stellen dat ik dat later niet meer zou lustten. Nu ben ik 26 en kan ik dat spul NIET meer door m’n strot krijgen. Iemand die dit ook heeft?

  • Kyra

   Ja! Ik! Ik begon met zoete witte wijn van de Albert Heijn. Nu kan ik dat echt níet meer hendelen.

 21. Judith

  Leuk om te lezen Cynthia! Ik heb precies dezelfde liefde voor wijn, ga graag luxe uiteten met bijpassend wijnarrangemebnt en weet goed of ik iets lekker vind of niet. Maar de beschrijving… oef. Daar wil ik ook zo graag meer van weten!
  Dit staat dus zeker op mijn bucketlist. Afgelopen zomer ben ik bevallen van ons tweede kindje en dat (ook het zwanger willen worden en zwanger zijn) is een van de redenen geweest om het nog even voor me uit te schuiven. Volgend jaar ga ik het doen en kan niet wachten. En zou het leuk vinden om hier vaker over de lezen of een keer een blog met wat wijnpareltjes die jij bent tegengekomen! Succes maar vooral veel plezier. Het is weer zondag dus je mag weer gok ik ?